un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două tehnologii Fujitsu de prevenire a accidentelor

25 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Fujitsu a prezentat la MWC multe tehnologii și sisteme cu tot felul de aplicații industriale, dar mie mi-au plăcut două legate de siguranța muncii, că știți că am o mică obsesie legată de acest aspect.

Primul sistem se numește Gaze Tracker. Este o cameră video ce filmează șoferul unei mașini, îi detectează ochii și estimează unde anume privește acesta. Zona galbenă de pe monitorul asiaticului indică unde se uita acesta în acel moment.

fujitsu_gaze_tracker

Sistemul are o dublă utilitate:

  • poate alerta șoferul când acesta devine ușor neatent sau adoarme la volan. Probabil că multe accidente și multe victime ar putea fi evitate anual dacă s-ar implementa așa ceva măcar pe camioane, autobuze și alte mașini mari.
  • poate fi de folos companiilor de asigurări, care vor putea astfel să vadă ce făceau tu înainte de un accident. Te poate ajuta să demonstrezi că n-ai fost neglijent.

Al doilea sistem este gândit pentru muncitorii din fabrici, dar poate fi ușor extins la întreg personalul, de exemplu paznici ce patrulează singuri. Este un mic dispozitiv ce se poartă pe haine și acesta detectează când o persoană cade, semnalând deja în dispecerat după ajutor.

fujitsu_worker_2
fujitsu_worker_1

Sistemul este chiar mai complex de atât cu ajutorul unui soft bun de dispecerat. Puteți vedea în ecranul respectiv că spațiul este împărțit în zone de interes, iar în unele se monitorizează temperatura. Probabil că acolo simulează o fabrică unde se lucrează în căldură, așa că aparatul măsoară ritmul cardiac și temperatura fiecărui angajat, putând da o alertă când acesta dă indicii că s-ar simți rău sau dacă se află de prea mult timp acolo și are nevoie de o pauză.

Alerta la cădere poate fi dată nu doar ca semn că i s-a făcut rău cuiva, ci este o monitorizare bună de făcut pentru zonele unde ar putea cădea ceva pe tine sau te-ar putea lovi ceva. Softul de dispecerat poate afișa imediat pe ecran imagini de la camerele video din zonă, astfel încât supraveghetorul să vadă imediat despre ce-i vorba.

Chestia asta ar putea salva vieți. Ar putea fi extins în multe alte cazuri, de exemplu un aparat mic, portabil și cu autonomie de câteva zile, ce monitorizează pulsul și temperatura ar putea fi atașat fiecărui bolnav din spital, ca să-l ai sub supraveghere măcar ca date vitale inclusiv când se plimbă pe culoare, nu doar când e la pat și legat la aparate.

    11 comentarii

  1. speedy.gonzales

    25/02/2016 la 2:25 PM

    “poate fi de folos companiilor de asigurări, care vor putea astfel să vadă ce făceau tu înainte de un accident. Te poate ajuta să demonstrezi că n-ai fost neglijent.”

    asta mai trebuia, sa mai ai si o camera pusa in masina care sa te filmeze pe tine.
    si asa vor astia sa implementeze camere de filmat obligatorii care sa filmeze traseul tau

      (Citează)

    • Lasa-l mai in pace, el deja e prea in viitor cu cativa ani ca sa mai tina cont de realitatea de zi cu zi…
      De aia nu prea sunt bune conferintele astea

        (Citează)

    • speedy.gonzales: asta mai trebuia, sa mai ai si o camera pusa in masina care sa te filmeze pe tine.
      si asa vor astia sa implementeze camere de filmat obligatorii care sa filmeze traseul tau

      Dacă îți dă asigurarea la jumătate de preț, de ce nu?

      Sunt două variante: fie știi că e mică șansa să faci accident din vina ta, deci vei dori camera pentru reducerea de primă, fie știi că ești predispus la neatenție, caz în care vor dori ceilalți șoferi camera.

        (Citează)

  2. Zici ca ne tampim de tot cu tehnologiile astea! Adica de ce sa devin eu mai atent, cand poate avea grija nush ce gadget de mine, sa ma trezeasca daca atipesc sau ceva… Oi fi eu prea batran?

      (Citează)

    • @Arthur:
      Orice aparat care te trezeste daca adormi ( la volan ) salveaza vieti.
      Daca esti prea obosit e posibil sa nu0ti dai seama ca esti prea obosit.
      Imi amintesc ca prima mea calatorie cu masina mai lunga a fost pe A2. Era dimineata, soarele imi batea in geam si autostrada dreapta (cum altfel) si libera. Am adormit la volan, probabil 1 secunda; indeajuns cat sa ajung pe marcajul REZONATOR de pe marginea benzii. Nu cred ca exagerez daca spun ca acel marcaj mi-a salvat viata. Da Teoretic trebuia sa-mi dau seama ca-s obosit chiar daca era primul drum ca sofer.
      In teorie nu-i nici o diferenta dintre dintre teorie si practica. In practica exista diferente.
      Dispozitivul ala e bun mai ales pentru soferii si mecanicii profesionisti care au un program fix si monoton.
      Daca lucrezi la o matrita si dupa 150 de drumuri intre panoul de control si unitatea de procesare privirea iti ramane fixa 5 secunde in timp ce tu apesi butonul gresit cieva sau “ceva”” trebuie sa te atentioneze.

        (Citează)

  3. speedy.gonzales

    25/02/2016 la 4:33 PM

    referitor la al doilea gadget: tu iti dai seama cate alerte o sa dea ala cand dorm doreii pe vreun santier?

      (Citează)

  4. siguranta muncii? adica sa nu versi ceasca de cafea pe tastatura?

      (Citează)

  5. Cel puțin a doua jucărie (cea cu căderea) e ceva extrem de vechi și de clasic, mi se pare total exagerat să fie prezentat ca “tehnologie fujitsu”. Se putea face și se făcea și cu tehnologia de acum 20 de ani, nu e absolut de loc inovator. Nici prima nu e inovatoare dar să zicem că nu e chiar de colo.

    Chestii din astea cu monitorizarea personalului de la distanța s-au propus de extrem de mult timp dar nu s-au implementat practic decît la cosmonauți, piloți de F1 etc… în rest, probabil din motive de “privacy”, s-a opus mereu rezistență. Nici unui angajat normal nu-i convine să monitorizeze șeful fiecare mișcare a sa, chiar și sub pretextul că-l “protejează la accidente”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus