un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Halo a fost aprobat pentru Formula 1

7 Jun 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Cei din managementul Formula 1 au decis ca de la anul să introducă dispozitivul Halo pe mașini, începând cu anul viitor.

formula_1_halo_3
formula_1_halo_2formula_1_halo_1

Halo este o bară în Y ce protejează capul pilotului, principalul rol fiind de a ține departe de acesta eventualele obiecte rezultate în urma unui accident și de a-l proteja în caz de impact. Accidentul recent din Formula 3 a avut o mașină zburând prin aer și aterizând cu fundul în sus; pilotul a scăpat cu bine, dar în alt caz, cu altceva în jur, dispozitivul Halo ar fi asigurat o protecție suplimentară.

Jules Bianchi, de la Marussia, a murit pe 17 iulie 2015 după mai mult de jumătate de an de comă cauzată de faptul că a ieșit de pe circuit și a lovit o macara din afara circuitului. Sunt șanse mari ca un dispozitiv Halo să-i fi putut salva viața.

O altă soluție propusă este Aeroscreen, un soi de parbriz precum cele de motocicletă. Soluția ar fi fost probabil și mai bună (mici obiecte pot trece prin Halo), mai ales că am văzut niște teste făcute de Red Bull și Aeroscreen deviază chiar și roți proiectate cu 225 km/h spre acel parbriz, dar are și dezavantajul faptului că se poate murdări și este imposibil de curățat în cursă (lăsați ploaia și uleiul, gândiți-vă numai la insecte, în timp ce, acum, pilotul își șterge casca sau folosește niște folii de protecție pe care le dă jos de-a lungul cursei, împreună cu mizeria de pe ele).

sursa: ESPN.

  5 comentarii

 1. De ce nu ar merge solutia cu folii si pe mini-parbriz?
  Merge la Le Mans 24h, de ce nu ar merge si aici 2.5-3h?
  Sau daca este intr-adevar nevoie sa il curete, il schimba pur si simplu, hot-swap, fac un tool care monteaza – demonteaza simultan cele x suruburi si monteaza unul nou. Da, o sa le ia 5 secunde in plus, dar daca toate echipele fac asta, nu mai conteaza timpul pierdut.
  Oare se va aplica si la Formula E?

    (Citează)

 2. Varianta cu “y” cred ca poate obstructiona vederea pilotilor si cauza mai multe accidente.

  In plus e o oribilitate ca aspect.

    (Citează)

 3. Wtf, le pui un stalp fix in față?? Loool

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus