un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

La nivel european se dezbate neutralitatea Internetului. Transmite autorităților părerea ta!

29 Jun 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Eu susțin neutralitatea Internetului (net neutrality) dintr-un motiv mai degrabă egoist: nu vreau să plătesc în plus pentru Internet, pentru că invariabil la asta se va ajunge. Așa că, deși înțeleg motivația providerilor de net, o ignor folosind argumente de genul “nu mă interesează, ați pornit pe o cale, vreau să fie la fel în continuare”.

Net neutrality este un concept ce spune că tot traficul de Internet, indiferent de tipul său (de ceea ce faci pe net, adică), este considerat egal și că nu-i treaba ISP-ului ce faci tu pe net și n-ar trebui să poată limita sau taxa diferit anumite scenarii de utilizare. Providerii de net spun, în schimb, ceva de genul “păi stați un pic, de ce o persoană care face niște browsing și trimite câteva emailuri pe zi să plătească la fel de mult precum o persoană care stă toată ziua pe streaming video și torrente? A doua ar trebui să plătească mai mult, că folosește din greu infrastructura!”.

Și se poate merge mai departe de aici. Vrei lățime de bandă pentru streaming video? Plătește în plus! Nu doar la Netflix, ci și la ISP ca să-ți ruleze Netflix bine. Vrei ping cât mai mic pentru că te joci pe net? Plătește o extraopțiune pentru așa ceva! Tragi 400 GB de torrente pe lună? Scoate mai mulți bani, că se ard două switchuri pe an din cauza ta!

Conceptul pare revoltător pentru că ne-am obișnuit cu situația opusă, cea curentă, dar în viața de zi cu zi acesta este sistemul sub care se plătesc multe lucruri. Un exemplu rapid este rovigneta pentru drumuri sau taxa de pod, care se plătesc în funcție de gabaritul mașinii, adică (cel puțin idealist vorbind) de cât de mult soliciți infrastructura rutieră. În general transporturile folosesc astfel de tarife diferențiate în funcție de greutate și rapiditate, că nici un curier nu-ți cară un pian la fel de ieftin precum un plic.

Explozia de servicii de streaming video a dus la această situație. ISP-urile fie n-au anticipat-o corect, fie o folosesc drept scuză pentru a cere mai mulți bani, dar ca să vorbim cifre, în SUA, la orele serii, 71% din traficul de Internet este streaming video, cu Netflix având vreo 35%, YouTube 17%, Amazon Video 4%, la care mai adăugăm și pornografie, muzică, live TV, Apple și ce-o mai fi.

Așadar, ca să scurtăm totul, înțeleg logica din spatele diferențierii serviciilor, dar nu mi-o doresc (plus că are și alte implicații mai subtile, vezi la final). Vreau să păstrăm în continuare neutralitatea Internetului, mai ales că în România ne-am dezvoltat direct rețele mari de fibră optică inclusiv pe segmentul last-mile. Încă n-am auzit pe nimeni să se plângă de gâtuiri de infrastructură și nici nu știu dacă mai există abonamente cu trafic limitat, dincolo de cele prin rețele mobile.

Dacă în SUA FCC-ul a tot adoptat măsuri ce cam garantează neutralitatea Internetului în viitorul apropiat și mediu, acum discuția s-a mutat în Europa. La nivelul Uniunii Europene, net neutrality este susținut, dar anumite scăpări din legi pot lăsa o portiță providerilor să modifice lucrurile, iar BEREC (Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) pregătește un ghid de implementare și interpretare a acestor ambiguități.

Aici poți interveni și tu. Există site-ul savetheinternet.eu, pus la punct de o mulțime de ONG-uri europene (de la noi a participat APTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet), de unde poți trimite și tu către BEREC opinia ta despre neutralitatea internetului. Este un sondaj de vreo 5 întrebări în urma cărora este generată o scrisoare, în numele tău, ce va fi înaintată. Un fel de petiție online.

chestionar_internet

Nu pot să-mi dau seama cât de importante sunt astfel de acțiuni, dar de multe ori au efect și acum, cu siguranță, n-au ce să strice. Durează sub un minut toată operațiunea și nu colectează date despre voi (în afara numelui cu care semnați), așa că utilizați site-ul și vedem la final de august ce-o ieși, când BEREC face ghidul oficial.

Discuția poate căpăta aspecte ceva mai subtile. Pe acel site (sau la Dorin Lazăr) puteți citi despre trei concepte: servicii specializate, managementul traficului și zero-rating. Nu-i vorba doar despre cum ISP-urile ar putea interpreta astfel de termeni pentru a decide că pentru anumite site-uri trebuie să plătești la unitate traficul, dar poți duce discuția și până la piața liberă și egalitatea de șanse. Dacă un provider decide că Facebook nu va fi contorizată, ce șanse are o rețea socială nouă pe piață? Dacă ți se vor cere 3 euro în plus pentru acces la Netflix, ce șanse are un nou serviciu de streaming pe piață dacă, din lipsa unei puteri de negociere, ISP-ul decide că trebuie să plătești 6 euro pentru accesul la acela?

Este o chestiune complicată asta cu neutralitatea și, cum vorbim de un mediu digital, cel mai bine ar fi să o păstrăm fără nici o portiță de exploatare, că nu s-a oprit robinetul de net ca să începem să-l dăm cu porția. Tot pe savetheinternet.eu găsiți multe alte informații și un FAQ detaliat despre situație, dacă vreți alte informații.

ue_net_neutrality

asus s5507

    19 comentarii

  1. Le transmit un sincer fuck off celor care vor sa strice neutralitatea web.

    Argumentul meu e ca birocratii europeni nu vor decat sa infiinteze niste comisii in plus, care sa stea sa taie frunze la caini si sa imi masoare mie traficul, unde e mai mare si unde e mai mic. Dupa atatia anui de masurat curbura bananelor, ar cam trebui sa se opreasca.

    Daca netul din Bruxelles merge prost, solutia nu este sa faca comisii care sa il imparta “ca sa ajunga la toata lumea” ceea ce este. Comisari platiti bine, fireste. Solutia este sa faca retele ca lumea. Sa cheme RDS-ul, daca providerii europeni nu se pricep.

      (Citează)

  2. E ca faza aia: “Cu cat este mai greu un HDD de 500 GB care are 400 GB ocupati fata de altul care are doar 100 GB ocupati”. Inteleg ca tranzistorii necesita sa isi schimbe starea de mai multe ori si mai des, dar NU sunt ca un switch analog/intrerupator mecanic.

    Switch-urile se ard de la tensiuni induse in cablul FTP, fulgere in apropriere, nu de la trafic prea mare, ci doar se blocheaza daca sunt proaste rau, necesitand un restart.

    Parerea mea este ca sunt oameni influenti care doresc sa ingreuneze transmiterea informatiei catre populatie si de ce nu, patroni de televiziuni care isi dau seama ca vor da faliment daca internetul nu este limitat.

      (Citează)

    • E vorba de capacitatea totală, nu de fiecare switch în parte. Dacă traficul de net o fi crescut 500% în ultimii 3 ani și ISP-urile n-au fost pregătite pentru asta, vor bani mai mulți din care să schimbe rețeaua. O mare parte din SUA este pe conexiuni ADSL și de acolo a pornit totul.

        (Citează)

    • @ nwradu
      71% din traficul de Internet este streaming video

      1. Pai daca se trece de la emisie de antena la streaming -ceea ce este foarte bine vizavi de poluare, dar nesemnificativ in campul radiatiilor ce ne inconjoara… ntzzz. telefonia mobila. – nu ar fi cazul subventionarii din taxele de mediu/poluare,etc?.
      2. serviciile sunt conform preturilor acceptate….
      Exemplu paralel: ti-ai terminat cei 5Gb mobil la 30 lei si vrei sa faci surf? S.ar putea sa treaca luna ca sa trebuiasca sa intri in cei 5 Gb noi, pentru ca viteaza minima garantata e .. NU E!

        (Citează)

  3. Eu vad viitorul ca ceva asemanator celui din “1984” a lui Orwell. Iti dai seama cam cum ai aprecia atunci un burger sau o cafea?

      (Citează)

  4. nu am citit ce ai delirat, m-am oprit la titlu cu “Transmite autorităților părerea ta!”
    ar trebui sa te muti la americani, ca ei sunt cu trimis scrisori si sunat la reprezentatii lor.
    asa ca lasa-ne cu virgula curentele astea americane

      (Citează)

    • Si tu intri pe blogul asta pentru ca…?

        (Citează)

    • Da, ca aia nu sunt pusi acolo sa lucreze pentru tine ci pentru altii.

      Nu ar trebui sa le ceri niciodata nimic. Ei trebuie sa stie mai bine ce vrea alegatorul.

      Iar tu nu esti prost.

        (Citează)

    • De la atitudinea asta am ajuns ultima țară din UE. N-ai ce-i face câtă vreme oamenii consideră că cei de la putere nu trebuie deranjați.

        (Citează)

  5. Problema e un pic mai complexa decat ce prezinti tu aici.
    Lucrand in industrie, iti spun ca de partea cealalta a internetului, in datacentere, abonamentele de net sunt tarifate dupa un algoritm putin “hibrid”, ceva intre consum total si plan fix. Se numeste burstable billing iar cel mai des folosit algoritm e cel “95/5”. Cu alte cuvinte, detinatorii serverelor cam platesc in functie de cat consuma. Sunt cateva exceptii cu abonamente de banda garantata cu plata constanta
    Datacenterul la randul lui plateste catre provideri tot in functie de cat consuma, aici neexistand optiunea de banda garantata cu plata lunara constanta.
    Asta e din cauza ca reteaua globala de internet este subdimensionata pentru cererea actuala, iar providerii vor sa faca un fel de prioritizare si bineinteles, sa evite congestia.

    Pe mine personal nu m-ar deranja plata facturii de internet in functie de consum (trafic total), sau poate chiar dupa regula “95/5”, atat timp cat ramane la un nivel asemanator cu ce este acum pentru un utilizator mediu. Poate asta ar duce la o dezvoltare mai mare a retelei de internet in sine, poate vor scadea tarifele pentru utilizatorii “mici” si poate vom scapa de abonamentele “pana la x sute de mbps” care ofera defapt 10-15 mbps.
    Scenariile posibile sunt mult mai complexe. Ma gandesc ca ar putea sa apara din start 3 tipuri de abonamente:
    – “pana la” care sunt si azi, cu nimic garantat. Va scadea insa performanta per total
    – viteza garantata la orice ora (vor fi cele mai scumpe)
    – “pay what you use” cu diversi algoritmi de facturare

    Privind problema la nivel national, e posibil ca abonamentele de internet sa se scumpeasca putin. La nivel european insa, e posibil sa se ieftineasca. Romania are in continuare cel mai bun si cel mai ieftin internet din Europa. Poate ne-am “invatat cu narav” la capitolul asta

      (Citează)

    • Treaba este că nu prea mai ai nevoie de viteză garantată. Netflix pe Full HD ia cam 5 Mbps sau ceva așa, iar algoritmi mai buni de compresie sunt după ușă. Problema este că tot mai mulți oameni au acces la Internet și la aceste servicii, așa că se adună și apar gâtuiri pe undeva (sau nevoia de investiții periodice).

      Îmi vine în cap situația de Revelion, când toată lumea folosește telefonul și abia poți suna pe cineva. Cum ar fi atunci să spună providerul “dai 2 euro în plus pe lună, dar ai prioritate în astfel de momente”?

        (Citează)

  6. de ce eu care folosesc o dacie pickup de vreo 10 ori pe an sa aduc ceva materiale tre sa platesc aceeasi rovigneta ca unul care transporta zilnic ?

    anyway, nu exista analogii la nivelul asta, e ca si cum revenim la diferenta intre a fura dacia vecinului vs sa ii fac o copie.

      (Citează)

    • Eu aș elimina rovigneta și aș introduce taxa pe drumurile mari, ca în străinătate. Plătești pe măsură ce folosești autostrada în funcție de cât de des și mult mergi.

        (Citează)

    • nwradu:
      Plătești pe măsură ce folosești autostrada în funcție de cât de des și mult mergi.

      Sa iti aduc aminte cati km de autostrada avem?

        (Citează)

  7. Ce se intampla cu clasele de servicii? O neutralitate totala ar duce probabil la disparitia telefoniei VoIP / videoconferintei.
    Daca ISP-ul ar limita viteza P2P pentru a asigura fluiditatea comunicatiilor prin voce, s-ar incalca principiul de neutralitate? (doar in cazuri de congestie)

    Sunt impotriva oricarei taxari suplimentare in functie de serviciu / destinatie, dar consider ca nu pot fi eliminate prioritizarile pentru anumite clase de servicii .

      (Citează)

  8. nwradu:
    Treaba este că nu prea mai ai nevoie de viteză garantată. Netflix pe Full HD ia cam 5 Mbps sau ceva așa, iar algoritmi mai buni de compresie sunt după ușă. Problema este că tot mai mulți oameni au acces la Internet și la aceste servicii, așa că se adună și apar gâtuiri pe undeva (sau nevoia de investiții periodice).

    Îmi vine în cap situația de Revelion, când toată lumea folosește telefonul și abia poți suna pe cineva. Cum ar fi atunci să spună providerul “dai 2 euro în plus pe lună, dar ai prioritate în astfel de momente”?

    Dar ce are? Scoti bani ai servicii mai bune. In ce domeniu nu e valabila regula?

      (Citează)

  9. Providerii de internet s-au laudat cu o viteza si cu o stabilitate a serviciul oferit ca sa atraga abonati. Acum ca oamenii pun la incercare promisiunile primite, nu le convine furnizorilor ca trebuie sa le respecte.

    Si vor sa ciupeasca la bani.

      (Citează)

  10. Boglous:
    Si tu intri pe blogul asta pentru ca…?

    Pentru ca imi place sa vad cum va zbateti aiurea avand impresia ca faceti ceva.
    Spor in continuare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus