un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să vezi Netflix în Full HD – Chrome și Firefox sunt limitate la 720p

7 Jan 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

47 comentarii

Trebuie să știți câteva trucuri pentru a beneficia de Netflix la cea mai bună calitate, iar vizionarea în 1080p este chiar un pic mai complexă. Chrome și Firefox pot rula Netflix la maxim 720p.

În primul rând, pentru calitatea HD trebuie să așteptați câteva secunde (vreo 30, maxim) după ce lansați un clip video pentru ca Netflix să detecteze banda disponibilă și să trimită imaginile la o calitate mai bună. Pentru 720p este nevoie de o conexiune de aproximativ 5 Mbps, zic ei, așa că ar trebui să meargă inclusiv pe conexiuni wireless sau pe 3G.

Dacă vi se pare că imaginea nu-i de cea mai bună calitate, o puteți forța din setări. Intrați din colțul din dreapta sus, la profilul vostru, în opțiunea Your Account și acolo în Playback Settings. Comutați de pe Auto pe High. Nu uitați că ați făcut setarea asta, poate cândva veți dori să reveniți la Auto.

Acum vă uitați în HD, deși este foarte probabil ca asta să însemne 720p (adică 1280 x 720 pixeli), nu 1080p (Full HD sau mai precis 1920 x 1080 pixeli).

VESTEA PROASTĂ – CHROME ȘI FIREFOX SUPORTĂ MAXIM 720P

Iată un tabel cu rezoluția maximă permisă în fiecare browser:

Google Chrome 720p
Mozilla Firefox 720p
Internet Explorer 11 1080p
Microsoft Edge (Windows 10) 1080p
Opera 720p
Safari pe Mac OS X 1080p

Probabil că folosiți Chrome sau Firefox și deci sunteți limitați la calitatea 720p. Nu se poate trece peste această limitare, este una impusă de modul de implementare al HTML5 în aceste două browsere. Trebuie ca Google și Mozilla să schimbe ceva, nu voi sau Netflix.

Nu-i mare diferență între 720p și 1080p dacă urmăriți pe un laptop sau chiar pe un monitor de PC, dar dacă puneți imaginea pe un televizor (mutând browserul pe ecranul acestuia) ar fi bine să beneficiați de 1080p. Utilizați deci Internet Explorer 11 sau Edge pentru a vă uita la Netflix în Full HD.

De ce funcționează Full HD în aceste browsere? Pentru că este utilizată o tehnologie diferită de HTML 5, adică Silverlight. Aflați mai multe despre versiunile necesare aici.

Vrei un smart TV cu aplicație Netflix? Vă recomand unul LG (vedeți prețuri pe eMAG și PC Garage), tocmai au anunțat un parteneriat de amploare la nivel mondial. Sunt sigur că și Samsung sau Sony au aplicație Netflix.

SETĂRI AVANSATE DE REGLARE A CALITĂȚII VIDEO ȘI SUNETULUI

Dacă vreți să controlați în detaliu streamingul video, există niște comenzi ascunse.

În Chrome lansați orice film și apoi apăsați ctrl+alt+shift+s pentru a afișa caseta de mai jos:

Coloana din mijloc vă lasă să alegeți rata de bit. Alegeți-o pe cea mai mare sau adaptați în funcție de conexiunea voastră. Din coloana din dreapta puteți alege serverul de streaming. Apăsați Override pentru a forța setările voastre.

setari_netflix_7

Dacă vreți să vedeți în ce rezoluție rulați acum și cu ce rată de bit, apăsați ctrl+alt+shift+d pentru a afișa niște informații despre fluxul video. Printre ele veți vedea rezoluția curentă, sunetul și banda utilizată.

setari_netflix_8

Puteți să le utilizați pe ambele simultan, adică forțați o altă calitate video și apoi puteți urmări cum se modifică rezoluția reală, dar lăsați-le câteva secunde pentru a se actualiza.

Puteți utiliza și:

  • ctrl+alt+shift+m – oprește și pornește sonorul
  • ctrl+alt+shift+f – face clipul full screen
  • ctrl+alt+shift+l – alte informații inutile

 

În Internet Explorer, unde se utilizează Silverlight, veți vedea în bara de stare un buton HD. Dacă-i aprins, imaginea este HD.

setari_netflix_4

Puteți utiliza și aici ctrl+alt+shift+s pentru a forța o altă calitate video, chiar dacă fereastra arată un pic diferit.

setari_netflix_6

N-am găsit nici o metodă de a vedea rezoluția reală în Internet Explorer. Apăsați ctrl+alt+shift+p pentru niște informații inutile nouă.

setari_netflix_5

SUNET 5.1

Nu există sunet 5.1 la streaming prin browser, indiferent că utilizați HTML 5 sau Silverlight. Sunetul 5.1  este disponibil doar în aplicațiile dedicate Netflix și doar pentru puține filme. O puteți activa în timpul rulării filmului din meniul de setări audio și subtitrări.

CONCLUZIE TL;DR

Utilizați Internet Explorer sau Edge pentru a vă uita la Netflix, veți ajunge și la Full HD.

Din ce-mi dau seama, este imposibil să urmăriți Netflix la calitate Ultra HD (3840 x 2160 pixeli) în browser, probabil opțiunea este disponibilă doar cu aplicațiile stand-alone. Lucrurile de mai sus sunt valabile doar pentru vizualizarea în browser. Dacă utilizați o aplicație oficială de telefon, tabletă, smart TV sau consolă, lucrurile stau altfel acolo, fiecare cu opțiunile ei de control.

Dacă vreți Netflix pe smart TV, vă recomand unul LG (vedeți prețuri pe eMAG și PC Garage), tocmai au anunțat un parteneriat de amploare la nivel mondial.

    47 comentarii

  1. Eu am un BluRay player de la Sony care știe și Netflix. Și apropos, nu am văzut cum face Chromecast-ul, și habar nu am cum să verific. :(

      (Citează)

    • N-are vreo opțiune de informații? La mine pe smart tv am un buton info și aplicația Netflix arată rezoluția, ce sunet folosește și cât timp a trecut din clip.

        (Citează)

  2. Cu toate astea Youtube (și altele) reușește 1080p în chrome cu HTML5……

      (Citează)

  3. Asa da. De asta te citesc!

      (Citează)

  4. De-a dreptul comic, merge 1080p doar in IE11 si Edge, pentru ca aia folosesc o tehnologie pe care mai toti o considera moarta (Silverlight)

      (Citează)

  5. Cum se numesc aplicatiile astea?

    http://i.imgur.com/ii9Fd9f.png

      (Citează)

  6. * daca ai silverlight instalat.

      (Citează)

  7. In afara de televizoare puteti incerca si blu-ray-uri “smart” sau Play Station. Eu mi-am facut abonament si m-am uitat ieri cu PS3-ul. Merge de nota 10.

      (Citează)

  8. Internet Explorer strikes back !

      (Citează)

  9. de pe filelist merge de zbarnaie 1080p-ul =))) bonus: ai si subtitrare. in romana :)

      (Citează)

    • De ce să mă chinui? Cu Netflix mă uit direct pe televizor sau pe orice alt dispozitiv. Nu orice în viață trebuie furat doar pentru că e ușor să furi.

        (Citează)

  10. nea_caisă:
    Cu toate astea Youtube (și altele) reușește 1080p în chrome cu HTML5……

    Youtube stie si DRM nu?

      (Citează)

    • Tu ai si numere de bulgaria ca e mai ieftin?

      Sincer intre a sta juma de ora pe torrenti si a downloada cate un episod dintr-un serial, prefer sa dau 40 lei pe luna.

        (Citează)

  11. Am vazut ca varianta Basic de 7,99 euro nu are optiunea “HD available”, trebuie sa alegi varianta Standard de 9,99 euro.
    Iar pentru UltraHD trebuie varianta Premium la 11,99 euro

      (Citează)

  12. Nu stiu ce zici tu acolo, dar mie imi merge in 1080p. Pe Mac, cu OS X. Vazut aseara.

      (Citează)

  13. Cea mai simpla si ieftina varianta de a vedea Netflix pe TV se numeste ChromeCast. Functioneaza impecabil, mult mai bine decat HBO GO, cel putin din testele de ieri. Bine, si aplicatia de pe Android si site-ul merg mult mai bine decat aplicatia si site-ul celor de la HBO.

      (Citează)

  14. uite la Zoso planul tarifar: http://www.zoso.ro/netflix/
    bine, se poate vedea direct pe netflix.ro

      (Citează)

  15. Raspunsul era pt duby

    Dan:
    Tu ai si numere de bulgaria ca e mai ieftin?

    Sincer intre a sta juma de ora pe torrenti si a downloada cate un episod dintr-un serial, prefer sa dau 40 lei pe luna.

      (Citează)

  16. SONY au aplicatie Netflix din 2011, LG-ul nici nu prea stia de wireless inclus in TV pe atunci.

    Habar n-aveam ca pe Chrome e limitat la 720p, nu am remarcat vreo diferenta intre browser si aplicatia lor pe laptopurile cu Windows 10.

    Cea mai eleganta solutie este folosirea aplicatiei lor pentru Windows 10. Sau Android.

      (Citează)

  17. Opaaaa.. bine de stiut :D

      (Citează)

  18. Eu folosesc o extensie în Chrome pentru a primi și sunet de la niște camere IP, din Chrome direct văd doar imagine, dar nu pot activa sunetul.

    Cred că o astfel de extensie ar putea funcționa și în cazul Netflix, nu am testat încă – am să încerc când ajung acasă. Puteți încerca cu oricare dintre aceste extensii: https://chrome.google.com/webstore/search/ie%20tab?hl=ro

      (Citează)

  19. Un pic offtopic:
    RDS vine cu preturi mai bune la pachete de internet fix – https://www.mobile247.ro/wp-content/uploads/2016/01/Digi-Net-Fiberlink-preturi-2015.jpg
    Astazi am fost la un punct RDS si am trecut de la FB100 la FB300 fara cost suplimentar (acelasi tarif de 29 lei lunar), prin prelungirea contractului cu 12 luni. Singura conditie este sa nu ai stick de internet mobil gratuit – acesta a devenit contra cost in toate pachetele de net oferite. Site-ul lor inca nu este actualizat.

      (Citează)

  20. Eu am instalat aplicatia netflix pe un tv samsung UE32F6400. Am dat cautare in aplicatii si mi-a gasit aplicatia.

      (Citează)

  21. Radu, tie cum iti merge pe Edge? La mine tipa ca n-are player. Win10, licentiat, update-uri la zi.
    Nu vrea nici cum.

      (Citează)

  22. Merge impecabil si cu app-ul pentru Windows 10…

      (Citează)

  23. Ca o completare, daca-mi permiti, (1)puteti viziona toate filmele urcate pe Netflix, nu doar cele disponibile pentru Romania. Trebuie doar sa instalati o extensie in browser. Chiar si House of Cards si absolut tot…. (2) stiu 3 site-uri unde putem verifica ce filme sunt urcate zilnic pe Netflix.
    http://mystreet7.com/internet/netflix-filme-online.html

      (Citează)

  24. Daca trebuie sa stai 30 de minute pentru a descarca un episod dintr-un serial, inseamna ca ai o conexiune atat de “buna” incat tot cam atat o sa stai pana iti face streaming online si, culmea, o sa mai dai 40 lei lunar pentru asteptare.
    In ultimul an, atat UPC cat, mai ales, RDS au viteze la care episoadele se descarca in maxim 2 minute (exceptand variantele HP1080p unde ai nevoie de pana la 5 minute) mai ales daca le tragi de pe celebrul Filelist.

    Dan:
    Tu ai si numere de bulgaria ca e mai ieftin?

    Sincer intre a sta juma de ora pe torrenti si a downloada cate un episod dintr-un serial, prefer sa dau 40 lei pe luna.

      (Citează)

  25. e praf netflix …filme vechi , seriale vechi !!! as prefera sa platesc dar pentru ceva nou ceva ce nu am vazut nu filme gen matrix ….din 1900 toamna ( nu ca nu a fost calumea matrix la vremea lui ) m-am si dezabonat deja ! cand vor veni cu oferta din america , pentru ca platim mai mult decat americani atunci mai discutam !pana atunci torente !!!

      (Citează)

  26. Dan:
    Raspunsul era pt duby

    DPDV tehnic, sunt sanse foarte mari ca daca stai juma de ora sa iei ceva de pe torrenti, sa stai tot atat in buffering, ceea ce e oleaca mai enervant, daca nu ai rabdare.

      (Citează)

  27. Pe PS4 nu apare optiunea de UHD

      (Citează)

  28. Se pare ca in Edge Bitrate-ul merge chiar mai sus de 3000: 5800 in FullHD, iar pentru audio e 96 in loc de 64.

    https://goo.gl/XfqbbX
    https://goo.gl/01c5uJ

    In alta ordine de idei, sunt trist pentru ca pana si Friends e indisponibil in RO pe Netflix :(

      (Citează)

  29. nwradu:
    Chiar, nu m-am gândit să intru cu Hola ca să văd dacă apare House of Cards și cum merge totul. Mulțumesc de idee.

    Cu placere.

      (Citează)

  30. nwradu:
    Întotdeauna se găsesc scuze despre cum e mai ușor să furi decât să plătești.

    sunt de acord si eu cu argatu de data asta ….. de ce as vrea sa ma uit la filme care deja le-am vazut ( in mare parte la cinema ) …. ce legatura are raspunsul tau Radu cu ce a spus omu ?

      (Citează)

  31. Toate ca toate, dar articolul tau m-a facut sa ii mai dau o sansa la Edge. Nu e un browser cu care sa nu vreau sa am de-a face, le-a iesit OK la Microsoft dupa toate dezastrele din trecut.

      (Citează)

    • Daca ai Edge, ai W10. Incearca aplicatia Netflix, are cel mai mare bitrate A/V, chiar si fata de Chrome & Edge.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus