un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce oribil! Apple a făcut un accesoriu util pentru iPhone!

9 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

S-a umplut netul străin și românesc de articole despre cum noua husă-baterie pentru iPhone este urâtă, groasă și nu respectă filosofia de design a lui Steve Jobs.

Total adevărat, de altfel, dar e momentul să trecem peste aceste lucruri deoarece au devenit irelevante.

În primul rând, hai să o lăsăm mai moale cu Sfântul Jobs. Nimeni de aici nu l-a cunoscut personal, iar declarațiile sale publice despre design și user experience erau făcute în contexte în care-și lăuda propriile produse. Normal că ceea ce scoteau ei pe piață era “ce-și dorea lumea” și “cum trebuie să fie” și “cel mai bun design de la roata rotundă încoace”.

Știți cine l-a cunoscut cel mai bine pe Jobs? Colegii săi din Apple, cei cu care lucra în fiecare zi și unde Jobs a fost implicat nu doar în produsele lansate până în momentul morții sale, ci și într-un roadmap pe mulți ani înainte, că așa lucrează companiile. Sunt sigur că încă de atunci știa și creionase în linii mari cum va fi un Apple Watch, un iPad Pro și restul strategiei de dezvoltare și diversificare. Astfel de chestii nu se fac de la o lună la alta.

Dincolo de asta, Jobs a murit acum 4 ani. Piața s-a schimbat, nevoile oamenilor s-au schimbat. S-a uitat și Apple pe studii și a zis:

“-Băi, ce vor oamenii?
-Baterie mai bună!
-A apărut vreo tehnologie mai nouă de baterii?
-Nope!”

Și atunci au avut de ales. Telefoane mai groase, adică un regres față de design-ul actual, sau păstrează ideile lui Jobs și spiritul companiei și oferă în continuare un model ca la carte, iar cine vrea mai mult sau vrea diferit își rezolvă nevoile prin accesorii cumpărate separat? Păi a doua idee sună mai bine.

Așa că s-au uitat din nou la studii de piață:

“-Ce cumpără oamenii?
-Baterii externe sau huse cu baterie!
-Câte?
-Multe, șefu’!
-Păi și de ce nu oferim chiar noi una, ca să nu lăsăm altora profitul?
-…”

Și așa stau lucrurile. Dacă vezi o nevoie pe piață, o poți îndeplini tu, crescându-ți business-ul, sau poți rata ocazia pentru a respecta un cod despre care noi doar bănuim că ar exista și credem că trebuie să fie mai puternic decât codul acționarilor (care este foarte scurt, “fă bani, mulți!”).

Nu de alta, dar discuția asta s-a mai purtat. Sfântul Jobs promisese că Apple nu va face niciodată telefoane cu ecran mare. Niște ani mai târziu le-a făcut, că le cerea piața. Rezultatele? O condamnare generală și o boicotare a vânzărilor Apple pentru că au încălcat promisiunile. Vânzări record în toată lumea și atragerea clienților inclusiv de la concurență.

Da, e urâtă. Dar telefonul este și o unealtă, unii au nevoie de așa ceva, și mai important este că și Apple a descoperit acest lucru.

husa_apple_baterie_4

husa_apple_baterie_3

husa_apple_baterie_2

husa_apple_baterie_1

Pun pariu că majoritatea celor care scriu acel gen de articole n-au iPhone sau, dacă au, îl țin în huse de protecție.

    29 comentarii

  1. Si chiar nu mi se pare asa rea! Cred ca eu mi-as lua!

      (Citează)

  2. Si chiar nu mi se pare asa rea! Cred ca eu mi-as lua!

      (Citează)

  3. nici nu ma asteptam sa fie ceva super ieftin :)). Stiu cat dau pe incarcatoare aproape in fiecare an… si in fiecare an se strica! Acum am un incarcator lipit tot cu izoler band.

      (Citează)

  4. N-am Iphone si tot zic ca:
    – e extrem de urata;
    – nu cred ca este ergonomica nici cat un cartof;
    – este si scumpa. De acceasi bani iti iei Mophie (http://www.amazon.com/mophie-juice-pack-Air-iPhone/dp/B00S5FG91G/ref=sr_1_2?s=wireless&ie=UTF8&qid=1449663721&sr=1-2&keywords=mophie+iphone+6) care iti mai da inca vreo 900 mAh in plus.

      (Citează)

  5. Seamănă cu un iPhone gravid.

    În altă ordine de idei, am iPhone 6 Plus și îl țin in husă UAG. Ajung după o zi de muncă la vreo 30% baterie, așa că momentan consider inutilă o carcasă cu baterie inclusă.

    Nu am vrut niciodată un telefon subțire sau finuț, doar s-a nimerit să-mi placă iPhone.

      (Citează)

  6. Apple a reusit sa scoata Nokia de pe piata inpingand designul lor “ultra thin” pana la limita bendgate-ului. (Simplificand si exagerand, desigur.) Pentru ca, au spus ei, designul bate functia iar bateria de 10 ore este suficienta, nu 1 saptamana ca la telefoanele pe Symbian. Acum, in loc sa revina cu un design decent, cu o baterie mai mare si mai groasa, vin cu aceasta solutie oribila. Aud ca ledul care indica daca este incarcata sau nu este in interior si nu poate fi vazut cand are telefonul inauntru. #facepalm

      (Citează)

  7. De citit: http://folklore.org

    pagină scrisă inițial și menținută de Andy Hertzfeld, unul din membrii echipei care a creat MacIntosh-ul original. Are foarte multe povestiri, inclusiv despre implicarea lui Steve Jobs, relatiile din Apple, etc etc

      (Citează)

  8. desi ma doare in cot despre cum arata noua husa de iphone, ca nu am si nu o sa am niciodata iphone, trebuie spus ca ideea in sine e ridicola.

    e un telefon ultra thin caruia trebuie sa-i dublezi grosimea daca vrei sa-l folosesti decent.

    nu e de neconceput un moment in care Apple o sa vanda pe post de telefon doar ecranul, ca sa poata spune ca au in continuare cel mai subtire telefon din lume.
    sigur, daca vrei sa il si poti folosi mai mult de 2 minute, ai nevoie de o baterie externa de 2 cm grosime.

      (Citează)

  9. Cand vad husa asta ma gandesc automat la ridicatura de pe capota de la Dacia Papuc diesel. Ta na na na: http://imganuncios.mitula.net/dacia_papuc_8820131448747548782.jpg

      (Citează)

  10. Robo:
    nu e de neconceput un moment in care Apple o sa vanda pe post de telefon doar ecranul, ca sa poata spune ca au in continuare cel mai subtire telefon din lume.
    sigur, daca vrei sa il si poti folosi mai mult de 2 minute, ai nevoie de o baterie externa de 2 cm grosime.

    Nu e chiar asa de negru dracul, totusi. Eu am iPhone 6s (care intr-adevar e imbunatatit din punctul asta de vedere fata de modelul de-l aveam inainte), si tine cam o zi si ceva (aproape doua, uneori). Sunt sigura ca sunt Samsungi pe piata care tin mai putin de atat, sau tot pe acolo, asa ca e un pic mult spus ca e un telefon prost ca tine prea putin. Putea sa tina mai mult daca-l faceau mai gros? Sigur, dar chiar in halul ala de inutilizabil cum zici tu nu mi se pare ca e.

      (Citează)

  11. Marius Serban

    09/12/2015 la 4:36 PM

    :) Comentariu offtopic, recunosc :

    Sony Xperia Z ultra al meu, tine 2 zile si am toate serviciile pornite, internetul pornit tot timpul si mai stau si pe el in jur de 6 ore cumulate / zi.

    Dar Iphone este incununarea artei de a face telefoane, dupa parerea unora.

      (Citează)

  12. Adevarul e ca-l face tare urat. Puteau si ei sa mareasca grosimea uniform, nu doar pe 75% din suprafata, FFS.

      (Citează)

  13. Povesti cu cocosul rosu.
    Arata ca naiba dar e mai rentabil sa vanda accesorii decat sa imbunatateasca bacteria telefonului.

      (Citează)

  14. Cum ar zice un viitor fost coleg: este urata cu spume! S-au tâmpit.

      (Citează)

  15. “-Ce cumpără oamenii?
    -Baterii externe sau huse cu baterie!
    -Câte?
    -Multe, șefu’!
    -Păi și de ce nu oferim chiar noi una, ca să nu lăsăm altora profitul?
    -Gata sefu, stiu! Le aruncam o baterie intr-o husa de silicon, punem conectorul nostru proprietar, cerem pret premium. O sa fie cea mai urata, nepractica si scumpa husa cu baterie dintre toate cele de pe piata pentru telefonul nostru, dar nu conteaza, mactardul tot o sa scoata banul :|”

    Cand ai atat de multe resurse la dispozitie si poti invata din experienta si designul altora, Apple aleg sa arate ca in continuare aleg cea mai lenesa varianta posibila.

    Si uite asa lumea in loc sa cumpere varianta gandita cu cap de la Mophie, o sa cumpere jegul asta penal.

      (Citează)

    • Ive si cu divizia lui o tin in betii in ultima vreme. Apple Mouse-ul se incarca intr-un mod retard, stylusul de la iPad-uri la fel…

      Radu ce le mai ia apararea, ca sunt cei mai cei, dar nu observa ca cititorii lui nu prea sunt fani… :)

        (Citează)

  16. stiu ca suna ciudat, dar te tog baneaz-o pe simona. multumesc.

      (Citează)

  17. mormaila:
    stiu ca suna ciudat, dar te tog baneaz-o pe simona. multumesc.

    sau pe mine.

      (Citează)

  18. Nu sunt de acord, pentru ca:
    – tehnologii noi pentru baterii exista, Li-Ion sunt deja vechi, Li-Polymer sunt relativ curente, si exista si mai noi
    – designul este urat si prost, cu tesitura aia pe spate, fata de ce puteau face daca studiau un pic pe cei de la Mugen power si invatau din experienta lor
    – bateria tine mai mult daca se deranjeaza Apple sa optimizeze consumul in idle.

      (Citează)

    • Nu au niciun interes sa investeasca intr-un alt tip de baterie, fiindca ar urca costul lor de productie, ar cere prea mult cumparatorilor si ar intra iarasi in anonimat.

      Oricum, fiind si cei care au cam dat trend-ul ca bateria sa nu mai fie detasabila, ideea lor e ca oricum peste jumatate de an, un an, iti bagam pe gat alta tehnologie ‘inovatoare’ si ti-l schimbi. Hai mai ia si un adaptor ca am pus doar un port USB in noul MacBook, dar da-ne si niste bani, ca doar ai design super, nu te plange.

      Iar ei oricum au alte investitii, de exemplu un al doilea megalomaniac mascat ca e green efficient HQ, ca de ce si-ar baga banii intr-o fabrica de productie in house cum a facut Samsung, lasa-i pe chinezii aia cu bare la ferestre sa se dea cu capul de ele.

      Dar na, fanii au impresia ca astea sunt baliverne si suntem noi ofticosi ca au ei Apple.

        (Citează)

  19. “-A apărut vreo tehnologie mai nouă de baterii?
    -Nope!”
    De când eram copil, prin 2003, și am pus prima dată mâna pe o revistă XtremPC, mereu citeam articole:” baterie revoluționară”, “milioane de cicluri de reîncărcare”, “autonomie de ani de zile”…
    După 12 ani avem tot baterii Li-Ion. Da, a mai scăzut volumul pe capacitate, într-adevăr.

      (Citează)

  20. Si cum o sa se numeasca chestia asta? Quasimodo iPhone?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus