un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu mai merg în Turcia (o vreme)!

29 Jun 2016  ·

TURISM  ·

14 comentarii

Mă sperie toate atentatele de la turci, mai ales că țara pare neputincioasă în a asigura securitatea cetățenilor și turiștilor. Cel mai recent a avut loc ieri seară în aeroportul principal din Istanbul, pe același principiu ca la Bruxelles: trei sinucigași cu arme și bombe au atacat zona de intrare în aeroport (plecări internaționale), până acum fiind 36 de morți și 147 de răniți.

Este ultimul dintr-o serie lungă de atentate în Turcia:

  • 6 ianuarie 2015 – Istanbul, lângă Moscheea Albastră, 2 răniți
  • 5 iunie 2015 – Diyarbakır, 4 morți
  • 20 iulie 2015 – Suruc, 33 morți
  • 10 octombrie 2015 – Ankara, 103 morți
  • 1 decembrie 2015 – explozie la metrou în Istanbul, un mort
  • 23 decembrie 2015 – un aeroport de lângă Istanbul, un mort
  • 12 ianuarie 2016 – Istanbul, lângă Moscheea Albastră, 13 morți
  • 17 februarie 2016 – Ankara, 30 morți
  • 18 februarie 2016 – Diyarbakır, 6 morți
  • 13 martie 2016 – Ankara, 37 morți
  • 19 martie 2016 – Istanbul, strada Istiklali, 4 morți
  • 31 martie 2016 – Diyarbakır, 7 morți
  • 27 aprilie 2016 – Bursa, un mort
  • 1 mai 2016 – Gaziantep, 2 morți
  • 10 mai 2016 – Diyarbakır, 3 morți
  • 12 mai 2016 – Durumlu, 16 morți
  • 7 iunie 2016 – Istanbul, 12 morți
  • 8 iunie 2016 – Midyat, 5 morți
  • 28 iunie 2016 – Istanbul, aeroport, 37 de morți.

Este o listă pe un an și jumătate și am subliniat atentatele din zonele turistice. Am pus doar numărul morților, dar au fost și grav răniți în fiecare caz. În 2014 am fost în toate acele zone din Istanbul, am fost cazat lângă Moscheea Albastră, am mers de două ori pe Istiklali, am trecut prin Ataturk.

Turcii par nederanjați. Apare Erdogan, le spune turcilor că răzbunarea va fi cruntă, că au o națiune puternică și că vor trece peste orice, iar oamenii sunt mulțumiți doar cu asta. Nu se întreabă nimeni de ce nu se iau măsuri mai dure împotriva unui lanț așa lung de atentate?!

Cred că Turcia este cel mai bun exemplu că în haosul acela stradal specific culturilor asiatice, în toată vânzoleala și debandada aparentă din zonele aglomerate, este foarte greu să fac un control și să menții ordinea pentru a preveni astfel de situații. Propriul stil de viață și aglomerația incredibilă din Istanbul (14 milioane de locuitori în 1539 kmp) lucrează împotriva lor când este vorba de securitate.

 

    14 comentarii

  1. Mi-e greu sa cred ca se poate asigura securitatea oricarei intrari in aeroport. Adica, pana la urma tot se creaza undeva o aglomerare.
    Pe de alta parte am citit ca initial politia deschis focul asupra teroristilor, probabil astfel au reusit sa le dea peste cap planul.

      (Citează)

    • Intrarea in aeroport este asigurata la Ataturk. Scanerele de persoane sunt fix la intrare, inainte de orice. Problema a fost la sosiri unde, ca in orice aeroport, nu intereseaza pe nimeni de nimic. Din cate am vazut in filmari au inceput sa-i impuste de cum i-au vazut doar ca aveau veste cu pocmitori si nu au avut ce face.

        (Citează)

  2. eu nu mai merg in Turcia pentru ca e urat, nu din cauza terorismului.
    ma rog, hai sa nu zic ca e urat, hai sa zic ca nu mi-a placut mie.

      (Citează)

  3. Pe aeroport intri direct in cordon pentru mers la scanner de metale si explozibil. Problema e ca se merge in zig zag, deci aglomeratie si soldatii care sunt cu arma in mana de paza nu pot trage de civilii care sunt in drum.

    Pentru ca i-au pus la scannere, nu la intrari stanga dreapta.

    Aeroportul este foarte mare, este greu de gestionat fara sa rezulte vreo aglomeratie undeva.

      (Citează)

  4. Auzi, dar nu ai fost deja de curand in Turcia? Parca prin 2014… Ce-ti mai trebuie sa mergi iar?

      (Citează)

  5. vezi ca “23 decembrie 2015 – un aeroport de lângă Istanbul, un mort” nu e doar “un aeroport” ci “Sabiha Gokcen International Airport”, celalalt aeroport mare al orasului :)

    ce mi se pare fantastic e in 2014 am fost intr-o calatorie prin Turcia si Iran si ma gandeam ca poate situatia din Siria o sa devina si mai nasoala si in cativa ani nu o sa poti sa mai mergi in Iran. Culmea e ca anul asta ma duc din nou acolo (prima oara a fost fantastic), in Turcia insa m-as gandi de vreo 2-3 ori inainte sa ma decid sa merg.

      (Citează)

  6. “Propriul stil de viață și aglomerația incredibilă din Istanbul lucrează împotriva lor când este vorba de securitate.”
    Nu spune nimic despre ideologia celor care execută aceste atacuri sau de originea lor, stilul de viață și aglomerația de la turci sunt de vină.
    Shhhh, nu lăsa holocaustul să se întâmple ( https://www.nwradu.ro/2015/09/am-inteles-in-sfarsit-cum-oamenii-au-lasat-holocaustul-sa-se-intample/ ) .

      (Citează)

  7. Usor de zis … Noi avem bilet de sambata 2 iulie…

      (Citează)

  8. eu merg înainte de atentate ca sa nu mai am motiv dupa ;))

      (Citează)

  9. Sa vezi acum ce preturi bune o sa fie.Numai sa nu se impace cu rusii ca dau aia navala iar.Probabil vestele gonflabile nu se vor mai vinde asa bine in schimb o sa fie invadata piata de…… veste anti-glont.Dai un ban dar vezi atentatul mai din fata.

      (Citează)

  10. Am fost de 4 ori la Istanbul si m-asi duce a cincea oara si maine.Din pacate nu pot decat in 2017.

      (Citează)

  11. Am o nedumerire va rog;prin 90 ,jumatate din femeile din R au mers la turci.Fenomenul s-a estompat prin 2000,dar prin 2010 au inceput ofertele agresive pt vacante in Turcia,care pe mine nu m-au prins.Sunt adeptul vacantelor in zone racoroase ale globului.
    Nedumerirea mea este;mai merg femei la turci?adica,la produs?si barbati dupa marfa?!
    Vad ca sunt cativa suparati de atentate,ceeia ce ma face sa cred ca romanii inca merg la turci,dar ce fac?!in vacanta toti?

      (Citează)

  12. Boerescu Stefan

    12/04/2017 la 4:30 PM

    Dupa cum vedeti in lista de mai sus, pentru cine cunoaste si putina geografie, dar nu vad pe nimeni aici din cei care comenteaza, fata de Antalya, Kusadasi, Marmaris si Bodrum, locurile unde au avut loc atentatele respective sunt la 500,600,800 km departare. Atentatele in Turcia nu sunt facute de catre statul islamic, sunt facute de catre Kurzi. Acesti Kurzi nu au nimic cu turistii care vin in Turcia ei au ce au cu autoritatiile turce deoarece revendica o autonomie locala. La granita cu Siria unde sunt si cele mai multe atentate este cea mai mare populatie kurda din Turcia, de aceea sunt si atentate dupa cum vedeti in primarii scolii turcesti, sediile politiei etc.
    Dupa parerea mea la ora actuala Europa este mult mai nesigura fata de Turcia. Nu va luati dupa Tv deoarece dezinformarea si prostia este fff. mare in Romania.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus