un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O poveste de două luni cu o ușă în schimbare

20 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Să vă spun o poveste oarecum legată de Colectiv, reguli și “schimbarea vine din noi”. Vă arăt până la final de unde vine schimbarea.

Incendiul din Colectiv a avut loc pe 30 octombrie. Pe 3 noiembrie, la magazinul Mega Image din cartier, observam că a apărut această ușa de evacuare. Merg acolo aproape zilnic, dar era prima oară când o vedeam: anterior fusese mereu blocată cu marfă, dar probabil s-a dat un ordin prin mass message să fie eliberate toate ușile de evacuare.
mega_image_usa_1

Eu v-am spus că voi supraveghea în continuare situația. Voi mi-ați spus că în fotografie se vede că ușa este blocată cu lacătul, în partea de jos. Cineva de la Mega Image a comentat pe blog și a spus că au văzut problema, iar după câteva zile lacătul a dispărut.

Următoarea fotografie cu ușa respectivă este din 23 noiembrie. Era liberă în continuare și fără lacăt.
mega_image_usa_2

Pe 27 noiembrie am găsit-o blocată cu marfă. De fapt este un cărucior mobil cu care personalul aduce marfă din depozit în magazin și, cât timp căruciorul stă acolo unde nu încurcă pe nimeni, desfac baxurile și pun fiecare produs la raftul său. N-am zis nimănui de această blocare a ușii, așteptând să văd dacă nu cumva a doua zi se rezolvă.
mega_image_usa_3

A doua zi se rezolvase totul, ușa era din nou liberă. Iată o fotografie din 29 noiembrie cu ușa liberă.
mega_image_usa_4

11 decembrie. Vin sărbătorile și intră mai multă marfă în magazin, așa că ușa este blocată cu niște navete de vin. Nu-i ceva temporar, este și prețul pus pe ele, acolo le-a pus cineva pe poziție pentru vânzare.
mega_image_usa_5

Am pus poza pe Facebook cu un tag către Mega Image și a doua zi lucrurile erau rezolvate.

6 ianuarie 2016 – din nou ușa este încuiată cu un lacăt. Nu-i nevoie de el, electromagnetul din partea de sus probabil necesită 300 kg-forță pentru a fi deschis, e mai bun decât orice lacât de 2 lei prins acolo în două șuruburi.
mega_image_usa_6

Am pus fotografia din nou pe Facebook cu un tag către Mega Image. Cineva a văzut-o, a dat un mesaj că se va rezolva. Am trecut pe acolo după câteva zile și lacătul dispăruse.

Îmi închipui că din când în când vine un email către acel magazin și zice “băi, e unul care tot vine pe acolo și pune poze cu nereguli pe Facebook, deblocați și voi ușa aia, e obsedat de ușă!”. Dar importantă este finalitatea, ușa se deblochează.

Schimbarea nu vine din noi. Asta sună de parcă s-ar întâmpla prin magie, de parcă ai găsi în interiorul tău mana și ai invoca o vrajă de schimbare. Nu trăim în Final Fantasy.

Schimbarea apare la confluența a două forțe, una care vrea schimbarea, cealaltă care o poate pune și în practică. Una care ridică problemele, cealaltă care le rezolvă. Una care arată cum stau lucrurile, cealaltă care are dorința să le îndrepte.

Așa a fost aici. Mie îmi este foarte ușor să raportez o problemă, iar cineva de la Mega Image chiar acționează foarte prompt pentru a le rezolva. Poate că la un moment dat persoana de la centru le va spune celor din magazinul de aici “bă, în spanacul vostru, lăsați ușa aia în pace, că este unul obsedat de ea”, iar eu voi trece la următorul lucru deranjant.

Dacă vreți să schimbați ceva, nu-i suficient să fiți mai buni. Multe lucruri nu depind doar de acțiunile voastre, ci și de ale altora, așa că trebuie să le arătați ce au de făcut și să sperați că și la “capătul celălalt al firului” este o persoană care vrea tot o schimbare.

    35 comentarii

  1. Scoti multe tzacaneli si tembelisme din mintea aia de inginer dar asta chiar mi-a placut. chapeau! ;-)

      (Citează)

  2. nu stiu de ce, dar cred ca povestea asta o sa continue asa multa vreme de-acum incolo…

    daca in trei luni nu s-au prins ca nu trebuie sa blocheze usa aia si fac asta doar dupa ce postezi tu pozele pe facebook, chiar nu cred ca oamenii aia trateaza lucrurile serios…

      (Citează)

    • problema e ca sunt si cam idioti, in frunte cu seful de magazin. prostanii chiar nu-si dau seama ca in caz de incendiu, daca cineva nu reuseste sa iasa din magazin, indiferent de cauze, iar anchetatorii gasesc usa aia blocata, se cam lasa cu ani grei de biblioteca.

        (Citează)

  3. Asta arata cat de greu e cu romanul cand e vorba de mentalitate. Foarte greu e cand e vorba sa ne schimbam comportamentul. Cazul de fata ne arata si cat de impunator este seful de magazin, dar mai mult ca sigur nu-i prea pasa nici lui ca altfel nu se repeta aceasta neregula de atatea ori.

      (Citează)

  4. Eu sunt de părere că până nu faci o plângere la autoritatea competentă să le dea o sancțiune, veți juca în continuare jocul ăsta de-a șoarecele și pisica. Nu ai tu timp și răbdare să postezi fiecare neregulă câtă durere in dos au ei să facă ce-s obișnuiți.

      (Citează)

  5. Se poate face un time-lapse cu “uite uşa, nu-i uşa” !

      (Citează)

  6. Dar de partea cealaltă a ușii, ce este? Un zid? Un container cu marfa? Un câine rău?

      (Citează)

  7. Nu ai voie poze in Mega.

      (Citează)

  8. Mentalitatea de tip “se intampla oricui numai mie nu” se aplica peste tot mai ales la notiuni de securitate.
    Cred ca au o problema la departamentul de securitate si nu la manager…

      (Citează)

  9. Felicitari si respect!

      (Citează)

  10. 10 pentru perseverenta! Stai jos. Merg destul de des pe la Penny-ul din orasul meu dar nu am vazut o asemenea usa. Dupa ce am vazut primul articol chiar m-am invartit si m-am uitat prin tot magazinul. Numai usa pentru marfa era, pe langa intrarile la casa.

      (Citează)

    • Vezi ca trebuie sa fie desene pe pereti care explica traseele pentru evacuarea in caz de incendiu. Acolo sunt marcate si usile.

        (Citează)

    • Nu știu cum sunt regulile și dacă trebuie să fie uși și în alte părți, așa că nu mă bag. Dar aici, dacă tot au deblocat-o ei inițial, păi să rămână deblocată.

        (Citează)

  11. Felicitări pentru monitorizare! Intern cred ca te-au dat tag cu “ăla cu #DoorFetish”

      (Citează)

  12. Am gasit si eu o usa din asta blocata la McDonalds Unirii. Avea un afis pe ea – ‘Usa acces blocata’. Cand am intrebat personalul, mi-au spus ca le-a impus proprietarul cladirii sa o tina inchisa. Pe facebook au ignorat atunci mesajul meu si poza. O sa fac follow up, multumesc pentru exemplu!

      (Citează)

  13. Data viitoare cand vezi usa blocata, poza o atasezi unei reclamatii la IGSU. Sunt obligati sa iti raspunda in 30 zile cu masurile pe care le-au luat.

    http://isubif.ro/local/contact/

    Reactiile la tag-urile tale pe Facebook sunt de dragul PR-ului, nu cred ca au intentia sa adreseze serios problema – ca altfel pana acum zbura seful de magazin de acolo.

      (Citează)

    • Din cate se vede in poza, este vorba de un magazin te tip Mega Image Shop&Go. In general, acestea lucreaza in sistem de fransiza, ceea ce inseamna ca seful de magazin este chiar proprietarul. Asadar, mai greu cu zburatul sefului de magazin.
      Exista totusi metode prin care acesta poate fi penalizat. De exemplu, inspectorii responsabili cu verificarea respectarii normelor generale ale companiei il pot penaliza cu procente din comisionul cuvenit.

        (Citează)

    • E magazin normal, nu Shop&Go.

        (Citează)

    • Ce sa faca cu problema?

        (Citează)

    • Important este că au rezultate. Asta cu amenda pare ceva mai de ultimă instanță, probabil ne putem înțelege și cu vorba bună.

        (Citează)

  14. câtă perseverență domnule #respect

      (Citează)

  15. ’cause the day we give in is the day we die!

      (Citează)

  16. Magnetul e de 500 de kile forta si e functional. Ca e pus prost, e alta treaba. Suportul L/Z e ok, alimentarea scoasa prost din perete, e hidoasa. Greseala de proiectare sau probabil cablul a fost ingropat la instalarea usii si recuperat pe unde s-a putut. Ma rog, nu despre asta e vorba.

    Partea tampita la magneti, e faptul ca tin usa intr un singur punct si daca vine vreun fericit care incearca s-o deschida, usa flambeaza in jurul punctului in care este tinuta de magnet.
    In cazul de fata, daca tragi de usa ca eroul (sau impingi) deformezi usa fiindca e din tabla, cel mai probabil o Dorma ieftinache, cea mai penibila din clasa ei, facuta dintr o tabla cam ca a cutiilor de Pepsi, in care e vata minerala (cica usa antifoc).

    Usa din poza e tinuta in 3 puncte; 1: magnetul 2: broasca (aceasta se actioneaza prin apasarea barei rosii, conform legislatiei P.S.I. in vigoare) Zavorul de jos e pus acolo strict ca sa tina usa inchisa corect si se justifica in felul urmator:

    1. usa e stramba deja din cauza faptului c-a fost flambata anterior

    2. e stramba de la mama-sa din fabrica

    3.usa fiind ieftina, se deformeaza din cauza temperaturilor scazute.

    4. poate exista acolo in urma unei ratiuni idioate a companiei care asigura paza, probabil in locul unui sigiliu care demonstreaza ca usa n-a fost fortata intre schimburi sau pe timp de noapte. (asta o fi rolul lacatului)

    Acum, ce se intampla in caz de incendiu: magnetul cade (i se intrerupe alimentarea in urma unei comenzi de la centrala de detectie a incendiilor) si usa se va deschide la o simpla apasare pe bara rosie. Lacatul cu zavor de jos e un fel de fix pics, va sari afara din tabla in momentul in care impingi usa, probabil ca e prins cu 4 foranti direct in tabla de 0,5 a usii.

    Articolul de mai sus se justifica prin blocarea cailor de acces cu rafturi. Metoda mecano-fizica de retinere a usii insa, nu e un pericol pentru o eventuale evacuare in caz de incendiu.

    Da, lucrez in domeniu.

      (Citează)

    • Si ce faci daca, in caz de incendiu, prima persoana care ajunge acolo este o chinezoaica de 1m50 si 43kg care nu poate rupe asa-zisul “sigiliu” dar se blocheaza in fata usii? Din spate, vin altii care se blocheaza in micuta chinezoaica si apare o busculada clasica.

      Daca vor sa puna sigiliu sa arate ca nu s-a deschis peste noapte, sa puna sigiliu peste zavor din hartie sau sarma speciala, nu lacat.

        (Citează)

    • Nu e chiar de sigiliu pus. Lacătul ține ușa apropiată de toc, astfel încât din afară să nu poți băga un levier și să o deformezi un pic și să intri pe acolo (sau să bagi mâna prin gaură și să furi apă plată Zizin, că acolo jos e ținută).

        (Citează)

  17. cand e sa-ti vina sorocul, vine si cu si fara lacat pe usa…..

      (Citează)

  18. O amenda de cateva mii de lei pentru fiecare punct de lucru gasit cu usa de incendiu blocata, si nu va mai fi nicio usa blocata in niciun mega image. Cel putin pentru o perioada.

      (Citează)

  19. nashu_mare:
    Si ce faci daca, in caz de incendiu, prima persoana care ajunge acolo este o chinezoaica de 1m50 si 43kg care nu poate rupe asa-zisul “sigiliu” dar se blocheaza in fata usii? Din spate, vin altii care se blocheaza in micuta chinezoaica si apare o busculada clasica.

    Daca vor sa puna sigiliu sa arate ca nu s-a deschis peste noapte, sa puna sigiliu peste zavor din hartie sau sarma speciala, nu lacat.

    Chinezoaica va putea impinge usa, șuruburile in care e fixat zavorul, fiind apa de ploaie in tabla aia.
    In afara de asta, chinezoaica daca se blocheaza in usa, e facuta poster cand vine mamaia tare din spate cu cosul de cumparaturi (te asigur ca daca ia foc, tot romanul prinde ocazia si iese cu papornita plina)

    De ce nu se pune un sigiliu de hartie?
    Simplu:
    Fiindca l rup elevii de liceu care intra sa si ia o doza de energizant si chips uri cand chiulesc de la scoala.

      (Citează)

  20. Ca sa lamuresc pe toata lumea: nici un lant de magazine din tara asta, nu va avea de suferit daca Gheorghe tranteste un palet fix in usa de evacuare (vad un carucior rulant in poze), pune un zavor la o caricatura cu nume de usa, fumeaza in depozit sau mai rau, extinctorul are verificarea depasita cu 2 saptamani.
    Poate cadea un cap, pica 10% din salariu, se schimba firma de paza sau alt rahat. Si apare inca un post undeva sus, ocupat de vreun cretin care face pps uri cu “cum sa respectam cutare regula”.

    Cum sa o stergem urgent din magazin, fiindca se poate:

    Lidl de exemplu, are minim 2 iesiri de urgenta pe sala si minim doua in zona de dupa turnichetii de casa.
    Penny (ca zicea cineva mai sus), are 3. Doua dupa filtrul de turnicheti si una minim in spatiul de sala.

    (Nota; daca Lidl-ul nu are asa ceva, e din cauza faptului ca inainte cladirea a apartinut lui Plus, care avea standarde de somalezi. Oricum, sunt doua iesiri, va asigur. La orice cotet cu usi glisante, intrarea se transforma in iesire atunci cand arde)

    Billa, nu mai povestim, Kaufland la fel. N are rost sa discutam in contradictoriu, nu cred ca e vreun retailer pe piata care sa nu respecte litera legii. Astia au bani, astia respecta, fiti siguri.

    Au departamente de control, lucreaza cu outsourcing si nu cred ca e vreun coleg de al meu de la ORICE firma din tara asta, care are dreptul si face mentenanta sau service la vreun sistem de detectie incendii, care sa isi puna semnatura pe vreun registru de control si sistemul respectiv sa nu fie in regula. Se face o biblioteca de procese verbale pentru un buton care nu functioneaza sau pentru o usa care nu functioneaza.

    Ce ma face pe mine sa rad de articolul asta, e faptul ca zavorul ala parca i din desene animate. E pus acolo ca sa rad eu de el, uite d`aia.

    Pericolul real insa, e in spatele usii, pe partea din exterior, daca e asa cum cred eu:

    usa se deschide spre exterior, cum trebuie. Daca pe partea din exterior sunt puse dale de ciment (cum sunt porcariile astea mici din care se fac trotuare), acestea nu mai sunt demult aranjate in patul lor de nisip. Sunt deranjate de apa care curge de pe acoperis…si stau cum le-a lasat al` de sus. Daca vreuna din ele blocheaza usa, cine n-a verificat (pompierul de regula), beleste p**a in caz de incendiu :)

    Ma rog, scenarii sunt multe…cert e ca n-o sa vedeti retailer s-o muste cu cacaturi de genul. O musca pentru trape de desfumare nelegate la comenzi, pentru subsistem complet prajit, pentru windfang uri care nu se deschid la alarma, chestii pe care nu le vezi cand intri in magazin si pentru care trebuie sa faci teste noaptea, sa dai alarme, sa verifici punctual tot cotetul. Asta o face un tehnician platit si care nu e angajatul retailerului.

    Pompierul nu verifica noaptea…ca n-are program de control. Si n-o sa vina la 3 dupa masa cu “inchide ba magazinu` ca facem control la jucarie!”

    Repet: zavorul ala e un rahat inutil, care nu blocheaza usa in caz ca e vorba s-o ia cineva urgent din loc.

      (Citează)

    • Totuși, Lidl și Penny și Kaufland sunt cazuri speciale, de obicei operează în clădiri proprii, construite în mijlocul unui teren. Aici se lucrează în parterul unui bloc, e o singură ieșire suplimentară, cea din spate.

        (Citează)

  21. E o vorba: “măgarul nu !#@$ ca e frumos, ci ca e insistent.

    Englezii ii zic perseverance. Sau perseverentă :)

    Felicitări pentru initiativa :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus