un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-a înțeles fiecare din decizia de continuare a lucrărilor la Piața Sudului

6 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

După cum vă spuneam, pasajul de la Piața Sudului n-a fost finalizat până la 30 iunie, așa că a fost pierdută toată finanțarea europeană pentru proiect, în jur de 88 milioane de lei. Primarul Firea a anunțat apoi că termenul de finalizare a fost extins la 31 decembrie 2018, unul atât de îndepărtat în viitor încât vă puteți da seama ce haos este pe acel șantier și cât va mai dura el de fapt.

Ce-a înțeles Digi24 însă din comunicatul PMB? Că a fost extinsă și finanțarea europeană până la final de 2018.

digi24_pasaj_sudului

Nu se spune nicăieri despre extinderea finanțării europene. Faptul că Digi24, un post TV cu multe emisiuni economice (Stelian Muscalu, Moise Guran, diverși invitați periodici), înțelege din nimic acest lucru, îi face de râs. Mai mult, au fost singurul post care titra sus și tare că lucrările continuă cu fonduri europene, în rest mass-media n-a căzut în capcană.

Iată ce spune comunicatul PMB:

COMUNICAT DE PRESA

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrarilor la toate obiectivele din Capitala realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit sa fie terminate la data de 30 iunie.

Edilul sef a explicat ca aceasta prelungire a fost necesara pentru ca lucrarile nu s-au finalizat in termenul prevazut si, din acest motiv, a fost nevoie sa fie semnate o serie de acte aditionale, pentru care fosta administratie nu a initiat discutii. Primarul General estimeaza ca noul termen este acoperitor si ca nu vor mai exista alte prelungiri, cel putin in cazul Arcului de Triumf.

Totodata, Gabriela Firea a mai declarat ca in cursul acestei saptamani va avea loc o sedinta de lucru in care se vor analiza toate obiectivele de investitii care au termenul de finalizare depasit, astfel incat actele aditionale necesare, precum si sumele ce trebuie aprobate sa fie deblocate iar lucrarile sa poata avansa intr-un ritm mai accelerat.

[…]

Lucrarile de reabilitare a infrastructurii rutiere – Piata Sudului, finantate prin POR 2007-2013, axa prioritara 2, sunt realizate in prezent in procent de 53,63%, proiectul fiind prelungit pana la data de 31.12.2018.

Cu alte cuvinte, cei de la Primărie aveau două alternative acum că lucrările nu mai pot fi plătite cu fonduri europene:

  1. le abandonau așa cum sunt acum și deveneau ruine, în lipsa banilor necesari finalizării lor.
  2. le continuă cu fonduri proprii și văd ei de unde le scot.

Cum prima alternativă este de neconceput, a fost aleasă a doua și, cum astfel de lucruri au nevoie de acte, s-a dat un nou termen de finalizare. Nicăieri nu se spune că finanțarea europeană va veni în continuare. Mi-ar plăcea să vină bani, dar nu cred că-i posibil, Proiectul Operațional Regional – Axa Prioritară 2 s-a încheiat în 2013 și plățile au fost posibile până la 31 decembrie 2015, apoi cu derogări speciale acestea au putut fi prelungite până la 30 iunie 2016, jumătatea anului. După această dată, nu se mai pot autoriza plăți, că a expirat programul. Poate or negocia ceva cu UE, dar mă îndoiesc.

Firea a declarat că banii pierduți vor fi imputați constructorului, dar în opinia mea nu va fi posibil. O mare parte din vina întârzierii lucrărilor este că PMB și diversele companii de stat nu știau pe unde trec utilitățile din zonă, așa că au predat planuri greșite antreprenorului. După ce au săpat, le-au descoperit în alte locuri și au trebuit mutate, ceea ce a însemnat noi proiecte, săpături, mutări de conducte și alte utilități șamd.

    3 comentarii

  1. Nu esti tu cu astea, treaba ta e sa muncesti si sa platesti taxe.

      (Citează)

  2. Nimeni nu e infailibil. Nu mi se pare o tragedie ca au interpretat gresit comunicatul. Mi se pare dezamagitor ca nu vor reveni asupra stirii si ca lasa publicul lor dezinformat.

    Asta ca sa nu mai vorbesc de dezamagirea fata de incompetenta PMB, care e tot timpul acolo.

      (Citează)

  3. Cam toate posturile au declarat treaba cu fondurile europene

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus