un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Geforce GTX 1080: mai bune decât pot cere jocurile moderne

7 Jun 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Plăcile video Geforce GTX 1080 Founders Edition au ajuns în magazine (vedeți prețul la PC Garage) și nVidia nu degeaba spunea că sunt mult mai performante decât generația anterioară.

În ultimele zile au apărut și tot mai multe benchmark-uri ce le arată capacitățile, iar lucrurile stau așa cum s-a promis: noua arhitectură Pascal, memoria de 8 GB tip GDDR5X și trecerea de la 28 la 16 nm în producție și toate celelalte îmbunătățiri fac din 1080 o placă cu performanțe aproape duble față de vechea generație, mai ales la rezoluții mari.

Dacă vreți unul în română, cei de la Lab501 au unul lung și cuprinzător, cu fotografii detaliate și teste în vreo 8 jocuri. Concluzia este rapidă, placa asigură un FPS ridicat inclusiv în rezoluția 3840 x 2160 pixeli.

În engleză puteți citi la ArsTechnica, Gamespot și PC Gamer. Cel mai ușor de citit este cel de la Gamespot, unde noua placă este aproape la fel de rapidă precum două plăci 980 lucrând în paralel. Situația se schimbă la 3840 x 2160 pixeli, unde un GTX 1080 devine chiar mai rapid.

Culmea este că nu înțeleg cui se adresează o astfel de placă. La rezoluție 1080p, noua generație este overkill, mult prea rapidă pentru orice joc actual. În 2160p, poate randa orice joc cu mai mult de 30 fps. Mi se pare un alt caz în care tehnologia a luat-o cu mult înaintea software-ului curent. De exemplu și la DOOM, cel mai recent joc din cele testate, scoate un frame rate mediu de 55 în rezoluție 3840 x 2160 px, calitate Ultra.

test_geforce_1080

Știți cât costă un monitor ce suportă acea rezoluție? Cel mai ieftin IPS de 27 de inchi este 2400 de lei! Dacă te joci la 1920 x 1080, o asemenea placă va fi folosită doar la jumătate, poate chiar la o treime, din ce poate. Ce justificare are momentan achiziția ei, în afară de dorință de a avea ce-i mai bun pe partea video, eventual într-un calculator în care ai deja ce-i mai bun pe toate celelalte componente, nu știu.

GEFORCE 1070

Lansată cu câteva zile mai târziu decât 1080, varianta mai ieftină 1070 a ajuns pe la diverse site-uri ce au testat-o. Diferențele vin în principal de la memoria ceva mai lentă, de tip GDDR5 nu GDDR5X, cu o viteză de 8 Gbps, nu 10 Gbps.

Am citit două review-uri, pe Polygon și GameSpot, iar rezultatele sunt foarte bune. GTX 1070 are aceleași rezultate sau chiar mai bune decât un GTX Titan X, cea mai puternică placă din generația anterioară, dar prețul este în favoarea ei: 1070 va costa de două ori mai puțin, plus că are un consum mai redus de energie electrică.

test_geforce_1070

Momentan s-a vorbit doar despre plăcile Founders Edition, cele produse de nVidia și mai scumpe decât cele ce vor fi produse de Asus, Gigabyte șamd. Să vedem la cât vine un Asus GTX 1070. Până atunci, sper că toate magazinele IT&C scapă cumva de stocurile de plăci 980, care vor deveni nerentabile.

    13 comentarii

  1. Justificare ? Stii cu ce bani am inceput depozitul pentru casa ? 6x Eve online ruland pe 2 monitoare + ce mai faceam eu pe cel principal. Care era cateodata wow :). Am scos bani destui in 4+ ani de eve. Nu totul se invarte in jurul unei singure aplicatii.

      (Citează)

  2. Vorbim de 30 fps, 50? Pai suntem sălbatici? Eu joc CS:GO la 250-300 fps la 1080p. Când fac stream scade la 150 și observ diferența. Știu că ochiul bla bla 24 fps dar se simte diferența.

    Deci e ok când rulează la 100 măcar orice, oricând. Așa că se găsește imediat mâncător de resurse și pentru cât duc plăcile astea noi.

      (Citează)

  3. user:
    Justificare ? Stii cu ce bani am inceput depozitul pentru casa ? 6x Eve online ruland pe 2 monitoare + ce mai faceameu pe cel principal. Care era cateodata wow :). Am scos bani destui in 4+ ani de eve. Nu totul se invarte in jurul unei singure aplicatii.

    Minat? Sau ce? :D

      (Citează)

  4. Noua arhitectura este de fapt vechea arhitectura , litografiata pe 16nm in loc de 28nm si combinata cu memorie GDDR5 X @10000MHz .

    Fiindca anvelopa termica permite prin suprafata mare de disipare , si frecventele au putut fi ridicate pana aproape de 2000 MHz (obtinuti la variantele non-referinta) cu Boost 3.0 . Cu adevarat superbe , dar la niste preturi colosale . Ce-i drept … 1070 surclaseaza 980Ti , vechiul varf de gama .

    Asteptam cu nerabdare rezultatele/review-uri pentru AMD RX480 @199$ (speram noi la un 250Eur) .

      (Citează)

  5. Viitorul jocurilor este 4k. Din ce vad 1080 abia atinge framerate sustinut ok la aceasta rezolutie. Daca apare ceva joc mai complex deja o sa o ingenuncheze. Cat despre monitor… cine are 3500pt placa video are si 2400 pt el. Sau poate se joaca pe un tv uhd

      (Citează)

  6. Dar probabil tot driverele alea praf au. Parcă era vorba de un articol pe tema asta ….

      (Citează)

  7. Teniescu:
    Vorbim de 30 fps, 50? Pai suntem sălbatici? Eu joc CS:GO la 250-300 fps la 1080p. Când fac stream scade la 150 și observ diferența. Știu că ochiul bla bla 24 fps dar se simte diferența.

    Deci e ok când rulează la 100 măcar orice, oricând. Așa că se găsește imediat mâncător de resurse și pentru cât duc plăcile astea noi.

    Sa inteleg ca tu vezi o diferenta pe care nici monitorul nu poate sa ti-o redea ? 150fps vs 300fps ?

      (Citează)

    • mult zis “vad”, dar se simte. fara sa am stats pornit imi dau seama ca nu am cate fps-uri imi doresc.
      exact cum observ si pe TV daca e pus pe modul ‘telenovela’ sau clasic. unii nu vad diferenta, dar se vede clar cand are 24fps si cand are peste.

        (Citează)

  8. Voi cand vedeti in fata ochilor “placa video” va ganditi numai la jocuri, nVidia se gandeste si la altceva: https://gigaom.com/2014/03/31/why-nvidia-thinks-it-can-power-the-ai-revolution/

      (Citează)

    • si NASA (parca) a facut sateliti care ruleaza cu ajutorul unor telefoane Nexus, dar nu te gandesti la asa ceva cand vezi un telefon, nu?
      ce sa facem daca suntem doar niste consumatori obisnuiti? :)

        (Citează)

  9. Dupa atatia ani in care jocurile nu puteau rula din cauza procesoarelor si placilor video prea slabe era si cazul sa se inverseze situatia.

    Personal mi se pare ca un GTX1070 este perfect de ajuns pentru orice joc, 1080-ul se justifica doar daca ai monitor cu rezolutie 4K.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus