un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mai face Qualcomm prin New York: o rețea wireless gratuită cu 7500 de hotspot-uri

25 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

qualcom_linknycÎn cadrul conceptului Connected City/Smart City/Intelligent City sau cum vreți să-i spuneți, Qualcomm propune înlocuirea vechilor cabine telefonice de prin orașe cu aceste panouri de afișaj. Proiectul a fost deja implementat în New York cu numele LinkNYC, în colaborare cu primăria orașului, și este acum în fază beta de testare.

Ce oferă noile panouri LinkNYC? Internet gratuit wireless în zonă, iar undeva la bază au și un video-telefon cu tastatură de pe care poți să dai gratuit telefoane. Dacă vrei să nu aude alții ce vorbești, îți înfigi căștile acolo. Există și un buton roșu de panică prin care se apelează imediat departamentul de poliție. Panoul are și porturi USB pentru încărcarea telefoanelor, dacă vrei să pierzi timpul lângă unul, și tabletă pe care să vezi harta sau să cauți diverse informații.

Echipamentul include și două monitoare de 55 de inchi pe care va fi afișată publicitate. Toate costurile cu operarea rețelei și cu Internetul oferit sunt suportate din serviciile de publicitate, iar cei de la Qualcomm știu să împacheteze acest aspect prin vorbe mari – site-ul oficial spune “iar publicitate respectivă va genera vânzări de jumătate de miliard de dolari în New York”, un fel de “gândiți-vă și la ce taxe se vor plăti pentru acele vânzări”.

Pe lângă publicitate, panourile vor putea afișa și informații de ajutor public despre trafic sau alte alerte. La inițializarea sistemului, de fapt, au afișat mesaje de genul “Hello world” sau “Drive safely”.

Tot la MWC am văzut și macheta unui compactor de gunoi. Are celule solare în partea de sus, iar înăuntru este un mic motor ce compactează gunoiul introdus în coș, crescându-i astfel capacitatea maximă. Când se umple, un senzor automat alertează gunoierii că ar fi cazul să-l ridice. Pubela inteligentă oferă și wireless în zonă.

gunoi_qualcomm

Să ne gândim acum un pic la București, unde primăria voia să instaleze 100 de infochioșcuri prin oraș cu ecran tactil pentru informarea turiștilor și locuitorilor (și puteți vedea vreo 31 deja instalate, neactivate, neconectate la curent electric, plin de praf, grafiti și poate chiar vandalizate). Pe spatele acelor infochioșcuri este un spațiu de 2 x 1 metri pentru publicitate, ca să pună acolo primăria afișe publicitare.

Discuția de la Primăria a mers cam așa:

– Iar pe spate puteți pune acum afișe publicitare de dimensiune standard și încasați bani de pe urma lor!
– Ah, dar noi nu avem în PMB un departament care să vândă astfel de publicitate, nu vom putea face asta!
– Păi și atunci de ce ați cerut prin caietul de sarcini acel spațiu publicitar de pe spate, cu tot cu neoane și sticlă de dimensiuni mari?!
– … Batman!

New York, 2016: pubelele de gunoi îți dau wireless gratuit. Iar harta panourilor publicitare LinkNYC este cea de mai jos, vor fi 7500 de bucăți:

qualcomm_linknyc_harta

  7 comentarii

 1. parca as mai vrea si un articol culinar prin atata tehnologie.

    (Citează)

 2. Program culinar in saptamana MWC??? Asta e blasfemie!!!

    (Citează)

 3. Se pare ca vor sa detroneze Barcelona din fruntea topului de orase inteligente.

  Reteaua Barcelona WiFi e limitata la 256Kbps/client, iar New-York-ezii se lauda cu Gigabit WiFi (802.11ac) si Hotspot 2.0.

  Pentru Bucuresti (si alte orase) recomand utilizarea serviciului UPC Wi-Free, 10Mbps, acoperire foarte buna. Necesita doar un abonament de Internet la UPC sau un prieten. :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus