un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un smart watch Braille pentru nevăzători

26 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Ceasul Dot Watch este produs de coreeni de la Dot și l-am văzut la standul SK Telecom (cel mai mare operator din Coreea de Sud). În cuvintele lor, tehnologia avansează rapid, dar cele 285 de milioane de oameni cu probleme de vedere din lume sunt mereu lăsate în urmă la acest capitol.

sk_telekom_ceas_braille_02

Afișajele speciale Braille costă mult, doar 1% din cărți sunt disponibile și pentru nevăzători șamd. Profit de ocazie să vă reamintesc de proiectul Biblioteca de energie de la CEZ, adresat tot nevăzătorilor.

Dot a creat un ceas cu 30 de puncte mobile ce apar și dispar pentru a crea diversele simboluri din alfabetul Braille pentru nevăzători. Are funcții normale de ceas (oră, alarmă, cronometru), de ceas inteligent (prin bluetooth poți avea navigație sau acces la tot felul de aplicații de asistență), oferă un mod de învățare a Braille (probabil îți arată pe rând caracterele și te învață să le recunoști) și de citire a textului, că poți accesa orice de pe telefonul tău mobil pentru a fi interpretat de ceas. Practic îți oferă acces la orice program de mesagerie, Twitter șamd.

Ca ceas, are 42 mm diametru, e fabricat din aluminiu, are bluetooth, accelerometru, senzor de atingere șamd. Era complet funcțional la stand, iar prețul este estimat pe la 300 de euro. Încă nu-i lansat pe piață, dar sper să-l aducă cineva și pe la noi atunci când va fi. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial.

 

    3 comentarii

  1. Nu inteleg de ce e nevoie de asa ceva cand nevazatorii pot folosi orice dispozitiv electronic dotat cu “voice assistant” (Google Now, Siri, Cortana etc.).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus