un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Huawei P9 introduce o tehnologie foto nouă cu două camere separate pentru captură alb-negru și color

7 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Huawei P9 a fost prezentat la Londra și vine cu o tehnologie nouă pentru camera foto principală: are două camere pe spate, una alb-negru și una color, fotografiile fiind făcute prin combinarea celor două imagini.

Această cameră este dezvoltată într-un parteneriat cu Leica și deci nu mă miră tehnologia aleasă. Dacă mai ții minte, acum ceva vreme Leica a anunțat o cameră foto foarte scumpă, doar alb-negru, ei spunând că prin eliminarea celulelor de culoare pot construi un senzor ce surprinde mult mai bine detaliile și are performanțe mult mai bune în lumină slabă. Acum avem parte de cam același lucru (dar cu un senzor mult mai mic, desigur).

Ca specificații, avem două module de 12 megapixeli, cu F2.2 și probabil 27 mm focală, senzor BSI CMOS și cu un flash în două culori. Pixelii senzorilor au o dimensiune de 1,25 micrometri, mărișori pentru un telefon, iar focalizarea se face în trei moduri, cu laser, cu detecție de distanță/adâncime (ca la ochi, că are două camere) și de contrast.

huawei_p9_dual_photo

Teoretic vorbind, camera de pe noul P9 sună excelent ca tehnologie și, cu un senzor specializat pe luminanță și altul pe crominanță, ar trebui să surprindă imagini foarte bune. Huawei așa zice, ba chiar vorbește de un mod monocrom în care poți obține fotografii bune în lumină slabă, eu aștept să o văd cu mâna mea.

Telefonul excelează la multe alte capitole. Carcasa de aluminiu are o grosime de 6,95 mm și forma deja tradițională a unui Huawei, are 3 sau 4 GB memorie RAM (varianta cu stocare 64 GB are specificații mai bune), USB tip C, o ramă foarte, foarte subțire pentru ecranul de 5,2 inchi și, cumva, au reușit să include o baterie de 3000 mAh acolo.

Huawei P9

huawei_p9_4huawei_p9_5

Ambasadorii de brand ai telefonului sunt Henry Cavill (Superman) și Scarlett Johansson (Black Widow). Cine zice că universul DC Comics nu se întâlnește cu cel Marvel?

Iată specificațiile complete Huawei P9:

  • ecran 5,2 inchi, 1080 x 1920 px
  • chipset Huawei Kirin 955, octacore cu 4 nuclee A72 și 4 nuclee A53)
  • 3 GB RAM + 32 GB ROM sau 4 GB RAM + 64 GB ROM
  • wifi AC, Bluetooth 4.2, port USB tip C, senzor de amprentă
  • cameră foto principală 2x 12 Mpx, frontală de 8 Mpx
  • baterie 3000 mAh
  • rulează Android 6.0 cu Emotion UI 4.1
  • dimensiuni 145 x 70,9 x 6,95 mm și greutate 144 grame

Există mai multe versiuni:

  • Global single SIM, cod EVA-L09, costă 599 euro.
  • Global Dual SIM 32 GB, cod EVA-L19.
  • Global Dual SIM 64 GB, cod EVA-L29, aceasta având și 4 GB memorie RAM.

Toate trei sunt compatibile și cu rețeaua DigiMobil 4G, apropo, suportă 4G LTE pe modulație TDD în banda 38.

Vodafone a anunțat deja că va lua precomenzi în perioada 11-28 aprilie, primii 100 de clienți urmând să primească și o brățără Huawei B2, care-i destul de șmecheră. Bănuiesc deci că pe 29 aprilie este lansarea pe piață.

Huawei a anunțat și P9 Plus, care are ecran de 5,5 inchi, baterie de 3400 mAh și tehnologia Press Touch, plus ceva îmbunătățiri pe partea de sunet și difuzoare. Prețul său, pentru varianta cu 4 GB memorie RAM, este de 749 euro.

Aș vrea să remarcăm că toate flagship-urile anunțate în acest an au tehnologii interesante pe partea foto-video:

  • Huawei P9 are această cameră duală făcută de Leica.
  • Samsung Galaxy S7 are o cameră cu pixeli mari și focalizare foarte rapidă, diferența față de generația anterioară fiind mare.
  • LG G5 vine cu două camere foto, una normală și una wide de 135 de grade.
  • HTC One 10 promite ceva bun pe partea foto, chiar dacă momentan nu se cunosc detaliile (pe 12 aprilie).

Iar anul abia a început.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Si softul de pe el? Mie de ala mi-e frica.

      (Citează)

    • Exista ceva mai prost decat cel de pe Samsung? Mie imi placa ca au camera la nivel cu profilul telefonului. E o moda acum sa scoata camera cat mai mult din aparat de zici ca iti cumperi aparat foto nu telefon.

        (Citează)

    • d-aia nu-mi iau samsung. degeaba or avea hardware bun daca au OS vechi si bloated.

        (Citează)

    • Sunt șanse mari să nu aibă aplicațiile grupate într-un meniu, ci răspândite pe ecranele secundare. Vedem la test.

        (Citează)

    • Madalin:
      Exista ceva mai prost decat cel de pe Samsung? Mie imi placa ca au camera la nivel cu profilul telefonului. E o moda acum sa scoata camera cat mai mult din aparat de zici ca iti cumperi aparat foto nu telefon.

      Dar ce are Samsung? Pe S6 și S7 aproape că nu mai vezi alte programe preinstalate. Ce anume te-a deranjat?

        (Citează)

    • Madalin: E o moda acum sa scoata camera cat mai mult din aparat de zici ca iti cumperi aparat foto nu telefon.

      Nu e o modă, că nu-i convine nimănui asta. Pur și simplu un modul foto este gros, mai gros decât restul telefonului, așa că sunt două opțiuni:
      – modulul iese în afară, dar restul telefonului este subțire
      – întreg telefonul e gros de 9-10 mm.

      P9 evită asta pentru că împarte modulul foto în două, practic.

        (Citează)

  2. nwradu: Dar ce are Samsung? Pe S6 și S7 aproape că nu mai vezi alte programe preinstalate. Ce anume te-a deranjat?

    Cred ca citatul de mai jos reprezinta inca imaginea Samsung, la “a 7-a generatie” in care tot incearca (an de an) sa reduca “the bloatware”, dar pare doar ca se chinuie in zadar.

    “Samsung says it worked with Google to reduce the number of redundant apps it adds to Google’s own suite, and the Verizon S7 I tested comes with only one browser (Chrome) out of the box (other carrier models will have both Chrome and Samsung’s browser). But it still has two email apps, two photos apps, three music players, two voice control systems, two app stores, and two text messaging apps.”

    Partea nasoala este ca ei folosesc si o tona de servicii redundande, nu doar aceste aplicatii – adica servicii care ruleaza in background in telefon, on top of the Android stuff (prea multe zeci de astfel de chestii ca sa fie enumerate). Partea buna este ca hardware-ul a ajuns la punctul in care este foarte puternic ca sa se resimta impactul la performanta… insa partea proasta este ca desi iti iei device cu 4GB RAM, nu este in stare sa pastreze deschise cateva aplicatii cu care alte telefoane cu 2GB RAM nu au probleme.

      (Citează)

    • Păi îți zic eu, că am și S6 și S7 în acest moment.

      N-am văzut două aplicații de email, decât dacă te referi la Email și la Gmail, care sunt din Android.

      Muzică? Music și Google Play. Prefer oricând Music pentru că face și gestiune pe foldere, nu trebuie să ai playlist-uri sau tag-uri perfecte.

      Două photo apps? Gallery și Google Photos? E treaba Google, din nou.

      Două de mesagerie? Ehm, care? Cel normal de SMS-uri și Google Hangouts?

      Astea sunt pe orice telefon.

      Ce adaugă Samsung: Office, OneDrive, Instagram, WhatsApp, Facebook. Ultimele sunt doar linkuri de instalare, de fapt, și oricum eu le instalam. Mai adaugă S-Health, parcă, dar multe dintre programele lor de pe vremuri au fost eliminate și le poți lua tu separat, dacă vrei, toate acele S-ceva.

      Interfața TouchWiz este ținută la minim, cam cât trebuie. Chiar nu se mai poate vorbi de bloatware.

        (Citează)

  3. Tare!

      (Citează)

  4. au imitat tot iphone`ul, de la carcasa (culori, aluminiu mat, cadrul metalizat) pana la wallpaper (rochie cu voaluri la huawei – peste cu aripi-voal la iphone). huawei`ul nu e ieftin deloc, nu inteleg de ce au imitat design`ul altei firme si nu au venit cu ceva original, pentru 700+ euro.
    a doua activitate pe telefon pe langa vorbit si dat mesaje e fotografiatul (vorbesc de mine) asa ca o camera foto buna e importanta.

      (Citează)

    • Păi forma de telefon este deja clasică, la fel și carcasa de aluminiu. Nu cred că mai poate fi vorba de imitat, e ca și cum ai zice că o mașină o imită pe alta pentru că are tot 4 roți și faruri alungite.

        (Citează)

    • wow…au imitat ca l-au facut tot mare?

      Am huawei si sunt destul de multumit de el. Se mai blocheaza el uneori (intr-un an de vreo 3-4 ori) dar cred ca e de la faptul ca ma joc pe el si uit sa mai inchid din aplicatii

        (Citează)

  5. nwradu:
    Păi îți zic eu, că am și S6 și S7 în acest moment.

    N-am văzut două aplicații de email, decât dacă te referi la Email și la Gmail, care sunt din Android.

    Interfața TouchWiz este ținută la minim, cam cât trebuie. Chiar nuse mai poate vorbi de bloatware.

    Nu e vorba neaparat de ‘interfata’ in sine, cat de componentele care ruleaza sau pe care ti le ‘baga pe gat’. Ai cate 2 aplicatii din fiecare fiindca Samsung tin ei mortis sa ofere si versiunea lor, pe langa cele care sunt incluse in Android… pe de o parte, iar de cealalta parte, ei nu se adapteaza la modificarile din Android (e deja chestie traditionala asta) – de ex: Google a eliminat aplicatia “Email” din Android acum mai bine de un an (intrucat exista Gmail care acum suporta orice cont de email), insa Samsung nu renunta chip la ea, se comporta de parca ar fi 2014. S-a eliminat aplicatia Gallery in favoarea noii solutii integrate de ‘backup & sync & gallery & photo editing’ Photos, Samsung tin ei mortis sa iti ofere si aplicatia veche. Se poate continua cu o lunga lista de astfel de exemple, dar nu e cazul.

    Nici macar asta nu este lucrul cel mai important, adica vreo aplicatie in sine, ci faptul ca ei continua sa ofere redundanta la toate serviciile Google, insa o fac la un mod semi-amatoricesc, vezi ce se intampla cu S-Voice si Samsung Apps, pe care oricum nu le foloseste aproape nimeni (oare de ce?), sunt cu multi ani in urma serviciilor incluse in Android. Partea naspa e ca toate aceste servicii ruleaza in telefon in background in plus/suplimentar de cele deja incluse in Android – adica nu le inlocuiesc pe cele din Android, ci efectiv iti ruleaza in paralel cu ele (imagineaza-ti cum ar fi sa folosesti 2 clienti de torrent pe pc, in acelasi timp si fara sa poti macar sa inchizi unul din ele). Asta inseamna bloatware, nu ca iti vin niste aplicatii preinstalate in device. Prin 2013 au pus imaginea asta intr-un articol pe ArsTechnica, insa e relevanta si azi, fiindca, in ciuda certurilor cu Google de ani buni despre acest bloatware, Samsung merg pe aceeasi filosofie in continuare http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2013/10/lolsamsung.jpg

      (Citează)

  6. animaloo:
    wow…au imitat ca l-au facut tot mare?

    Am huawei si sunt destul de multumit de el. Se mai blocheaza el uneori (intr-un an de vreo 3-4ori) dar cred ca e de la faptul ca ma joc pe el si uit sa mai inchid din aplicatii

    se blocheaza incat trebuie sa ii dai restart sau sacadeaza?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus