un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am înțeles, în sfârșit, cum oamenii au lăsat Holocaustul să se întâmple

9 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

145 comentarii

Am avut mereu această problemă de a înțelege cum nemții au permis naziștilor să omoare milioane de evrei, țigani și alți “indezirabili” care le “murdăreau” societatea lor perfectă. Cu celelalte state n-am o problemă deosebită, erau ocupate de Germania sau în război împotriva Germaniei, dar nemții au stat nepăsători, ba chiar au încurajat acțiunea.

OK, poate așa erau nemții atunci, naziști, antisemiți, “răi”. Cum ajungi așa? Cum treci de la “da, e o problemă în societate” la “omorâți-i pe toți”?

Am înțeles în final cum se poate întâmpla asta: prin frică, paranoia și incapacitate de înțelegere, toate izvorâtă din lipsa de educație. Nu mă refer la educație la modul bacalaureat și cei 7 ani de acasă, ci la o minimă educație despre ce se întâmplă în lume. E drept, poate că incapacitatea creierului de a se descurca în simpla școală are influențe și în alte chestiuni, că-i greu să-i ceri unui om care știe doar să sară la bătaie să se pună în diverse situații ipotetice, să le înțeleagă, să înțeleagă nemulțumirea oamenilor sau să aibă compasiune.

Am văzut același gen de ambalare, aceleași chemări la execuții și la gazare, repetate acum în 2015 împotriva altor minorități, totul izvorât din teamă și neînțelegere.

Caz concret: niște refugiați aruncă de nervi apa primită de la autorități, undeva într-o gară din Budapesta. Poate ați văzut scena. Mi s-a părut un gest normal. Omul o fi lăsat în urmă tot ce-a avut, o fi petrecut săptămâni trecând marea și mergând prin Europa, dă sute sau mii de euro călăuzelor și vameșilor, ajunge în final în Tărâmul Făgăduinței și acolo descoperă că lucrurile nu sunt roz. Sunt ținuți în tabere și în gară zile întregi, fără să știe cât timp vor mai sta acolo, fără să li se spună ce urmează, iar toate semnele arată că vor mai sta astfel luni întregi. Și cineva le dă apă în loc de răspunsuri.

Aurel Manea povestește cum arată o astfel de tabără și cum se trăiește pe acolo.

Ca o analogie, închipuiți-vă că plecați în concediu și la aeroport aflați că-i grevă sau că a dat faliment compania aeriană. Ați muncit un an, ați așteptat acest moment cu optimism și, atât de aproape de realizarea sa, rămâneți în aeroport o zi, două, trei. Vreți ca cineva să rezolve problema, să vă spună ora exactă la care veți pleca de acolo și cum, dar tot ce se întâmplă e că autoritățile vă aduc apă și un sandviș și apoi ridică din umeri. Aveți un bax de apă strânsă în jurul vostru acolo pe jos unde ați dormit în ultimele trei zile, dar nici un răspuns. N-ați da de pământ cu următoarea sticlă de apă pe care v-o aduce cineva? Ați accepta să vi se spună că aveți apă și mâncare, deci gura, că totul e perfect?

Am văzut exact situații din acestea, crize de nervi puternice, leșinuri, urlete, haine rupte, vandalism – totul pentru motive aparent banale gen o cursă anulată. Acum vreo doi ani un bătrân lovea o jurnalistă în direct la TV din simplul motiv că Gâdea îi spusese că Băsescu e diavolul.

Uitați comentariile românilor de la știrea cu sirianul care aruncă apă. Citiți-le pe toate, sunt sute și toate îi condamnă la moarte sau măcar deportare. Iată exemple:

 • incercati cumva sa le explicati ceva acestor salbatici? Nu aveti nicio sansa. Solutia cu ei nu e dialogul, pt ca il refuza si nu il inteleg
 • Sa-i trimita la ei acasa pe imputitii astia de arabi, numai refugiati nu sint ei ci TERORISTI in slujba statului islamic condus si creat de USA ! ! ! ! ! !
 • Sa moara de sete si de foame !
 • sa le fie rusine daca arunca apa. .e interzis in islam sa faci risipa de apa
 • Arunca apa ? AStia au venit cu un scop ! Nu le e foame…nici sete…desigur dupa apa !
 • Dațile biscuiți sa manince după aia o sa ceara apa singuri . Lăsați asa in caldura ca o sa vina cu picioarele pe pămînt . Ce atitea ifose ori sint Refugiați ori excursioniști
 • adica noi muncim sa le dam lor mincare si apa si eu o arunca ? pai la dracu cu ei ..bine fac tarile care ii resping pe jegosi astea
 • ăștia nu sunt refugiați, sunt cotropitori, strigă” allah akhbar” in loc să ceară adăpost si hrană. In Cehia li s-au oferit de asemenea corturi, hrană și apă până vor trece de procedura implementării, au refuzat categoric, ei vor să plece în Germania sau chair Anglia, Suedia, țări îndobitocite de această falsă dramă. În momentul în care se vor stabili într-o țară o vor parazita, la ei femeile nu muncesc, fac doar copii și mâncare și fac din abundență. Vor trăi din ajutor social, vor primi case de la consiliu, dar nu va ajunge. În timp vor cere să li se construiască moschei, școli de crescut teroriști. Musulmanii nu se vor integra niciodată la un stil de viată european, pentru că ei trăiesc, ucid, manâncă, fac copii si așa mai departe în numele lui Allah.
 • astia nu-s deloc refugiati,daca ar fugii de raul din tara lor ar bea si apa din balta dar astia au altceva in cap.le-as da eu apa cu AG-7.
 • Uitati ce jeguri sălbatice islamiste vor sa bage rahaturile de guvernanti in tara…….sa moara toti !!!
 • Eu zic ca în loc de apa să-i servească cu acid sulfuric.
 • Eu i aș pușca in cap de la ăl mai mic pâna la cel mai mare de mizerii ordinare!!!!!
 • Acesti indivizi sunt niste colonizatori religiosi,care niciodata nu se vor adapta si vor incerca mereu sa ne schimbe stilul de viata! In ochii mei sunt soldati ISIS,platiti de Statul lor pentru a-si lua familiile cu ei,spre a ne coloniza si mai tarziu ucide pe cei ce nu vor sa se converteasca la religia lor infecta.
 • Jeguri scursuri libidinoase. Urcati in vagoane si de marfa ori lazi frigorifice so inapoi de unde au fost trimisi. Astia nu merita gram de mila si compasiune…. Periculosii
 • Animale, nu ai ce sa le ceri, sau ce asteptari sa ai de la ei.
 • Gunoaie de musulmani fara principii morale . Criminali ! Teroristi !
 • trebuie apelat la metode mai dure. Chiar si cu gloante daca e nevoie
 • Asa s-a intamplat si in al II-lea razboi cand au refuzat apa: Hitler le-a facut dusuri.
 • Ăștia sunt orice,numai imigranți,nu.Printre ei s-au strecurat o mulțime de teroriști.După cum s-a văzut la tv,toți sunt foarte bine pregătiți și instruiți,ce să mai spunem de limba engleză,pe care o vorbesc cursiv absolut toți?
 • Sai , ducă la Chișinău si in Banat sai mance temnita de animale jegoase
 • Fi var rasa voastră un om sărman ar da orice ca sa obțină o sticla de apa..
 • Că aşa sunt ei, musulmanii! Asta este faţa lor adevărată. În ţară la ei, ăştia îi vând jihadiştilor pe voluntarii care vin să-i ajute.
 • v-ati uitat la ei? tineri, in putere, decisi, actioneza unitar, nu sunt simpli refugiati, par o varianta musulmana a omuletilor verzi din ucraina, modelul e acelasi, nu stiu daca si regizorul.
 • Trimisi inapoi….inchise frontierele cu arme!!….sau lichidati!
 • gazati si urcati pe sus in autobuze si afara cu ei din europa pana nu e pre tarziu daca sant musulmani cred ca li se cuvine tot
 • Sa faca sapun din ei. Oamenii CIVILIZATI DIN EUROPA, nu au nevoie de inapoiati.
 • Păi și atunci cum drc să fi uman cu acesti descreierați ? Cum să încerci să-i înțelegi ? Când ei prin tot ce fac arată atâta răutate
 • aducetiva aminte hitler mai trebuia lasat la putere cu aceptul islamizarii europei nazistii din toata tarile vor cstiga teren
 • Dati-le acid , mai dai dracu cu pretentile lor cu tot . Huuoooo …. EXTRADAREA !!!
 • Fãrã a pãrea cinic , imi vine-n minte o vorbã din popor : “pe cine nu lasi sã moarã , nu te lasã sã trãiesti” …sper sã mã-nsel.
 • Jeguri urita natie !!!!!!!!!!!!!!!
 • niste fanatici cu scopuri precise,.
 • Ăștia nu merită decât bătaie și la muncă silnică
 • astai multamu ciori imputite
 • Oferitile cianura!!!:)))
 • inpuscati

Repet: un imigrant a fost filmat aruncând un bax de apă pe jos și acestea de mai sus sunt câteva dintre sutele de comentarii asemănătoare de la respectivul gest.

Știți unde e ironia? Că majoritatea covârșitoare a românilor n-au întâlnit niciodată arabi. Serios, sunteți înconjurați de arabi? V-au făcut ceva? V-au nedreptățit cumva, v-au furat portofelul, v-au violat sau nesocotit? Și totuși aceasta e atitudinea. Așa e atitudinea și împotriva evreilor, homosexualilor și ungurilor, deși de câte ori am întrebat un om care spunea astfel de lucruri dacă a cunoscut vreodată un evreu sau dacă i-a făcut ceva vreodată un evreu, spunea că nu, dar știe el că așa sunt.

Citiți printre rândurile comentariilor de mai sus. Imigranții sunt jeguri umane, sunt teroriști, sunt violatori, sunt scursura umanității, sunt inferiori, sunt aici ca să ne omoare, au venit să ne impună religia, vor să creeze state arabe, schimbă toată Europa, sunt o nație urâtă, sunt scursuri libidinoase, sunt cotropitori, sunt dezaxați, necinstesc chiar și propria lor religie, nu au grijă de copii, sunt paraziți, sălbatici, jihadiști, înapoiați.

Ar trebui să le dăm bătaie, gloanțe, cianură, acid sulfuric și gaze sau să-i trimitem la temniță în Siberia. În cuvintele ultimului comentariu citat, ar trebui “inpuscati”. Așa redevine Hitler un erou.

Nu avem imigranți aici și nici vreo comunitate arabă de amploare și totuși românii știu că aceștia sunt ca mai sus. Vor să-i vadă morți înainte ca invadatorii arabi să-i omoare pe ei. Cumva au ajuns să creadă toate cele de mai sus, să le știe deși nu înțeleg cum și de unde, să fie convinși că “soluția finală” este cea potrivită, altfel vom muri noi și ei vor învinge. Vedeți ce simplu este? Probabil așa s-a întâmplat și acum 70-80 de ani.

Ce să zic, sunt uimit alături de ce ființe minunate împart țara!

Culmea, aș spune că românii ar trebui să arate mai multă compasiune decât, să zicem, vestul Europei. Românii au simțit comunismul, Securitatea, temnițele. Românii au fost deportați în Siberia. În România n-au venit milioane de imigranți. Românii sunt considerați inferiori, hoți, violatori, paraziți și multe altele de alți europeni, deci ar trebui să știm cât de nasol este să fie considerat așa un întreg popor pe baza acțiunilor a doar câțiva oameni.

Imediat ce situația permite, facem aceeași discriminare. Am înțeles acum și de ce psihologia spune că sunt șanse mari ca un copil ce crește în mediu dificil, cu abuzuri și bătăi din partea părinților, să ajungă la rândul său tot un astfel de părinte. Nu înțelegeam nici asta, nu puteam să cred că cineva care a văzut răul poate face rău la rândul său, dar aparent așa merg lucrurile.

Așa ne ducem viața, dornici să-i condamnăm la moarte pe toți cei ce nu sunt la noi? Vom repeta acest episod? Vom spune că nici victimele holocaustului nu au vrut apă, așa că Hitler le-a făcut dușuri?

Nu vede nimeni paradoxul și inteligența din spatele frazei “Sa faca sapun din ei. Oamenii CIVILIZATI DIN EUROPA, nu au nevoie de inapoiati.”? Cum ajungi să crezi că oamenii civilizați fac săpun din cei înapoiați, că asta înseamnă civilizație? Oare așa a zis și Hitler că fac oamenii civilizați?

Nu pot decât să sper că e adevărat ce se spune cu alte ocazii, că pe net la astfel de comentarii se adună numai frustrații și paranoicii și extremiștii. Totuși, acea sticlă de apă aruncată pe jos e doar începutul. O mulțime de oameni nu poate fi controlată, iar pe măsură ce trece timpul și nimic nu se schimbă, imigranții vor începe să scandeze, să se bată cu poliția, să urle, să facă gesturi tot mai dure, să rupă taberele, să le dea foc, să vandalizeze. Garantat se va  întâmpla asta. Ar putea sta liniștiți acolo, bucuroși că au scăpat de război, așteptând luni întregi să li se soluționeze azilul, dar și ei sunt tot oameni și nu gândesc așa. O mulțime nu gândește așa.

Și comentariul cu care s-a câștigat Internetul. Nu, nu-i românca ce spunea că ea a muncit pentru apa care o aruncă pe jos ăla, deși ea este în România, iar apa e a ungurilor, ci cel de mai jos:

Aduceti-va aminte…cu totii am vazut filmul 300..lupta grecilor cu persanii care vroiau sa intre i Europa..acelasi lucru se intampla si acum..atunci cineva ia oprit..acum nu cred!

Vedeți, oamenii s-au informat din 300, știu de acolo adevărul despre invadatorii musulmani. Care, mă rog, erau persani. Și erau în anul 480 înainte de Hristos, când creștinismul nu exista, Mohamed urma să se nască peste o mie de ani, iar grecii venerau zei păgâni și și-o trăgeau între ei grupa mare, dar astea sunt detalii care nu mai contează.

Unde ești tu, Leonidas, cu pieptul tău cu pătrățele?

how_you_treat_others

  145 comentarii

 1. “piept cu patratele” :)))))))))))))

    (Citează)

  • Nu am citit articolul decat printre randuri, insa e evident ca e de toata jena. Analogia cu concediul este complet gresita. Oamenii aia au venit cu japca in Europa si au pretentii sa li se ofere … ce, mai exact? Nu e nimeni obligat sa ii primeasca sau sa le ofere un loc unde sa stea. Nu e nimeni obligat sa le ofere nici apa, dar totusi, autoritatile au facut asta si ei ce fac? Arunca cu ea de nervi? Nervi pe cine? Penibil articol, serios. Apropo, daca tot esti asa de informat cu privire la situatia refugiatilor, mai cauta niste poze sa vezi ce lasa in urma lor pe marginea drumurilor, ce jeg, cat gunoi…

     (Citează)

  • Comentariul de mai sus era adresat articolului/autorului. Nu am realizat ca dau “raspunde” la un alt comentariu.

     (Citează)

  • Avem niște legi prin care UE s-a obligat să-i primească, să le dea apă, mâncare și bani.

   Aceste legi sunt o dovadă a civilizației superioare de aici. Noi am vrut să fim parte din UE și pentru că vrem mai bine. Acum suntem parte din UE și la rău.

     (Citează)

 2. Si pe tine ce te face sa crezi asa vremelnic ca detii adevarul?

    (Citează)

  • Care adevăr? Ți-am arătat un clip și niște comentarii la el, după care mi-am spus opinia personală. La ce adevăr te referi că l-aș deține?

     (Citează)

 3. Saracul! A aruncat apa pentru ca era nervos. Bai , esti penibil.

    (Citează)

 4. Cel mai bun si documentat articol de pana acum legat de refugiati.
  Consideratii personale.

  1. Orientul mijlociu si nordul africii sunt toate state cu populatie foarte tanara si in crestere. Din pacate in statele lor pline de saracie, coruptie si violenta toti acesti tineri nu prea isi gasesc locul. Majoritatea vor sa ajunga in EUROPA, ceea ce inseamna ca vreme de decenii de acum incolo problema refugiatilor/ imigrantilor nu se va termina, ci poate chiar acutiza.

  2. Am vizitat Tunisia si Maroc, tari nord africane din care vin constant imigranti in special spre Franta. Sincer nu mi-a placut ce am vazut, oamenii au conceptii dpdv economic total diferite fata de europeni, Nu isi doresc o casa mai mare, o vacanta mai frumoasa, o masina mai tare, traiesc toti intr-un fel de mocirla in care, daca au o bucata de paine si ulei de masline sunt multumiti. Nu stiu cum o sa poata fi integrati toti acesti refugiati.
  Ok, sirienii poate nu sunt ca marocanii, dar nici prea departe.

  3. Poate ca Europa trebuie sa se trezeasca si sa isi dea seama ca securitatea si linistea nu vin gratis , ba dimpotriva, costa al naibii de mult.
  Toate statele membre UE sunt si membre Nato, dar pana la aceasta data nu stiu daca s-a pus serios in discutie la nivel NATO interventia masiva asupra ISIS. Parca toti dorm linistit si nu ii intereseaza de unde vin acesti refugiati si mai ales de ce vin. Cred ca Europa plateste acum lipsa de fermitate si indrazneala in politica externa.
  Poate ar fi cazul sa se infiinteze o “armata europeana” si un “minister de externe” european care, alaturi de SUA sa capete curaj si sa incerce sa puna ordine, macar in jurul europei.

  4. Poate ca pe plan extern, Europa ar trebui sa acorde mai multa atentie relatiilor cu Iran, ma rog, sa reia intai relatiile si sa sprijine populatia kurda, in opinia mea singura care poate sa tina in frau orice apucaturi extremiste in regiunea irak-siria pe termen lung. Stiu ca Turcia nu vrea sa auda de kurzi, dar s-a dovedit ca au fost singurii care au tinut cat de cat piept armatei ISIS.

    (Citează)

  • E nasoală situația. Imigranții nu trăiesc ca noi, nu au aceleași valori, nu se integrează ușor.

   Dar tot vin. Nu se vor opri. Ar trebui să discutăm despre asta, dar nu la modul “am putea să-i omorâm pe toți…”

     (Citează)

 5. Părerea mea e ca sunt doua chestii de ansamblu aici.

  Odată oamenii care chiar au nevoie de ajutor.
  Apoi cei “trimisi” , nu putem fi naivi încât să nu credem că între valurile de imigranți onesti nu se afla și instigatori, membri ISIS sau ce alte culte teroriste mai exista.

  Cred ca dacă permiteau o înregistrare în statele de tranzit, tarile astea nu se mai panicau așa având o monitorizare a indivizilor suspecți.

    (Citează)

 6. Poate domnisoara se mai uita o data la film si intelege ca persanii nu sunt tot una cu arabi la fel cum si Bucuresti e diferit de Budapesta.
  Nu cred ca trebuie sa ne uitam prea departe, faza cu painea din Covasna si Harghita. Stau sa ma gandesc astia doar paine mananca cand ajung pe acele meleaguri ?

    (Citează)

 7. Ziceai ca ai renovat un apartament ca sa il inchiriezi, nu mai bine cazezi o familie de sirieni daca tot sunt asa buni?

    (Citează)

  • Nota 10 pt comentariu.
   Sunt o gamada de blogari sau jurnalisti care tot ne explica ce buni sunt acesti sirieni. Dar niciunul nu ia macar o familie in ingrijire. Asa sa mananci .. degeaba poate oricine.

     (Citează)

  • Cam pe aceasi logica as vrea sa vad cati eroi vor fi la granite sa apere tara de dusmani. Prin comentarii vad ca sunt multi razboinici dar nici pe partea asta nu face nimeni nimic. E mai usor online. …

     (Citează)

  • De ce să-i cazez?

   Eu sunt pro-legi: avem niște legi privind azilul (se numesc Convenția de la Dublin), niște procese de acordare și niște metode de a-i băga în societate. Propun să respectăm legile.

     (Citează)

 8. Pe mine ma enerveaza dubla abordare
  Ucrainenilor de exemplu nici acum nu li se permite sa vina ca emigranți.
  Cineva se simte cu musca pe caciula, iar daca se simte, nu se simte degeaba si n-are decat sa rezolve tot el, sau sa o încaseze, nu unul face si hai sa împărțim frățește responsabilitățile. Ma pish si pe banii lor pe care ii dau, multi o sa faca si bani pe asta.

    (Citează)

 9. Nu cred ca, ce comparații ai făcut aici au legătură între ele. Nazismul cu câteva păreri ale unor neavizați, comunismul și securitatea cu o nație care deține “religia pacii”.
  Ce legătură are un om care pleacă în excursie cu un emigrant?
  Vad ca ești pornit rau pe nația noastră, încearcă mai bine sa înțelegi ca nu toți au dorința de a învăța și ei cred ca doar asa își pot apara tara.
  Ca sa fac o comparație, ce ai făcut tu acum când ai zis ca îți e rușine cu ei, este similar cu ce a zis Cioroianu când a spus ca tiganii trebuie strânși toți și duși toti în desert…

    (Citează)

 10. Uite Radu mentalitate:

  https://www.youtube.com/watch?v=KVWAIKoatWM

  Si asta-i doar ce si-au permis germanii cu marele lor simt de anti-discriminare sa arate.
  Iar toti romanii care “comenteaza” fara sa fi intalnit un arab, probabil ca au vazut destule filme pe Youtube care ii arata pe domnii imigranti musulmani in actiune.

  Cam asta ar fi diferenta, accesul la informatie.

    (Citează)

 11. Ce e ironic si trist e ca acesti oameni ‘pasnici’ care nu vor sa fie cotropiti de arabi sunt atat de fanatici incat daca le iei cumva apararea imigrantilor ajungi sa fii blestemat cu insulte de genul : “iti doresc sa vina peste tine sirienii sa te violeze si pe tine si pe maica-ta”.
  Dar da, noi suntem pasnici si ei sunt aia rai…

    (Citează)

 12. pe mine ma intereseaza cum au facut atatia imigranti rost asa rapid de sute si mii de euro/dolari sa dea la calauze ca sa treaca. Adica sunt mii de imigranti ce sosesc zilnic in Europa.
  de unde atatia bani? astia ii tineau la saltea si s-au decis subit si in masa “hai in Europa” ?

    (Citează)

 13. https://youtu.be/rPqbBGLmYuo

  asta probabil tot de nervi a aruncat-o pe femeia aia cu copil in brate pe sinele de tren.

  Nu zic ca nu trebuie ajutati, da’ ei aleg sa se pise pe legile UE pentru ca ei vor in Germania sau UK. Bonus, mai arunca cu pietre, rangi si mai stiu eu ce in masini. Pentru ca de ce nu, ei sunt refugiati. Iar cand europenilor li se cam ia de un asemenea comportament, sunt certati ca nu-i ajuta pe refugiati. Partea proasta e ca daca se continua in ritmul asta, o sa avem parte de inca unu’ care are nevoie de spatiu vital. Si de data asta va fi sprijinit de toata europa.

    (Citează)

  • Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.
   Gandestete ca si-a riscat viata lui, a sotiei si a copilului sa ajunga in Europa, cel mai probabil a trecut cu barca improvizata din Siria sau din tabara de refugiati din Turcia.
   A mers pe jos prin Grecia, Macedonia, Serbia, probabil a facut zile intregi pe drum, haituit de vamei si politisti.
   A ajuns in Ungaria si vroia sa se urce intr-un tren spre Germania – tara unde viseaza el sa ajunga.
   Gestul sau este unul de disperare. Este la capatul rabdarii, cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

   E clar ca nici tu, nicu eu nu am fost in situatia lui pana acum.
   Ai vazut finalul filmuletului cand isi da cu pietre de pe sina ferata in cap – asta e disperarea pura. Unde doarme la noapte el si cu familia, ce mananca, nu mai zic de spalat si igiena?

     (Citează)

  • Ion Marius:
   Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.
   Gandestete ca si-a riscat viata lui, a sotiei si a copilului sa ajunga in Europa, cel mai probabil a trecut cu barca improvizata din Siria sau din tabara de refugiati din Turcia.
   A mers pe jos prin Grecia, Macedonia, Serbia, probabil a facut zile intregi pe drum, haituit de vamei si politisti.
   A ajuns in Ungaria si vroia sa se urce intr-un tren spre Germania – tara unde viseaza el sa ajunga.
   Gestul sau este unul de disperare. Este la capatul rabdarii, cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

   E clar ca nici tu, nicu eu nu am fost in situatia lui pana acum.
   Ai vazut finalul filmuletului cand isi da cu pietre de pe sina ferata in cap – asta e disperarea pura. Unde doarme la noapte el si cu familia, ce mananca, numai zic de spalat si igiena?

   Oricat de disperat as fi, oricat, nu m-as gandi nici o clipa sa-mi iau nevasta cu copil in brate si sa o arunc pe sinele de tren.

   cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

   In Siria nu, da’ in Turcia imi inchipui ca nu-l fugarea nimeni cu sabia in mana, nu? Si nici in Serbia/Grecia/Macedonia.

     (Citează)

 14. deci tu compari pe unii care fug de razboi pt viata lor si li se ofera ajutor cu unii care pleaca in concediu si nu le iese treaba? in primul rand e o analogie total nepotrivita, fara nici un sens, nici nu are rost citit restul articolului daca asta e logica ta.
  in al doilea rand, da, fix asta e problema, ca multi dintre refugiatii astia par ca sunt in concediu, nu ca se refugiaza.

    (Citează)

 15. Aștept părerea ta despre aceste ființe umane candide după ce vei locui o luna lângă o tabăra de refugiați. Puțin probabil, dar altora li se întâmplă. Și da e mai util sa fii solidar cu ai tai, cu care întreții societatea și civilizația din care faci parte decât cu aia care o apasă.

  Nu mai zic sa aștepți sa ii vezi cum îți îngroașă populația orașului, e puțin probabil în România.

  Tot ce spui, legat de frustrarea lor, legat de faptul ca e pe undeva natural și te aștepți sa arunce chestii (ca o fi apa sau orice) la supărare e corect. Sunt reacții umane. La fel și cele pe care le prevezi. Nu pentru ca sunt musulmani, pentru ca sunt săraci, vai de mama lor, tocmai au scăpat dintr-un război și au în general o abordare diferită decât omul care mănâncă trei mese pe zi, iese minim săptămânal la un restaurant, un film și își educa copiii la scoli moderne.

  Dar toate astea subliniază fix o parte din problemele care vor urma, la care cetățenii civilizați trebuie sa subscrie și sa le accepte tacit pentru ca? Pentru ca poate oricine sa își dea foc la tara pe care o conduce dictatorial sau anarhic, sa-si dea toată populația afara ca e ok,Europa, mama răniților va pune umărul, ca acolo sunt oameni civilizați și care au suflete de mamă.

  Oamenii și-au inventat un pic mai multe drepturi decât e cazul, sau sa zicem, de cat e posibil și rezonabil sa fie respectate, pe care oamenii se așteaptă sa le primească doar prin simpla naștere iar acum se strâmbă că “în teren” situația nu poate fi mereu așa.

  Unde mai pui ca îți dau pe loc exemplu de trei state Arabe, de prin vecinii lor: UAE, Arabia Saudită, Qatar, care nici aia nu empatizeaza neam, cu amărâții ăștia. Ba și sunt și bogați și ” de-ai lor”. Aia ce-or fi având.
  Dar noi ar trebui -și nu vorbesc de romani, ca e irelevant, ci de europeni…
  Ok, dar nu,mulțumesc. Nu vad de ce.

    (Citează)

  • Nu-i așa simplu cu țările arabe. Unele au primit imigranți, altele nu.

   Noi ne considerăm superiori acelor țări tocmai pentru că nu închidem ușa în nas celor care au nevoie de ajutor.

     (Citează)

 16. Uite, ăsta ar fi un exemplu bun de “când e ok să răspunzi ca piticigratis, cu « ce proastă-i mă-ta!». Dar hai să facem ceva mai constructiv:

  “Am văzut același gen de ambalare, aceleași chemări la execuții și la gazare, repetate acum în 2015” – serios? Compari Germania nazistă cu reacțiile unora de pe-aici? Stai liniștit, că mai mult de niște ieșiri în stradă n-au fost. Vezi tu, comparativ cu alții europenii îs mai civilizați și decapitează mai puțin.

  “Caz concret: niște refugiați aruncă de nervi apa primită de la autorități. Mi s-a părut un gest normal [..] Sunt ținuți în tabere și în gară zile întregi, fără să știe cât timp vor mai sta acolo” – serios? Deci tu vii în mod ilegal într-o țară, țara respectivă cheltuie bani publici ca să nu mori de foame sau de frig, și tot tu faci tămbălău că nu-s condiții bune? Așa, ca fapt divers: dacă era mult mai bine la ei acasă, de ce au mai venit aici? Sau după tine, oricine ar veni în mod ilegal într-o țară ar trebui să primească direct cazare all-inclusive la un hotel de 5 stele? Sau impui populației să ia câte unu acasă și să aibe grijă de el?

  “[refugiatul] dă sute sau mii de euro călăuzelor și vameșilor, ajunge în final în Tărâmul Făgăduinței” – serios? Acum știu că noi suntem fără educație, fricoși, paranoici, și nu putem înțelege, dar explică-mi și mie de unde au sute și mii de euro refugiații ăștia și cum de nu s-au putut organiza mai bine dacă au atâția bani. Și legat de a doua parte: de unde ai scos-o pe asta cu “Tărâmul Făgăduinței”? Le-a spus cineva “veniți fraților în Germania, că toate păcatele vor fi iertate și veți cunoaște paradisul”? Din nou, înțeleg că noi suntem proști, dar nu înțeleg de ce îi faci proști și pe imigranți, Pentru că trebuie să fii imbecil să gândești că “ah, ne ducem așa, cu mâna în buzunar, cu sutele de mii la unii în țară, și sigur o să fie ok pentru toți”.

  “Ca o analogie, închipuiți-vă că plecați în concediu și la aeroport aflați că-i grevă sau că a dat faliment compania aeriană. Ați muncit un an, ați așteptat acest moment cu optimism și, atât de aproape de realizarea sa, rămâneți în aeroport o zi, două, trei.” – din nou, văd că lipsa asta de înțelegere de care îi acuzi pe alții tot la tine e. Ori asta, ori vrei să manipulezi cu niște sofisme ieftine. Analogia e foarte proastă: eu plec în concediu – asta înseamnă că îmi plătesc biletul, cazarea și deci am un contract cu oameni care devin RESPONSABILI de ajunsul meu la destinație. Refugiații ăștia ce bilete, ce contracte și-au făcut, ca să poată să ceară ceva în Europa? Așa, partea a doua: dacă se întâmplă totuși ceva la aeroport, și tu începi ca un nebun să arunci sticle de apă (și să fluturi drapeluri și să urlii… Iisus ispăvește-ne de cel rău?) crezi că n-o să te escorteze nimeni afară din aeroport pentru că ești prost și deranjezi lumea? Și n-ar fi asta normal, chiar dacă ai dat bani pe bilet?

  “Știți unde e ironia? Că majoritatea covârșitoare a românilor n-au întâlnit niciodată arabi. Serios, sunteți înconjurați de arabi? V-au făcut ceva?” – văd că sofismul e în floare în articolul ăsta. Ca niște analogii: ai întâlnit tu germani naziști? Ți-au făcut ceva? De ce comentezi de ei? Dar ruși? Ți-au făcut ceva? De ce comentezi că trimit trupe în Ucraina? Ai întâlnit vre-un membru ISIS? Ți-a făcut ceva? De ce zici că imigranții fug de teroriști?

  “Totuși, acea sticlă de apă aruncată pe jos e doar începutul. O mulțime de oameni nu poate fi controlată, iar pe măsură ce trece timpul și nimic nu se schimbă, imigranții vor începe să scandeze, să se bată cu poliția, să urle, să facă gesturi tot mai dure, să rupă taberele, să le dea foc, să vandalizeze. Garantat se va întâmpla asta. Ar putea sta liniștiți acolo, bucuroși că au scăpat de război, așteptând luni întregi să li se soluționeze azilul, dar și ei sunt tot oameni și nu gândesc așa. O mulțime nu gândește așa.” – stai, deci comentezi un articol întreg împotriva oamenilor care generalizează și îi văd într-o lumină negativă pe imigranți, și pe urmă spui și tu că-s nașpa și-o să fie și mai nașpa? Scuze că-ți spun, da’ citatul ăsta se poate lua și pune ca poster motivațional la orice grupare de extremă dreaptă.

  Dar da, mă bucur că spre deosebire de toți proștii care se mulțumesc să urle “dă-i dracu’ de imigranți, să moară toți”, tu ai decis să scrii un articol cumpătat, obiectiv, care analizează situația, găsește răspunsuri și soluții la întrebări și probleme. Sau de fapt nu, că singurul mesaj e “dă-i dracu’ de încuiați la minte, că-s proști”.

  Și-asta-i păcat, că fix acum am căutat alte articole pe aceeași temă pe la tine, și-am găsit ăsta: https://www.nwradu.ro/2015/09/legile-ue-privind-imigratia-si-de-ce-sunt-blocati-refugiatii-in-diverse-tari/ care e foarte ok, la locul lui, fără gaze lacrimogene, cu informație concretă și linkuri pentru cine-i interesat.

    (Citează)

 17. Cam abordarea ta cu cultura, educatia si alte prostii au avut-o si francezii cand a venit vorba de tigani. Ba ca nu stim sa-i integram, ba ca-i discriminam, si ne cam dadeau ei lectii, pur teoretice, fireste, c-avusesera norocul sa nu prea aiba de a face cu ei. Dupa ce-au ajuns sa aiba de-a face cu ei, dupa ce-au aplicat toate metodele lor alea extrem de bine cultivate, metode cat se poate de civilizate, au ajuns sa-i integreze atat de bine incat le dadeau o gramada de bani sa vina inapoi in tara, iar pe noi ne amenintau cu fel si fel de sanctiuni daca-i mai lasam sa ajunga la ei in tara, tin minte c-a fost un intreg scandal diplomatic la aceeasi vreme. La fel si tu. Sigur, pur teoretic tu ai dreptate. Doar ca-n practica lucrurile vor sta ceva mai complicat. Iar anii ce vor veni vor demonstra asta. Va fi extrem de complicata si dificila integrarea lor.

    (Citează)

  • Mersi! Cineva trebuia sa o spuna. In loc sa invatam din prostiile vesticilor, ne luam dupa ei fara discernamant. Sar toti de fund in sus ca si romanii sunt imigranti, Da, sunt. Si si-au luat teapa vesticii ca ne-au acceptat? Si-au luat! Ne-am luat si noi teapa ca pleaca tinerii nostri sa lucreze dincolo? Ne-am luat.

     (Citează)

  • Anii următori vor fi mult mai grei. Europa este și a fost mereu în schimbare, a arătat altfel în fiecare secol. Acum este doar un nou pas din această schimbare.

   Cum spuneam, mă aștept la mai mulți imigranți. Ar trebui să depunem eforturi pentru a stopa asta și pentru a vedea cum îi integrăm pe cei veniți la stilul de viață de aici, dar discuții de genul “hai să-i omorâm pe toți” nu ajută.

     (Citează)

 18. Romanu s-a nascut comentator..despre orice si oricine..pe langa asta nivelul din ce in ce mai greu de trai ii indobitoceste judecata,vede totul dinspre gri inspre negru..am citit coment ale unor romani care spuneau “nu-i primiti Domne in Romani” si inchidea cu “eu traiesc printre ei aici de X ani”-adica el/ea a fost primit acolo cand totul era ok dar ..

    (Citează)

 19. Ion Marius:
  Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.
  Gandestete ca si-a riscat viata lui, a sotiei si a copilului sa ajunga in Europa, cel mai probabil a trecut cu barca improvizata din Siria sau din tabara de refugiati din Turcia.
  A mers pe jos prin Grecia, Macedonia, Serbia, probabil a facut zile intregi pe drum, haituit de vamei si politisti.
  A ajuns in Ungaria si vroia sa se urce intr-un tren spre Germania – tara unde viseaza el sa ajunga.
  Gestul sau este unul de disperare. Este la capatul rabdarii, cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

  E clar ca nici tu, nicu eu nu am fost in situatia lui pana acum.
  Ai vazut finalul filmuletului cand isi da cu pietre de pe sina ferata in cap – asta e disperarea pura. Unde doarme la noapte el si cu familia, ce mananca, numai zic de spalat si igiena?

  indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat , doar ca musulmani sunt tot un fel de tigani nu se civilizeaza decat cu glontu !

    (Citează)

  • sa mori tu ? indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat ?
   adica tu cand ramai in curul gol pentru ca o bomba ti-a distrus casa si probabil ti-a omorat parte din familie, cand tot ce ti-a ramas ai pe tine si in rucsac si cu putin noroc copilul si nevasta si dai tot ce poti sa scapi de razboi si foame si frig si toate cacaturile care pot sa se intample cand fugi ca sa scapi cu viata si tu spui sa te comporti civilizat in orice situatie ? stimate domn, esti complet cretin.

     (Citează)

  • nu neaparat cretin da ceva sa iti stearga radu postu :D

     (Citează)

  • nu neaparat cretin da ceva sa iti stearga radu postu :D

     (Citează)

  • Civilizarea cu glontu, asta da civilizatie

     (Citează)

 20. Salut Radu,
  O sa te intreb aici si ce te-am intrebat in postul de pe Facebook:
  Ce vroiau exact persoanele care aruncau apa si mancare in acel clip? Sa li se lase trecerea libera pana in Germania? Sa li se dea acorde azi intr-o ora?
  Chiar tu ai scris articolul din care reiesea clar ca nu se poate, deci de ce erau ei asa nervosi? Tu daca ai da o mie de dolari pe un bilet de avion pana in SUA, dar te-ar tine aia in aeroport ca nu ti-ai luat si viza, ai arunca cu apa pe care ti-o aduce cineva ca sa te mai ajute putin?

  La fel de adevarat ca o parte din cei care posteaza prin comentarii la clipul respectiv sunt dusi cu pluta, dar cand au fost comentariile de la filmulete si posturi virale vre’un izvor de intelepciune?

    (Citează)

  • Eu nu cred că ungurii au greșit cu ceva dpdv legal. Au respectat Acordul de la Dublin, au ținut imigranții acolo pentru procesarea cererilor de azil șamd.

   Probabil singura lor greșeală este că nu le-au explicat bine că există aceste proceduri și că ele durează… luni.

   Oamenii au venit cu ideea că Europa e tărâmul promis și că în Germania umblă câinii cu covrigi în coadă. Nu le-a explicat nimeni că Europa este așa cum este pentru că avem niște legi stricte și care trebuie respectate, acestea fiind și motivul pentru care au vrut, în fond, să ajungă aici.

   Eu zic doar că reacția față de unul care aruncă apă este atât de disproporționată față de gest încât nu ne face cinste.

   În rest, ungurii să-și facă treaba, grecii la fel, cine merită azil să primească, cine nu să fie dat înapoi și tot așa. De aia avem legi.

     (Citează)

 21. Aia care isi rup hainele de pe ei in aeroporturi pentru ca are avionul intarziere sunt niste maimute care s-au dat prematur jos din copac. Daca ai avea de ales, nu ai alege sa ii ai ca vecini. In unele parti, comunitatile nici nu ii lasa sa se mute la ei in bloc.

  Mai ai sa imi spui si ca la noi in tara galeriile dinamoviste si steliste se bat cu politia, deci e OK…

  Holocaust? Serios????? De unde si pana unde? Aici sunt legi care trebuie respectate. Ieri la Protv vocea din fundalul reportajului relata socata cum ca politia ungara a folosit “chiar si” gaze iritante sa opreasca [persoanele care treceau fraudulos granita]. Bine ei nu au spus ce am pus eu in paranteze patrate. “Chiar si gaze iritante”… Ba, serios, eu stiam ca granicierii au voie cu arme de foc. Cum sa ne aratam socati ca se respecta legea?

    (Citează)

  • tu nu prea ai dreptul sa-ti dai cu parerea, probabil te-ai imbogatit zilele astea cu atatea trenuri burdusite.

   ati vazut-o pe cameramanca aia unguroaica, care pune piedica unui refugiat cu un copil in brate?

     (Citează)

  • Eu nu m-am lămurit dacă aia punea piedică pentru că-i ura sau pentru a filma oameni căzuți pe jos în durere.

     (Citează)

 22. Ion Marius:
  Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.

  Sigur e sotul, dar te intreb si pe tine cum am mai intrebat de atatea ori, ce vor oamenii astia asa disperati? Trecere libera prin Germania pentru ca ce…?
  Legile tarii in care au ajuns spun ca nu au drept de libera trecere in alta tara din Uniune pana nu obtin azil in tara initiala.
  Cand se vor schimba regulile astea (si sigur se vor schimba), atunci discutam in alti termeni.

    (Citează)

 23. 1. Germanii de rand au aflat tarziu de ce se intampla cu evreii! Au crezut mult timp ca in ghetouri se intampla lucruri diferite, fiind difuzate la vremea aceea o multime de filmulete in care era prezentata viata “linistita” dusa de evrei! Incearca sa te interesezi putin!

  2. Tu ai trait pe langa vreun musulman arab? Ai locuit printre ei? Ce stii tu despre ei de le ei apararea asa? Si nu imi spune ca ai fost in tari precum Turcia si a fost minunat si gata ti-ai facut o opinie…

  3. Credeam ca fiind in lumea online, ai vazut si citit mai multe articole si te-ai documentat destul… Ai vazut cumva ce dezastru lasa in urma lor? Ai vazut cum se bat ei intre ei? Si nu-mi spune acum ca reactioneaza asa din cauza oboselii, saracii! Sau asa a reactionat si bunica ta cand a plecat din Bucovina?

    (Citează)

 24. Te-ai cam murdarit de “politicaly corect” pe la gura.
  Deci daca nu ii lasam sa ajunga unde au ei chef si cerem respectarea legilor suntem nazisti si sustinem holocaustul.

    (Citează)

  • Suntem aia rai, care ne hranim cu sange de refugiat. Dracula nu a disparut niciodata, a ramas latent in noi.

   Articolul e sigur scris cu intentie. E atat de ridicol incat cu siguranta atrage atentia (vizionari).

     (Citează)

  • Și eu cer respectarea legilor, acest articol este despre reacția oamenilor la adresa unuia care aruncă apă.

     (Citează)

 25. Bai, esti penibil.

  Cum poti sa compari un “refugiat” cu un individ care pleaca in vacanta?
  In primul rand, cand imi cumpar o vacanta, este un contract intre parti. Dau niste bani pe niate servicii si da, sunt al dracului de nervos daca nu le primesc!
  Un refugiat din asta a plecat ilegal din tara lui (multi zic ca nu au acte ot ca obtinerea pasaportului le-ar face atente pe autoritati in privinta intentiilor lor), a intrat ilegal in alta tara, cica isi cauta un loc unde sa nu ii cada bomba in cap, vrea liniste si pace.
  DAR IN CONDITIILE LUI!
  Ia mai da-o dracului, ca situatiile nu sufera comparatie. El ar trebui sa fie fericit ca e in viata, ca nu il mai ameninta nimeni ca il omoara. Dar el nu, vrea mai mult decat i se poate oferi!

  Gestul acelor indicizi este incalificabil. Apa aia costa! Pentru unii care vin din desert, ar trebui sa fie mai atenti cu ea!

    (Citează)

 26. Word:
  http://www.kishiniov.eu/ce-poate-sa-faca-un-fotoreporter-cu-un-cadavru-de-copil/
  E destul de trist ca avem asemenea momente.
  Ajungem poate sa plangem si tiganii pe baza filmului Aferim?

  O comparatie cu evreii omorati de Hicler e tot timpul bine venita, nu prea ai cum sa dai gres cu asa ceva. Poate ca nemtii frustrati, rupti in cur dupa razboi si criza economica nu gandeau ca si noi astia cu burta plina din Romania post-decembrista. Desigur orice incercare de a explica aceast fenomen al anti-semitismului nemtesc, ma refer la explicatii si/sau motive oarecum pertinente, este destul de riscant si mai nou se poate lasa cu amenzi/inchisoare.
  Trecand peste stigmatul religios din Evul Mediu, inca din sec. XVIII existau rapoarte bine argumentate despre ce insemnau carciumile jidanesti de prin sate si practicile de camatarie. Mai departe, banci, comert, afaceri mai mult sau mai putin corecte erau apanajul evreilor. Se ajunsese chiar ca la anumite universitati sa fie extrem de greu sa inveti daca nu erai evreu sau cu relatii beton in comunitate, incepea sa fie cam aceeasi poveste cu colegiul medicilor, avocatime, si asa mai departe. Va las pe voi sa decideti daca a existat sau nu un sambure de adevar la baza mitului cu evreii cei rai.
  In general evreii erau elita intelectuala si economica deci afirmatia asta:
  “Cum ajungi să crezi că oamenii civilizați fac săpun din cei înapoiați, că asta înseamnă civilizație?”
  mi se pare cel putin aiurea. Eu cred ca e invers, oamenii inapoiati fac sapun din cei civilizati – aici e putin discutabil: ce anume inseamna civilizat, e destul de subiectiv…

    (Citează)

 27. Cei care v-ati grăbit să vă daţi caracterul în vileag, prin comentarii, cred ca nu aţi citit tot articolul. Nu e vorba ca nu se doreşte respectarea unor legi sau intregistrarea mai severă a oamenilor, e vorba că atitudinea celor mai mulţi e spre pur genocid! asta vi se pare normal? Atunci, cu părere de rău, vă spun că trebuie să vă căutaţi la bibilică.

    (Citează)

 28. Ion Marius:
  Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.
  Gandestete ca si-a riscat viata lui, a sotiei si a copilului sa ajunga in Europa, cel mai probabil a trecut cu barca improvizata din Siria sau din tabara de refugiati din Turcia.
  A mers pe jos prin Grecia, Macedonia, Serbia, probabil a facut zile intregi pe drum, haituit de vamei si politisti.
  A ajuns in Ungaria si vroia sa se urce intr-un tren spre Germania – tara unde viseaza el sa ajunga.
  Gestul sau este unul de disperare. Este la capatul rabdarii, cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

  E clar ca nici tu, nicu eu nu am fost in situatia lui pana acum.
  Ai vazut finalul filmuletului cand isi da cu pietre de pe sina ferata in cap – asta e disperarea pura. Unde doarme la noapte el si cu familia, ce mananca, numai zic de spalat si igiena?

  Ion Marius: stiai ca si tigancile lesina la comanda casa faca teatru, atunci cand vin mascatii sa ii ia? pe romaneste eu ii zic circ.

    (Citează)

 29. Maestre, faci confuzie intre un imigrant (care este selectat in mod atent, si care trebuie sa indeplineasca niste criterii pentru a fi acceptat cu drepturi si libertati depline de o anumita tara) si un refugiat (un cetatean caruia, din motive umanitare, ii se acorda un minim nivel de trai – de obicei intr-un loc izolat de restul societatii si care se presupune ca va reveni in tara de origine in momentul in care dispare climatul nociv care l-a impins sa plece).

  Da, ai dreptate cand spui ca reactiile celor de pe facebook sunt foarte periculoase si mai ales nocive. Fiecare popor are extremistii sai si mai ales imbecilii sai. Insa e de datori noastra, a celorlalti, sa explicam si sa temperam lucrurile.

    (Citează)

 30. un articol bun iar multe din reactii sunt exact cum te-ai astepta din partea unor romani get-beget.
  o mare parte din problema este exact cum o rezumi tu: multi dintre romani nu au vazut in viata lor un musulman (nu arab, de exemblu cei care emigreaza din Afghanistan nu sunt arabi), poate doar pe Muhammad Ali, Shaquille O’Neal sau Ice Cube la televizor.
  Totusi ei STIU cat de mult rau pot face acesti oameni. Se hranesc cu stereotipuri gasite pe internet/televizor sau auzite de la cunoscuti din afara si incep sa isi latre ura. E un rezultat simplu = xenofobie + ignoranta.

  Eu traiesc intr-o tara despre care romanii gandes ca e “invadata” de musulmani. Intru in contact zilnic cu musulmani perfect integrati in societate. Bineinteles, sunt zone in care acest lucru nu se intampla, din niste cauze greu de exprimat aici (ar trebui multe ore) si care nu tin numai de ei. M-am simtit amenintat vreodata de “valul musulman”? Nu. Mi s-a interzis ceva vreodata legat de vreo reglie anume? Nu. De altfel Franta e o tara seculara si orice religie nu are dreptul sa se manifeste in spatiul politic, legal, etc.

  Dar romanii STIU cum este si aduc aminte de fiecare data exemplul asta, cum o sa ajungem toti ca Franta daca situatia continua asa.
  Ciudat, romanii continua sa emigreze in Franta masiv, unii ramanand definitiv aici.

    (Citează)

  • Cum tu nu esti un roman get-beget, opinia ta este inutila. Ne bucuram ca ai gasit o tara in care sa emigrezi si sa te intelegi cu noii tai prieteni musulmani.
   Noi nu ne dorim aici imigranti care sa ne faca traiul un adevarat calvar, precum gasim exemple destule in tarile mai la vest de noi.
   Si da…am vorbit la plural, pentru ca sunt de acord parerile romanilor get-begeti care dorim sa ramane asa…singuri in “prostia” noastra.

     (Citează)

 31. Wow, un articol de o puerilitate profundă, bazat pe argumente pur subiective și atent selecționate pentru a servi demonstrării unei idei dinainte stabilită. Extrem de puține argumente raționale și logice.

  Autorul reușește magistral să ignore consecințele pe termen scurt și lung ale unor granițe deschise. Ca de exemplu fluxul masiv ce poate urma. 300.000 de mii anul ăsta? De ce nu 3-4 milioane anul viitor? Sau 30-40 de milioane? Asia și Africa gem de oameni care au de ce fugi către un aparent paradis. Ce se întâmplă cu ei odată veniți? Cu ce pot contribui? Ce schimbări vor aduce societăților în care se integrează?

  Cu tot regretul, vorbim de grupuri etnice extrem de rezistente la schimbare și mai ales la integrare. Chiar și cei mai ”toleranți” dintre musulmani dovedesc o îngăduință inacceptabilă pentru practici oribile precum pedepsirea violentă a părerilor religioase divergente sau la ”honor killings” ca să dau doar două exemple. Faptul că ajunși în Europa insistă în practici precum acoperirea femeilor este o dovadă de atavism intelectual și moral.

  Nu înțeleg, sincer, atitudinea Germaniei. Singura explicație pe care o pot găsi este o mișcare de PR cu costuri atent calculate și bine ascunse. Mă întreb oare care ar putea fi motivația pentru o asemenea mișcare. De ce anume simte Germania nevoia unui capital de imagine în acest moment?

    (Citează)

 32. Radule, dacă vezi farurile că vin spre tine, ești pe contrasens. Da ai dreptate că comentariile sunt de înapoiați mintal care se visează naziști. În același timp și ăla a fost un mega mârlan că a aruncat cu apa. Cum plm e ăla gest normal. În condițiile date Europa se comportă foarte bine, inclusiv Ungaria. Zi mersi că nu suntem în Schengen, ai avea complet altă părere dacă făceau asta în București.

    (Citează)

 33. Insisti prea mult radu din turnul tau de fildes.

    (Citează)

 34. Nu stiu daca tu ai habar ce ai scris aici sau daca ai habar de putina geografie, insa fratii lor musulmani, cu mai multi bani (emiratele arabe, iranul), sunt mai aproape de siria decat europa, chiar daca trec prin irak.
  De ce vin ei in europa? i-a intrebat cineva vreodata?
  Daca nu sti iti zic eu ca am cunostinte de nationalitate araba. (dar mai bine alta data)
  Din ce stiu eu acum vreo 4 ani Iranul trambita la americani sa ii lase in pace pe sirieni. Acum Iranienii nu mai sunt prietenii sirienilor? nu le ofera ajutor?

  Esti cam … , dar mai bine lasa

    (Citează)

 35. Sunteti penibili ba! Citesc comentariile voastre si ma apuca depresia. Inlocuiti sirienii cu ucrainienii (care da pot fi si violenti si hoti si violatori si ce mai vreti voi) si ganditi-va 2 minute macar cum ati reactiona. Ati zice toti intr-un glas “uite al dracu ucrainian cum arunca cu apa” sau “astia au venit aici sa ne colonizeze”? Tot ce va deranjeaza la ei e ca sunt musulmani – chit ca n-ati vazut vreunul vreodata sau v-ati deranjat sa intelegeti religia asta. Argumentul vostru cretin este “nu sunt crestini, sa nu-i primim, ca stim noi astia necrestinii ce dubiosi sunt” si nu va dati seama ca de fapt reactionati exact ca ISIS. Ok n-ati aruncat inca vreun monument in aer si nici nu-i omorati cu pietre in piatra publica dar la nivel de comentarii pe net va comportati exact ca ei. Si in prostia voastra nu va dati seama ca de fapt in felul asta ISIS ne-a invins.

    (Citează)

  • Ești exact exemplul de persoană care nu s-a obosit să înțeleagă argumentele și îi dă înainte cu ceea ce crede el. Problema nu e că nu sunt creștini, având în vedere că majoritatea tinerilor, mai ales cei care petrec timp pe bloguri, sunt atei. Problema este că sunt persoane adânc înrădăcinate în tradițiile lor și au șanse minime de adaptare într-o societate occidentală. Aș zice nu și ucrainienilor într-o clipită, oricât de “frați ortodocși” sunt ei, dacă aș avea măcar un singur motiv să le pun la îndoială capacitatea de a se adapta la civilizația noastră.

   Eu am trăit printre arabi, am prieteni arabi, le ascult muzica, am și început să le învăț limba. Am fost pro refugiați la început. După ce au început să apară diverse fipmulețe cu ei: ruptul cordonului de jandarmi la granița Grecia-Macedonia, refuzul ajutoarelor pentru că aveau crucea roșie pe ele, bătăile stradale din Lesbos, munții de gunoaie lăsați în urmă (se observă în pozele alea pachete nedesfăcute de scutece, haine bune, cărucioare etc.), atunci am început să am dubii. Nu știu dacă mă simt confortabil să am așa niște oameni pe lângă mine, chiar dacă sunt musulmani, creștini sau șintoiști.

   TL;DR: pot să fie și moldoveni (să ne vorbeasca limba, să avem aceeași religie etc.) dacă se comportă ca niște sălbatici, le-aș interzice intrarea în țara mea.

     (Citează)

  • Gresit! Pornesti de la prezumtia ca ucrainienii s-ar comporta in aceeasi masuta.

     (Citează)

  • cKy: Apoi cei “trimisi” , nu putem fi naivi încât să nu credem că între valurile de imigranți onesti nu se afla și instigatori, membri ISIS sau ce alte culte teroriste mai exista.
   Cred ca dacă permiteau o înregistrare în statele de tranzit, tarile astea nu se mai panicau așa având o monitorizare a indivizilor suspecți.

   Flo: Eu am trăit printre arabi, am prieteni arabi, le ascult muzica, am și început să le învăț limba. Am fost pro refugiați la început. După ce au început să apară diverse fipmulețe cu ei: ruptul cordonului de jandarmi la granița Grecia-Macedonia, refuzul ajutoarelor pentru că aveau crucea roșie pe ele, bătăile stradale din Lesbos, munții de gunoaie lăsați în urmă (se observă în pozele alea pachete nedesfăcute de scutece, haine bune, cărucioare etc.), atunci am început să am dubii. Nu știu dacă mă simt confortabil să am așa niște oameni pe lângă mine, chiar dacă sunt musulmani, creștini sau șintoiști.

   Niste filmulete pe net sunt doar cazuri izolate si nu reflecta media comportamentului intregii categorii numite “arabi”. Eu am vazut poze cum o femeie siriana dadea scutece si mancare unei cersetoare macedonence, si cum un sirian in carje ii strangea mana unui roman care i-a adus o sticla cu apa. Ei si? Ce concluzie sa trag? “Arabii sunt niste suflete miloase si recunoscatoare”? Nu, pur si simplu, unii arabi se comporta civilizat, wow ce socant, nu ne asteptam. Lasa gunoi in urma pt ca sunt arabi? Si romanii lasa gunoi, de exemplu cand merg la un gratar, dupa un concert sau chiar aiurea pe strada (cate PET-uri goale am vazut aruncate din masini, cate cutii de conserve pe munti, cate ambalaje in Delta)… si nici macar nu sunt nevoiti sa traiasca si sa doarma intr-o gara la un loc cu alte sute de oameni.

   Vin milioane de imigranti din tarile arabe, automat printre ei se vor gasi oameni mai civilizati si oameni mai putin civilizati. Nu pentru ca sunt arabi, sau musulmani, ci pentru ca asa e distribuit comportamentul uman in societate. As vrea sa vad fratii romani cum s-ar comporta intr-o astfel de tabara de refugiati, probabil ar lua toata apa si toate scutecele si le-ar baga in traista sa le care sute de kilometri me jos, numa sa nu le arunce. Si cu siguranta ar strange totul in urma lor, dupa cum o demonstreaza si curatenia imaculata a Bucurestiului, una dintre cele mai jegoase capitale europene.

   Cat despre capacitatea de a se adapta la civilizatia noastra, pai o sa se adapteze si ei si o sa ne adaptam si noi, si o sa traim mai departe impreuna. Daca credeti ca o tara sau o comunitate poate ramane vesnic pura si nemodificata in ziua de azi, va inselati. Schimbarile sunt normale, nu sunt neaparat rele, si vor aparea oricat de mult ne-am opune.

     (Citează)

  • Dar tu te-ai obosit sa intelegi ce i-a facut sa se comporte cum ai vazut in filmuletele respective? Ca de exemplu cu refuzul ajutoarelor, care a fost cofirmat de cel care a filmat ca nu au fost refuzate pentru ca nu era mancare halal si nu pentru ca aveau cruce pe ele, ci pentru ca le erau aduse de politia macedoneana, ca protest pentru ca stateau de doua zile acolo in ploaie si nu erau lasati sa treaca granita. Drept dovada ca mai incolo reprezentantii crucii rosii imparteau pachete fara sa fie refuzati.
   Ps: nu zic ca politia era de vina pentru situatia lor, ci doar ca asupra lor si-au gasit sa isi exprime frustrarea.

     (Citează)

 36. ce nu au inteles prea multi pe aici e ca in acest articol e vorba despre atitudinea despre o situatie pe care nu o intelegi, nu te poti transpune in situatia aia pentru ca experienta respectiva de viata nu exista dar cu toate astea tragi concluzii si mai ales dai verdicte foarte clare. statistic la nivel de populatie comentariile nu au o mare valoare, doar ca reducand la nivelul comunitatii online incep sa fie oarecum reprezentative.
  cum era zicerea aia : uram xenofobia si pe unguri !

    (Citează)

 37. apoca:
  Sunteti penibili ba! Citesc comentariile voastre si ma apuca depresia. Inlocuiti sirienii cu ucrainienii (care da pot fi si violenti si hoti si violatori si ce mai vreti voi) si ganditi-va 2 minute macar cum ati reactiona. Ati zice toti intr-un glas “uite al dracu ucrainian cum arunca cu apa” sau “astia au venit aici sa ne colonizeze”? Tot ce va deranjeaza la ei e ca sunt musulmani – chit ca n-ati vazut vreunul vreodata sau v-ati deranjat sa intelegeti religia asta. Argumentul vostru cretin este “nu sunt crestini, sa nu-i primim, ca stim noi astia necrestinii ce dubiosi sunt” si nu va dati seama ca de fapt reactionati exact ca ISIS. Ok n-ati aruncat inca vreun monument in aer si nici nu-i omorati cu pietre in piatra publica dar la nivel de comentarii pe net va comportati exact ca ei. Si in prostia voastra nu va dati seama ca de fapt in felul asta ISIS ne-a invins.

  Prostul esti tu prietene. Logic ca din cauza ca-s musulmani, pentru ca ceea ce au ei in cap nu e compatibil cu ce avem noi.
  As prefera oricand un violator/criminal ucrainean, ala macar stie ca nu-i bine ce face dar o face oricum, pe cand astia de vin acum considera normal.

    (Citează)

 38. Dintre comentariile enumerate de tine sunt de acord cu 8. Nu cred in vreo integrare a lor, nivelul scăzut al educatiei va fi prima piedica in relationarea si mai ales integrarea lor. Au un sistem de valori radical si nu respecta faptul ca sunt intr o taraa straina, unde trebuie sa respecte cultura si legile de acolo, impunandu si deseori violent ideile lor cu care au crescut. Imi e mila de ei, dar nu stiu ce viitor se poate cladii impreuna

    (Citează)

 39. Mi-e teamă că ai înţeles greşit ce ţi-ai propus. Mai ales dacă ţi-ai propus să dai bine în poza de cetăţean european modern.
  Şi dacă vrei să capeţi nişte explicaţii la manifestările altora, mai mult sau mai puţin exacerbate, la adresa imigraţiei musulmane, încearcă să-ţi dai un răspuns la întrebarea: De ce nu are nimeni nimic cu imigraţia chineză? Că ăia chiar sunt zeci de milioane răspîndiţi peste tot.

    (Citează)

 40. Ion Marius:
  Ala cel mai probabil e sotul femeii pe care a aruncat-o pe sine.
  Gandestete ca si-a riscat viata lui, a sotiei si a copilului sa ajunga in Europa, cel mai probabil a trecut cu barca improvizata din Siria sau din tabara de refugiati din Turcia.
  A mers pe jos prin Grecia, Macedonia, Serbia, probabil a facut zile intregi pe drum, haituit de vamei si politisti.
  A ajuns in Ungaria si vroia sa se urce intr-un tren spre Germania – tara unde viseaza el sa ajunga.
  Gestul sau este unul de disperare. Este la capatul rabdarii, cel mai probabil se gandeste deja ca poate era mai bine sa ramana in Siria sau in Turcia.

  E clar ca nici tu, nicu eu nu am fost in situatia lui pana acum.
  Ai vazut finalul filmuletului cand isi da cu pietre de pe sina ferata in cap – asta e disperarea pura. Unde doarme la noapte el si cu familia, ce mananca, numai zic de spalat si igiena?

  Pai si daca e sotul ei asta face sa fie totul ok in scena respectiva???

  Si inca ceva, poti sa incerci sa mergi si tu in America fara acte, si sa le explici vamesilor ca e tara in care visezi tu sa ajungi (sau pana acolo poti sa incerci mai aproape, in Ungaria), sa vezi cat de in serios or sa ia aia argumentul “pai asa vreau eu”.

    (Citează)

 41. Locuiesc in Germania de ceva ani si aici am avut ocazia sa cunosc si sa convietuiesc cu oameni diversi, printre care arabi musulmani si alte nationalitati musulmane, observatia mea de pana acum este ca cei de religie musulmana vin intr-o societate cu alte credinte si valori apoi incearca sa isi impuna regulile lor si refuza sa le urmeze pe cele existente (intr-o oarecare masura), refuza sa se adapteze si se creaza microsocietati locale, care nu vorbesc limba tarii, nu respecta nimic si multi dintre ei sunt agresivi. Apoi fortele de ordine lupta cu mainile legate la spate de trecutul Germaniei, de societatea care tremura cand aude rasism si alte lucruri de genul politically correct. Eu personal cred ca daca esti oaspete intr-o tara trebuie sa te supui cat de cat regulilor si sa incerci sa faci parte din societatea respectiva, pana la urma daca nu iti convine poti sa te intorci la tine in tara sa pui mana pe arme sa incerci sa iti iei tara inapoi, nu este nimeni responsabil pentru tine si tara ta, in afara de tine.

    (Citează)

 42. Era in 1989.Fugisem din Romania.In Ungaria erai intrebat daca doresti sa ramai la ei sau optezi ptr mai departe.Era ceva mai bine la ei ca si in Romania,dar am optat totusi ptr a merge mai departe.Am fost cazati in lagarul de la Biscke,in apropierea Budapestei.Nu aveam dreptul sa lucram(prestam la negru),numai cei ce au declarat ca doresc sa ramana in Ungaria.Inaintea noastra in lagar sau aflat estgermanii,dar care plecasera in urma unei intelegeri la nivel inalt.Stiam cum au fost estgermani tratati si aveam si noi aceleasi pretenti.Veneau de la diverse organizati umanitare si ne deschideau ochi.Ne-au spus ca din fondul ONU ptr refugiati, se plateste pe persoana,indiferent de natiune.Dar ne spuneau ca sant drepturile noastre si ca noi sa le cerem.Recunosc ca in masa de refugiati romani erau si uni mai scandalagi,cu care politia avea de furca.Asta facea sa existe o oarecare tensiune intre cei care asigurau ordinea in lagar.In fine,la indrumarea organizatilor de ajutorare a refugiatilor,am pus-o de o demonstratie.Ceream sa ni se aloce conditile ptr care se semnase acordul cu ONU si ptr care se primeau bani de la ONU si sa-si revizuiasca personalul ca sa nu se mai fure din mancare si sa nu se comporte cu noi ca si cu salbatici,din cauza unor scandalagii.S-a lasat cu scandal mare.Totusi autoritatile au promis ca vor face o comisie care sa verifice plangerile manifestantilor romani.Nu va zic ce scriau ziarele Budapestane despre salbatici refugiati Romani cu pretenti de germani.In fine,tensiunea a inceput sa fie si mai mare,aveam interzis sa iesim in oras,pe motiv ca uni fura,alti presteaza munca la negru,etc,ceea ce si era adevarat.Eu stiind maghiara cat de cat eram luat din poarta lagarului si munceam,castigam si eram bine tratat,fapt ptr care le multumesc budapestanilor.Deci treaba mergea cat de cat in sensul ca exista tensiune,dar speram ca dosarele de emigrare vor fi solutionate si toate vor fi bine.Balonul s-a spart cand ceva ziaristi au descoperit zeci sau sute de dosare de emigrare care nu au fost duse la consulatele tarilor respective si nici la ONU.S-a lasat cu putin scandal politic in tanara democratie din Ungaria.Atunci a fost clar ca nu aveau interes sa lase lucrurile sa decurga normal,ci sa ne tina pe cat mai multi ca sa i-a bani de la ONU dupa noi.Lucrurile au degenerat.S-a refuzat mancarea,apa,hainele,din pacate uni dintre noi au devenit intr-adevar salbatici,etc.Lagarul a intrat in carantina.In interior se distrugea tot.Lumea o luase razna.Autoritatile si cei de la ONU(care in sfarsit si-au gasit timp sa vina)erau profund dezamagiti de comportamentul refugiatilor romani.Pe de o parte auzeam zvonuri cum ca se schimba toata conducerea lagarului si tot personalul,iar pe de alta parte auzeam ca se pregatesc sa ne trimita inapoi in Romania.Totusi oficial au inceput demersurile ptr conditi mai bune.In ciuda tuturor distrugerilor ni s-a organizat de catre organizati umanitare mese in curtea lagarului.Veneau camioane cu mancare multa si buna,cu haine,etc.Se promitea ca se vor reface dosarele de emigrare si ca cei care nu au respectat legea vor fi trasi la raspundere.Tensiunea exista totusi,ptr ca noi credeam ca poate chiar va fi bine,dar poate vor sa fim linistiti pana termina demersurile de expulzare.Era totusi vorba de cc 1300-1500 pers.Nu intelegeam de ce santem inca totusi tinuti inchisi in carantina.Totul a culminat cu ziua de 27 iunie cand televiziunea si radioul anuntau ca Ungaria si Austria au trecut la desfintarea gardului electric de la granita de vest.Mentionez ca in urma cu cc 2 luni fusesem pana acolo,in speranta ca voi reusi sa trec cu multimea de estgermani,dar fara succes.Asadar in lagarul de la Biscke parca lucrurile incepeau sa se miste pozitiv,au aparut firme care sa renoveze stricaciunile,mancarea era buna si multa(chiar peste asteptari),apa calda(unde nu erau distruse robineti)curgea non stop,hainele deja ne aduceau balotii sigilati asa cum ai primeau din vest(fara sa mai fie lipsa cele mai de calitate),se lucrau la birouri unde sa vina direct reprezentanti ONU si ai birourilor de emigrare din cadrul diverselor ambasade,celor dintre noi care vorbeam cat de cat maghiara si engleza ni se promiteau joburi de traducator pana la momentul plecari,etc.Deci,teama ca ne da inapoi exista,lucrurile incepeau cel putin declarativ sa se miste bine numai ca…nesiguranta creaza actiune.Intr-o seara a inceput revolta(a existat un mini motiv),bataie,scandal,distrugeri,trupe speciale din Budapesta,etc.Uni dintre noi printre care si eu,am fugit care incotro.Am avut noroc ca m-a tinut un domn Budapestan la care i-am lucrat la negru.Culmea ca era si comunist cu state vechi de plata(sefut mai mic la ceva intreprindere de stat).A-mi arata ce scriu ziarele despre scandalagii din lagarul Biscke ,care fac mari probleme autoritatilor,refuza si distrug conditii mai bune decat a multor maghiari de rand si care fac de ras si strica reclama si celorlalti romani care lucreaza si au inceput integrarea in Ungaria.Astfel ca era periculos sa ma predau,ptr ca eram priviti la pachet.Au hotarat sa ma duca la granita de vest.Mi-au dat ceva bani,mancare,harta,etc.Am trecut ilegal in Austria in noaptea urmatoare.Traiesc de atunci aici.Am lucrat in 4 continente cu firme austriece.Am vazut lumea adevarata(nu in concediu).Mi-am format o viziune.Am mare si egal respect ptr toate tarile si natiunile.Nu exista natiunii rele sau bune,exista numai diferente intre natiuni,pe diferite domenii,ceea ce le face sa para mai exotice si interesante.mai frumoase.Nu exista religii rele sau bune.Dar exista in orice natiune,oamenii rai,domenii rele,locuri urate,fanatici si tembeli si rasisti.Si mai exista si media,care ne poate face sa vedem lucrurile intr-un fel sau altul,in functie de starea noastra.Iar frica,disperarea,nesiguranta,manipularea,ne face pe toti, sa nu gandim nici logic,nici religios.Si uneori poate ar trebui sa stim,ca cu voia noastra sau nu,cu nepasarea noastra sau nu,cu stiinta noastra sau nu,lumea este inca condusa dupa ideea”divide et impera”,adica ptr ca cc 25% dintre oamenii sa aiba o viata de consumerism si supercivilizatie,ceilalti 75% sa fie dezbinati si pradati.Asa ca din pct.meu de vedere,va rog sa ne divizam in doua grupe.Una care ajuta, sprijina si compatimesc refugiatii.Si ceilalti sa stea deoparte si eventual sa spere si sa se roage ca organele de stat ,a-si vor face datoria si vor gasi pe cei care nu au ganduri pasnice.Salut!

    (Citează)

 43. Ramai la routere si burgeri… Acolo faci treaba buna

    (Citează)

 44. LoTR: indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat , doar ca musulmani sunt tot un fel de tigani nu se civilizeaza decat cu glontu !

  Beton formulat, fix cuvintele lui Le Pen, numai ca ala se refera la romani, in general, stia el de ce… ;)

    (Citează)

 45. Nu am citit inca pana la sfarsit, dar nu pot inainte sa ma bag in seama : sunt de acord ca refugiatii odata ajunsi in ungaria au fost tratati oarecum unfair . dar pana la urma fug de razboi. au ajuns undeva unde nu e razboi. trebuie sa fie intelegatori , si cooperanti. pentru ca nu au fost chemati, ei au venit. deci sunt de parere ca ei trebuie sa fie rabdatori si asa cum ei cer empatie , asa si ei sa se puna in locul celor care ii accepta. iar Islamul din cate stiu eu spune ca un Musulman adevarat trebuie sa se supuna legilor tarii in care e gazduit, chiar daca e o tara care nu e Musulmana . atata timp cat nu contravine credintei lui .

    (Citează)

 46. Ender:
  sa mori tu ? indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat ?
  adica tu cand ramai in curul gol pentru ca o bomba ti-a distrus casa si probabil ti-a omorat parte din familie, cand tot ce ti-a ramas ai pe tine si in rucsac si cu putin noroc copilul si nevasta si dai tot ce poti sa scapi de razboi si foame si frig si toate cacaturile care pot sa se intample cand fugi ca sa scapi cu viata si tu spui sa te comporti civilizat in orice situatie ? stimate domn, esti complet cretin.

  da,ba.pentru ca atunci cand ramai in curu’gol tot ce-ti ramane sa te simti (si sa fii )om e bruma de civilizatie.asta insemnand sa nu te caci(la propriu) in autocarele ungurilor si nici sa nu arunci apa atunci cand ti-e oferita.asta-i comportament de copchil care invata civilizatia,si nu de adult care se presupune ca si-a insusit-o.

    (Citează)

 47. Esti mort de frica sa nu te omoare aia acasa la tine, traversezi mari si tari la propriu si ajungi intr-o tara in care esti cat de cat in siguranta. Si mai faci si figuri. Astea nu sunt reactii normale, sunt scenarii facute ca sa impresioneze.

  In alta ordine de idei, daca Romania de maine incepe sa adune tiganii si sa ii duca in lagare de exterminare, nu se va opune nimeni. Din acelasi motiv real pentru care nu s-au opus cand nazistii i-au luat la exterminat pe evrei. Nu erau oameni cei care erau dusi in lagare, erau animale, dusmanii poporului, vampirii care nenorocisera mareata natie germana si care acum primeau doar ce meritau. La inceput desigur ziceau ca doar ii muta, oamenii s-au lasat mintiti, dar cand au descoperit adevarul deja erau prea conditionati si chiar s-au bucurat de soarta evreilor.

  La cate filme cu holocaust a trebuit sa indur si cate probleme au rezultat din existanta Israelului, intelectual vorbind nu poate decat sa imi para rau ca nazistii nu au facut o treaba mai buna.

    (Citează)

  • De ce se duc in Germania, Anglia, Franta? Cel mai probabil pentru ca au rude, cunostinte acolo sau pentru ca vorbesc limba.

   Si sa nu fim ipocriti: 1. nici romanii nu vor in Romania, vezi cati sunt prin Spania, Italia, Germania, Anglia, Franta. si 2. nici romanii nu vor imigrantii asa ca de ce ar ramane?

   PS te-as trimite cu placere in lagar dar nu ma cobor la nivelul tau si ma gandesc ca avem nevoie si de extremisti, altfel nu am gasi drumul ala de mijloc. Oameni ca tine ma fac sa imi pierd speranta in umanitate.

     (Citează)

  • Oameni ca mine sunt necesari ca sa nu fim toti prosti care pun botul la toate povestile lacrimogene. Imigranti? Sigur ca da, dar mai bagati o data Filantropica, ca este nevoie de un refresh.

   Astia sunt o forta de invazie, manevrata de altii din umbra. Cum de i-a apucat pe toti brusc si dintr-o data sa plece? Cum de au reusit atatia amarati vai mama lor cu nimic agonisit sa faca dintr-o data rost de mii de euro ca sa isi plateasca transportul?

   Da, este mult mai usor sa pleci din tara si sa te duci unde este mai bine decat sa ramai si sa te lupti pentru drepturile tale. Romanii care au plecat sunt niste lasi, dintr-un anumit punct de vedere.

     (Citează)

 48. Ce-mi place cum se agita romanasii p-aici. E un fel de circle-jerk, isi dau like reciproc la comentarii, dau negativ tuturor care nu-s de aceeasi parere cu ei, se bat pe umar mandri de cat de bine inteleg ei situatia.
  Stati linistiti prieteni, nu vrea nimeni sa vina in Romania. Ar fi culmea, sa isi vanda tot ce au, sa o ia la picior prin europa, ca sa se opreasca la noi. Normal ca vor in vest, ca daca te-ai cara din Cluj pentru o viata mai buna nu te-ai opri in Oradea, nu?
  Ah, si mai e ceva, chiar nu conteaza ce parere aveti voi. Romania deja primeste imigranti, ca asa s-a decis. Puteti sa va dati cu curul de pamant cat vreti, dar degeaba. Oricum nimeni nu face nimic mai mult decat sa va vaicariti pe net ca muierile despre cat de naspa o sa fie si cum sunt toti niste teroristi.
  Las’ ca avem noi o natie de violatori de babe si barbati care beau pana se decid sa dea cu toporul in vecin. Mult mai civilizati.
  Plebi.

    (Citează)

 49. Sper, Radule, sa citesti si comment-ul meu … Si tu, si ceilalti “liberali” (de fapt, incostienti!).

  Articolul tau … Sunt parti unde ai oarecum dreptate dar in rest e plin de elucubatii!

  Spui ca majoritatea romanilor nu au vazut arabi musulmani. Sunt convins ca nici tu! Eu AM TRAIT SI LUCRAT CU ARABI MUSULMANI, si nu mai vreau! Eu iti afirm urmatoarele: daca era invers, adica daca intr-o tara araba tu (sau oricine altcineva) ca refugiat sau calator care nu poate continua calatoria din cauz grevei companiei aeriene arunca apa primita ERA LINSAT, OMORAT IN BATAIE!

  In Dubai am fost ridicati de la masa restaurantului (de lux! cam 200 USD costa o cina fara vin) unde vroiam sa mancam (dadusem comanda deja!) de un arab (educat la nivel universitar, pare-se in SUA) ca sa ocupe el masa ca “Sunt la mine in tara! Daca vrei sa mananci, mananci dupa ce termin eu!”

  In Quatar am vazut un politist agresand, efectiv, o femeie tanara care ii ignorase avansurile. Cand a venit un sef de-al individului, chemat prin telefon de cei din jur revoltati, acesta I-A DAT AMENDA FEMEII PENTRU CA L-AR FI PROVOCAT PE AGENT si a amenintat-o ca data viitoare o aresteaza. In Bahrain am auzit (de la colegi expati) ca sunt zeci de cazuri in care femeile erau arestate si violate; daca faceau plangere erau acuzate de prostitutie si condamnate la inchisoare, oricate dovezi sau martori aduceau!

  Nu zic ca nu sunt si multi nevinovati si nenorociti, si chiar cred ca sunt majoritatea. Dar trebuie facut o selectie! Daca nu puteti face acea selectie mai bine ii refuzati pe toti.

  Dumnezeu sa ne apere ca vin vemuri grele! Si pentru asta pe cei ca tine ii blamez!

    (Citează)

 50. Sunt curios care ar fi reactia ta intr-o situatie ca aceasta (un grec din insula Lesbos):
  https://www.youtube.com/watch?v=RGiMJY8v0jA

    (Citează)

 51. M-ai pierdut inca de la comparatia intre refugiere si plecatul in concediu. In concediu ai platit pentru serviciile alea, chiar niste preturi piperate, ai tot dreptul sa ceri, ba chiar si daune daca nu-s serviciile pe masura. Ca si refugiat, te duci sa cersesti mila altora, nu prea ai ce drepturi sa ceri… cum ar fi sa faca scandal cersetorul de la gura de metrou pentru ca nu ii dau niciodata nimic?

  Iar daca genralizam, “cum au lasat oamenii sa se intimple”, vine si intrebarea: oamenii astia asa de multi care au nevoie de refugiu, cam cit de multi ar trebui sa fie ca, daca se unesc, sa rezolve situatia in tara lor? Si noi romanii, putem sa vrem ne refugiem in Germania sau sa facem ceva sa fie bine aici (ca si noi am avut comunisti, securisti, mineri, parlamentari si alte atrocitati).

    (Citează)

  • Ai plătit și poți cere daune, da. Eu vorbeam de reacția emoțională, de nervi. Dacă știi că poți cere daune, de ce mai rupi hainele de pe tine și urli în strada? O faci pentru că așa reacționează oamenii, chiar dacă nu-i cel mai rațional comportament. Așa și cu apa de la care am pornit.

     (Citează)

 52. Am un feeling ca, dupa ce numarul refugiatilor din Orientul Mijlociu ajunsi in UE va atinge pragul propus de catre Merkel&Co., in Europa se va instaura o alta forma de fascism. Haosul deja creat si nemultumirea majoritatii vor putea fi aplanate doar printr-un regim totalitar care va fi instaurat nu cu forta ci intr-un mod cat mai subtil, “la cererea publicului” (a majoritatii).

    (Citează)

 53. Esti mort de frica, rupt in cur dar vrei sa ajungi in Germania sau UK. Pentru ca, nu-i asa, stii tu ca acolo se traieste bine ca parazit din ajutoare sociale grase.
  Nici unul dintre ei nu pare sa-si puna problema traiului din munca cinstita, toti vor sa ajunga undeva unde sa “mulga” de la stat fara a face nimic.
  De ce nu emigreaza in tari arabe? De ce toata lumea se bate cu pumnul in piept sa scoata in fata suferinta lor dar toti matura sub covor toate aspectele negative ale acestui exod? De ce atentatele sunt comise in proportie covarsitoare de catre musulmani si nu de catre, sa zicem, tigani? Voi ce-ati prefera, sa va fure un tigan din buzunare sau sa se detoneze un arab langa voi?
  Intreba Radu in postul sau daca am trait pe langa arabi. Da, tata, in anii ’90 in perioada studentiei gemea Grozavestiul de ei.Studenti. Adica traficanti de valuta si de alte cele. Trageau femeile la ei ca musca la cacat pentru ca aveau bani si toate proastele credeau ca l-au apucat pe Allah de-un picior. Se pisau aia pe ele la propriu la orice ora si le tratau cu suturi in cur.
  Dar sigur, acum e cool s-o dai in hipstereala cu drepturile omului. Dar, daca ati observat, lumea de prin tarile cu apa calda a cam inceput sa se sature si usor-usor se va intoarce foaia. Pentru ca nu prea e ok ca tu sa-i astepti la intrarea in casa ta cu pancarte cu “willkommen” si ei sa ti se cace in sufragerie,nu?!

    (Citează)

 54. Din ce in ce mai multi oameni care nu gandesc.

  Hai sa facem un calcul pentru cei mai grei de cap.
  Doar in acest an se asteapta aprox 800.000 de refugiati.. In urmatiorii ani.. cate 500.000 de refugiati pe an. Asa…
  Cum noi europenii nu ne inmultim ca iepurii dar musulmanii da.. o sa ajunga sa fie majoritari, statistic vorbind, da?

  Acum imagineaza-ti sa traiesti in minoritate intr-o luma condusa de musulmani..imagineaza-ti ca ai o fetita careia i se impune sa poarte burka..imagineaza-ti alte legi.. imagineaza-ti o singura religie..

  Acest scenariu nu este SF.. este ceea ce se va intampla deoarece vin foarte multi, sunt primiti, integrati, li se va da drepturi ca si pana acum si se vor inmulti cum e normal.

  Gandeste-te putin cat de multi iti va mai placea peste 10 ani :)

    (Citează)

  • Anul acesta au venit 350k până în prezent, iar pentru la anul eu estimez mai mulți, nu mai puțini.

   Europa este în continuă schimbare și așa a fost de la căderea Imperiului Roman și, ca să vezi, marile migrații care au produs asta și am modelat Europa de acum. Dacă citești cu atenție istoria, în fiecare secol Europa a arătat altfel, de la structura populației la granițele țărilor la marile imperii, la politică, creșterea și scăderea puterii bisericești și tot așa. Acum doar asistăm la o altă modificare precum zecile de dinainte. E normal să nu o vrei, nimeni nu dorește schimbare, dar schimbările vor avea loc întotdeauna, e un dinamism foarte mare aici.

     (Citează)

 55. ioana: sau pentru ca vorbesc limba.

  Serios? Te-ai trezit pe alta lume? Ia mai cauta si informeaza-te si eventual uita-te la primul meu link, problema majora in Germania e ca nu stiu limba.

  ioana: Si sa nu fim ipocriti…

  Cum poti sa compari romanii care s-au dus LEGAL ca tara membra UE cu astia care forteaza granitele. De capitolul mentalitate nu mai vorbesc. Mai esti si femeie si nu stii ce vorbesti… Tocmai voua ar trebui sa va fie clar ce inseamna pentru voi sa vina astia. In vise mai aveai tu dreptul sa comentezi pe bloguri… :(

    (Citează)

 56. http://www.imdb.com/title/tt1341167/

  Fii “samaritean”, dar tu intelegi Islamul.
  Islam = Supunere.
  Astazi tu ii primesti cu bratele deschise si ii privesti cu compasiune iar maine o sa-ti taie capul ca esti necredincios. Nu toti, numai unii, aia radicali.. a caror numar creste si creste.. la tine, in casa la tine, sau poate deja e casa lor.

    (Citează)

  • Nu-i primesc eu personal. Îi primește UE, care are niște legi privind migrația și azilul, iar noi suntem parte din UE, că așa ne-am dorit, iar asta are și beneficii și dezavantaje, după cum observăm astăzi.

     (Citează)

 57. Cred ca primul ministru australian a dat un “raspuns” foarte bun pentru imigranti. Va recomand tuturor(atat cei pro cat si cei contra imigranti) sa cititi discursul, mie mi s-a parut foarte ok felul in care a pus problema, mai jos aveti linkul.

  https://www.facebook.com/notes/monpyi-thar-banyar/prime-minister-julia-gillardaustralias-speech-on-immigrants/10151057541786441

    (Citează)

 58. O alta teorie ar putea fi ca Europa a deschis portile refugiatilor sirieni pentru ca sa se evite uciderea unui numar foarte mare de civili in urma unei tot mai posibile interventii NATO in Siria. Iata ce a declarat astazi Mr. David Cameron:

  “We can do all we can as the moral, humanitarian nation at taking people and spending money on aid and helping in refugee camps,”
  “But we have to be part of the international alliance that says we need an approach in Syria which will mean we have a government that can look after its people.”
  “Assad has to go, Isil has to go and some of that will require not just spending money, not just aid, not just diplomacy, but it will on occasion require hard military force.”

  Sunt curios ce o sa iasa din tot planul astora, asta in conditiile in care ieri Rusia a declarat ca sustine in continuare regimul Bashar Al-Assad.

    (Citează)

 59. Majoritatea românilor nu au văzut rechini niciodată. Sunteți înconjurați de rechini? V-au furat rechinii portofelul? V-a mușcat vre-un rechin? De ce să vă fie frică de ei?

    (Citează)

  • Păi dacă te temi de rechini în mijlocul orașului, e cam nejustificată frica, nu?

   Dacă te duci în ape cu rechini, te pregătești și te protejezi cum poți, luând măsuri. Bănuiesc că nu exterminăm toți rechinii pentru că sunt periculoși, nu?

     (Citează)

  • Dar atunci când rechinii vin și cer azil în Marea neagră, parcă nu prea îmi pică bine.

     (Citează)

 60. Citat din Dorin Lazar: “Radu Dumitru comentează în cel mai naiv mod posibil că a reușit să înțeleagă cum a fost posibil Holocaustul”
  Problema e mult mai complexa decat “nu aveam niste planuri in mod deosebit si un dialog de pe facebook legat de emigranti m-a facut suficient de curios sa…”

    (Citează)

  • Sunt de acord cu Dorin. Și mie mi-e teamă, dar nu despre asta e articolul, ci despre o reacție disproporționată la un gest pe care-l pot înțelege.

     (Citează)

 61. 1) comparaţia ta cu cursa anulată nu e bună. Cînd mi se anulează o cursă de avion şi rămîn în aeroport, mi se încalcă în esenţă un drept al meu, ceva pt care am plătit. În timp ce un refugiat sirian într-o ţară care nu are nici o legătură, cum ar fi Ungaria, aflată la mii de km, nu are nici un drept propriu-zis acolo.

  2) şi creştinismul a fost extrem de nasol acum sute de ani, în numele creştinismului a fost ars pe rug Giordano Bruno şi alţi oameni doar pt că au îndrăznit să spună că anumite lucruri nu-s ca în Biblie, sau să se abată de la legea scrisă în Biblie. Dar acum în secolul 21 chestia asta a trecut, creştinii nu mai persecută pe nimeni, Europa secolului 20 a fost (înainte de invazia asta de musulmani) un continent predominant creştin dar complet liber, creştinismul fiind complet voluntar, practic o lume paralelă în care participai sau nu: te duci la biserică sau nu, te declari creştin sau nu, nu te obligă şi mai ales nu te pedepseşte nimeni.

  Din păcate Islamul nu este aşa, din multe puncte de vedere este cum a fost creştinismul acum sute de ani; există nenumăraţi fundamentalişti, uneori la putere (cum e în Arabia Saudită, Iran sau alte state), alteori ca terorişti, care încearcă să OBLIGE oamenii să respecte legile “sfinte” şi în caz contrar, îi omoară sau în cel mai bun caz îi persecută. Vezi cazul obligării femeilor să poarte văl şi să fie inferioare bărbatului şi cîte şi mai cîte.

  Deci da, este firească frica europenilor că dacă vin prea mulţi islamici printre noi, va fi mai rău, iar la limită dacă peste 50 de ani ajung majoritari şi avem state islamice şi aici, e prăpăd ! Şi cum să-i împiedicăm să ajungă majoritari ? Hmmm…. poate… să nu-i primim, indiferent că-s refugiaţi sau nu ?

    (Citează)

  • Cred că poți găsi exemple mult mai rele privind ce-a făcut creștinismul, de exemplu milioane de morți în cruciade și alte conflicte religioase.

   Totuși, articolul nu era despre dacă să-i primim sau nu (avem niște legi pe care fie le respectă, fie le cerem schimbate), ci despre reacția disproporționată la un gest.

     (Citează)

 62. Ar mai fi ceva de spus, vis-a-vis de ironia din finalul postului. Poate ne explici si noua, Radule, ce mare valoare a produs legendara civilizatie musulmana. Eu nu vad nimic altceva decat o organizare demna de Evul Mediu, in ginte si triburi care se lupta intre ele de sute de ani. Se traieste in case de chirpici, femeile sunt omorate cu pietre, educatie zero iar civilizatia atat de draga noua lipseste cu desavarsire. Li se toarna pe gat Coranul de mici pana la abrutizare, intoxicati fiind toti de ideea jihadului. Si astia vin cu sutele de mii peste noi iar noi trebuie sa le zambim frumos si sa-i integram, adica sa muncim cu spor pentru ca ei sa ia ajutoare sociale si sa puiasca nederanjati de nimeni.Mai explica-ne, Radule, de ce nu-ti faci vacantele in Afghanistan sau Eritreea?! Tu cum crezi ca ai fi tratat daca, prin absurd, ai cere azil intr-o tara musulmana? Aaa, exact asa!

    (Citează)

  • Shaorma!!!

     (Citează)

  • Daca ai avea o minima cultura generala poate ai sti ca arabii astia au pus bazele medicinei moderne , ale matematicii si alte stiinte ale naturii. Sunt leaganul culturii moderne, asta se invata in clasa a 9_a din cate stiu, Hai sa aruncam la gunoi toate astea si sa vedem doar raul din societatea lor de astazi.
   In case de chirpici se traieste si astazi pe la sate in Romania si se violeaza intr_o veselie fara ca asta sa deranjeze vre_un consatean, pt ca acolo asta e mentalitatea. Acum spune_mi cu ce e mai avansata Romania?

     (Citează)

  • Radu: Mai explica-ne, Radule, de ce nu-ti faci vacantele in Afghanistan sau Eritreea?! Tu cum crezi ca ai fi tratat daca, prin absurd, ai cere azil intr-o tara musulmana? Aaa, exact asa!

   Pentru că acolo sunt conflicte cauzate, în mare măsură, de europeni.

   Nu aș primi azil în țările musulmane. Multe țări arabe nu oferă azil, nu permit asta, dar UE are niște legi ceva mai bune privind azilul, la fel cum are legi mai bune privind drepturile femeilor, libertatea individuală, a presei, a religiei șamd.

   De asta noi ne considerăm superiori lor, mai civilizați decât acele state. Și de asta imigranții vin aici.

     (Citează)

 63. alias: Din păcate Islamul nu este aşa, din multe puncte de vedere este cum a fost creştinismul acum sute de ani; există nenumăraţi fundamentalişti, uneori la putere (cum e în Arabia Saudită, Iran sau alte state), alteori ca terorişti, care încearcă să OBLIGE oamenii să respecte legile “sfinte” şi în caz contrar, îi omoară sau în cel mai bun caz îi persecută. Vezi cazul obligării femeilor să poarte văl şi să fie inferioare bărbatului şi cîte şi mai cîte.

    (Citează)

 64. Un roman:

  Inseamna ca refugiatii nu le prea au cu legile sfinte si ca atare pot sa se dezica oricand de leaderul lor spiritual, in numele caruia se poarta jihadul!
  Vrei sa intri in Europa, atunci trebuie sa respecti conditiile impuse de aceasta.Mai tineti minte ce conditii ni s-au impus noua ? Si noi nu aveam alta vina decat ca eram ortodocsi si nu catolici ! Vorbim de islamisti ! Nu de tigani sau cersetori pe care din nefericire nu am reusit inca sa-i integram. Va dati seama ce reprezinta peste 6000 de refugiati? ( Sa ne pregatim sa ridicam inca 10 moschei sa aiba bietii de ei unde sa se roage).

    (Citează)

 65. Tu ai cunoscut arabi? Daca da, unde? In Europa sau Roamania? Nu e mare lucru, nu sunt autentici, sunt un pic crispati aici, nu-si arata adevarata educatie. Prietene, eu am cunoscut arabi. Am cunoscut foarte bine, am trait intre ei, am avut si 2 relatii cu femei musulmane. Stii care e opinia mea? Ca nu ne putem amesteca, nu se vor integra, sunt educati, de mici, sa creada ca sunt stapanii adevarului. Cand incerci sa discuti pe teme religioase refuza (aia educatii) sau se enerveaza si devin agresivi. I-am zis unui arab paradoxul lui Pascal referior la Dzeu si mi-a zis ca “you are evil”.

  Compasiunea are rolul ei dar nu trebuie sa ne pierdem discrenamantul. Cultura islamica este o cultura unde compasiunea nu are loc, unde toleranta este exclusa. Banuiesc ca ai o compasiune si pentru homosexuali,nu? Ei bine, afla ca deja te afli intr-o situatize schizoida, musulmanii ii vor alerga pe homosexuali si ii vor executa daca-i prind in fapt. Orice actiunea indreptata inspre cultura islamica inseamna actiune catre lipsa tolerantei. E interesant ca tu vrei sa faci asta pentru ca esti tolerant acum si crezi ca a primi cat mai multi musulmani in Romania/Europa va duce la cresterea tolerantei si la si mai multa pace. Nope. Rezultatul va fi exact contrar. Ti-o spune asta unul care a trait intre ei si care a vazut cum prietena lui musulmana, educata in USA, s-a bucurat cand turnurile gemene au cazut pe 9/11. Da, nu era o femeie lipsita de educatie dar s-a bucurat. De ce? Pentru ca “asta merita americanii”, asta fu raspunsul. Asadar, te rog eu, mai usor cu toleranta pe scari si, ideal ar fi, scrie despre lucurile pe care chiar le cunosti, lumea islamica nu o cunosti, ce stii tu este doar HR-ul facut de Islam.

    (Citează)

  • Din motive precum cele enumerate de tine noi ne considerăm (și suntem) superiori lor, mai civilizați în legi și gândire. Aceeași civilizație a dus la legi privind azilul, iar imigranții vin să profite de ele.

   E o dovadă a civilizației să ajuți alți oameni care cer ajutorul, nu să-i omori.

     (Citează)

 66. Uitati ca toti oamenii astia, mai presus de religie / cultura / educatie, sunt niste fiinte umane.
  Voi toti astia care va dati cu parerea online despre cat sunt de rai si nocivi niste oameni pe care nu ii cunoasteti, v-ati intrebat macar pentru o secunda cum v-ati manifesta intr-o situatie similara? V-ati intrebat ce ati face daca ati fi avut nesansa sa va nasteti undeva in Siria si sa fiti fortati sa lasati totul in spate si sa fugiti de razboi pentru a va proteja familiile?

    (Citează)

 67. Un Necunoscut

  10/09/2015 la 4:59 AM

  “Știți unde e ironia? Că majoritatea covârșitoare a românilor n-au întâlnit niciodată arabi. Serios, sunteți înconjurați de arabi? V-au făcut ceva? V-au nedreptățit cumva, v-au furat portofelul, v-au violat sau nesocotit? Și totuși aceasta e atitudinea. Așa e atitudinea și împotriva evreilor, homosexualilor și ungurilor, deși de câte ori am întrebat un om care spunea astfel de lucruri dacă a cunoscut vreodată un evreu sau dacă i-a făcut ceva vreodată un evreu, spunea că nu, dar știe el că așa sunt.”

  As vrea sa comentez doar asupra acestei bucati din text si sa iti expun parerea mea.
  De-a lungul anilor am avut sansa sa cunosc atat arabi cat si tigani, evrei absolut deloc si nici in anturajul meu nu am auzit vreodata sa se discute despre evrei, cu exceptia cazurilor in care se aducea vorba despre al doilea razboi mondial.

  Despre tiganii pe care i-am intalnit/cunoscut, iti pot confirma ca majoritatea dintre ei aveau ca si repere doar furtul, gandul cum sa te prosteasca sau sa profite de bunavointa ta, sau ambele combinate. Am intalnit totodata si tigani perfect integrati in societate care participau activ in dezvoltarea ei si care isi vedeau de treaba lor. Partea proasta este ca aceia din urma, respectiv cei integrati, sunt intr-un procent foarte mic. Plecand de la ideea ca ar trebui sa judecam oamenii individual si nu in mase, am inceput sa intreb diferiti cetateni din vest, din diverse tari, parerea lor despre tigani. Raspunsul lor m-a pus putin pe ganduri, respectiv majoritatea imi raspundeau cu o intrebare care semana cu asa ceva:
  – “Daca tu sau prietenii din anturajul tau ati fi furati constant in mijloacele de transport in comun, pe strada, vi se sparge locuinta si aflati ca persoanele respective sunt de etnie rroma sau mai stiu eu ce experiente de genul asta, voi ati mai avea rabdare sa il ascultati sau sa il intelegeti pe urmatorul pe care il intalniti?”
  Am stat putin pe ganduri si am incercat sa fiu putin sincer cu mine, ajungand la aceeasi concluzie cu a lor, desi moralitatea spune ca oamenii trebuiesc judecati individual, ceea ce si incerc sa fac in cele mai multe cazuri.
  Ceea ce nu inteleg eu este de ce esti atat de ipocrit. Studiu de caz pentru tine si cei ca tine:
  Ati accepta sa luati un cetatean de etnie rroma la voi acasa si sa il lasati singur doua ore, timp in care voi sa mergeti la magazin pentru a ii cumpara ceva decent de macare sau apa? Sansele si experientele altora spun ca exista 80% sanse sa va intoarceti intr-o casa deja golita si 20% ca persoana respectiva sa fie corecta. Va asumati riscul acela imens? Nu stiu de ce raspunsul la aceasta intrebare il stiu deja, atat eu, cat si multi altii care au intalnit astfel de oameni. In general in compania genului asta de oameni esti mai rezervat si pe buna dreptate.

  Vorbesti despre persoanele care judeca si condamna fara sa fii cunoscut/intalnit cetateni din categoria respectiva. Este ca si cum ai spune ca toti trebuie sa ne cladim viata pe experientele personale, dar cum ramane cu experientele altora, de acolo nu avem ce invata? Daca persoana pe care ai intrebat-o tu daca a cunoscut vreodata un cetatean din etnia pe care el o condamna, are in jurul lui o multime de cunostinte care l-au informat despre experientele lor in legatura cu cetateni de genul? Atunci el nu are voie sa traga o concluzie, sau trebuie sa i se intample si lui ceva inainte, ca sa poata trage una?
  L-ai intrebat tu pe acel cetatean de unde stie, de unde are informatiile alea, daca are prieteni sau rude care s-au confruntat cu asa ceva?
  Tu chiar crezi ca persoanele dezvolta asa o obsesie generala fata de ceva/cineva dara sa aiba informatii despre acel lucru sau acele persoane? EU NU CRED.

  Acum sa iti povestesc despre arabi. Am locuit o buna perioada de timp in Paris, in cartierul lor, respectiv toata zona Porte de Clichy, Place de Clichy, cu strazile adiacente. Iti pot confirma ca in fiecare seara politia era prezenta acolo, ba talharii, ba spargeri, ba scandaluri, toate generate de ARABI. Mergi pe acolo pe strada si vei avea ocazia sa vezi cum se uita arabii urat la lume, sau cum te opresc si trag de tine si te intimideaza, in speranta ca te pierzi si le dai orice. Te invit sa faci o plimbare pe acolo intre 1 si 5 dimineata, sa vizitezi strazile si cartierul si mai vorbim dupa.
  Totodata iti pot confirma ca am intalnit si arabi minunati, de la care chiar am avut ce invata. Fata de tigani proportiile intre arabi minunati si cei ce fac tot ceea ce este mai rau sunt mult mai bune, in sensul ca cei ok sunt in proportie de 60-70%, iar ceilalti diferenta. Cel putin din experientele mele personale.

  In ceea ce ma priveste incerc sa judec individual, dar sincer, comportamentul persoanei care a aruncat acel bax de apa nu mi se pare normal. Nu sunt de acord nici cu acele comentarii postate de tine in text cu toate ororile dorite de invizii care le-au postat.
  La fel cum nu sunt de acord nici cu comparatia ta cu un concediu petrecut 3 zile in aeroport. Diferenta este ca noi cei care am putea pati asa ceva in aeroport, suntem niste oameni care platim niste servicii legale si nu trecem ilegal frontiera cu speranta la ajutorul autoritatilor de unde vrem noi sa ajungem, avem asigurari de sanatate platite si ne gandim de acasa la potentiale riscuri, pe care ni le asumam. Diferenta este ca noua ni s-ar face o nedreptate si atat. Chiar si asa mi se pare meschin si un comportament de molusca involuata sa reactionezi aruncand cu sticle de apa sau mai stiu eu ce. Facand asta oricum nu rezolvi nimic, ba mai mult, te umplii de ridicol.

  Te invit sa traiesti printrei ei, tiganii si arabii din europa, pentru cel putin un an si scrie dupa aia articolul. Problemele in vest nu sunt cu romanii, ci fix cu magrebul si arabii, cel putin in Franta. Ei fac cele mai mari atrocitati. Tiganii sunt vazuti ca niste penibili care fura maxim 10 euro din buzunare si ies la cersit.
  Iar romanii sunt asociati cu muncitorii pe santier si tarania.
  Sincer, nu mi-as dori sa avem in Romania problemele pe care le are vestul cu magrebul si arabii.

  Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, dar chiar cred ca am pierdut suficient timp sa scriu textul, nu mai vreau sa pierd timp la o eventuala corectura.

    (Citează)

 68. Un Necunoscut

  10/09/2015 la 5:16 AM

  Inca ceva esential in cazul celui cu baxul de apa. In societatea in care traim noi, daca comitem infractiuni, ni se ofera apa doar in sectia de politie si eventual la inchisoare. Nu poti comite infractiune dupa infractiune si tot tu sa fii nervos si nemultumit ca nu ti se ofera bilet de avion la clasa 1 spre Berlin, eventual si un loc de munca si locuinta sociala. Sa zica mersi ca nu a fost deportat sau inchis pentru ca a trecut fraudulos granita. Nu il consider ca si un comportament demn pentru o persoana care ar trebui sa isi vada interesul si care cere sa fie integrata intr-o societate la care aspira.
  Si asta este valabil in cazul tuturor, nu doar a refugiatilor!!

    (Citează)

 69. Luci:
  Nu cred ca, ce comparații ai făcut aici au legătură între ele. Nazismul cu câteva păreri ale unor neavizați,comunismul și securitatea cu o nație care deține “religia pacii”.
  Ce legătură are un om care pleacă în excursie cu un emigrant?
  Vad ca ești pornit rau pe nația noastră, încearcă mai bine sa înțelegi ca nu toți au dorința de a învăța și ei cred ca doar asa își pot aparatara.
  Ca sa fac o comparație, ce ai făcut tu acum când ai zis ca îți e rușine cu ei,este similar cu ce a zis Cioroianu când a spus ca tiganii trebuie strânși toți și duși toti în desert…

  Prin ultima frază i-ai dat dreptate autorului.

    (Citează)

 70. E interesant cand esti disperat sa fugi din tara ta ca sa nu mori si vrei sa ajungi intr-un loc in care “stii tu ca e bine”, fara ca nimeni sa-ti fi promis vreo ceva.
  Imigrantii sunt un musafir nepoftit, insa in principiu un musafir nepoftit stie asta si se comporta ca atare, adica umil, fara sa ridice pretentii. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l omori sau sa-l faci sapun sau sa-ti bati joc de el, insa nici eu nu pot sa le tin partea dupa ce ei insisi spun ca “ce sa caute in Romania, ce sa le ofere Romania – o tara saraca”, ca mai apoi toti sa ia directia catre veste “ca acolo-i mai bine”.
  Nu e vina noastra, a romanilor, de situatia lor insa credeam ca erau bucurosi ca au scapat de tara lor si ar face tot posibilul ca acolo unde ajung (oriunde ar fi) sa se integreze si traiasca in comuniune cu ceilalti.

    (Citează)

 71. E pentru prima oara cand vad un articol care reprezinta exact ce cred si eu despre situatia din Romania.
  Ma scandalizeaza comentariile unora care isi dau cu parerea in totala necunostinta de cauza, pareri ‘avizate si total credibile’ ale unor romance care traiesc prin occident. In ce mediu se invart doamnele alea? Prin baraci de muncitori la sera sau uzina unde nu vad decat alti muncitori romani. Asta inseamna ca ai intrat in contact cu civilizatia autohtona, ca ii cunosti pe arabii aia spurcati pentru ca avea dreptul pe urma sa_ti dai cu parerea despre cum sunt ei?
  Sunteti ‘domnelor’ niste focare de ura si xenofobie care ar trebui sa stea in banca lor.

    (Citează)

 72. cand oamenii iti ofera ceva care sa te ajute sa treci chiar si peste o “banala” sete, nu dai cu piciorul. Nu cand singura ta sursa de ajutor vine de la ei. Am vazut o poza cu trenuri vandalizate in Germania… nu au nicio scuza oamenii de genul asta. Si mi-e egal ca-s teroristi, tigani, nemti, romani sau alte natii. Scursurile vor ramane scursuri. Pacat ca alaturi de ei vor suferi si cei care chiar au nevoie de ajutor si sunt acolo pentru a-l primi.
  PS. la nivelul strazii nimeni nu-i multumit de venirea lor. Nimeni nu intelege de ce trebuie sa munceasca pentru a “intretine’ un imigrant. Mai ales atunci cand ei insisi nu au destui bani ca sa traiasca bine…

  Ender:
  sa mori tu ? indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat ?
  adica tu cand ramai in curul gol pentru ca o bomba ti-a distrus casa si probabil ti-a omorat parte din familie, cand tot ce ti-a ramas ai pe tine si in rucsac si cu putin noroc copilul si nevasta si dai tot ce poti sa scapi de razboi si foame si frig si toate cacaturile care pot sa se intample cand fugi ca sa scapi cu viata si tu spui sa te comporti civilizat in orice situatie ? stimate domn, esti complet cretin.

    (Citează)

 73. Eu un singur lucru vreau sa comentez. Dupa mintea mea, un om disperat, cum pretind acestia ca sunt, isi doreste sa plece din zona de conflict intr-o zona mai buna, unde sa poate sa traiasca mai bine. Adica daca pleci de la ‘foc, bombe si moartea pe strazi si teroare zilnica’ si ajungi in Grecia(unde noi ne facem concediile) si inca te mai simiti rau, si vrei Germania atunci esti un lenes si un profitor in nici un caz nu mai esti un om care cauta REFUGIU! Adica in concluzie profitorii vor Germania iar adevaratii refugiati se refugiaza unde pot (Turcia, Grecia si chiar Romania, am auzit ca a ajuns un singur om in Sebes[AR] si a fost deja integrat, cazat si alocat un loc de munca in fabrica de lemn)

    (Citează)

  • Ne facem concediile, dar e șomaj mare. Ăia n-au venit în concediu, ci să locuiască și să muncească acolo.

   Tu, de exemplu, ai emigra permanent în Grecia sau în Germania, având în vedere situația economică?

   Întâmplător legile UE îi forțează să rămână în Grecia, dacă acolo ajung prima oară și li se dă azil. Grecii au zis că au nevoie de ajutor pentru că stau prost de tot cu economia și nu au cum să integreze atâția oameni în societate. Vezi articolul meu de acum câteva zile privind legile UE și imigrația.

     (Citează)

  • Tu, de exemplu, ai emigra permanent în Grecia sau în Germania, având în vedere situația economică?
   In momentul in care aleg sa mearga in Germania, pentru ca economic sta mai bine decat Grecia, refugiatii se cam transforma in emigranti “economici”.

   Parerea mea: multi dintre astia ce au luat cu asalt granita Ungariei nu mai fug de razboi. Speculeaza o chestie nasoala ca sa ajunga in Germania/Suedia/UK.

   Si nu zic sa fie “baricadata” Europa. Nu. Daca oamenii fug de razboi, trebuie ajutati, nu se discuta asta. Dar in momentul in care au ajuns intr-o zona in care nu e pericol sa le cada bombe-n cap sau sa-i decapiteze ISIL, ar trebui sa aplice pe caile normale pentru viza/drept de sedere/drept de munca in ce tara vor ei. Nu e normal sa forteze granita dintre Serbia si Ungaria pentru ca in Siria, la vo’ 2000 de km peste mari si tari e inca razboi civil. Din ce stiu eu, in Serbia nu-i alearga nimeni cu Kalashnikovu’. Si nici in Turcia.

   Si-i inteleg ca vor in Germania, ca e mai bine, sincer ii inteleg. Dar cum am zis, sa joci cartea refugiatului in conditiile in care esti deja la mai mult de 2000 de km de razboi, e stupid.

   BONUS: credeam ca-s exagerari ale mass-mediei cand vehiculau cifre gen 80% sunt barbati tineri. Ca deh, eu imi inchipui ca-n caz de razboi, prima data te preocupi de soarta familiei, asa ca faci tot posibilul sa-ti scoti nevasta, copilul si parintii mai batrani din zona de conflict. Dar nu se exagereaza deloc. Am vazut duminica, in Ungaria, un autobuz cu refugiati. Intre ei era o singura femeie, cu 3 copii si unul mai batran (~45-50 de ani) ce se sprijinea intr-o carja. Restul erau tineri intre 20 si 35 de ani, plus 3 pakistanezi/indieni. Si nu puteam sa nu ma intreb – astia si-au lasat nevestele, copiii si mamele sa lupte in razboi?

     (Citează)

 74. Una e sa fugi din calea razboilului ca sa supravietuiesti si alta e sa te simti in sigurnata doar in Germania.

    (Citează)

 75. Vorbim sa nu adormim si adoram povestile lacrimogene, am invatat ca astea aduc public… Vreau sa te aud spunand si ca U.E. accepta traficul de persoane fara sa faca nimic, te rog dute tu la o granita sa vezi ca ti se cer documentele, ei vin 1000 fara acte si nu sunt controlati de nimeni, habar nu ai cine sunt si ce hram poarta. Vin cu statut politic de refugiat, deci vin si numai pleaca nu stiu daca cunosti cifrele dar sunt de ordinul milioanelor. Germania s-a pisat pe ce inseamna tratate si lege europeana, Romania sta cu dosarul schengen pe masa de ani de zile, astia vin 1000 odata si trec toti, discutia e imensa, faptul ca a aruncat unul o sticla de apa pe jos e o nimica toata, toti am face, e o stire de propaganda ieftina menita sa atraga atentia oamenilor neinformati, ieri a venit o stire de contra propaganda, jurnalista care a lovit un refugiat, atentie sunt refugiati nu emigranti. Uniunea europeana se distruge pe interior si noi vorbim de sticle aruncate pe jos si de oamenii care par xenofobi, nu par sunt si sunt multi xenofobi si rasisti si au fost mereu si vor fi mereu. Povesti proaste pentru idioti neinformati.

    (Citează)

 76. Pai daca zici asa, de ce nu iei tu cativa acasa in loc sa tot vorbesti?! Asta e asemanatoare cu problema cainilor comunitari. Multi sunt impotriva metodelor brutale doar asa… din fotoliu!

    (Citează)

  • Serios, ăsta e argumentul tău, de ce nu iei acasă? Pare genul de discuție în care să zici asta, ca pe GSP?

     (Citează)

  • @tudor (interesanta coincidenta).
   tizule:
   Exista un singur punct comun intre problematica cinilor vagabonzi si cea a migratiei in masa: responsabilitatea.
   “De ce nu-i iei acasa” se aplica intocmai la cainii vagabonzi: Daca te simti responsabil penru un caine, il iei acasa, daca nu, nu – eutanasierea le curma suferinta.
   Spre deosebire de un caine vagabond, un refugiat este el insusi responsabil pentru pentru actiunile sale, deci nu trebuie sa-l iau acasa si sa-i pun botnita sa nu muste, ba chiar stie sa foloseasca toaleta si cosul de gunoi.

   Daca au de ales, oamenii aia o sa aleaga sa traiasca intr-o societate cu reguli diferite ( si care sa le para ciudate) – si sa respecte acele reguli – pentru ca alternativa e sa se intoarca la “regulile” cunoscute lor care inseamna un singur lucru: moartea.

     (Citează)

 77. finul psiholog Radu s-a prins :)

  avem doua puncte la evrei
  1. inceputul
  2. tratamentul din lagare.

  Daca la 1 e mai dubios, chestii care tin de razboiul 1 mondial, un antisemitism prezent in toata lumea crestina, la punctul 2 totul a fost mult mai dubios.
  Chiar un psiholog evreu a studiat problema si singura concluzie a fost de responsabilitate nu de frica. Adica ala din lagar cand impusca evrei o facea pentru ca nu era responsabilitatea lui, vina cadea pe umerii celor care l-au pus sa faca asta.
  evident, s-au mai facut studii pe tema asta si rezultatul a fost foarte interesant.

  De musulmani frica e normala si vine datorita multitudinii de stiri cu teroristi din zona aia. Stii tu, aia de vin si fac poc in piata. Si, noi europenii ne-am cam obisnuit sa nu avem probeleme decedante cand ne cumparam rosii

    (Citează)

  • Frica e normală, dar Europa se va modifica oricum, așa cum s-a modificat în fiecare secol de la căderea Imperiului Roman încoace.

   Mai bine ne gândim cum să fie modificările cât mai line și tranziția spre noua Europă mai ușoară, decât cum să-i omorâm pe cei care vin încoace.

     (Citează)

 78. Alina:
  Daca ai avea o minima cultura generala poate ai sti ca arabii astia au pus bazele medicinei moderne ,ale matematicii si alte stiinte ale naturii.Sunt leaganul culturii moderne, asta se invata in clasa a 9_a din cate stiu, Hai sa aruncam la gunoi toate astea si sa vedem doar raul din societatea lor de astazi.
  In case de chirpici se traieste si astazi pe la sate in Romania si se violeaza intr_o veselie fara ca asta sa deranjeze vre_un consatean, pt ca acolo asta e mentalitatea. Acum spune_mi cu ce e mai avansata Romania?

  Alina, draga mea, nu cred ca esti in masura sa faci aprecieri vis-a-vis de nivelul meu de cultura generala.Si nu am sugerat eu niciunde ca trebuie aruncate la gunoi lucrurile bune emanate de-a lungul timpului de catre musulmani.
  Pe de alta parte am impresia ca traiesti intr-o lume paralela, daca aduci in discutia de fata argumente gen leaganul civilizatiei si bazele stiintei.Nu este un concurs “cine stie castiga”, este o discutie despre o situatie actuala si oarecum fara precedent, o criza pe care Europa civilizata nu prea stie cum sa o gestioneze. A vedea in situatia actuala o comparatie cu violurile din Vaslui nu face decat sa-ti arate deplina ignoranta si habarnismul. A compara un moldovean betiv cu un arab fanatic iti arata clar nivelul intelectual.
  Da, Romania este mult mai avansata pentru ca aici nu exista razboi,atentate, nu te bate nimeni cu pietre pe strada, statul iti ofera grati 12 ani de educatie, ai acces deplin la toate mediile de informare, etc.
  Te intreb in final (retoric, fireste) de ce nu alegi sa traiesti intr-o tara araba?
  N-am nevoie de raspuns.

    (Citează)

 79. nwradu:
  Cred că mai corect ar fi să ceri poliție mai bună și înlăturarea cauzelor ce le dau motive să se arunce în aer, nu eliminarea arabilor de lângă tine.

  Pe principiul umanității, faptul că nu se aruncă în aer aici, pentru că nu i-am lăsat, dar se aruncă la vecinii care i-au lăsat, nu mă încălzește cu nimic. Tot victime sunt, tot oameni și aceia.

  Buna asta, sa ceri politie mai buna…hai sa-ti spun ceva: sora mea a stat cativa ani in Tel Aviv, in urma cu vreo 5 ani. Presupun ca ai idee despre situatia din Israel si despre gradul de securitate de acolo. Bun, imi povestea sora-mea ca atentatele in Tel Aviv erau ceva la ordinea zilei – ba bubuia un autobuz, ba o cafenea, ba o explozie intr-o piata aglomerata. Cumnatul meu si-a pierdut toata familia cand un arab deghizat in chelner s-a aruncat in aer intr-un restaurant plin cu oameni din Tel Aviz. El a scapat pentru ca intarziat 15 minute ( a trecut sa ia pe cineva de acasa).
  Acum ma intorc in Romania si ma gandesc la cum ne-ar proteja pe noi politia de situatii de genul asta.
  Si nu cred ca mai trebuie sa mai spun nimic in plus.
  PS : nu am cerut nicaieri eliminarea arabilor.

    (Citează)

  • Corect …nici daca ar vrea, Politia nu ar reusi sa faca fata, vezi cazul actual, cand 300 de oameni merg pe autostrada prin Danemarca, pentru a ajunge in Suedia.
   Acei refugiati respecta legea?
   Hai sa mergem noi pe autostrada pe acolo sa vedem ce se intampla.
   Numai prin acest simplu gest, acei intrusi isi prezinta intentiile si vointa, care cu siguranta nu se incadreaza in modul civilizat si legiuit al Europei.

     (Citează)

 80. Astept strangand din dinti momentele in care se va linisti totul. O sa dureze ani, sunt convinsa de asta, dar o sa fie rau pentru multi dintre ei. Ura aceasta a oamenilor fata de ei o vad pe multe site-uri, iar asta nu-i ajuta pe sarmanii deloc. Sper sa-si gaseasca linistea, si nu la tzaspe metri sub pamant, ci in societati cu oameni puternici, care se vor lupta inca multi ani pentru dezghetarea altor minti si integrarea multora in societate.

  p.s. Urmaresc un film/serial despre cum si-au revenit multe tari dupa al doilea razboi mondial. anii 50-60 (pentru ca a fost nevoie de zeci de ani). Regasesc acolo problema integrarii refugiatilor in societate, pentru ca erau oameni care nu vroiau sa ii angajeze pentru ca-s: irlandezi, evrei, negri, sau mai stiu eu ce.

  Cumva, cred ca e in firea umana inghetarea mintii si purtarea de parca alte popoare sunt sclavi si trebuie sa moara nu sa se inmulteasca intre noi. Asta este un lucru pe cat se poate de…trist.

    (Citează)

 81. radu. eu pot intelege nervii, neputinta, dracii si lacii.. ca doar traiesc in romania, ce mama naibii.
  ce nu pot intelege: ce treaba am eu cu ce au facut imperiile coloniale acu 50-100-200 de ani? sau chiar acu 2 ani?@?fostele si actualele imperii sa faca bine si sa le construiasca sau reconstruiasca tarile belite..
  eu nu stiu ca romanii sau romania sa fi avut imperii coloniale sau sa fi fost responsabile de vreun genocid, trasat granite si alte asemenea
  aa, ca facem parte din ue? si avem dreptul sa ne plimbam prin barcelona, paris, berlin si londra? cam cat am indurat pentru asta? in ce pozitie am stat? in ce pozitie stam inca?
  iaca, asta e, miorita sa traiasca, capul plecat sabia nu-l taie, sa fim civilizati, ospitalieri si torelanti, in ton cu traditia seculara…
  in fond, intre capra si camila nu e asa mare diferenta..

    (Citează)

 82. Radule, dacă te-a deranjat asa tare postul meu de l-ai șters, șterge-l de peste tot. Vezi ca l-ai uitat la cine ma citat.
  Te înțeleg, este blogul tău pana la urma.

    (Citează)

 83. Fii atent aici alti 2 care au o reactie absolut normala la nervi:

  http://acidcow.com/video/74256-small_imigrant.html
  http://www.liveleak.com/view?i=2a6_1441563683

    (Citează)

 84. Andreas Scotch

  17/09/2015 la 8:13 AM

  Radule fara suparare dar aici ai dat-o de gard…lasa tu gandurile astea “umaniste” si intreaba-te daca la 70 de ani,daca ii apuci/apucam cu totii o sa`ti placa o Europa dezbinata sau ce anume..o sa iti placa?
  Sunt oltean dar mi-a placut reactia Ungariei,ah germania ii vrea,da poftim ..ia-i…spala-te pe cap cu ei,desi ar trebui “geografic” sa fiu sovinist si xenofob vs unguri tin sa te anunt ca oamenii ne “depasesc” de la “gandire” la..”comportament”,refugiati sau NU …sincer mi se rupe trebuie sa ne protejam valorile si traditile noastre,oare “asta ti se mai pare umanism si per secolul in care traim?” sau trebuie sa le plangem altora de mila(apropo..e romanismul clasic sa plangi vaca din curtea altuia da sa nu vezi ca-ti moare vaca ta!)
  Ganditi-va la viitor,eu unul nu doresc o Europa Islamica si din pacate ca vom vrea sau nu…vom ajunge (io sper sa dau coltul pana se intampla asta) dar..vom ajunge la un razboi al cultelor.
  Uita-te cum se schimba platforma in Europa in Schengen,mi se pare ca usor usor totul se pierde …:)

    (Citează)

 85. Da, foarte bun articolul. Legat de evrei, am fost socata cand am aflat ca si ei i-au pus pe palestinieni in lagare, dupa razboi. Raul se continua ca un merry go round e tot ce pot zice.

  Nu pot sa nu incerc sa ma gandesc si la solutii. E o componenta atat de importanta pentru societate buna comunicare si empatia incat nu inteleg de ce nu se sta pe ea la scoala. Cu exercitii si lucrari si teme acasa.

  Si as mai forta renuntarea la religie, care din punctul meu de vedere inrautateste grav lucrurile, divide, discrimineaza.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus