un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aceeași eșarfă în Viena și Istanbul…

9 Sep 2015  ·

TURISM  ·

29 comentarii

Când am mers în Istanbul, în mai, am luat niște eșarfe (sau șaluri?) de pe acolo pentru noi, pentru părinți, pentru toată familie, de zici că eram traficanți de eșarfe dacă te-ai fi uitat în bagajele noastre.

O eșarfă costă cam 50 de lire turcești în bazar, iar după negocieri poți merge spre 25-30 de lire. Ieși din bazar și, imediat pe străzile lăturalnice, poți găsi aceleași produse începând cu 35 de lire. Noi le-am luat la 15 lire, după ce am ales vreo 7-8 și am negociat. Asta ca să nu credeți că în bazar mai e ceva ieftin.

Așa că am cumpărat niște eșarfe cu 15 lire turcești, ceea ce în lei înseamnă cam 20.

Iată o imagine din Viena, unde întâmplător am trecut pe lângă vitrina unui magazin care vindea eșarfe. Matilda le-a recunoscut imediat, iar pe două chiar și eu – vreo 4 bucăți de acolo le-am cumpărat din Istanbul, la 20 de lei bucata. PE restul le-am văzut la raft cu siguranță. Se găseau și mai ieftin, erau magazine în care trebuia să cumperi de la 50 în sus, B2B.

viena_esarfe_1viena_esarfe_2

Cât costau în Viena. Între 94 și 140 de euro! Practic poți purta același produs în jurul gâtului și, în funcție de unde l-ai luat, să spui “am luat-o din centrul Vienei, am dat 140 de euro pe asta!” sau “am luat-o dintr-un gang de pe lângă bazar, am dat 5 euro pe asta!”.

Așa merge economia în zilele astea.

    29 comentarii

  1. Am vazut esarfe exact ca alea in:
    – Istanbul
    – Muscat
    – Doha
    – Dubai
    In bazaruri se putea negocia pretul, in magazine nu prea. Sunt fabricate undeva intr-o tara din Asia de Est, nu mai stiu care. Deci nu prea e deloc un produs “traditional”. In bazaruri le luam cu echivalentul a 20 lei, iar in unele Duty Free-uri din aeroporturi erau echivalentul a 90 lei.

      (Citează)

  2. “Așa merge economia în zilele astea.”

    Asa merge economia de mii de ani. Asa merge comertul. De aia erau portughezii si olandezii tari, pentru ca mergeau in India si China si aduceau mirodenii, farfurii si matasuri care nu se gaseau in Europa si le vindeau aici la ceea ce azi hipsterimea numeste “suprapret”.

      (Citează)

    • De acord, dar cam mare diferența de preț. Plus ca eu zic de prețurile la bucată, că erau și magazine unde se vindea en gros de la 50 de bucăți în sus, probabil mai ieftin.

      Ieftinirea transportului, rapiditatea și concurența nu-ți mai permit salturi de la 4 euro la 95 euro. Nu mai e perioada coloniala.

        (Citează)

    • nwradu: Ieftinirea transportului, rapiditatea și concurența nu-ți mai permit salturi de la 4 euro la 95 euro. Nu mai e perioada coloniala.

      In Turcia, esarfa aia este un accesoriu uzual, in Europa de Vest este o excentricitate.

      Repeta-ti de 1000 de ori: pretul este determinat de cerere si de oferta, nu de costurile de productie si transport. Daca cererea nu este mare in volum, nici oferta nu poate fi mare, deci poti veni tu cu esarfa la 10€ in Austria, ca oricum tot maxim 10 vei vinde, cat vinde si ala care le da cu 100. Hai, poate vinzi 12… Doar ca vei face profit de 50€. Si dupa aia nu vei mai sti ce sa aduci si nici nu vei avea bani de investitii in stocuri noi si inedite.

        (Citează)

    • Doar ca atunci plecau 10 corabii si se intorceau 8, mergeau pe ocolis, si mai si crapau de scorbut/scarlatina/ sau alte delicii. Incerc sa zic ca se justifica adaosul.

      Cand s-au prins ca se pot asigura impotriva riscului oricum au inceput sa scada preturile.

      Acum care ar fi justificarea?

        (Citează)

  3. Emigrantii domne’. Tre’ sa traiasca si ei :)

      (Citează)

  4. Despre esarfa rosie zici ? M-am uitat atent la model si nu par sa fie identice. In plus cred ca e important si materialul din care este facuta esarfa si brandul. O firma din Bacau face haine pentru Zara. O camasa la Zara costa 100 lei si in magazinul firmei din Bacau e 60 de lei fara brand cusut. In plus, taraba nu are chirie ca si magazinul din Viena. Sunt multe variabile care cresc pretul. E absolut normal ce ne arati tu in acest articol.

      (Citează)

    • Ambele fotografii sunt din Viena.

      De acord, nu-i aceeași chirie și fiscalizare, dar eu vorbeam mai mult de valoarea percepută a unui bun. În funcție de unde-l iei poți spune ca ai la gât 5 sau 100 de euro.

        (Citează)

    • Zara și alte branduri nu intră în discuție. Acolo o mare parte din preț este marketingul și publicitatea lor, plus ideea ca e un produs scump, exclusivist. Aici era un magazin noname.

        (Citează)

    • Cum se numeste fabrica din Bacau care produce haine pentru Zara?Multumesc!

        (Citează)

  5. Radule, cand te mai duci la burgheri, sa-ti pui o esarfa din aia la gat si o palarie rosie, cu boruri mari, ca a lui Velea.

      (Citează)

  6. nwradu:
    Zara și alte branduri nu intră în discuție. Acolo o mare parte din preț este marketingul și publicitatea lor, plus ideea ca e un produs scump, exclusivist. Aici era un magazin noname.

    da, zara&co sunt tare exclusivisti

      (Citează)

  7. nwradu:
    Zara și alte branduri nu intră în discuție. Acolo o mare parte din preț este marketingul și publicitatea lor, plus ideea ca e un produs scump, exclusivist. Aici era un magazin noname.

    da, zara&co sunt tare exclusivisti

      (Citează)

  8. Cerere si oferta – End of story :)

    Stii vb romaneasca – Nu-i prost cine cere…

    Daca n-ar cumpara nimeni la 150 de eur… ar incepe usor usor sa mai lase din pret pana ajung la pretul corect ( pretul corect e cel la care ai cumparatori).

      (Citează)

  9. Poate n-ati vazut bine, cel mai probabil nu era aceeasi.

    In bazar se gasesc replici de toate felurile, de exemplu la ceasuri, TAG Heuer Grand Carrera in bazar e vreo 150-200 euro iar cel original peste 6mii. Replica 95% identica.

      (Citează)

  10. Se pot cumpara si mai ieftin din Thailanda. Am cumparat si noi din Chiang mai, cu echivalentul a 13 lei. Si le-am luat din locuri diferite, deci fara discount de volum. Acum nu pot garanta ca sunt identice cu cele din Viena, dar sunt super.

      (Citează)

  11. fudulia! asta se plateste cel mai scump. o nemtoiaca care cumpara o astfel de esarfa, se va duce cu ea la gat in cele mai “inalte” medii in care poate ea sa se afiseze si va face din achizitia asta a ei un obiect (si poveste) “de arta”, pe cand turcoaica (sau turista) care l-a luat din bazar, il va purta ca pe un obiect chique si asortat cu o ocazie anume. am si eu cateva esarfe d-astea p-acasa, intradevar sunt un accesoriu care pot schimba total o tinuta, dar pretul nu e important, in cazul meu.

      (Citează)

  12. In China, in bazar, nu ala ptr turisti straini ci ala ptr chinezi, o esarfa si nici aia de matase 100%: 10 RMB adica vreo 1.5 € (atunci), in targ la Obor, esarfe chiar mai frumoase, 20 de lei.

      (Citează)

  13. Daca era vb de emag/ flanco taceai din gura. Exact ca stirile cu transportul gratuit crescut de la 90 la 150 de lei.
    Dar na, nu mananci de la turci!

      (Citează)

    • Nu înțeleg, de ce-ar fi o știre că a crescut pragul transportului gratuit de la 90 al 150 de lei? Vezi că există niște site-uri specializate pe retail, poate au făcut ele un articol din astfel de detalii minore.

      Eu nu simt că-mi datorează eMAG sau alt magazin ceva. Din partea mea pot pune pragul de transport gratuit și la trei miliarde de lei – o să dau 20 de lei pe transport sau voi lua de la alt magazin, dacă produs+transport+servicii dă mai bine la calcul.

        (Citează)

  14. Găseşti şi în Turcia magazine scumpe, care vînd de N ori mai scump decît în Bazar

    Respectiv în Viena pe la vreo piaţă, eşarfe ieftine vîndute de negri care strîng totul şi o iau la fugă cînd vine Poliţia (cel puţin în Paris aşa era)

    Ştii foarte bine, chiar tu ai zis-o, cum e cu preţurile, vezi cazul aceleiaşi mîncări la un restaurant de lux sau la gară.

      (Citează)

    • Nu sunt la Viena din ăștia de umblă cu marfa după ei. Statul austriac le da destui bani pentru frecat menta încât sa nu se mai înjosească.
      Daca am ajuns sa comparăm bazarul din Istanbul cu ceva taraba de pe Mariahilfer, înseamnă că Adrian Năstase s-a bandajat degeaba cu fularul Burrberry.

        (Citează)

  15. si in Bucuresti la fel. Produsele din Dragonul rosu le-am gasit si in Big Berceni si in magazin Unirea. Diferenta e la pret si serviciile incluse pe langa. Si nu, nu pot zice ca e alta calitate, aveam fusta din Dragonul rosu pe mine cand am intrat in magazin Unirea asa ca am comparat produsul si materialul si finisajele.

    Ce face diferenta: pretul pt spatiul inchiriat , sigla de la magazin, vanzatoare, patron. Daca in Dragon vanzatoarea ia salariul minim pe economie si are o taraba de 10mp2 si vinde si engros, adica ii pleaca 20-30 fuste ca ale mele pe zi fara cabina de proba, in Unirea …..

      (Citează)

  16. Buna ziua, asa este! Si eu am cumparat din Turcia in jur de 9-10 esarfe din casmir cu 5 euro esarfa ! si da,sunt la fel ca cele din fotografii!

      (Citează)

  17. 5 Euro esarfa de casmir? Stati linistiti ca nu exista asa ceva, ce-ati luat voi sunt pashmine de lana din cea mai ordinara oaie,

    Am fost in grand bazar, m-am documentat si-am studiat problema la fata locului.

    La 35~45~55 de lire pret de raft gasiti pashmine simple, lucrate mai mult sau mai putin finut. Am luat 6 bucati cu 55 de Euro, pashimne frumoase, lucrate bine, la 3 din ele poate chiar cu urme de matase in ele.

    De la 90 de lire in sus incepe sa apara matasea in saluri, la 120 de lire este matase bruta, ne-prelucrata. Am luat 2 de matase, adevarate de matase, 55 de euro.

    Dupa 150 de lire incepe sa apara casmirul adevarat, combinat cu matase din ce in ce mai putina pe masura ce creste pretul.

    Sal de casmir pur sau matase pura si prelucrata fin, de pe la 250~300 de lire in sus, pana la 650~750 de lire, depinde ce vrei.

    Peste 750 de lire incepe shatoosh-ul, se poate duce pana la 1800~2000 de lire un sal din “baby” shatoosh.

    Ca regula simpla si generala: este in 3-5 sau mai multe culori, in mod sigur nu este matase pura – care poate fi doar la o culoare. O culoare, un degrade, un model desenat, da, este posibil sa fie matase pura. Curcubeu de culori, pashmina din lana de oaie.

    Preturile le poti negocia in general, mai ales daca iei cantitate si le explici clar ca esti roman. Te-au luat de american sau rus, adio negociere.

    Uneori isi dau seama de la inceput ca esti roman, iti dau un pret si nu mai misca de la el. Asa am patit cu geaca de piele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus