un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tu mai știi ce-ai făcut cu primul tău salariu? (P)

22 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

M-am angajat în luna noiembrie 2006, așa că primul meu salariu l-am primit în decembrie, la fix pentru Crăciun și Anul Nou. Nu mai știu ce-am făcut cu el, probabil benzină și delicatese pentru sărbători, dar țin minte că l-am luat cash (cardul cerut în momentul angajării urma să fie emis dacă treceam de luna de probă).

Am stat la casieria firmei la o coadă destul de lungă (mulți necredincioși în ale cardurilor, pe vremea aia), dar țin minte sentimentul de uimire când am primit toți acei bani în mână (vreo 400 de euro), mai mulți decât am avut până atunci în buzunar. Primul meu salariu! Banii pentru care simțeam, în acel moment, că am făcut 17 ani de școală, simbolul faptului că am trecut de copilărie, de adolescență și am ajuns la etapa de “carieră”, la cea de om serios, la viața reală.

Sau, cel puțin, așa ziceam atunci. Asta cu om serios rămâne de discutat. Personal nu o cred. “Am făcut-o și pe asta”, mi-am spus. Banii din mână erau confirmarea unei noi etape.

sony_k750iȚin minte primele achiziții mari făcute din acele prime salarii: un cuptor cu microunde, luat chiar după Anul Nou, poate chiar din acel prim salariu. Un computer mai bun, că aveam unul antic și visam de mult să-mi permit un upgrade. Poate cel mai important, un Sony-Ericsson K750i, un telefon micuț și cu o cameră foto excelentă, un telefon pe care l-am folosit cu plăcere mulți ani după aceea.

(Tu mai ții minte ce-ai făcut din primul salariu sau care au fost primele achiziții importante? Îmi poți spune în comentarii.)

Uneori mă întreb cât la sută din viața noastră ne facem griji pentru salariu. Este, în fond, un element care ne conduce alegerile în carieră, un subiect de bârfă, un element de stres, dar practic și principala sursă de bucurie, peste alea cu “împlinirile profesionale”, care încă n-au cumpărat nimănui un concediu la mare sau un bilet la film. De-a lungul timpului, am avut salariu mărit, micșorat, readus la loc, plătit cu întârziere, luat concediu fără plată pentru a-l micșora “din condei”, plătit în funcție de realizări șamd. O relație tumultuoasă cu cel mai bun prieten al angajatului, dar sunt sigur că și tu ai trecut prin astfel de momente.

“Ține-mi și mie un loc la bancomat”, obișnuia să zică un coleg de muncă, în glumă, în ziua de salariu. Homebank-ul prindea aripi în acea perioadă, așa că uneori băga cineva capul pe ușa biroului și zicea “au intrat banii!”, că tocmai verificase soldul pe net sau la bancomat, urmat invariabil de întrebările “în ce bancă?!?”. Era scump pe atunci să verifici la alte bancomate, așa că te bazai pe telefonul fără fir.

Articolul este sponsorizat de ING Card Complet. Dacă încasezi salariul (sau alte venituri recurente, poate ești freelancer) într-un cont ING (minim 700 de lei pe lună), vei avea comisioane 0 (zero) de administrare cont și card, Internet Banking-ul va fi gratuit (cu acces pe bază de parolă), zero lei comision de transfer bani către altă bancă prin Homebank, acces la reducerile din ING Bazar (o grămadă de magazine bune acolo, inclusiv hipermarketuri sau benzinării), o rețea întinsă de bancomate și, în general, o bancă destul de cool. Eu le sunt client din 2009, folosesc și avantajul comisioanelor zero de la Card Complet, iar în alt articol vă spun mai multe detalii.

    25 comentarii

  1. 2,100,000.

    1,000,000 la frate-mio geamăn.
    1,000,000 la soră-mea.

    Restul mie.

      (Citează)

  2. Am mai pus 5000 de lei și mi-am cumpărat o pizza. Primul salariu pe cartea de muncă l-am primit ca angajat la stat în 1999. Am mai fost angajat înainte la un net cafe, în 1998 (aveam 18 ani, merci), și de banii ăia am făcut ceva mai multe.

      (Citează)

  3. Mi-am cumparat chitara :) M-a costat jumatate de salariu, dar stateam in camin, asa ca ce mi-a ramas a fost mai mult decat de ajuns. De fapt, pentru asta m-am si angajat. Aproape 5 ani dupa acel prim salariu si eu tot nu am invatat sa cant la ea, dar m-am ales cu o cariera.

      (Citează)

  4. Primii si primii bani s-au dus pe un meniu de 5 aripioare la KFC:))))) De fapt era doar avansul.

      (Citează)

  5. Primul meu salariu a fost unul modic, abia ma angajasem de vreo 3-4 zile. De banii aia am fost la mare in Costinesti, 2 nopti, cu prietena de atunci. Eram studenti, nu cheltuiam prea mult.

      (Citează)

  6. Eu prin 2000, din primul salariu mi-am platit chiria si mi-am luat un tricou :).

      (Citează)

  7. i5 4570

      (Citează)

  8. L-am baut.

      (Citează)

  9. Am lucrat prin multe locuri, dar îmi aduc aminte că din ceea ce consider eu că a fost primul meu salariu i-am plătit maică-mii așa-zisul împrumut pe care mi-l dăduse cu condiția de a-mi găsi job în vacanța de vară. Deci din 650 lei i-am dat ei 600 (atât îmi dăduse ca să pot să plătesc căminul pe perioada verii) și de restul mi-am luat niște adidași de la Office Shoes (ce reduceri frumoase :) ). Bine că acum o duc mai bine :)

      (Citează)

  10. primul salariu l-am luat la un job unde lucram 2-3 ore pe zi (deh, student). A fost 500000 si am mancat niste pizza cu frate-meu.

      (Citează)

  11. Eram student, am primit salariul minim pe economie cred ca 290 RON. Mi-am luat o pereche de boxe cu sub-woofer pe care le folosesc si azi si de restul am luat bere pentru colegii de camera :)

      (Citează)

  12. Primul salariu a fost pentru un job de sezon la malul marii (in total au fost 3 sezoane)..sentimentul acela de libertate financiara este unic, mai ales la varsta de 17 ani..asadar toti banii s-au dus pe distractie in Mamaia si Costinesti..cu bacsisuri grase lasate la ospatari. ce mai..un dezmat in totalitate! frumosi ani!:)

      (Citează)

  13. Primul salariu a fost prin 2003 de vreo 450 de lei, o parte i-am dat maica’mii, cam o treime. De restul nu mai stiu ce am luat, probabil ceva piese pentru PC, mancare pentru motan, abonament RATB…

      (Citează)

  14. gigi:
    L-am baut.

    Ala e! Vroiam sa zic și eu același lucru

      (Citează)

  15. Din primul salariu am fost cu amicii la terasa Cina, pe vremea lui Ceausescu. Incasasem 1900 lei, iar o lada de bere costa 100 si-un pic de lei.

      (Citează)

  16. 400 de lei primul salariu pe jumătate de lună la mic.ro
    250 de lei au mers pe o pereche de shoes etnies și restul pe cola, chipsuri și junk food..

      (Citează)

  17. primul salariu, ca angajat nu chestii temporare: 100$ in 2001. Nu mai stiu ce am facut cu el. Cel mai probabil l-am baut :)
    Primul salariu din actuala viata (Adica din asta fara pauze de munca): 6milioane si bonuri de masa. De 2 milioane mi-am luat bicicleta pe restu i-am baut :D

      (Citează)

  18. Sony Ericsson k600i

      (Citează)

  19. Primul meu salariu l-am dat pe internet. Si inca multe salarii dupa. Era pe vremea cand un ab la RDS era 39$ – iar eu aveam salariu 40 si ceva. Venind insa din epoca dialup, xnet, evrikard era un mare plus pentru mine sa pot intra cand vreau si sa stau cat vreau

      (Citează)

  20. Era prin 1990.. octombrie. Luasem 3750 lei, nu era salar cica se numea solda. Mama lucra de 25 de ani si incasa 2200/luna. Imi amintesc si eu coada de la “financiar”… Dar s-a intamplat sa nu am parte de primul salar, l-am uitat in taxi, impreuna cu portofel cu tot. Ce mi-am amintit, mult timp dupa intamplare, ca taxiul avea un fel de “martor”, cand calca frana se aprindea un beculet pe bord, ma rog, o chestie artizanala. A trecut mult timp pana am renuntat sa ma mai chiorasc dupa beculetul respectiv in toate taxiurile din micul orasel in care eram atunci. Insa poti sa pui si intrebarea: Ce am facut cu ultimul salar? Jur ca vreo ~500 € ii pot justifica in vreun fel, dar nu mai stiu nimic despre restul sumei care e cu mult mai mare.

      (Citează)

  21. Prima oara am lucrat in vacanta dintre clasa a opta si a noua, in constructii la casa de vacanta a sefului lu’ tata, o luna in 1994. Teoria a fost ca lucrez pe casa si masa, era undeva la munte, chipurile in vacanta, ca nu m-au lasat ai mei sa plec la mare singur. Am primit niste bani cam cat pentru o masa la pizzerie cu prietenii.

    In clasa 11-a am lucrat doua luni de vara la reparat masini de spalat si de banii respectivi am mers la Costinesti cateva zile. De atunci urasc bordurile alea pentru echilibratul cuvei din MSR.

      (Citează)

  22. Laptop. Cel mai scump. Am cheltuit tot salariul si m-am si imprumutat. :))

      (Citează)

  23. Primul meu salariul a fost in mai 2010 de 550$ si am dat 200$ sau 300$ pe un telefon pt. prietena. Ciudat e ca nu am avut nici un sentiment de fericire sau tristete cand mi s-au dat banii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus