un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Xperia X de la Sony

23 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Bănuiesc că forma Xperia a devenit foarte ușor de recunoscut, având în vedere că Sony i-a adus modificări minime în ultimii ani, încă de la lansarea primului Z. Xperia X urmează același design “monolitic”, ce-i drept acum parcă în cea mai “rotunjită” iterație a sa, și mi s-a părut un telefon care arată bine și stă bine în mână.

Mi-au plăcut și culorile alese de Sony. S-a mers pe clasicul gri deschis – gri închis – auriu – roz, dar culorile nu sunt intense. Auriul, de exemplu, este un galben pai (sau pal?), un “unt” cum i-ar zice meșterul care mi-a vopsit casa. Carcasa este metalică, cu baterie nedetașabilă, iar sticla ecranului este curbată la îmbinare.

sony_xperia_x_01

Un alt avantaj al gamei este că păstrează butonul fizic pentru camera foto, astfel încât o poți deschide și declanșa din butonul de pe partea dreaptă. De fapt, telefoanele sunt gândite în jurul camerei foto, care are 23 de megapixeli (iar cea frontală 13 megapixeli). Modulul foto, zice Sony, poate face prima fotografie în 0,6 secunde de la inițializarea sa.

Cel mai mult s-a insistat în prezentare pe tehnologia de focalizare, una bazată pe predicție de mișcare atunci când urmărești un subiect, astfel încât telefonul îi estimează traiectoria și îl păstrează mai bine în “țintă”. Era la fața locului și un demo cu bile ce se mișcau aleator, dar asta rămâne genul de chestie ce trebuie testată în situații reale.

Camera frontală se laudă cu o performanță bună în lumină slabă, pentru selfie-uri în condiții slabe de iluminare.

Sony promite două zile de autonomie cu bateria, care are 2620 mAh. Cum telefonul rulează Android 6 și acest sistem de operare vine cu ceva îmbunătățiri la capitolul autonomie, nu știu dacă cele două zile se datorează Sony sau Google. Este foarte posibil să se datoreze companiei Qualcomm, Xperia X rulează pe un Snapdragon 650, care nu este tocmai modelul lor de top.

Specificații hardware detaliate XPERIA X:

  • ecran 5 inchi Full HD, tehnologie Triluminos
  • cameră spate 23 megapixeli, senzor 1/2,3″ Exmor RS, obiectiv 24 mm/F2, ISO 12.800, video 1080p, stabilizare SteadyShot; cameră frontală 13 megapixeli, senzor 1/3″, 22mm/F2, ISO 6400
  • baterie 2620 mAh
  • chipset Snapdragon 650 quad-core, 3 GB memorie RAM, 32 GB stocare internă
  • slot de card microSD
  • compatibil cu redare High-Res Audio
  • Android 6.0 Marshmallow
  • 69 x 142 x 7,9 mm și 153 grame

Acesta este Xperia X. A fost lansat și Xperia X Performance, care are procesor Snapdragon 820, dar tot 3 GB memorie RAM. Unii îi reproșează și că ecranul este doar Full HD în vremea când alte telefoane folosesc 1440 x 2560 px de anul trecut, dar nu văd asta ca pe o problemă.

Xperia XA este ruda mai slabă, are doar 2 GB memorie RAM, iar procesorul este un MediaTek MT6755 octa-core. Bateria are 2300 mAh, ecranul de 5 inchi este doar 720p și a dispărut redarea Hi-Res Audio.

Interesant de notat este că Xperia X și XA au și variante dual-SIM, pe când X Performance doar single-sim. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial Sony, cele trei telefoane sunt la capătul listei.

    10 comentarii

  1. Sony are telefoane chiar bune și la prețuri acceptabile. Ce îi strică pe ei, din punctul meu de vedere, este interfața.

      (Citează)

    • Interfata e o chestie subiectiva. Mie imi place si nu am simtit nevoie sa o schimb.
      Ce nu imi place la Sony este faptul ca se zgarie usor (am un Z1 Compact), dupa un an de folosire a devenit cel mai urat, zgariat din toate telefoanele ce le-am avut (Motorola, HTC, SonyEricsson). E primul telefon la care am husa. Poate au rezolvat problema asta cu modelele X.

        (Citează)

    • Ce-i strica pe ei sunt preturile nejustificat de mari la ce ofera.

        (Citează)

  2. @Leo: nu inteleg de ce spui nu iti place interfata. Are cel mai curat android fara bloatware. Este cel mai aproape de stock android. Daca asta este problema ta, ar trebuie sa alegi un Samsung. :)

      (Citează)

    • Și de Samsung m-am cam săturat. Pur și simplu nu-mi place interfața celor de la Sony… E o chestie personală. În rest, mi se pare că livrează calitate… Așa îmi pare, nu am avut un sony niciodată, dar pare destul de calitativ.

        (Citează)

  3. Sper ca seria X nu inlocuieste seria Z.

      (Citează)

  4. Eu detin Sony Z1C si l-am ales in detrimentul altora datorita dimensiunilor, dotarilor si interfetei curate si chiar good looking. In timp am descoperit destule buguri si neajunsuri, dar sincer daca maine trebuie sa-mi iau alt telefon cred ca tot la Sony as apela, mi se pare un compromis ok in final.

      (Citează)

  5. Pacat ca nu exista un succesor de Z3 Compact. Daca era un flagship pana in 4,8 inch cu procesor de top si fara sticla peste tot, il cumparam la pret de S7. Foarte plicticos MWC de anul asta.

      (Citează)

  6. Ciprian:
    Z5 Compact? :))

    Prea putin, prea tarziu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus