un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu ai nevoie de o presă pentru burgeri

3 May 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Nu știu din ce motiv, dar Facebook are impresia că-mi plac burgerii, așa că-mi tot arată reclame la o presă de burgeri ce costă 69 de lei. Iată un obiect inutil în bucătărie!

presa_burgeri

Am făcut hamburgeri de multe ori pe acasă, dar n-am simțit niciodată nevoia unei prese. Poți modela chiftelele foarte bine și cu mâna, dându-le o formă aproximativ rotundă. Cât despre presarea lor, deși carnea ceva mai bine compactată scade riscul destrămării pe grătar, înseamnă și că o “storci” de diverse sucuri interne.

Mai mult, presa din reclama respectivă costă 69 de lei. Găsești pe eBay același model cu doar 9 dolari (37 de lei) cu tot cu transport din China până aici, trebuie doar să ai răbdare 2 săptămâni să ajungă la Poștă. Cumpăr-o de pe Alibaba la o comandă minimă de 500 de bucăți și costă 2,45 dolari (9,8 lei). Dacă accepți una de plastic (face același lucru, chiar nu contează din ce-i făcută), o bucată începe pe eBay de la 1 dolar, cu tot cu transport, ba chiar e un model care-ți permite să bagi în chiftea alte ingrediente precum brânza.

Sunt întru totul pentru sprijinirea comerțului românesc, dar nu cu astfel de marje, nu când pot comanda și eu cu două clickuri.

În caz că vă întrebați de ce există prese de burgeri, uneori le folosesc restaurantele pentru a produce chiftele identice pentru burgerii lor. În restaurant te aștepți ca burgerii să fie perfect rotunzi și de aceeași dimensiuni și grosime, ca să nu te oftici că vecinul are chifteaua mai mare (haha!). Chiar și așa, după cum bine zice acest articol, poți folosi capacul de la un borcan sau orice altă formă rotundă pentru a face asta, de exemplu un cilindru metalic cu care uneori se face o formă frumoasă de orez, piure sau tartar. Bagă carnea în el și presează-o ușor cu o lingură și gata, burger rotund.

Cei de la Berăria H au pe net un clip în care arată cum fac burgerii. Au un inel ce pare improvizat.

Și apropo de astfel de detalii, citeam acum un an un articol despre burgerii din New York și cum tot felul de restaurante rafinate fac burgeri. Și zicea un mare chef din New York că el folosește chiftele (patty este termenul englezesc, pattyuri îi zic și unii români, că de chiftea le este rușine) de formă pătrată în interiorul unor chifle rotunde. Astfel, colțurile pătratului ies în afara chiflei și, de măcar 4 ori, muști doar din carne, intenția fiind să simți doar gustul ei și să-ți dai seama ce calitate bună are.

Încurajez toate restaurantele să găsească astfel de idei noi de prezentare a unui burger. Pe același principiu, mi-a plăcut ideea celor de la Osho de a include mai puține ingrediente în interiorul chiflei, punând majoritatea salatelor lângă ea, pe farfurie (cel puțin așa era când am fost eu ultima oară). În felul aceasta, când muști din burger simți multă carne și ceva brânză și câteva alte arome, iar castraveți și salată mănânci separat de câte ori ai chef.

    8 comentarii

  1. părerea mea e că, dimpotrivă, o presă face burgării să stea așa cum trebuie pe grătar, să nu se destrame, și nu există nici un risc să se scurgă vreo zeamă (?!) pentru că în mod normal un burger nu conține așa ceva, ci numai carne, grăsimi, condimente și mirodenii. e chiar nasol să conțină vreo zeamă, pentru că dacă îi frigi pe vreun teflon pe aragaz îți vor ieși fierți.. în sfîrșit..
    am făcut și eu fără presă, dar după ce mi-am luat o chinezărie cu 3 dolari (care face și burgări umpluți!), lucrurile s-au schimbat radical.. deci recomand călduros utilizarea uneia. #my2c

      (Citează)

  2. Greseala ta e ca apreciezi ca presa asta functioneaza ca presele hidraulice, pana iese zeama. Da, poate face si asta, dar e problema utilizatorului daca apasa ca nemancatul pe ea.

    Presa iti ofera un produs cat de cat uniform, fara goluri, si cu grosime constanta, astfel incat sa se si pregateasca uniform.

    Altfel, pretul este generat prin cerere si oferta. Vrei una maine si fara sa stai la coada la Posta? Dai o suma. Vrei una peste 30-45 de zile si accepti sa stai la coada la Posta? Dai alta suma.

    Mai gasesti si in Cora la un pret aflat cam la mediul celor doua.

      (Citează)

  3. presa e doar daca vrei un produs “egal”. cand faci pentru 10-15 oameni nu mai apuci sa folosesti asa ceva. Bila…presata…gratar. Nu prea inteleg ce se destrama, poate faceti voi ceva gresit?

      (Citează)

  4. Este foarte interesanta.

      (Citează)

  5. Pai nici n-ai nevoie de presa pentru burgeri.Ajung blogurile.

      (Citează)

  6. Ai dreptate, nu aveam nevoie. Nu stiam ca exista si ii faceam cu mana. Dar acum am dat comanda pe Aliexpress.

      (Citează)

  7. E ok, a început să mă targeteze acum și pe mine reclama. Sau abia am observat-o :)

      (Citează)

  8. reclamele de pe facebook se tratează foarte bine cu adblock. eu chiar am crezut până la un moment dat că pe facebook nu-s reclame, da’ declo, nu așa. asta pînă mi-a adus o tipă un laptop la remaiat.. numa’ zic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus