un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Netgear prezintă routerul de 5300 Mbps, modelul Nighthawk X8

26 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Am văzut la MWC routerul de 5300 Mbps al lui Netgear, după ce anterior făcusem un review și modelului Asus.

netgear_nighthawk_x8_r8500_ac5300_1
netgear_nighthawk_x8_r8500_ac5300_2

Observați că cel Netgear are doar 4 antene exterioare. Numărul de antene este corelat cu numărul frecvențelor pe care emite un router și cu tipul de transmisiuni MIMO și alte chestiuni din acestea, ideea fiind că nu pune fiecare producător câte antene are chef, ci există un număr dat de tehnologia pe care o folosești în router.

Cum face Netgear să aibă doar 4 antene când routerul similar Asus are 8 antene? Simplu, Netgear are 4 externe și 4 interne, deci în total tot 8.

Nu știu dacă asta este o idee bună, dar cu siguranță arată ceva mai puțin aglomerat dispozitivul. Este însă mai mare ca amprentă pe sol, iar carcasa este vălurită ca Dealurile de Vest.

Numele routerului este mai lung decât al unui ent: Netgear Nighthawk X8 R8500 AC5300 și iată ce face:

 • trei rețele wireless 1000+2167+2167 Mbps, MIMO 4×4, beamforming, load balancing, smart connect
 • 1 port WAN și 6 porturi LAN max 1000 Mbps, din care două porturi pot face link aggregation pentru o conexiune de 2 Gbps în rețeaua internă
 • 4 antene externe și 4 interne
 • 1 port USB 3.0 și 1 port USB 2.0
 • procesor Broadcom dual-core la 1,4 GHz cu 128 MB flash și 512 MB RAM

După cum observați, procesorul Broadcom dictează totul aici și specificațiile sunt foarte asemănătoare cu ale modelului Asus AC5300. Diferența se va face la software (cât de bun este QoS-ul, ce funcții de control parental are, de securitate) și poate la alte mici îmbunătățiri hardware (de exemplu Asus are un accelerator pentru transferul de date prin USB, ca să scrii mai repede pe memoriile conectate astfel, nu știu dacă este prezent și la Netgear).

  2 comentarii

 1. A calcat pe el Guliver? :)

    (Citează)

 2. Pentru 2.4GHz antena interna este de ajuns, pierderea de semnal este mult mai mica decat pe 5GHz unde chiar trebuie sa fie externa.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus