un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum securizăm locurile aglomerate?!

22 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

47 comentarii

Avem numai amintiri plăcute din călătoria noastră în Bruxelles și Bruges de acum doi ani, așa că îmi pare tare rău să văd cum un oraș frumos și liniștit (cel puțin pentru turiști) devine acum locul de desfășurare al celui mai recent 9/11 european.

În acest moment, vorbim de două explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles și explozii în metroul din Bruxelles, stația Maalbeek (zvonurile despre stațiile Schuman și Kunst-Wet s-au dovedit false). Se vorbește deja de 21 de morți, tot transportul public a fost oprit, instituțiile evacuate șamd.

Exploziile din metrou au avut loc pe la ora 9 dimineața la stația din zona instituțiilor europene. Mai mult ca sigur era o oră de vârf.


sursa foto: CNN și Skynews.

Întreaga desfășurare arată o problemă masivă și foarte greu de rezolvat, o problemă ce afectează cam orice țară, inclusiv România: zonele aglomerate sunt imposibil de securizat.

Aeroporturile sunt foarte bine păzite, iar accesul la avioane se face după controale de securitate. Cu toate acestea, în aeroport se poate intra fără probleme până în zona de check-in, înainte de orice control, acolo unde sunt tabelele de informare, niște cafenele și niște magazine.

O astfel de zonă are sute, poate chiar și mii de pasageri. Inclusiv pe Otopeni, la orele dimineții, se face coadă mare la unele ghișee de check-in și la intrarea în zona de verificare a bagajelor. Există paznici care se uită după oameni cu comportament suspect, există interdicția de a lăsa bagaje nesupravegheate, coșurile de gunoi au fost scoase, dar să fim serioși, oricine poate intra acolo cu o bombă în rucsac pentru a se detona. Nici măcar nu trebuie sa fie un sinucigaș, că un bagaj lăsat singur este observat abia după câteva minute.

La metrou? La orele dimineții sunt mii de oameni, aglomerație ca la concert, după fiecare tren venit în stațiile principale. Armele, exploziile și apoi panica ar putea face sute de victime.

Nu-i vorba doar de România, ci de orice altă țară. Astfel de obiective nu sunt controlate. Ești cautat în bagaje la intrarea în muzeele mari, dar nu înainte de a sta la o coadă lungă, înconjurat de oameni. Nu în aglomerația de Paști de la biserică, nu la mall, nu la mitinguri stradale, nu în cluburi.

Este o vulnerabilitate ce nu poate fi ușor rezolvată nicăieri în lume, că doar nu vom face controale stradale la fiecare pas. Mă tem că, în ritmul acesta, vom ajunge ca în Fifth Element sau Babylon AD, niște lumi distopice în care atentate aveau loc la tot pasul, iar morții erau rapid îndepărtați pentru a se continua activitatea. Business as usual. Uitați-vă la Turcia, vreo 8 atentate în 2015 și 2016, mulți morți în Ankara, explozii în cele mai aglomerate zone turistice din Istanbul și deja totul pare ceva normal, un dat al vieții de acolo.

În particular pentru România, nu pot să nu mă gândesc în ce măsură sunt pregătite autoritățile noastre de astfel de evenimente. În cât timp sosește ordinul de oprire și evacuare a metroului? În cât timp sosește ordinul de oprire a autobuzelor și trenurilor? Au măcar cum să transmită un astfel de ordin? Există un sistem de avertizare publică astfel încât pe ecranele din oraș să apară măcar un mesaj de genul “duceți-vă acasă, nu folosiți transportul în comun”?

Sau vom asista la un haos generalizat, după care vreun ministru va concluziona că a fost păcat că s-a întâmplat acest lucru în timpul mandatului său?

Momentan poate că există o teamă de a călători în lume. Probabil va dispărea după ce va fi și la noi vreun atentat și vom concluziona că poți muri și stând acasă. Pentru că eu văd șanse mari să asistăm la ceva așa și în România. Toți spărgătorii de case știu că într-o vilă ar avea prada cea mai mare, dar unii nu au talentul și uneltele necesare să dea spargere acolo, așa că se mulțumesc cu o garsonieră de la parterul unui bloc. Cam așa este și România, nu o țintă importantă, dar mai accesibilă unora care doar vor să dea o lovitură în Uniunea Europeană, mai ales într-o țară care a participat la destule operațiuni militare prin Orientul Mijlociu.

Ca întotdeauna, informațiile, fotografiile și datele au apărut întâi pe Twitter de la martori, inclusiv apoi streaming live video prin Periscope.

    47 comentarii

  1. Poate ar trebui să eliminăm cauza problemelor, până nu ne elimină ei pe noi. Numa zic.

      (Citează)

    • “Poate ar trebui să eliminăm cauza problemelor, până nu ne elimină ei pe noi. ”
      Asta suna a slogan fascisto-comunist.

      Toate aceste reactii negative si mesaje pro exterminare ne arata ca ne aflam intr-un moment prielnic pentru nasterea unei dictaturi(regim totalitar) in Europa. Istoria ne-a dovedit-o in repetate randuri.
      Grav este ca si in campania electorala din SUA, Donald Trump are acelasi tip de discurs.

        (Citează)

    • @gigi
      dictatura e prea mult, dar deja extremismul are castiguri confirmate in Europa.

        (Citează)

    • ttavi:
      @gigi
      dictatura e prea mult, dar deja extremismul are castiguri confirmate in Europa.

      Pai de la extremism la dictatura nu mai e decat un pas. Hitler a ajuns sa conduca Germania fiind sustinut de catre nationalistii extremisti ai vremii (care mai tarziu s-au coagulat in Partidul Nazist) si cu astfel de discursuri de “a elimina cauza problemelor” din Germania de atunci, adica exterminarea evreilor si a tiganilor. Iar asta e doar un exemplu.

        (Citează)

    • Fascist?Comunist? NU!

      Dar la ora actuala, vorbim de doua chestii total opuse – VIATA versus MOARTE.

      Ceea ce s-a intamplat este groaznic, iar din pacate viitorul nu pare sa ne prevesteasca alte incidente mai placute.

      Asa ca, judecati voi, ce e de facut. Ganditi voi, in locul familiilor indurate, a oamenilor inspaimantati.

      Deci?! Ce alegeti? IMIGRANTII sau VOI, familiile voastre, copiii vostri, parintii vostri?

      DIn pacate , e doar realitatea. Trebuie sa deschidem ochii. Portile au fost deschise (atat la propriu cat si la figurat), solutiile exista…trebuie doar sa alegem. NOI sau EI.

        (Citează)

    • Nick:
      Fascist?Comunist? NU!

      Dar la ora actuala, vorbim de doua chestii total opuse – VIATA versus MOARTE.

      Ceea ce s-a intamplat este groaznic, iar din pacate viitorul nu pare sa ne prevesteasca alte incidente mai placute.

      Asa ca, judecati voi, ce e de facut. Ganditi voi, in locul familiilor indurate, a oamenilor inspaimantati.

      Deci?! Ce alegeti? IMIGRANTII sau VOI, familiile voastre, copiii vostri, parintii vostri?

      DIn pacate , e doar realitatea. Trebuie sa deschidem ochii. Portile au fost deschise (atat la propriu cat si la figurat), solutiile exista…trebuie doar sa alegem. NOI sau EI.

      Terorismul e dusmanul nevazut al zilelor noastre. Deci cu cine te lupti?
      Sa expulzezi din UE toti imigrantii de religie islamica inseamna sa repeti episodul Hitler.

        (Citează)

  2. Teniescu:
    Poate ar trebui să eliminăm cauza problemelor, până nu ne elimină ei pe noi. Numa zic.

    ce idee buna! cum de nu s-a gandit nimeni la asta?!
    eu zic sa-i scrii un mail lui Obama, cu copie la Putin – sunt sigur ca sunt foarte interesati despre ce ai de spus!

      (Citează)

  3. Mult mai putin probabil. Belgia are aproape 1 mil. de cetateni cu originea in tarile islamice, pe cand la noi nu e cazul. Avem o comunitate cu mult mai mica si ma astept ca SRI sa-i urmareasca pe cei cu legaturi dubioase. Este mult mai usor sa preintampini la noi un atentat comparativ cu alte tari din vest. Ca pot avea loc si la noi atentate? Da, bineinteles, orice este posibil oriunde, dar probabilitatea este mult, mult mai mica. In plus, nici nu sunt motive atat de importante. Da, Romania a participat la diverse operatiuni, dar suntem o tinta mult prea neinsemnata comparativ cu altii si tind sa cred ca nu merita efortul. Cand planifici asa ceva, zic si eu acum, incerci sa te duci dupa cele mai importante tinte posibile, nu cele mai neinsemnate si asta din mai multe motive. Este dificil. Nu vrei sa cheltuiesti resurse importante pe ceva neinsemnat sau mai putin important. Apoi vrei sa transmiti un mesaj si sa te impui fata de alte grupari. Una e sa-ti reuseasca un atentat la Bruxelles sau Paris si alta e sa-ti reuseasca unul la Bucuresti sau Cluj. Nu in ultimul rand, eu chiar am incredere in autoritatile noastre (ma refer la SRI).

      (Citează)

  4. @Teniescu: tu ai cumva dreptate. O mare parte din problemă este terorismul susținut de stat. State cum sunt Iran, Pakistan au ajutat din păcate teroristii. Oamenii simpli nu pot să pună mâna așa ușor pe explozivi, arme si acte. E nevoie de ajutor.

    Căutați “state sponsored terrorism”.

      (Citează)

  5. @Teniescu: tu ai cumva dreptate. O mare parte din problemă este terorismul susținut de stat. State cum sunt Iran, Pakistan au ajutat din păcate teroristii. Oamenii simpli nu pot să pună mâna așa ușor pe explozivi, arme si acte. E nevoie de ajutor.

    Căutați “state sponsored terrorism”.

      (Citează)

  6. Offtopic: Dupa evenimentele din toamna trecuta de la Paris, m-am intrebat si am intrebat, de ce in Germania nu au loc astfel de atentate teroriste? Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu-mi doresc sa se intample acest lucru, ci doar ma intreb cum o tara unde ajung cei mai multi dintre refugiatii veniti din Orientul Mijlociu reuseste sa nu devina tinta unor astfel de atacuri. Ne mai punand la socoteala si faptul ca Germania este motorul economic al UE deci ar exista motive pentru ca tara guvernata de Merkel sa devina o tinta a teroristilor.

    Ontopic: Solutia ar fi o Europa de tip stat politienesc.

    P.S. Nu cred ca era nevoie sa publici in articol fotografia cu cele doua femei.

      (Citează)

    • Cea mai proasta solutie. Cred ca nu stii ce inseamna stat politienesc…

        (Citează)

    • Leon:
      Cea mai proasta solutie. Cred ca nu stii ce inseamna stat politienesc…

      Stiu ce inseamna stat politienesc. Nu am zis ca sustin acest lucru ci doar ca la cum decurg lucrurile intr-acolo ne indreptam.

        (Citează)

    • Ba da, foarte bine ca a pus poza aia. Mai tebuiau si altele de acel gen. AIA este realitatea. Nu e film, nu sunt cascadori, nu-s efecte speciale.

        (Citează)

  7. Problema asta cu securizarea spatiilor aglomerate e prima care trebuie rezolvata.
    Dar concomitent mai trebuiesc rezolvate multe altele, indiferent daca nu sunt politicaly corect sau nu sunt conform cu drepturile omului.
    De exemplu:
    -interzicerea purtarii burqa si a altor costume de acest gen ce ascund identitatea persoanei, atat pentru femei cat si pentru barbati;
    -interzicerea tribunalelor sharia de pe tot teritoriul europei;
    -deportarea tuturor refugiatilor, sirierni, pakistanezi, indieni, africani, toti fara acte deportare masiva;
    -toti cetatenii europeni de religie musulmana sa fie expulzati si sa li se retraga cetatenia daca savarsesc infractiuni de genul violuri, crime inclusiv violente in cadrul familiei;
    -interzicerea mitingurilor si adunarilor de orice fel organizate de musulmani, inclusiv ocazionate de sarbatori religioase;
    -interzicerea obiceiurilor religioase barbare, de genul autoflagelari si altele…..

    Stiu ca suna dur, dar Europa trebuie sa se trezeasca pana nu e prea tarziu. Da stiu, musulmani sunt doar 4% din polulatia europei acum si se estimeaza ca o sa ajunga la maxim 8% in 30 de ani, dar faptele comise de ei sunt deja foarte grave.

    Plus, la nivel european, toate statele trebuie sa implementeze masuri pentru cresterea natalitatii, astfel incat sporul natural al polulatiei la nivel european sa se faca fara aportul refugiatilor.

    allah akbar!

      (Citează)

  8. Eu nu inteleg de ce in Bucuresti vin simultan metrourile in statie, din ambele directii, creandu-se astfel aglomeratie si mai mare. Oare pe astia chiar nu-i duce capul?!

      (Citează)

    • Oare nu stii in ce tara esti? Crezi ca ar fi cineva in stare sa foloseasca un sistem de sincronizare al metrourilor. Imi aduc aminte de cazul cu centrul de monitorizare si fluidizare al traficului care nu a fost folosit de un an de zile dupa o investitie serioasa…

        (Citează)

  9. Ahaha ce comic esti.

    NU se pot securiza spatiile aglomerate. In Europa totul e facut pe incredere. Stadioanele de fotbal, parcurile, toate sunt facute pe ideea ca vecinul tau nu e un fanatic religios care se arunca in aer.

    Ce se poate face este scaparea de fundamentalisti islamici. Expulzarea mai intai a varfurilor de rautate. Dupa aceea daca e necesar a urmatorilor. Daca se mai declanseaza atentate, cei mai fundamentalisti dintre cei ramasi. Cu retragerea cetateniei celor care o au. Pentru ca hai sa fim seriosi, Abdelslam asta oricum nu se considera cetatean belgian si nu actioneaza ca atare. Cetatenia lui e doar o pacalire a fraierilor.

      (Citează)

    • Problema e ca unii sunt nascuti acolo, deci au doar cetatenie locala. Alora nu le poti retrage cetatenia, indiferent daca se considera ei cetateni belgieni/francezi sau nu.

        (Citează)

    • Kay, “problema” este numai in capul actualei generatii.

      Inainte de 89, americanii cand prindeau cate o cartita a KGB ii retrageau cetatenia si il dadeau la schimb cu spioni americani. Multi dintre ei fiind cetateni americani de n generatii. Nici un fel de greturi n-aveau.

      Chiar si Romania socialista retragea cetatenia proprie si expulza in vest fara nici o jena, daca erai enervant fara sa fii periculos.

      Pentru ca n-are nici un rost sa tii in casa unul care nu viseaza decat sa-ti faca rau. Si nici sa dai bani sa il intretii in puscarie n-are rost.

        (Citează)

    • mac gregor:
      Kay, “problema” este numai in capul actualei generatii.

      Chiar si Romania socialista retragea cetatenia proprie si expulza in vest fara nici o jena, daca erai enervant fara sa fii periculos.

      Pentru ca n-are nici un rost sa tii in casa unul care nu viseaza decat sa-ti faca rau.Si nici sa dai bani sa il intretii in puscarie n-are rost.

      Inteleg ca iti doresti un regim totalitar care sa faca “ordine” in Europa?

      Iar ca o observatie la ce ai spus mai sus.. Republica Socialista Romania nu ii expulza pe cei care deranjau (erau impotriva sistemului) sau pe delincventii de ocazie, ci ii trimitea pe toti la munca silnica sau la reeducare in lagare/inchisori de unde multi nu se mai intorceau niciodata.

      Evreii si sasii in schimb erau “expulzati” dar nu pentru ca faceau rau ci contra unsor sume de bani fiind vanduti la bucata Israelului si Germaniei. Exista un film documentar pe aceasta tema intitulat “Pasaport de Germania”.

        (Citează)

    • Intelege ca imi doresc retragerea cetateniei islamistilor, preferabil de catre un guvern ales democratic. Nu vad de ce ar trebui un guvern totalitar ca sa faca asta.

      Nici SUA inainte de 89 nu era dictatura. Asa ca nu stiu de unde-ai scos-o ca as vrea guvern totalitar.

        (Citează)

  10. gigi:
    Offtopic: Dupa evenimentele din toamna trecuta de la Paris, m-am intrebat si am intrebat, de ce in Germania nu au loc astfel de atentate teroriste? Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu-mi doresc sa se intample acest lucru, ci doar ma intreb cum o tara unde ajung cei mai multi dintre refugiatii veniti din Orientul Mijlociu reuseste sa nu devina tinta unor astfel de atacuri. Ne mai punand la socoteala si faptul ca Germania este motorul economic al UE deci ar exista motive pentru ca tara guvernata de Merkel sa devina o tinta a teroristilor.

    Ontopic: Solutia ar fi o Europa de tip stat politienesc.

    P.S. Nu cred ca era nevoie sa publici in articol fotografia cu cele doua femei.

    pai o explicatie ar fi ca nu emigrantii sunt teroristi, gen.
    dupa cum s-a vazut la Paris, teoristii erau cetateni francezi si belgieni.

    ca e mai usor sa organizezi un atac terorist cand esti cetatean radicalizat, decat atunci cand esti un amarat care a fugit cu familia de razboi.

    sau o alta explicatie ar fi ca serviciile de informatii nemtesti sunt mult mai bune decat cele franceze si belgiene.
    si decat cele englezesti, si spaniole, si americane.

      (Citează)

  11. la Nemti tre sa mai asteptati o generatie :D

      (Citează)

  12. gigi:
    “Poate ar trebui să eliminăm cauza problemelor, până nu ne elimină ei pe noi. ”
    Asta suna a slogan fascisto-comunist.

    Toate aceste reactii negative si mesaje pro exterminare ne arata ca ne aflam intr-un moment prielnic pentru nasterea unei dictaturi(regim totalitar) in Europa. Istoria ne-a dovedit-o in repetate randuri.
    Grav este ca si in campania electorala din SUA, Donald Trump are acelasi tip de discurs.

    De fapt ar trebui să fim toleranți, uite ce rezultate bune avem în Europa. În ce țară era un oraș cu un cartier așa plin de musulmani că și poliția se teme să se bage? Undeva prin zona asta.

    Și tu ești d-ala care se împacă bine și cu țiganii și simte că sunt discriminați?

    Și cu ei am fost toleranți, numai rezultate bune peste tot.

      (Citează)

    • Problema este ca se generalizeaza prea usor. Nu este corect sa fie bagati toti tiganii in aceeasi oala din cauza unora care savarsesc diferite infractiuni. La fel se intampla si cu musulmanii din Europa. Si pana la urma la fel se intampla si cu noi romanii pentru ca si intre noi exista multi care incalca legea. Iar daca am fi sinceri pana la capat, am recunoaste ca fiecare dintre noi am savarsit macar o data inviata o infractiune pentru ca pana si descarcarea ilegala a unui film de pe internet tot infractiune ramane.

        (Citează)

  13. Dragos:
    Eu nu inteleg de ce in Bucuresti vin simultan metrourile in statie, din ambele directii, creandu-se astfel aglomeratie si mai mare. Oare pe astia chiar nu-i duce capul?!

    Ai mers des pe la Victoriei? :)) Ca acolo injur ca la nebuni dimineata cind doua metrouri ajung simultan si toata lumea vrea pe singura scara rulanta. Si daca vrei sa astepti pina se elibereaza nu poti ca vin urmatoarele in gen doua minute.

      (Citează)

  14. gigi:
    Problema este ca se generalizeaza prea usor. Nu este corect sa fie bagati toti tiganii in aceeasi oala din cauza unora care savarsesc diferite infractiuni. La fel se intampla si cu musulmanii din Europa. Si pana la urma la fel se intampla si cu noi romanii pentru ca si intre noi exista multi care incalca legea. Iar daca am fi sinceri pana la capat, am recunoaste ca fiecare dintre noi am savarsit macar o data inviata o infractiune pentru ca pana si descarcarea ilegala a unui film de pe internet tot infractiune ramane.

    Dacă ție îți convine să te bubuie vreunu, n-ai decât, mie nu prea îmi convine.

    Cred că și ăia morți si-ar fi dorit să stea departe de ei, păcat că nu putem afla ce părere au, și să își asume faptul că generalizau “prea ușor”.

    Poate nu fiecare din noi furăm filme, dar ți-a convenit să generalizezi, a? :) Păcat că unii nu mai au șansa să generalizeze sau nu.

      (Citează)

    • Nu fiecare din noi fura filme, dar sunt sigur ca fiecare dintre noi, cei care comentam pe aici, a descarcat la viata lui macar ceva ilegat de pe net (filme, muzica, programe, jocuri etc). In aceasta privinta chiar am certitudinea ca nu gresesc cand generalizez :)

        (Citează)

  15. Zonele aglomerate sunt imposibil de securizat.

    Ba nu imposibil. Mergi in Israel. Doar ca nu peste tot societatea accepta nivelul ala de securizare.

      (Citează)

  16. Aseara m-am intors in Bucuresti dupa o mini-vacanta de 4 zile in Belgia. Zborul a fost de pe Charleroi (nu de pe Zaventem). Am vizitat 5 orase: Leuven, Bruxelle, Bruges, Gent si Oostende. Ma asteptam la un grad sporit de securitate, pentru ca vizita mea a coincis cu prinderea lui Abdeslam.Politia aproape inexistenta pe strazi, in zonele aglomerate cate o patrula razleata compusa din 2 militari inarmati…si cam atat.In Bruxelles se luasera niste negri la harta pe o artera comerciala aglomerata…nici urma de politie sa-i ia la rost.
    In centrul orasului Gent, sambata seara, era o gasca de suporteri beti morti.Baietii urlau in gura mare – deranjant pentru clientii restaurantelor din jur, si beau bere dupa bere dintr-o lada pe care o aveau cu ei.Au tinut-o asa vreo 10 minute – n-a aparut nici un politist care sa-i intrebe de sanatate. Intr-un final si-au luat lada de bere si au plecat impleticindu-se si urland in continuare.
    Ideea e ca peste tot pe unde am umblat era plin ochi de turisti dar o lipsa acuta de politisti/forte de ordine. Este foarte posibil sa fi fost peste tot si agenti in civil, nu stiu…

      (Citează)

  17. Leon:
    Oare nu stii in ce tara esti? Crezi ca ar fi cineva in stare sa foloseasca un sistem de sincronizare al metrourilor. Imi aduc aminte de cazul cu centrul de monitorizare si fluidizare al traficului care nu a fost folosit de un an de zile dupa o investitie serioasa…

    Pai tocmai aici e problema: Metrorex sincronizeaza metrourile ca sa vina simultan in statie. Probabil exista o explicatie tehnica ceva, insa in contextul actual, mi se pare ca este o idee proasta.

      (Citează)

  18. Si uita asa vom fugari arabii pe strazi… pentru ca unii sunt atat de idioti incat sa nu inteleaga ca nu poti amesteca uleiul cu apa si altfel, ca nu poti avea toate bogatiile lumii fara sa ai costuri.

      (Citează)

  19. Profiling. Stii cate atentate au fost pe Ben Gurion in Tel Aviv? 0. Prostia asta cu scosul curelei si scanatul de bagaje nu are nicio relevanta acolo. De cand intri pe aeroport sunt agenti in civil care fac profiling non stop calatorilor.

    http://intpolicydigest.org/2012/06/19/what-israeli-airport-security-teaches-the-world/

      (Citează)

  20. @Radu: in Moscova la intrare in aeroporturi, (ultimul a fost SVO, dar presupun ca si celelalte 2 e la fel), in gari – exista inca un rind de scanere. Deci se poate.
    E mai incomod – ca uneori se mai creaza o coada, da’ – se poate.

      (Citează)

    • + scanere + screening la metrou : la intrare in statie treci prin scanere de alea individuale (majoritatea timpului nu iti cere nimeni sa-ti scanezi geanta) . dupa “turnicheti” – 90% din timp – exista o patrula care face screening si care poate sa te intrebe de acte/sanatate/etc

        (Citează)

  21. gigi: Terorismul e dusmanul nevazut al zilelor noastre. Deci cu cine te lupti?
    Sa expulzezi din UE toti imigrantii de religie islamica inseamna sa repeti episodul Hitler.

    Atunci hai sa murim cu totii si aia e, nu?
    Chiar nu va inteleg de ce tineti partea unor criminali.
    Ah wait… e usor cand stai acasa. Inca e ok in RO. Inca. Dar nu stii niciodata.
    Daca cinvea cunoscut sau din familie iti era ranit/omorat in atentate… stau si ma intreb daca mai erai tu atat de impaciuitor si tolerant.
    Din pacate nu vezi ca s-a ajuns prea departe. Mult prea departe. Stiu si eu… poate esti d-ala de numarul mortilor e decat un numar.

      (Citează)

  22. ai scris la aberatii intr-un singur articol cat diverse blonde care vorbesc despre tehnologie crezand ca sunt NWRADU :((

    de citit si alte pareri ( mai pertinente)
    https://www.facebook.com/dani.sandu/posts/10153714478659690

      (Citează)

  23. Lasa ca de maine vor aparea pe facebook avatarele cu streagul belgiei si totul va fi bine…

      (Citează)

  24. Au mai fost perioade nasoale dpdv al terorismului în Europa… prin anii 70 parcă, atentate în Paris, explozii, etc… tot pe atunci, atentate cu nemiluita în Anglia, din partea IRA,… în Germania, “facțiunea armata roșie”, tot așa, atentate cu bombe, etc. Apoi a venit o perioadă calmă și lumea a uitat, pînă la 9/11 și atentatele din Spania și Anglia.

      (Citează)

  25. Simplu. Cu tancurile, asa securizezi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus