blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Am înțeles, în sfârșit, cum oamenii au lăsat Holocaustul să se întâmple

9 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

145 comentarii

Am avut mereu această problemă de a înțelege cum nemții au permis naziștilor să omoare milioane de evrei, țigani și alți “indezirabili” care le “murdăreau” societatea lor perfectă. Cu celelalte state n-am o problemă deosebită, erau ocupate de Germania sau în război împotriva Germaniei, dar nemții au stat nepăsători, ba chiar au încurajat acțiunea.

OK, poate așa erau nemții atunci, naziști, antisemiți, “răi”. Cum ajungi așa? Cum treci de la “da, e o problemă în societate” la “omorâți-i pe toți”?

Am înțeles în final cum se poate întâmpla asta: prin frică, paranoia și incapacitate de înțelegere, toate izvorâtă din lipsa de educație. Nu mă refer la educație la modul bacalaureat și cei 7 ani de acasă, ci la o minimă educație despre ce se întâmplă în lume. E drept, poate că incapacitatea creierului de a se descurca în simpla școală are influențe și în alte chestiuni, că-i greu să-i ceri unui om care știe doar să sară la bătaie să se pună în diverse situații ipotetice, să le înțeleagă, să înțeleagă nemulțumirea oamenilor sau să aibă compasiune.

Am văzut același gen de ambalare, aceleași chemări la execuții și la gazare, repetate acum în 2015 împotriva altor minorități, totul izvorât din teamă și neînțelegere.

Caz concret: niște refugiați aruncă de nervi apa primită de la autorități, undeva într-o gară din Budapesta. Poate ați văzut scena. Mi s-a părut un gest normal. Omul o fi lăsat în urmă tot ce-a avut, o fi petrecut săptămâni trecând marea și mergând prin Europa, dă sute sau mii de euro călăuzelor și vameșilor, ajunge în final în Tărâmul Făgăduinței și acolo descoperă că lucrurile nu sunt roz. Sunt ținuți în tabere și în gară zile întregi, fără să știe cât timp vor mai sta acolo, fără să li se spună ce urmează, iar toate semnele arată că vor mai sta astfel luni întregi. Și cineva le dă apă în loc de răspunsuri.

Aurel Manea povestește cum arată o astfel de tabără și cum se trăiește pe acolo.

Ca o analogie, închipuiți-vă că plecați în concediu și la aeroport aflați că-i grevă sau că a dat faliment compania aeriană. Ați muncit un an, ați așteptat acest moment cu optimism și, atât de aproape de realizarea sa, rămâneți în aeroport o zi, două, trei. Vreți ca cineva să rezolve problema, să vă spună ora exactă la care veți pleca de acolo și cum, dar tot ce se întâmplă e că autoritățile vă aduc apă și un sandviș și apoi ridică din umeri. Aveți un bax de apă strânsă în jurul vostru acolo pe jos unde ați dormit în ultimele trei zile, dar nici un răspuns. N-ați da de pământ cu următoarea sticlă de apă pe care v-o aduce cineva? Ați accepta să vi se spună că aveți apă și mâncare, deci gura, că totul e perfect?

Am văzut exact situații din acestea, crize de nervi puternice, leșinuri, urlete, haine rupte, vandalism – totul pentru motive aparent banale gen o cursă anulată. Acum vreo doi ani un bătrân lovea o jurnalistă în direct la TV din simplul motiv că Gâdea îi spusese că Băsescu e diavolul.

Uitați comentariile românilor de la știrea cu sirianul care aruncă apă. Citiți-le pe toate, sunt sute și toate îi condamnă la moarte sau măcar deportare. Iată exemple:

 • incercati cumva sa le explicati ceva acestor salbatici? Nu aveti nicio sansa. Solutia cu ei nu e dialogul, pt ca il refuza si nu il inteleg
 • Sa-i trimita la ei acasa pe imputitii astia de arabi, numai refugiati nu sint ei ci TERORISTI in slujba statului islamic condus si creat de USA ! ! ! ! ! !
 • Sa moara de sete si de foame !
 • sa le fie rusine daca arunca apa. .e interzis in islam sa faci risipa de apa
 • Arunca apa ? AStia au venit cu un scop ! Nu le e foame…nici sete…desigur dupa apa !
 • Dațile biscuiți sa manince după aia o sa ceara apa singuri . Lăsați asa in caldura ca o sa vina cu picioarele pe pămînt . Ce atitea ifose ori sint Refugiați ori excursioniști
 • adica noi muncim sa le dam lor mincare si apa si eu o arunca ? pai la dracu cu ei ..bine fac tarile care ii resping pe jegosi astea
 • ăștia nu sunt refugiați, sunt cotropitori, strigă” allah akhbar” in loc să ceară adăpost si hrană. In Cehia li s-au oferit de asemenea corturi, hrană și apă până vor trece de procedura implementării, au refuzat categoric, ei vor să plece în Germania sau chair Anglia, Suedia, țări îndobitocite de această falsă dramă. În momentul în care se vor stabili într-o țară o vor parazita, la ei femeile nu muncesc, fac doar copii și mâncare și fac din abundență. Vor trăi din ajutor social, vor primi case de la consiliu, dar nu va ajunge. În timp vor cere să li se construiască moschei, școli de crescut teroriști. Musulmanii nu se vor integra niciodată la un stil de viată european, pentru că ei trăiesc, ucid, manâncă, fac copii si așa mai departe în numele lui Allah.
 • astia nu-s deloc refugiati,daca ar fugii de raul din tara lor ar bea si apa din balta dar astia au altceva in cap.le-as da eu apa cu AG-7.
 • Uitati ce jeguri sălbatice islamiste vor sa bage rahaturile de guvernanti in tara…….sa moara toti !!!
 • Eu zic ca în loc de apa să-i servească cu acid sulfuric.
 • Eu i aș pușca in cap de la ăl mai mic pâna la cel mai mare de mizerii ordinare!!!!!
 • Acesti indivizi sunt niste colonizatori religiosi,care niciodata nu se vor adapta si vor incerca mereu sa ne schimbe stilul de viata! In ochii mei sunt soldati ISIS,platiti de Statul lor pentru a-si lua familiile cu ei,spre a ne coloniza si mai tarziu ucide pe cei ce nu vor sa se converteasca la religia lor infecta.
 • Jeguri scursuri libidinoase. Urcati in vagoane si de marfa ori lazi frigorifice so inapoi de unde au fost trimisi. Astia nu merita gram de mila si compasiune…. Periculosii
 • Animale, nu ai ce sa le ceri, sau ce asteptari sa ai de la ei.
 • Gunoaie de musulmani fara principii morale . Criminali ! Teroristi !
 • trebuie apelat la metode mai dure. Chiar si cu gloante daca e nevoie
 • Asa s-a intamplat si in al II-lea razboi cand au refuzat apa: Hitler le-a facut dusuri.
 • Ăștia sunt orice,numai imigranți,nu.Printre ei s-au strecurat o mulțime de teroriști.După cum s-a văzut la tv,toți sunt foarte bine pregătiți și instruiți,ce să mai spunem de limba engleză,pe care o vorbesc cursiv absolut toți?
 • Sai , ducă la Chișinău si in Banat sai mance temnita de animale jegoase
 • Fi var rasa voastră un om sărman ar da orice ca sa obțină o sticla de apa..
 • Că aşa sunt ei, musulmanii! Asta este faţa lor adevărată. În ţară la ei, ăştia îi vând jihadiştilor pe voluntarii care vin să-i ajute.
 • v-ati uitat la ei? tineri, in putere, decisi, actioneza unitar, nu sunt simpli refugiati, par o varianta musulmana a omuletilor verzi din ucraina, modelul e acelasi, nu stiu daca si regizorul.
 • Trimisi inapoi….inchise frontierele cu arme!!….sau lichidati!
 • gazati si urcati pe sus in autobuze si afara cu ei din europa pana nu e pre tarziu daca sant musulmani cred ca li se cuvine tot
 • Sa faca sapun din ei. Oamenii CIVILIZATI DIN EUROPA, nu au nevoie de inapoiati.
 • Păi și atunci cum drc să fi uman cu acesti descreierați ? Cum să încerci să-i înțelegi ? Când ei prin tot ce fac arată atâta răutate
 • aducetiva aminte hitler mai trebuia lasat la putere cu aceptul islamizarii europei nazistii din toata tarile vor cstiga teren
 • Dati-le acid , mai dai dracu cu pretentile lor cu tot . Huuoooo …. EXTRADAREA !!!
 • Fãrã a pãrea cinic , imi vine-n minte o vorbã din popor : “pe cine nu lasi sã moarã , nu te lasã sã trãiesti” …sper sã mã-nsel.
 • Jeguri urita natie !!!!!!!!!!!!!!!
 • niste fanatici cu scopuri precise,.
 • Ăștia nu merită decât bătaie și la muncă silnică
 • astai multamu ciori imputite
 • Oferitile cianura!!!:)))
 • inpuscati

Repet: un imigrant a fost filmat aruncând un bax de apă pe jos și acestea de mai sus sunt câteva dintre sutele de comentarii asemănătoare de la respectivul gest.

Știți unde e ironia? Că majoritatea covârșitoare a românilor n-au întâlnit niciodată arabi. Serios, sunteți înconjurați de arabi? V-au făcut ceva? V-au nedreptățit cumva, v-au furat portofelul, v-au violat sau nesocotit? Și totuși aceasta e atitudinea. Așa e atitudinea și împotriva evreilor, homosexualilor și ungurilor, deși de câte ori am întrebat un om care spunea astfel de lucruri dacă a cunoscut vreodată un evreu sau dacă i-a făcut ceva vreodată un evreu, spunea că nu, dar știe el că așa sunt.

Citiți printre rândurile comentariilor de mai sus. Imigranții sunt jeguri umane, sunt teroriști, sunt violatori, sunt scursura umanității, sunt inferiori, sunt aici ca să ne omoare, au venit să ne impună religia, vor să creeze state arabe, schimbă toată Europa, sunt o nație urâtă, sunt scursuri libidinoase, sunt cotropitori, sunt dezaxați, necinstesc chiar și propria lor religie, nu au grijă de copii, sunt paraziți, sălbatici, jihadiști, înapoiați.

Ar trebui să le dăm bătaie, gloanțe, cianură, acid sulfuric și gaze sau să-i trimitem la temniță în Siberia. În cuvintele ultimului comentariu citat, ar trebui “inpuscati”. Așa redevine Hitler un erou.

Nu avem imigranți aici și nici vreo comunitate arabă de amploare și totuși românii știu că aceștia sunt ca mai sus. Vor să-i vadă morți înainte ca invadatorii arabi să-i omoare pe ei. Cumva au ajuns să creadă toate cele de mai sus, să le știe deși nu înțeleg cum și de unde, să fie convinși că “soluția finală” este cea potrivită, altfel vom muri noi și ei vor învinge. Vedeți ce simplu este? Probabil așa s-a întâmplat și acum 70-80 de ani.

Ce să zic, sunt uimit alături de ce ființe minunate împart țara!

Culmea, aș spune că românii ar trebui să arate mai multă compasiune decât, să zicem, vestul Europei. Românii au simțit comunismul, Securitatea, temnițele. Românii au fost deportați în Siberia. În România n-au venit milioane de imigranți. Românii sunt considerați inferiori, hoți, violatori, paraziți și multe altele de alți europeni, deci ar trebui să știm cât de nasol este să fie considerat așa un întreg popor pe baza acțiunilor a doar câțiva oameni.

Imediat ce situația permite, facem aceeași discriminare. Am înțeles acum și de ce psihologia spune că sunt șanse mari ca un copil ce crește în mediu dificil, cu abuzuri și bătăi din partea părinților, să ajungă la rândul său tot un astfel de părinte. Nu înțelegeam nici asta, nu puteam să cred că cineva care a văzut răul poate face rău la rândul său, dar aparent așa merg lucrurile.

Așa ne ducem viața, dornici să-i condamnăm la moarte pe toți cei ce nu sunt la noi? Vom repeta acest episod? Vom spune că nici victimele holocaustului nu au vrut apă, așa că Hitler le-a făcut dușuri?

Nu vede nimeni paradoxul și inteligența din spatele frazei “Sa faca sapun din ei. Oamenii CIVILIZATI DIN EUROPA, nu au nevoie de inapoiati.”? Cum ajungi să crezi că oamenii civilizați fac săpun din cei înapoiați, că asta înseamnă civilizație? Oare așa a zis și Hitler că fac oamenii civilizați?

Nu pot decât să sper că e adevărat ce se spune cu alte ocazii, că pe net la astfel de comentarii se adună numai frustrații și paranoicii și extremiștii. Totuși, acea sticlă de apă aruncată pe jos e doar începutul. O mulțime de oameni nu poate fi controlată, iar pe măsură ce trece timpul și nimic nu se schimbă, imigranții vor începe să scandeze, să se bată cu poliția, să urle, să facă gesturi tot mai dure, să rupă taberele, să le dea foc, să vandalizeze. Garantat se va  întâmpla asta. Ar putea sta liniștiți acolo, bucuroși că au scăpat de război, așteptând luni întregi să li se soluționeze azilul, dar și ei sunt tot oameni și nu gândesc așa. O mulțime nu gândește așa.

Și comentariul cu care s-a câștigat Internetul. Nu, nu-i românca ce spunea că ea a muncit pentru apa care o aruncă pe jos ăla, deși ea este în România, iar apa e a ungurilor, ci cel de mai jos:

Aduceti-va aminte…cu totii am vazut filmul 300..lupta grecilor cu persanii care vroiau sa intre i Europa..acelasi lucru se intampla si acum..atunci cineva ia oprit..acum nu cred!

Vedeți, oamenii s-au informat din 300, știu de acolo adevărul despre invadatorii musulmani. Care, mă rog, erau persani. Și erau în anul 480 înainte de Hristos, când creștinismul nu exista, Mohamed urma să se nască peste o mie de ani, iar grecii venerau zei păgâni și și-o trăgeau între ei grupa mare, dar astea sunt detalii care nu mai contează.

Unde ești tu, Leonidas, cu pieptul tău cu pătrățele?

how_you_treat_others

  145 comentarii

 1. Sunt curios care ar fi reactia ta intr-o situatie ca aceasta (un grec din insula Lesbos):
  https://www.youtube.com/watch?v=RGiMJY8v0jA

    (Citează)

 2. M-ai pierdut inca de la comparatia intre refugiere si plecatul in concediu. In concediu ai platit pentru serviciile alea, chiar niste preturi piperate, ai tot dreptul sa ceri, ba chiar si daune daca nu-s serviciile pe masura. Ca si refugiat, te duci sa cersesti mila altora, nu prea ai ce drepturi sa ceri… cum ar fi sa faca scandal cersetorul de la gura de metrou pentru ca nu ii dau niciodata nimic?

  Iar daca genralizam, “cum au lasat oamenii sa se intimple”, vine si intrebarea: oamenii astia asa de multi care au nevoie de refugiu, cam cit de multi ar trebui sa fie ca, daca se unesc, sa rezolve situatia in tara lor? Si noi romanii, putem sa vrem ne refugiem in Germania sau sa facem ceva sa fie bine aici (ca si noi am avut comunisti, securisti, mineri, parlamentari si alte atrocitati).

    (Citează)

  • Ai plătit și poți cere daune, da. Eu vorbeam de reacția emoțională, de nervi. Dacă știi că poți cere daune, de ce mai rupi hainele de pe tine și urli în strada? O faci pentru că așa reacționează oamenii, chiar dacă nu-i cel mai rațional comportament. Așa și cu apa de la care am pornit.

     (Citează)

 3. Am un feeling ca, dupa ce numarul refugiatilor din Orientul Mijlociu ajunsi in UE va atinge pragul propus de catre Merkel&Co., in Europa se va instaura o alta forma de fascism. Haosul deja creat si nemultumirea majoritatii vor putea fi aplanate doar printr-un regim totalitar care va fi instaurat nu cu forta ci intr-un mod cat mai subtil, “la cererea publicului” (a majoritatii).

    (Citează)

 4. Esti mort de frica, rupt in cur dar vrei sa ajungi in Germania sau UK. Pentru ca, nu-i asa, stii tu ca acolo se traieste bine ca parazit din ajutoare sociale grase.
  Nici unul dintre ei nu pare sa-si puna problema traiului din munca cinstita, toti vor sa ajunga undeva unde sa “mulga” de la stat fara a face nimic.
  De ce nu emigreaza in tari arabe? De ce toata lumea se bate cu pumnul in piept sa scoata in fata suferinta lor dar toti matura sub covor toate aspectele negative ale acestui exod? De ce atentatele sunt comise in proportie covarsitoare de catre musulmani si nu de catre, sa zicem, tigani? Voi ce-ati prefera, sa va fure un tigan din buzunare sau sa se detoneze un arab langa voi?
  Intreba Radu in postul sau daca am trait pe langa arabi. Da, tata, in anii ’90 in perioada studentiei gemea Grozavestiul de ei.Studenti. Adica traficanti de valuta si de alte cele. Trageau femeile la ei ca musca la cacat pentru ca aveau bani si toate proastele credeau ca l-au apucat pe Allah de-un picior. Se pisau aia pe ele la propriu la orice ora si le tratau cu suturi in cur.
  Dar sigur, acum e cool s-o dai in hipstereala cu drepturile omului. Dar, daca ati observat, lumea de prin tarile cu apa calda a cam inceput sa se sature si usor-usor se va intoarce foaia. Pentru ca nu prea e ok ca tu sa-i astepti la intrarea in casa ta cu pancarte cu “willkommen” si ei sa ti se cace in sufragerie,nu?!

    (Citează)

 5. Din ce in ce mai multi oameni care nu gandesc.

  Hai sa facem un calcul pentru cei mai grei de cap.
  Doar in acest an se asteapta aprox 800.000 de refugiati.. In urmatiorii ani.. cate 500.000 de refugiati pe an. Asa…
  Cum noi europenii nu ne inmultim ca iepurii dar musulmanii da.. o sa ajunga sa fie majoritari, statistic vorbind, da?

  Acum imagineaza-ti sa traiesti in minoritate intr-o luma condusa de musulmani..imagineaza-ti ca ai o fetita careia i se impune sa poarte burka..imagineaza-ti alte legi.. imagineaza-ti o singura religie..

  Acest scenariu nu este SF.. este ceea ce se va intampla deoarece vin foarte multi, sunt primiti, integrati, li se va da drepturi ca si pana acum si se vor inmulti cum e normal.

  Gandeste-te putin cat de multi iti va mai placea peste 10 ani :)

    (Citează)

  • Anul acesta au venit 350k până în prezent, iar pentru la anul eu estimez mai mulți, nu mai puțini.

   Europa este în continuă schimbare și așa a fost de la căderea Imperiului Roman și, ca să vezi, marile migrații care au produs asta și am modelat Europa de acum. Dacă citești cu atenție istoria, în fiecare secol Europa a arătat altfel, de la structura populației la granițele țărilor la marile imperii, la politică, creșterea și scăderea puterii bisericești și tot așa. Acum doar asistăm la o altă modificare precum zecile de dinainte. E normal să nu o vrei, nimeni nu dorește schimbare, dar schimbările vor avea loc întotdeauna, e un dinamism foarte mare aici.

     (Citează)

 6. ioana: sau pentru ca vorbesc limba.

  Serios? Te-ai trezit pe alta lume? Ia mai cauta si informeaza-te si eventual uita-te la primul meu link, problema majora in Germania e ca nu stiu limba.

  ioana: Si sa nu fim ipocriti…

  Cum poti sa compari romanii care s-au dus LEGAL ca tara membra UE cu astia care forteaza granitele. De capitolul mentalitate nu mai vorbesc. Mai esti si femeie si nu stii ce vorbesti… Tocmai voua ar trebui sa va fie clar ce inseamna pentru voi sa vina astia. In vise mai aveai tu dreptul sa comentezi pe bloguri… :(

    (Citează)

 7. http://www.imdb.com/title/tt1341167/

  Fii “samaritean”, dar tu intelegi Islamul.
  Islam = Supunere.
  Astazi tu ii primesti cu bratele deschise si ii privesti cu compasiune iar maine o sa-ti taie capul ca esti necredincios. Nu toti, numai unii, aia radicali.. a caror numar creste si creste.. la tine, in casa la tine, sau poate deja e casa lor.

    (Citează)

  • Nu-i primesc eu personal. Îi primește UE, care are niște legi privind migrația și azilul, iar noi suntem parte din UE, că așa ne-am dorit, iar asta are și beneficii și dezavantaje, după cum observăm astăzi.

     (Citează)

 8. Cred ca primul ministru australian a dat un “raspuns” foarte bun pentru imigranti. Va recomand tuturor(atat cei pro cat si cei contra imigranti) sa cititi discursul, mie mi s-a parut foarte ok felul in care a pus problema, mai jos aveti linkul.

  https://www.facebook.com/notes/monpyi-thar-banyar/prime-minister-julia-gillardaustralias-speech-on-immigrants/10151057541786441

    (Citează)

 9. O alta teorie ar putea fi ca Europa a deschis portile refugiatilor sirieni pentru ca sa se evite uciderea unui numar foarte mare de civili in urma unei tot mai posibile interventii NATO in Siria. Iata ce a declarat astazi Mr. David Cameron:

  “We can do all we can as the moral, humanitarian nation at taking people and spending money on aid and helping in refugee camps,”
  “But we have to be part of the international alliance that says we need an approach in Syria which will mean we have a government that can look after its people.”
  “Assad has to go, Isil has to go and some of that will require not just spending money, not just aid, not just diplomacy, but it will on occasion require hard military force.”

  Sunt curios ce o sa iasa din tot planul astora, asta in conditiile in care ieri Rusia a declarat ca sustine in continuare regimul Bashar Al-Assad.

    (Citează)

 10. Majoritatea românilor nu au văzut rechini niciodată. Sunteți înconjurați de rechini? V-au furat rechinii portofelul? V-a mușcat vre-un rechin? De ce să vă fie frică de ei?

    (Citează)

  • Păi dacă te temi de rechini în mijlocul orașului, e cam nejustificată frica, nu?

   Dacă te duci în ape cu rechini, te pregătești și te protejezi cum poți, luând măsuri. Bănuiesc că nu exterminăm toți rechinii pentru că sunt periculoși, nu?

     (Citează)

  • Dar atunci când rechinii vin și cer azil în Marea neagră, parcă nu prea îmi pică bine.

     (Citează)

 11. Citat din Dorin Lazar: “Radu Dumitru comentează în cel mai naiv mod posibil că a reușit să înțeleagă cum a fost posibil Holocaustul”
  Problema e mult mai complexa decat “nu aveam niste planuri in mod deosebit si un dialog de pe facebook legat de emigranti m-a facut suficient de curios sa…”

    (Citează)

  • Sunt de acord cu Dorin. Și mie mi-e teamă, dar nu despre asta e articolul, ci despre o reacție disproporționată la un gest pe care-l pot înțelege.

     (Citează)

 12. 1) comparaţia ta cu cursa anulată nu e bună. Cînd mi se anulează o cursă de avion şi rămîn în aeroport, mi se încalcă în esenţă un drept al meu, ceva pt care am plătit. În timp ce un refugiat sirian într-o ţară care nu are nici o legătură, cum ar fi Ungaria, aflată la mii de km, nu are nici un drept propriu-zis acolo.

  2) şi creştinismul a fost extrem de nasol acum sute de ani, în numele creştinismului a fost ars pe rug Giordano Bruno şi alţi oameni doar pt că au îndrăznit să spună că anumite lucruri nu-s ca în Biblie, sau să se abată de la legea scrisă în Biblie. Dar acum în secolul 21 chestia asta a trecut, creştinii nu mai persecută pe nimeni, Europa secolului 20 a fost (înainte de invazia asta de musulmani) un continent predominant creştin dar complet liber, creştinismul fiind complet voluntar, practic o lume paralelă în care participai sau nu: te duci la biserică sau nu, te declari creştin sau nu, nu te obligă şi mai ales nu te pedepseşte nimeni.

  Din păcate Islamul nu este aşa, din multe puncte de vedere este cum a fost creştinismul acum sute de ani; există nenumăraţi fundamentalişti, uneori la putere (cum e în Arabia Saudită, Iran sau alte state), alteori ca terorişti, care încearcă să OBLIGE oamenii să respecte legile “sfinte” şi în caz contrar, îi omoară sau în cel mai bun caz îi persecută. Vezi cazul obligării femeilor să poarte văl şi să fie inferioare bărbatului şi cîte şi mai cîte.

  Deci da, este firească frica europenilor că dacă vin prea mulţi islamici printre noi, va fi mai rău, iar la limită dacă peste 50 de ani ajung majoritari şi avem state islamice şi aici, e prăpăd ! Şi cum să-i împiedicăm să ajungă majoritari ? Hmmm…. poate… să nu-i primim, indiferent că-s refugiaţi sau nu ?

    (Citează)

  • Cred că poți găsi exemple mult mai rele privind ce-a făcut creștinismul, de exemplu milioane de morți în cruciade și alte conflicte religioase.

   Totuși, articolul nu era despre dacă să-i primim sau nu (avem niște legi pe care fie le respectă, fie le cerem schimbate), ci despre reacția disproporționată la un gest.

     (Citează)

 13. Ar mai fi ceva de spus, vis-a-vis de ironia din finalul postului. Poate ne explici si noua, Radule, ce mare valoare a produs legendara civilizatie musulmana. Eu nu vad nimic altceva decat o organizare demna de Evul Mediu, in ginte si triburi care se lupta intre ele de sute de ani. Se traieste in case de chirpici, femeile sunt omorate cu pietre, educatie zero iar civilizatia atat de draga noua lipseste cu desavarsire. Li se toarna pe gat Coranul de mici pana la abrutizare, intoxicati fiind toti de ideea jihadului. Si astia vin cu sutele de mii peste noi iar noi trebuie sa le zambim frumos si sa-i integram, adica sa muncim cu spor pentru ca ei sa ia ajutoare sociale si sa puiasca nederanjati de nimeni.Mai explica-ne, Radule, de ce nu-ti faci vacantele in Afghanistan sau Eritreea?! Tu cum crezi ca ai fi tratat daca, prin absurd, ai cere azil intr-o tara musulmana? Aaa, exact asa!

    (Citează)

  • Shaorma!!!

     (Citează)

  • Daca ai avea o minima cultura generala poate ai sti ca arabii astia au pus bazele medicinei moderne , ale matematicii si alte stiinte ale naturii. Sunt leaganul culturii moderne, asta se invata in clasa a 9_a din cate stiu, Hai sa aruncam la gunoi toate astea si sa vedem doar raul din societatea lor de astazi.
   In case de chirpici se traieste si astazi pe la sate in Romania si se violeaza intr_o veselie fara ca asta sa deranjeze vre_un consatean, pt ca acolo asta e mentalitatea. Acum spune_mi cu ce e mai avansata Romania?

     (Citează)

  • Radu: Mai explica-ne, Radule, de ce nu-ti faci vacantele in Afghanistan sau Eritreea?! Tu cum crezi ca ai fi tratat daca, prin absurd, ai cere azil intr-o tara musulmana? Aaa, exact asa!

   Pentru că acolo sunt conflicte cauzate, în mare măsură, de europeni.

   Nu aș primi azil în țările musulmane. Multe țări arabe nu oferă azil, nu permit asta, dar UE are niște legi ceva mai bune privind azilul, la fel cum are legi mai bune privind drepturile femeilor, libertatea individuală, a presei, a religiei șamd.

   De asta noi ne considerăm superiori lor, mai civilizați decât acele state. Și de asta imigranții vin aici.

     (Citează)

 14. alias: Din păcate Islamul nu este aşa, din multe puncte de vedere este cum a fost creştinismul acum sute de ani; există nenumăraţi fundamentalişti, uneori la putere (cum e în Arabia Saudită, Iran sau alte state), alteori ca terorişti, care încearcă să OBLIGE oamenii să respecte legile “sfinte” şi în caz contrar, îi omoară sau în cel mai bun caz îi persecută. Vezi cazul obligării femeilor să poarte văl şi să fie inferioare bărbatului şi cîte şi mai cîte.

    (Citează)

 15. Un roman:

  Inseamna ca refugiatii nu le prea au cu legile sfinte si ca atare pot sa se dezica oricand de leaderul lor spiritual, in numele caruia se poarta jihadul!
  Vrei sa intri in Europa, atunci trebuie sa respecti conditiile impuse de aceasta.Mai tineti minte ce conditii ni s-au impus noua ? Si noi nu aveam alta vina decat ca eram ortodocsi si nu catolici ! Vorbim de islamisti ! Nu de tigani sau cersetori pe care din nefericire nu am reusit inca sa-i integram. Va dati seama ce reprezinta peste 6000 de refugiati? ( Sa ne pregatim sa ridicam inca 10 moschei sa aiba bietii de ei unde sa se roage).

    (Citează)

 16. Tu ai cunoscut arabi? Daca da, unde? In Europa sau Roamania? Nu e mare lucru, nu sunt autentici, sunt un pic crispati aici, nu-si arata adevarata educatie. Prietene, eu am cunoscut arabi. Am cunoscut foarte bine, am trait intre ei, am avut si 2 relatii cu femei musulmane. Stii care e opinia mea? Ca nu ne putem amesteca, nu se vor integra, sunt educati, de mici, sa creada ca sunt stapanii adevarului. Cand incerci sa discuti pe teme religioase refuza (aia educatii) sau se enerveaza si devin agresivi. I-am zis unui arab paradoxul lui Pascal referior la Dzeu si mi-a zis ca “you are evil”.

  Compasiunea are rolul ei dar nu trebuie sa ne pierdem discrenamantul. Cultura islamica este o cultura unde compasiunea nu are loc, unde toleranta este exclusa. Banuiesc ca ai o compasiune si pentru homosexuali,nu? Ei bine, afla ca deja te afli intr-o situatize schizoida, musulmanii ii vor alerga pe homosexuali si ii vor executa daca-i prind in fapt. Orice actiunea indreptata inspre cultura islamica inseamna actiune catre lipsa tolerantei. E interesant ca tu vrei sa faci asta pentru ca esti tolerant acum si crezi ca a primi cat mai multi musulmani in Romania/Europa va duce la cresterea tolerantei si la si mai multa pace. Nope. Rezultatul va fi exact contrar. Ti-o spune asta unul care a trait intre ei si care a vazut cum prietena lui musulmana, educata in USA, s-a bucurat cand turnurile gemene au cazut pe 9/11. Da, nu era o femeie lipsita de educatie dar s-a bucurat. De ce? Pentru ca “asta merita americanii”, asta fu raspunsul. Asadar, te rog eu, mai usor cu toleranta pe scari si, ideal ar fi, scrie despre lucurile pe care chiar le cunosti, lumea islamica nu o cunosti, ce stii tu este doar HR-ul facut de Islam.

    (Citează)

  • Din motive precum cele enumerate de tine noi ne considerăm (și suntem) superiori lor, mai civilizați în legi și gândire. Aceeași civilizație a dus la legi privind azilul, iar imigranții vin să profite de ele.

   E o dovadă a civilizației să ajuți alți oameni care cer ajutorul, nu să-i omori.

     (Citează)

 17. Uitati ca toti oamenii astia, mai presus de religie / cultura / educatie, sunt niste fiinte umane.
  Voi toti astia care va dati cu parerea online despre cat sunt de rai si nocivi niste oameni pe care nu ii cunoasteti, v-ati intrebat macar pentru o secunda cum v-ati manifesta intr-o situatie similara? V-ati intrebat ce ati face daca ati fi avut nesansa sa va nasteti undeva in Siria si sa fiti fortati sa lasati totul in spate si sa fugiti de razboi pentru a va proteja familiile?

    (Citează)

 18. Un Necunoscut

  10/09/2015 la 4:59 AM

  “Știți unde e ironia? Că majoritatea covârșitoare a românilor n-au întâlnit niciodată arabi. Serios, sunteți înconjurați de arabi? V-au făcut ceva? V-au nedreptățit cumva, v-au furat portofelul, v-au violat sau nesocotit? Și totuși aceasta e atitudinea. Așa e atitudinea și împotriva evreilor, homosexualilor și ungurilor, deși de câte ori am întrebat un om care spunea astfel de lucruri dacă a cunoscut vreodată un evreu sau dacă i-a făcut ceva vreodată un evreu, spunea că nu, dar știe el că așa sunt.”

  As vrea sa comentez doar asupra acestei bucati din text si sa iti expun parerea mea.
  De-a lungul anilor am avut sansa sa cunosc atat arabi cat si tigani, evrei absolut deloc si nici in anturajul meu nu am auzit vreodata sa se discute despre evrei, cu exceptia cazurilor in care se aducea vorba despre al doilea razboi mondial.

  Despre tiganii pe care i-am intalnit/cunoscut, iti pot confirma ca majoritatea dintre ei aveau ca si repere doar furtul, gandul cum sa te prosteasca sau sa profite de bunavointa ta, sau ambele combinate. Am intalnit totodata si tigani perfect integrati in societate care participau activ in dezvoltarea ei si care isi vedeau de treaba lor. Partea proasta este ca aceia din urma, respectiv cei integrati, sunt intr-un procent foarte mic. Plecand de la ideea ca ar trebui sa judecam oamenii individual si nu in mase, am inceput sa intreb diferiti cetateni din vest, din diverse tari, parerea lor despre tigani. Raspunsul lor m-a pus putin pe ganduri, respectiv majoritatea imi raspundeau cu o intrebare care semana cu asa ceva:
  – “Daca tu sau prietenii din anturajul tau ati fi furati constant in mijloacele de transport in comun, pe strada, vi se sparge locuinta si aflati ca persoanele respective sunt de etnie rroma sau mai stiu eu ce experiente de genul asta, voi ati mai avea rabdare sa il ascultati sau sa il intelegeti pe urmatorul pe care il intalniti?”
  Am stat putin pe ganduri si am incercat sa fiu putin sincer cu mine, ajungand la aceeasi concluzie cu a lor, desi moralitatea spune ca oamenii trebuiesc judecati individual, ceea ce si incerc sa fac in cele mai multe cazuri.
  Ceea ce nu inteleg eu este de ce esti atat de ipocrit. Studiu de caz pentru tine si cei ca tine:
  Ati accepta sa luati un cetatean de etnie rroma la voi acasa si sa il lasati singur doua ore, timp in care voi sa mergeti la magazin pentru a ii cumpara ceva decent de macare sau apa? Sansele si experientele altora spun ca exista 80% sanse sa va intoarceti intr-o casa deja golita si 20% ca persoana respectiva sa fie corecta. Va asumati riscul acela imens? Nu stiu de ce raspunsul la aceasta intrebare il stiu deja, atat eu, cat si multi altii care au intalnit astfel de oameni. In general in compania genului asta de oameni esti mai rezervat si pe buna dreptate.

  Vorbesti despre persoanele care judeca si condamna fara sa fii cunoscut/intalnit cetateni din categoria respectiva. Este ca si cum ai spune ca toti trebuie sa ne cladim viata pe experientele personale, dar cum ramane cu experientele altora, de acolo nu avem ce invata? Daca persoana pe care ai intrebat-o tu daca a cunoscut vreodata un cetatean din etnia pe care el o condamna, are in jurul lui o multime de cunostinte care l-au informat despre experientele lor in legatura cu cetateni de genul? Atunci el nu are voie sa traga o concluzie, sau trebuie sa i se intample si lui ceva inainte, ca sa poata trage una?
  L-ai intrebat tu pe acel cetatean de unde stie, de unde are informatiile alea, daca are prieteni sau rude care s-au confruntat cu asa ceva?
  Tu chiar crezi ca persoanele dezvolta asa o obsesie generala fata de ceva/cineva dara sa aiba informatii despre acel lucru sau acele persoane? EU NU CRED.

  Acum sa iti povestesc despre arabi. Am locuit o buna perioada de timp in Paris, in cartierul lor, respectiv toata zona Porte de Clichy, Place de Clichy, cu strazile adiacente. Iti pot confirma ca in fiecare seara politia era prezenta acolo, ba talharii, ba spargeri, ba scandaluri, toate generate de ARABI. Mergi pe acolo pe strada si vei avea ocazia sa vezi cum se uita arabii urat la lume, sau cum te opresc si trag de tine si te intimideaza, in speranta ca te pierzi si le dai orice. Te invit sa faci o plimbare pe acolo intre 1 si 5 dimineata, sa vizitezi strazile si cartierul si mai vorbim dupa.
  Totodata iti pot confirma ca am intalnit si arabi minunati, de la care chiar am avut ce invata. Fata de tigani proportiile intre arabi minunati si cei ce fac tot ceea ce este mai rau sunt mult mai bune, in sensul ca cei ok sunt in proportie de 60-70%, iar ceilalti diferenta. Cel putin din experientele mele personale.

  In ceea ce ma priveste incerc sa judec individual, dar sincer, comportamentul persoanei care a aruncat acel bax de apa nu mi se pare normal. Nu sunt de acord nici cu acele comentarii postate de tine in text cu toate ororile dorite de invizii care le-au postat.
  La fel cum nu sunt de acord nici cu comparatia ta cu un concediu petrecut 3 zile in aeroport. Diferenta este ca noi cei care am putea pati asa ceva in aeroport, suntem niste oameni care platim niste servicii legale si nu trecem ilegal frontiera cu speranta la ajutorul autoritatilor de unde vrem noi sa ajungem, avem asigurari de sanatate platite si ne gandim de acasa la potentiale riscuri, pe care ni le asumam. Diferenta este ca noua ni s-ar face o nedreptate si atat. Chiar si asa mi se pare meschin si un comportament de molusca involuata sa reactionezi aruncand cu sticle de apa sau mai stiu eu ce. Facand asta oricum nu rezolvi nimic, ba mai mult, te umplii de ridicol.

  Te invit sa traiesti printrei ei, tiganii si arabii din europa, pentru cel putin un an si scrie dupa aia articolul. Problemele in vest nu sunt cu romanii, ci fix cu magrebul si arabii, cel putin in Franta. Ei fac cele mai mari atrocitati. Tiganii sunt vazuti ca niste penibili care fura maxim 10 euro din buzunare si ies la cersit.
  Iar romanii sunt asociati cu muncitorii pe santier si tarania.
  Sincer, nu mi-as dori sa avem in Romania problemele pe care le are vestul cu magrebul si arabii.

  Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, dar chiar cred ca am pierdut suficient timp sa scriu textul, nu mai vreau sa pierd timp la o eventuala corectura.

    (Citează)

 19. Un Necunoscut

  10/09/2015 la 5:16 AM

  Inca ceva esential in cazul celui cu baxul de apa. In societatea in care traim noi, daca comitem infractiuni, ni se ofera apa doar in sectia de politie si eventual la inchisoare. Nu poti comite infractiune dupa infractiune si tot tu sa fii nervos si nemultumit ca nu ti se ofera bilet de avion la clasa 1 spre Berlin, eventual si un loc de munca si locuinta sociala. Sa zica mersi ca nu a fost deportat sau inchis pentru ca a trecut fraudulos granita. Nu il consider ca si un comportament demn pentru o persoana care ar trebui sa isi vada interesul si care cere sa fie integrata intr-o societate la care aspira.
  Si asta este valabil in cazul tuturor, nu doar a refugiatilor!!

    (Citează)

 20. Luci:
  Nu cred ca, ce comparații ai făcut aici au legătură între ele. Nazismul cu câteva păreri ale unor neavizați,comunismul și securitatea cu o nație care deține “religia pacii”.
  Ce legătură are un om care pleacă în excursie cu un emigrant?
  Vad ca ești pornit rau pe nația noastră, încearcă mai bine sa înțelegi ca nu toți au dorința de a învăța și ei cred ca doar asa își pot aparatara.
  Ca sa fac o comparație, ce ai făcut tu acum când ai zis ca îți e rușine cu ei,este similar cu ce a zis Cioroianu când a spus ca tiganii trebuie strânși toți și duși toti în desert…

  Prin ultima frază i-ai dat dreptate autorului.

    (Citează)

 21. E interesant cand esti disperat sa fugi din tara ta ca sa nu mori si vrei sa ajungi intr-un loc in care “stii tu ca e bine”, fara ca nimeni sa-ti fi promis vreo ceva.
  Imigrantii sunt un musafir nepoftit, insa in principiu un musafir nepoftit stie asta si se comporta ca atare, adica umil, fara sa ridice pretentii. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l omori sau sa-l faci sapun sau sa-ti bati joc de el, insa nici eu nu pot sa le tin partea dupa ce ei insisi spun ca “ce sa caute in Romania, ce sa le ofere Romania – o tara saraca”, ca mai apoi toti sa ia directia catre veste “ca acolo-i mai bine”.
  Nu e vina noastra, a romanilor, de situatia lor insa credeam ca erau bucurosi ca au scapat de tara lor si ar face tot posibilul ca acolo unde ajung (oriunde ar fi) sa se integreze si traiasca in comuniune cu ceilalti.

    (Citează)

 22. E pentru prima oara cand vad un articol care reprezinta exact ce cred si eu despre situatia din Romania.
  Ma scandalizeaza comentariile unora care isi dau cu parerea in totala necunostinta de cauza, pareri ‘avizate si total credibile’ ale unor romance care traiesc prin occident. In ce mediu se invart doamnele alea? Prin baraci de muncitori la sera sau uzina unde nu vad decat alti muncitori romani. Asta inseamna ca ai intrat in contact cu civilizatia autohtona, ca ii cunosti pe arabii aia spurcati pentru ca avea dreptul pe urma sa_ti dai cu parerea despre cum sunt ei?
  Sunteti ‘domnelor’ niste focare de ura si xenofobie care ar trebui sa stea in banca lor.

    (Citează)

 23. cand oamenii iti ofera ceva care sa te ajute sa treci chiar si peste o “banala” sete, nu dai cu piciorul. Nu cand singura ta sursa de ajutor vine de la ei. Am vazut o poza cu trenuri vandalizate in Germania… nu au nicio scuza oamenii de genul asta. Si mi-e egal ca-s teroristi, tigani, nemti, romani sau alte natii. Scursurile vor ramane scursuri. Pacat ca alaturi de ei vor suferi si cei care chiar au nevoie de ajutor si sunt acolo pentru a-l primi.
  PS. la nivelul strazii nimeni nu-i multumit de venirea lor. Nimeni nu intelege de ce trebuie sa munceasca pentru a “intretine’ un imigrant. Mai ales atunci cand ei insisi nu au destui bani ca sa traiasca bine…

  Ender:
  sa mori tu ? indiferent prin ce treci trebuie sa te comporti civilizat ?
  adica tu cand ramai in curul gol pentru ca o bomba ti-a distrus casa si probabil ti-a omorat parte din familie, cand tot ce ti-a ramas ai pe tine si in rucsac si cu putin noroc copilul si nevasta si dai tot ce poti sa scapi de razboi si foame si frig si toate cacaturile care pot sa se intample cand fugi ca sa scapi cu viata si tu spui sa te comporti civilizat in orice situatie ? stimate domn, esti complet cretin.

    (Citează)

 24. Eu un singur lucru vreau sa comentez. Dupa mintea mea, un om disperat, cum pretind acestia ca sunt, isi doreste sa plece din zona de conflict intr-o zona mai buna, unde sa poate sa traiasca mai bine. Adica daca pleci de la ‘foc, bombe si moartea pe strazi si teroare zilnica’ si ajungi in Grecia(unde noi ne facem concediile) si inca te mai simiti rau, si vrei Germania atunci esti un lenes si un profitor in nici un caz nu mai esti un om care cauta REFUGIU! Adica in concluzie profitorii vor Germania iar adevaratii refugiati se refugiaza unde pot (Turcia, Grecia si chiar Romania, am auzit ca a ajuns un singur om in Sebes[AR] si a fost deja integrat, cazat si alocat un loc de munca in fabrica de lemn)

    (Citează)

  • Ne facem concediile, dar e șomaj mare. Ăia n-au venit în concediu, ci să locuiască și să muncească acolo.

   Tu, de exemplu, ai emigra permanent în Grecia sau în Germania, având în vedere situația economică?

   Întâmplător legile UE îi forțează să rămână în Grecia, dacă acolo ajung prima oară și li se dă azil. Grecii au zis că au nevoie de ajutor pentru că stau prost de tot cu economia și nu au cum să integreze atâția oameni în societate. Vezi articolul meu de acum câteva zile privind legile UE și imigrația.

     (Citează)

  • Tu, de exemplu, ai emigra permanent în Grecia sau în Germania, având în vedere situația economică?
   In momentul in care aleg sa mearga in Germania, pentru ca economic sta mai bine decat Grecia, refugiatii se cam transforma in emigranti “economici”.

   Parerea mea: multi dintre astia ce au luat cu asalt granita Ungariei nu mai fug de razboi. Speculeaza o chestie nasoala ca sa ajunga in Germania/Suedia/UK.

   Si nu zic sa fie “baricadata” Europa. Nu. Daca oamenii fug de razboi, trebuie ajutati, nu se discuta asta. Dar in momentul in care au ajuns intr-o zona in care nu e pericol sa le cada bombe-n cap sau sa-i decapiteze ISIL, ar trebui sa aplice pe caile normale pentru viza/drept de sedere/drept de munca in ce tara vor ei. Nu e normal sa forteze granita dintre Serbia si Ungaria pentru ca in Siria, la vo’ 2000 de km peste mari si tari e inca razboi civil. Din ce stiu eu, in Serbia nu-i alearga nimeni cu Kalashnikovu’. Si nici in Turcia.

   Si-i inteleg ca vor in Germania, ca e mai bine, sincer ii inteleg. Dar cum am zis, sa joci cartea refugiatului in conditiile in care esti deja la mai mult de 2000 de km de razboi, e stupid.

   BONUS: credeam ca-s exagerari ale mass-mediei cand vehiculau cifre gen 80% sunt barbati tineri. Ca deh, eu imi inchipui ca-n caz de razboi, prima data te preocupi de soarta familiei, asa ca faci tot posibilul sa-ti scoti nevasta, copilul si parintii mai batrani din zona de conflict. Dar nu se exagereaza deloc. Am vazut duminica, in Ungaria, un autobuz cu refugiati. Intre ei era o singura femeie, cu 3 copii si unul mai batran (~45-50 de ani) ce se sprijinea intr-o carja. Restul erau tineri intre 20 si 35 de ani, plus 3 pakistanezi/indieni. Si nu puteam sa nu ma intreb – astia si-au lasat nevestele, copiii si mamele sa lupte in razboi?

     (Citează)

 25. Una e sa fugi din calea razboilului ca sa supravietuiesti si alta e sa te simti in sigurnata doar in Germania.

    (Citează)

 26. Vorbim sa nu adormim si adoram povestile lacrimogene, am invatat ca astea aduc public… Vreau sa te aud spunand si ca U.E. accepta traficul de persoane fara sa faca nimic, te rog dute tu la o granita sa vezi ca ti se cer documentele, ei vin 1000 fara acte si nu sunt controlati de nimeni, habar nu ai cine sunt si ce hram poarta. Vin cu statut politic de refugiat, deci vin si numai pleaca nu stiu daca cunosti cifrele dar sunt de ordinul milioanelor. Germania s-a pisat pe ce inseamna tratate si lege europeana, Romania sta cu dosarul schengen pe masa de ani de zile, astia vin 1000 odata si trec toti, discutia e imensa, faptul ca a aruncat unul o sticla de apa pe jos e o nimica toata, toti am face, e o stire de propaganda ieftina menita sa atraga atentia oamenilor neinformati, ieri a venit o stire de contra propaganda, jurnalista care a lovit un refugiat, atentie sunt refugiati nu emigranti. Uniunea europeana se distruge pe interior si noi vorbim de sticle aruncate pe jos si de oamenii care par xenofobi, nu par sunt si sunt multi xenofobi si rasisti si au fost mereu si vor fi mereu. Povesti proaste pentru idioti neinformati.

    (Citează)

 27. Pai daca zici asa, de ce nu iei tu cativa acasa in loc sa tot vorbesti?! Asta e asemanatoare cu problema cainilor comunitari. Multi sunt impotriva metodelor brutale doar asa… din fotoliu!

    (Citează)

  • Serios, ăsta e argumentul tău, de ce nu iei acasă? Pare genul de discuție în care să zici asta, ca pe GSP?

     (Citează)

  • @tudor (interesanta coincidenta).
   tizule:
   Exista un singur punct comun intre problematica cinilor vagabonzi si cea a migratiei in masa: responsabilitatea.
   “De ce nu-i iei acasa” se aplica intocmai la cainii vagabonzi: Daca te simti responsabil penru un caine, il iei acasa, daca nu, nu – eutanasierea le curma suferinta.
   Spre deosebire de un caine vagabond, un refugiat este el insusi responsabil pentru pentru actiunile sale, deci nu trebuie sa-l iau acasa si sa-i pun botnita sa nu muste, ba chiar stie sa foloseasca toaleta si cosul de gunoi.

   Daca au de ales, oamenii aia o sa aleaga sa traiasca intr-o societate cu reguli diferite ( si care sa le para ciudate) – si sa respecte acele reguli – pentru ca alternativa e sa se intoarca la “regulile” cunoscute lor care inseamna un singur lucru: moartea.

     (Citează)

 28. finul psiholog Radu s-a prins :)

  avem doua puncte la evrei
  1. inceputul
  2. tratamentul din lagare.

  Daca la 1 e mai dubios, chestii care tin de razboiul 1 mondial, un antisemitism prezent in toata lumea crestina, la punctul 2 totul a fost mult mai dubios.
  Chiar un psiholog evreu a studiat problema si singura concluzie a fost de responsabilitate nu de frica. Adica ala din lagar cand impusca evrei o facea pentru ca nu era responsabilitatea lui, vina cadea pe umerii celor care l-au pus sa faca asta.
  evident, s-au mai facut studii pe tema asta si rezultatul a fost foarte interesant.

  De musulmani frica e normala si vine datorita multitudinii de stiri cu teroristi din zona aia. Stii tu, aia de vin si fac poc in piata. Si, noi europenii ne-am cam obisnuit sa nu avem probeleme decedante cand ne cumparam rosii

    (Citează)

  • Frica e normală, dar Europa se va modifica oricum, așa cum s-a modificat în fiecare secol de la căderea Imperiului Roman încoace.

   Mai bine ne gândim cum să fie modificările cât mai line și tranziția spre noua Europă mai ușoară, decât cum să-i omorâm pe cei care vin încoace.

     (Citează)

 29. Alina:
  Daca ai avea o minima cultura generala poate ai sti ca arabii astia au pus bazele medicinei moderne ,ale matematicii si alte stiinte ale naturii.Sunt leaganul culturii moderne, asta se invata in clasa a 9_a din cate stiu, Hai sa aruncam la gunoi toate astea si sa vedem doar raul din societatea lor de astazi.
  In case de chirpici se traieste si astazi pe la sate in Romania si se violeaza intr_o veselie fara ca asta sa deranjeze vre_un consatean, pt ca acolo asta e mentalitatea. Acum spune_mi cu ce e mai avansata Romania?

  Alina, draga mea, nu cred ca esti in masura sa faci aprecieri vis-a-vis de nivelul meu de cultura generala.Si nu am sugerat eu niciunde ca trebuie aruncate la gunoi lucrurile bune emanate de-a lungul timpului de catre musulmani.
  Pe de alta parte am impresia ca traiesti intr-o lume paralela, daca aduci in discutia de fata argumente gen leaganul civilizatiei si bazele stiintei.Nu este un concurs “cine stie castiga”, este o discutie despre o situatie actuala si oarecum fara precedent, o criza pe care Europa civilizata nu prea stie cum sa o gestioneze. A vedea in situatia actuala o comparatie cu violurile din Vaslui nu face decat sa-ti arate deplina ignoranta si habarnismul. A compara un moldovean betiv cu un arab fanatic iti arata clar nivelul intelectual.
  Da, Romania este mult mai avansata pentru ca aici nu exista razboi,atentate, nu te bate nimeni cu pietre pe strada, statul iti ofera grati 12 ani de educatie, ai acces deplin la toate mediile de informare, etc.
  Te intreb in final (retoric, fireste) de ce nu alegi sa traiesti intr-o tara araba?
  N-am nevoie de raspuns.

    (Citează)

 30. nwradu:
  Cred că mai corect ar fi să ceri poliție mai bună și înlăturarea cauzelor ce le dau motive să se arunce în aer, nu eliminarea arabilor de lângă tine.

  Pe principiul umanității, faptul că nu se aruncă în aer aici, pentru că nu i-am lăsat, dar se aruncă la vecinii care i-au lăsat, nu mă încălzește cu nimic. Tot victime sunt, tot oameni și aceia.

  Buna asta, sa ceri politie mai buna…hai sa-ti spun ceva: sora mea a stat cativa ani in Tel Aviv, in urma cu vreo 5 ani. Presupun ca ai idee despre situatia din Israel si despre gradul de securitate de acolo. Bun, imi povestea sora-mea ca atentatele in Tel Aviv erau ceva la ordinea zilei – ba bubuia un autobuz, ba o cafenea, ba o explozie intr-o piata aglomerata. Cumnatul meu si-a pierdut toata familia cand un arab deghizat in chelner s-a aruncat in aer intr-un restaurant plin cu oameni din Tel Aviz. El a scapat pentru ca intarziat 15 minute ( a trecut sa ia pe cineva de acasa).
  Acum ma intorc in Romania si ma gandesc la cum ne-ar proteja pe noi politia de situatii de genul asta.
  Si nu cred ca mai trebuie sa mai spun nimic in plus.
  PS : nu am cerut nicaieri eliminarea arabilor.

    (Citează)

  • Corect …nici daca ar vrea, Politia nu ar reusi sa faca fata, vezi cazul actual, cand 300 de oameni merg pe autostrada prin Danemarca, pentru a ajunge in Suedia.
   Acei refugiati respecta legea?
   Hai sa mergem noi pe autostrada pe acolo sa vedem ce se intampla.
   Numai prin acest simplu gest, acei intrusi isi prezinta intentiile si vointa, care cu siguranta nu se incadreaza in modul civilizat si legiuit al Europei.

     (Citează)

 31. Astept strangand din dinti momentele in care se va linisti totul. O sa dureze ani, sunt convinsa de asta, dar o sa fie rau pentru multi dintre ei. Ura aceasta a oamenilor fata de ei o vad pe multe site-uri, iar asta nu-i ajuta pe sarmanii deloc. Sper sa-si gaseasca linistea, si nu la tzaspe metri sub pamant, ci in societati cu oameni puternici, care se vor lupta inca multi ani pentru dezghetarea altor minti si integrarea multora in societate.

  p.s. Urmaresc un film/serial despre cum si-au revenit multe tari dupa al doilea razboi mondial. anii 50-60 (pentru ca a fost nevoie de zeci de ani). Regasesc acolo problema integrarii refugiatilor in societate, pentru ca erau oameni care nu vroiau sa ii angajeze pentru ca-s: irlandezi, evrei, negri, sau mai stiu eu ce.

  Cumva, cred ca e in firea umana inghetarea mintii si purtarea de parca alte popoare sunt sclavi si trebuie sa moara nu sa se inmulteasca intre noi. Asta este un lucru pe cat se poate de…trist.

    (Citează)

 32. radu. eu pot intelege nervii, neputinta, dracii si lacii.. ca doar traiesc in romania, ce mama naibii.
  ce nu pot intelege: ce treaba am eu cu ce au facut imperiile coloniale acu 50-100-200 de ani? sau chiar acu 2 ani?@?fostele si actualele imperii sa faca bine si sa le construiasca sau reconstruiasca tarile belite..
  eu nu stiu ca romanii sau romania sa fi avut imperii coloniale sau sa fi fost responsabile de vreun genocid, trasat granite si alte asemenea
  aa, ca facem parte din ue? si avem dreptul sa ne plimbam prin barcelona, paris, berlin si londra? cam cat am indurat pentru asta? in ce pozitie am stat? in ce pozitie stam inca?
  iaca, asta e, miorita sa traiasca, capul plecat sabia nu-l taie, sa fim civilizati, ospitalieri si torelanti, in ton cu traditia seculara…
  in fond, intre capra si camila nu e asa mare diferenta..

    (Citează)

 33. Radule, dacă te-a deranjat asa tare postul meu de l-ai șters, șterge-l de peste tot. Vezi ca l-ai uitat la cine ma citat.
  Te înțeleg, este blogul tău pana la urma.

    (Citează)

 34. Fii atent aici alti 2 care au o reactie absolut normala la nervi:

  http://acidcow.com/video/74256-small_imigrant.html
  http://www.liveleak.com/view?i=2a6_1441563683

    (Citează)

 35. Andreas Scotch

  17/09/2015 la 8:13 AM

  Radule fara suparare dar aici ai dat-o de gard…lasa tu gandurile astea “umaniste” si intreaba-te daca la 70 de ani,daca ii apuci/apucam cu totii o sa`ti placa o Europa dezbinata sau ce anume..o sa iti placa?
  Sunt oltean dar mi-a placut reactia Ungariei,ah germania ii vrea,da poftim ..ia-i…spala-te pe cap cu ei,desi ar trebui “geografic” sa fiu sovinist si xenofob vs unguri tin sa te anunt ca oamenii ne “depasesc” de la “gandire” la..”comportament”,refugiati sau NU …sincer mi se rupe trebuie sa ne protejam valorile si traditile noastre,oare “asta ti se mai pare umanism si per secolul in care traim?” sau trebuie sa le plangem altora de mila(apropo..e romanismul clasic sa plangi vaca din curtea altuia da sa nu vezi ca-ti moare vaca ta!)
  Ganditi-va la viitor,eu unul nu doresc o Europa Islamica si din pacate ca vom vrea sau nu…vom ajunge (io sper sa dau coltul pana se intampla asta) dar..vom ajunge la un razboi al cultelor.
  Uita-te cum se schimba platforma in Europa in Schengen,mi se pare ca usor usor totul se pierde …:)

    (Citează)

 36. Da, foarte bun articolul. Legat de evrei, am fost socata cand am aflat ca si ei i-au pus pe palestinieni in lagare, dupa razboi. Raul se continua ca un merry go round e tot ce pot zice.

  Nu pot sa nu incerc sa ma gandesc si la solutii. E o componenta atat de importanta pentru societate buna comunicare si empatia incat nu inteleg de ce nu se sta pe ea la scoala. Cu exercitii si lucrari si teme acasa.

  Si as mai forta renuntarea la religie, care din punctul meu de vedere inrautateste grav lucrurile, divide, discrimineaza.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus