un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

CAT a lansat S60, primul telefon cu termoviziune

24 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

CAT, compania de unelte și echipamente heavy-duty, face de multă vreme și telefoane mobile, dar acum la MWC au venit cu o premieră în domeniu: primul telefon cu cameră de termoviziune integrată.

Modelul se numește S60 și include un modul de termoviziune de la FLIR, care probabil este cea mai bună și mai cunoscută companie în domeniul soluțiilor de termoviziune.

cat_s60_13

Dacă am înțeles bine din discuția cu oamenii de la stand, senzorul FLIR este același ca pe FLIR One, un accesoriu extern pentru telefoane mobile, adică un senzor de rezoluție 160 x 120 și domeniul de temperatură 0-100 grade Celsius. FLIR utilizează în plus și o tehnologie numită de ei MSX pentru îmbunătățirea imaginilor de termoviziune, când practic imaginea suprinsă de camera foto normală este combinată cu cea termo pentru a afișa forme ușor de recunoscut.

Puteți vedea MSX în acțiune inclusiv în imaginile de mai jos, unde este foarte ușor de recunoscut ce fotografiam tocmai pentru că se face acea suprapunere. Telefonul S60 are un avantaj mare aici, senzorul FLIR este lângă camera foto normală și atunci nu este nevoie de corecție de perspectivă.

Cui se adresează un telefon precum S60 sau, mai exact, cui i se adresează o cameră de termoviziune “de buzunar”? Păi chiar FLIR are niște răspunsuri și înainte de a le citi nu uitați că firma CAT fabrică “unelte”, nu musai telefoane de stat pe Facebook:

  • diverșilor meșteri care pot folosi o astfel de cameră pentru a analiza pe unde apar inundații, ce obiecte se încălzesc, pe unde sunt cabluri calde, pe unde scapă căldură printr-o izolație termică șamd. Sunt destule situații pe șantiere unde o astfel de cameră poate fi utilă. Poate fi utilă și serviciilor de urgență atunci când e de văzut prin fum sau de găsit vreun corp cald în beznă.
  • mai sus am vorbit de utilizări ocazionale. CAT S60, mai ales cu celelalte caracteristici ale sale, poate fi util și celor care utilizează des o cameră de termoviziune dedicată, dar și-ar putea face treaba și cu acest S60. Vor avea astfel un singur aparat care este și telefon.
  • excursioniștilor sau altor oameni care pot folosi camera pentru a vedea animale în beznă (sau cazuri similare) sau vor să vadă cât de fierbinte este mâncarea șamd.

Dincolo de senzorul de termoviziune, S60 este un telefon deosebit de rezistent, dacă mă iau după specificații:

  • rezistent la lovituri și scăpări, certificat MIL STD 810G pentru căderi de la 1,8 metri
  • rezistent la apă de până la 5 metri pentru o oră
  • baterie 3800 mAh
  • ecran de 4,7 inchi foarte luminos, 720px, Gorilla Glass 4, poate fi folosit cu mâini ude sau mănuși
  • cameră foto 13 megapixeli, frontală 5 megapixeli
  • Android 6.0
  • chipset Snapdragon 617 octa-core, 3 GB RAM, 32 GB stocare, slot microSD

Observați două comutatoare pe carcasă, unul la microfon și altul la difuzorul de sus. Scrie 2 sau 5 M pe ele și se referă la adâncimea apei, dacă te bagi la mai mult de 2 metri ar fi recomandat să le treci pe 5M, când o membrană suplimentară protejează microfonul și difuzorul. CAT S60 este peste alte telefoane rezistente la apă, care de obicei sunt certificate pentru 30 de minute la maxim 1 metru adâncime.

Aplicația camerei de termoviziune o face să lucreze în mai multe moduri, poate afișa temperatura din mai multe zone, minima, maxima și media, la punct precis sau într-un cerc de interes, poți face și filme șamd.

Am înțeles că vine și în România și sper să-l testez în viitor (telefoane Caterpillar se vând la eMAG și PC Garage). Se aude că S60 va costa în jur de 650 de euro. Eu am o cameră termo externă pentru telefon, un model Seek Thermal cu rezoluție mai slabă, dar cu gamă până la 330 de grade Celsius, însă îi lipsește acea tehnologie MSX de la FLIR.

    6 comentarii

  1. Dacă n-are cameră frontală pentru selfie cu termoviziune de-asta… e degeaba!

      (Citează)

  2. Paul:
    Da dar poti sa pozezi mancarea sa vada dusmanii la ce temperatura mananci.

    “Si acum, dotati cu proaspatul telefon de la CAT, putem vedea ca burgerii de la Argentine tot reci vin, la fel ca data trecuta, dar de data asta avem si dovada!”

      (Citează)

  3. Raiul celor care vor sa-ti afle pinul de la card in dupa ce il tastezi in POS :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus