un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noua dronă DJI Phantom 4 știe să te urmărească automat

22 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am văzut la lucru noua dronă DJI Phantom 4, pe care o puteți găsi la F64 (au multe precomenzi, se dau imediat ce vin stocuri noi). Phantom 4 este plasată undeva între Phantom 3 și Inspire ca preț (aproximativ 7000 de lei), deși ca performanțe este destul de apropiată de Inspire, ceea ce dovedește cât de repede avansează tehnologia.

dji_phantom_4_f64_2

Cel mai mult mi-a plăcut funcția de Visual Tracking, în care drona urmărește automat un subiect. Funcția este ușor de activat, selectezi pe ecran persoana sau mașina sau obiectul și drona îl va recunoaște ulterior prin diverse algoritmi. Nu funcționează perfect, dacă intri în mulțime te va pierde, că-i doar o detecție în imagine, dar avantajul este că nu ai nevoie de vreun beacon sau brățară sau alt dispozitiv de urmărire.

Iată acest mod în acțiune, când drona îl urmărea pe Pandutzu fără ca operatorul să o ghideze:

Funcția asta deschide noi posibilități în multe domenii:

  • te poți filma singur făcând ceva în aer liber. Nu musai alergând, poți sta și pe loc sau într-o zonă mică, important este că drona te filmează automat de la înălțimea pe care o setezi tu și te ține în centrul camerei.
  • filmare evenimente sportive, curse auto șamd
  • filmare de peisaje cu un mic subiect în centru

Phantom 4 are o autonomia de 20-24 de minute, timp suficient pentru a străbate o mare parte din București (în weekend :P). Știu că nu-i voie, dar teoretic cu acest mod poți filma de sus o mașină (ar păstra-o cu siguranță în tracking) fără grija de a opera manual drona.

Phantom 4 vine cu o mulțime de alte îmbunătățiri față de generația anterioară:

  • viteza maximă crește de pe la 57 km/h la 72 km/h
  • autonomie mai mare a bateriei cu vreo 5 minute, 5350 mAh față de 4480 mAh pe baterie
  • viteză verticală mai mare
  • senzori frontali de detecție a obstacolelor
  • camera video are brațe de prindere pe ambele părți, așa că este mai stabilă
  • filmarea 4K este la fel, dar filmează Full HD și la 120 fps
  • carcasă mai solidă, mai rezistentă la torsiune
  • șasiu de magneziu în interior, cu toată electronica grupată acolo
  • construcție modulară avansată, mult mai ușor de schimbat diverse componente, elicele se prind prin apăsare și rotire, nu prin înfiletare

Drona poate fi controlată tot până la 3-5 kilometri în câmp deschis, are un gimbal pe care-l poți mișca sus-jos din telecomandă și o cameră cu unghi 94 de grade, dar toate au fost îmbunătățite. Pe lângă acei senzori frontali cu care drona evită automat anumite obstacole, au fost îmbunătățite sistemele de decolare și aterizare automată, așa că cei de la DJI spun că este cea mai ușor de pilotat dronă de până acum. Ciudat, având în vedere că prețul o recomandă mai degrabă celor care fac bani din astfel de activități.

Găsiți drona în oferta F64, împreună cu alte modele DJI, inclusiv Inspire și octocoptere Spreading Wings cu cameră cu senzor mai mare.

    15 comentarii

  1. Slabut filmul folosit ca exemplu. Nu se compara cu filmuletele din dronele folosite in Siria sau Afganistan. Ar fi fost dragut.

    Sau macar cate un fulger daca ar fi trimis…

      (Citează)

  2. mi se pare mie sau la 0:54 din video drona a lovit un colt de cladire.

      (Citează)

  3. Skynet is here :)

      (Citează)

  4. Cum se numeste locatia ?

      (Citează)

  5. Si ce a furat pina la urma pandutul ala ,de fugea asa ca disperatul.

      (Citează)

  6. Daca s-ar îmbunătăți detecția asta ar fi mișto si la politie, ii dai poza si cauta-l :)

      (Citează)

  7. Sunt curios ce a fost mai amuzant: să vă jucaţi cu drona sau să-l alergaţi pe Pandutzu.

      (Citează)

  8. Vad ca ti-ai luat un DJI OSMO. Cand ne zici ceva de el?

      (Citează)

  9. Nebunie mare cu dronele astea Dji dar totuși e o chestie tristă la mijloc: preturile cel puțin pentru România (deși ele sunt universale) raportat la venitul românilor sunt totuși un mare impediment pentru mulți tineri pasionați de serial phot- video. De vreo 2-3 luni ma tot mănâncă să îmi iau versiunea 4 după ce am avut o mizerie de parrot bebop dar…..încă nu găsesc utilitatea 100% pentru cei 1600€ pe care i-as plăti aici în Franța de la distribuitorul autorizat Apple Store. Mai aștept puțin :(

      (Citează)

  10. Nebunie mare cu dronele astea Dji dar totuși e o chestie tristă la mijloc: preturile cel puțin pentru România (deși ele sunt universale) raportat la venitul românilor sunt totuși un mare impediment pentru mulți tineri pasionați de aerial photo- video. De vreo 2-3 luni ma tot mănâncă să îmi iau versiunea 4 după ce am avut o mizerie de parrot bebop dar…..încă nu găsesc utilitatea 100% pentru cei 1600€ pe care i-as plăti aici în Franța de la distribuitorul autorizat Apple Store. Mai aștept puțin :(

      (Citează)

  11. 1. Genial modul tracking
    2. A alergat ceva hipsterul din filmare
    3. Saracii oamenii ce munceau campul , se uitau la el ca la nebun .

      (Citează)

  12. 1. Genial modul tracking
    2. A alergat ceva hipsterul din filmare
    3. Saracii oamenii ce munceau campul , se uitau la el ca la nebun .

      (Citează)

  13. O fi bateria mai mare, dar DJI 3 filmeaza 25 de minute pe testate, deci n-as zice ca are si o autonomie mai mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus