un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Și după ce-a înfrânt McDonald’s, Jamie Oliver a câștigat singur și al doilea război mondial

7 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Mi-au arătat astăzi vreo 20 de persoane articolul de pe expunere.ro unde se zice că Jamie Oliver a câștigat “procesul de judecată” împotriva McDonald’s, dovedind astfel că nu-i comestibilă carnea din burgerii lor. Mai exact, bucătarul “a descoperit adevărul teribil” despre cum carnea este făcută din grăsime de vită și spălată cu hidroxid de amoniu, fără de care “la bucatele respective era imposibil să te uiți fără lacrimi” și “pe care nici câinele nu s-ar încumeta sa le manance”.

Ca întotdeauna, sunt uimit de câți oameni iau de bună orice găsesc scris pe Internet. Nu înțeleg cum s-a împământenit această idee, că dacă este pe net este și adevărat, indiferent de subiect, așa că hai să dau un share și să o iau de bună pentru tot restul vieții. Mă fascinează această putere de convingere pe care o are nu doar un text, ci un text aflat pe un site pe care intri prima oară, despre care nu știi nimic, nici măcar numele persoanei care l-a scris, dar îl crezi oricum.

Mi se pare fascinant și în același timp înspăimântător. Încep să cred că și Internetul va avea nevoie, în curând – sau poate că are deja nevoie -, de un fel de ghid, de sistem de rating, de un sistem de sortare prin care toate bazaconiile de pe zeci de site-uri să nu mai consume bandă pe fir și timpul cititorilor, altfel vom fi îngropați sub o avalanșă de știri de toate felurile, mai ales în contextul în care tot mai mulți din generația tânără spun că se informează exclusiv de pe Internet.

Mă întreb și cine o fi “pacientul zero”, adică omul de la care au pornit share-urile. Cine este cel care citește un astfel de site, care a decis că se va informa de acolo și le va da și altora mai departe informațiile. Sunt curios ce-l motivează să facă asta.

Revenind la acest articol în particular, avem așa:

  • știrea pe care se bazează este din ianuarie 2015. Cei de la “expunere” o dau ca și cum ar fi de astăzi.
  • hidroxidul de amoniu nu a fost utilizat în Europa, lucru nemenționat în “expunere”. De fapt cred că doar în SUA carnea mai era spălată cu această substanță. Hidroxidul de amoniu (amoniac dizolvat în apă, formulă NH4OH, numit și apă amoniacală) era folosit pentru a elimina eventualele bacterii, dar Oliver a spus (pe bună dreptate) că sunt metode mai bune de a igieniza carnea decât folosind această substanță chimică.
  • n-a fost nici un proces. Jamie Oliver n-a dat în judecată McDonald’s, nici invers. Pur și simplu a prezentat la televizor cum se tratează carnea și i-a rugat să nu mai folosească substanța, campania a prins la public, lanțul fast-food a acceptat ulterior să schimbe carnea.
  • în SUA, majoritatea lanțurilor mari de fast-food au renunțat în ultimii 3 ani la hidroxidul de amoniu, solicitând furnizorilor să nu le mai dea astfel de carne. Hidroxidul de amoniu nu este interzis în SUA, dacă se utilizează în anumite moduri și concentrații, chiar dacă numele și restul utilizărilor sale nu-l fac foarte popular (e un agent de curățare). McDonald’s nu era singurul utilizator de astfel de carne.
  • fotografia din articol, cu “pink slime”? O imagine generică, nu știu de unde. Pink slime este un termen generic pentru carne tocată foarte fin, până devine o pastă, și spălată cu hidroxid de amoniu. Dacă mă întrebați pe mine, seamănă a parizer sau cremwurst sau carne utilizată pentru hrana animalelor. McDonald’s se jură că nu foloseau așa ceva oricum și, de altfel, nu cred că prin prăjire acea spumă roz poate căpăta textură și fibre de carne tocată normal, nu?
  • În alte știri de pe site-ul “Expunere” aflăm că România este țara cu cele mai multe puncte energetice de pe Terra, de exemplu. În Termeni și condiții aflăm că “NU SUNTEM RESPONSABILI PENTRU CONŢINUTUL SITE-ULUI EXPUNERE.COM, ÎNTRUCÂT ARTICOLELE GĂZDUITE DE EXPUNERE.COM SUNT PRELUATE DE PE ALTE PORTALURI.”, deși sursa originală nu-i precizată în articolul despre McDonald’s. Cu alte cuvinte, putea fi scris de oricine, preluat de oriunde, iar oamenilor chiar nu le pasă de proveniență. Articolul a fost apoi preluat de alte site-uri de calitate precum Justițiarul, Cap Limpede și Replica Online (nu mai dau linkuri).
Citește și: alte mituri demontate.

Știți de când sunt publice astfel de informații? De prin 2012, când fast-food-ul a anunțat că începe să renunțe la hidroxidul de amoniu, și multe publicații și site-uri de știri românești au spus încă de atunci acest lucru. După cum spuneam recent, toate informațiile sunt la liber pe Internet, disponibile oricui, trebuie doar să vrei să te informezi, nu să dai orbește mai departe tot ce-ți pică în față, fără cel mai mic discernământ.

Bonus: filme din SUA și din Australia despre cum se produce carnea de burgeri:


O altă chestie de zilele trecute din lumea fast-food-urilor: adevărul teribil despre KFC și cum nu poți comanda în maghiară ceva, deși clienta a observat că cel de la casă avea nume unguresc și i-a propus să vorbească astfel:
kfc_maghiara

Mai jos și explicația de la KFC:
kfc_maghiara_1

Mai jos și explicația de la un cont fals cu numele Relații Clienți, care face mișto de diverse branduri pe net:
kfc_maghiara-001

Care-i adevărul? Chiar nu-mi pasă. Poate că respectivul chiar era în pregătire și instructorul trebuia să-l audă cum vorbește cu clienții, dar faptul că domnișoara reclamantă consideră că refuzul respectiv este un mod prin care restaurantul își “alungă clienții prin astfel de instrucțiuni date angajaților” arată că problema este la ea, nu la restaurant. Știți cum aș fi reacționat eu? “Bine… dă-mi atunci 5 crispy, meniu mare cu apă și sos ketchup, aici, atât, cu cardul te rog!”.

(După care ar fi urmat replicile inevitabile “da, mare… nu, ketchup… vreau apă plată… scuze, mi-ai pus usturoi în tavă, vreau ketchup… cardul”)

    20 comentarii

  1. Ce, ba, tu stii maghiara?

      (Citează)

  2. Mie-mi place de asta cu Relatii Clienti, mese omu’

      (Citează)

  3. Oricum eu incurajez McDonald’s. Sunt foarte buni in reciclarea deseurilor.

      (Citează)

  4. Mai de dimineata aparea si sursa articolului, pe FB. Era un fel de can-can rusesc.

      (Citează)

  5. Stai să vezi când află că covrigii sunt tratați cu sodă caustică. McDonald a legjobb :D

      (Citează)

    • Stai sa vezi cand o sa afle cate tone de clorura de calciu(din aia cu care se dezgheata soselele) se folosesc in industria berii.

        (Citează)

  6. jó estét kívánok :)

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    08/12/2015 la 6:16 AM

    Haha, auzi ca netu prosteste. Cum ar veni manipuleaza. Ba esti nebun? Ia mai spune-ne cum ne anunta basescu inca de acum 8 ani ca e nasol in spitale si noi nu l-am ascultat.

    Pai tu si restul cu redusii astia faceti bani. Sunt copiii vostri, publicul tinta si sursa de venit.

      (Citează)

    • Nu, eu alt gen de oameni încerc să atrag. Că altfel puteam face un site de bazaconii și atrăgeam și mai mulți, că să aduci oameni pe un site nu-i greu, câtă vreme exploatezi subiectele potrivite.

        (Citează)

  8. De ce trebuie sa existe mizeria asta de cearta in romani si maghiari? Sunt curios daca acea persoana era in alta tara, gen Anglia si cerea in maghiara comanda ce primea ca raspuns. Nu am nimic cu maghiarii (nu suport extremistii) sunt oameni ca oricare altul, dar hai sa nu mai agitam rahatul pentru chestii minore. Putin zicea bine, vii in Rusia? Atunci te comporti ca un rus, mananci ca unul, vorbesti ca unul, bei ca unul, nu ai nici un drept in plus sau in minus, dar la noi in romania deja facem pe noi la orice rahat ca suferim de “minoritate”.

      (Citează)

  9. Pentru detalii exista chiar o carte intreaga dedicata Burgerului: http://bit.ly/The_Book_of_Burger

      (Citează)

  10. Bine gandit Attila :))

      (Citează)

  11. M-a bucurat foarte tare abordarea ta si “gandul” documentat… Vazusem si eu share-ul alarmant de dimineata si alte cateva stiri pe tema. Filtrul de care ziceai nu exista, pentru ca oamenii sunt gata sa creada orice e scris sau spus (online, presa, tv). E mai simplu sa iei o idee de buna decat sa gandesti, nu? Iar “pacientul zero” ( daca nu e chiar autorul anonim care se freca pe maini si astepta sa curga view-urile si share-urile garla) probabil considera ca face un bine umanitatii.

      (Citează)

  12. Nu te-ai prins ce voia femeia de la KFC. Nu e vorba de o problema de comunicare sau ca ea nu se descurca sa comande in limba romana, era vorba de Tg Mures si cum acolo toata lumea, inclusiv KFC trebuie sa vorbeasca maghiara ca asa vor ei.

    Uite cat de bine scrie in romana. E cam greu sa scrii atat de bine si sa nu poti vorbi deloc.
    Cum sa faci tu un KFC in Tg Mures si sa nu conditionezi angajatii sa vorbeasca maghiara ca si cum am fi in fucking Ungaria…

      (Citează)

  13. Pe bune? De cand In Romania limba oficiala e maghiara? E limba romana, Stimata ofuscata ca angajatul nu-ti vorbeste in limba lui Atilla -Hun :))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus