un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A doua săptămână de plată #doarcucardul MasterCard

9 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Așa repede a mai trecut o săptămână? Parcă abia făceam totalul cumpărăturilor mele și controlam lista extrasului de cont pentru detalii. În fine, a doua săptămână din luna în care MasterCard m-a provocat să plătesc #doarcucardul a decurs destul de asemănător cu prima.

Ca să încep tot cu locurile unde nu am putut plăti cu cardul, am repetat experiența de la metrou. Mă tot gândesc cât de ușor s-ar putea integra în stațiile de metrou niște vendomate care să permită doar plată contactless. Deci nu cu cardul, ci numai cu card contactless, pentru a încuraja adopția acestora, adică un vendomat unde apeși un buton pentru a selecta între 2 sau 10 călătorii, apropii cardul de cititor și puf, cartela solicitată iese din aparat. Magie! Ar dura 5 secunde o achiziție, mult mai puțin decât durează să bagi banii prin acea mică fantă de la ghișeu și să primești restul tot pe acolo.

Pe la piață tot n-am dat, dar am fost în schimb la un Lidl și am cumpărat de acolo inclusiv legume, așa că am evitat un loc unde uzual nu poți plăti cu cardul. Am avut grijă să luăm și măcar un produs Deluxe pentru a participa astfel la concursul de care v-am spus săptămâna trecută, că nu mi-ar sta rău într-un Audi A6, premiul cel mare.

Momentan ești obligat să folosești cash și dacă vrei să lași un bacșiș cuiva, de exemplu la restaurant. În alte țări se poate lăsa bacșiș și la plata cu cardul, dar alte țări au mulți ani în fața noastră experiență cu astfel de metode de plată și fac mult mai multe lucruri cu ele. Așa că am făcut singurul lucru posibil, n-am mai dat bacșiș. Glumesc, am rugat-o pe Matilda să lase ea ceva ospătarului, așa că practic eu am plătit doar cu cardul! Regulile lunii n-au fost încălcate!

Ce-am mai plătit cu cardul:

Două curse Uber. Practic din februarie, cu vreo două excepții legate de aeroport, eu am mers numai cu Uber și am plătit totul cu cardul, direct din aplicație. Banii pleacă automat, nici măcar nu apăs vreun buton. E un sentiment mișto la finalul cursei când ajungi la destinație, îi urezi cele bune șoferului și te dai jos de parcă ai coborî din limuzina ta, fără să mai faci schimb de bancnote cu șoferul.

Factura de telefon și cea de Internet. Simplu și rapid cu cardul prin interfețele lor de plată. Cred că de la anul voi căuta prin meniuri cum să automatizez aceste plăți.

Purcari Freedom Blend. Este un vin roșu bun, găsit de obicei prin hipermarketuri și magazine, făcut de moldovenii de la Purcari ca un cupaj din trei soiuri: rară neagră (Moldova), bastardo (Ucraina) și saperavi (Georgia). Vinul a fost făcut prima oară în 2011 la aniversarea a 20 de ani de când aceste trei țări și-au câștigat independența față de URSS/Rusia. Dar nu din motive istorice l-am luat, ci pentru că-i bun, că am mai luat și altădată și știam ce ne așteaptă.
purcari_freedom_blend

Mi-au sosit pantofii comandați de la Ecco săptămâna trecută și plătiți online. Mă declar mulțumit de ei, este o piele de foarte bună calitate, groasă, dar moale, și îmi plac șireturile făcute tot din piele. Și pisicilor le plac foarte mult și le atacă atunci când le mișc, motiv pentru care am ajuns să mă încalț în altă cameră, cu ușa închisă.

Un SSD de pe Amazon Germania. Comandat pe 3 decembrie la un preț bun, plătit online cu MasterCard și ales transport rapid, livrat pe 9 decembrie de un curier UPS. 480 GB baby! Scump, dar știu că-i un SSD pe care-l voi folosi vreo 5 ani, pe când unul de 120 GB s-ar fi umplut mult mai repede și ar fi trebuit să stau mereu cu ochii pe spațiul disponibil.

ssd_sandisk

Calif Militari, sâmbăta trecută. Un alt local unde mi-ar plăcea să văd POS-uri contactless, având în vedere că majoritatea bonurilor sunt sub 100 de lei, deci ar putea fi plătite cu o simplă atingere. Eu fac asta des la Mega Image, de fapt de când au introdus POS-uri contactless cred că numai așa am plătit, și-mi place tot mai mult.

O chestie la Calif: cred că am mai zis asta, dar rețeta mea de kebab bine făcut include să-l luați la pachet, nu să-l mâncați acolo, pentru că ei țin legumele și salatele la rece în galantar acolo. Nu la temperatura camerei, ci la rece, ceea ce nu prea se potrivește în lipie cu carnea caldă. Așa că luați la pachet, iar acasă puneți întreg kebab-ul la microunde câteva secunde, până când și lipia devine călduță. Asta înseamnă că salatele din interior sunt și ele un pic calde, plăcute gurii, dar fără a fi moleșite, iar carnea e fierbinte. Dacă toate ingredientele au fost și bine amestecate între ele pentru omogenizare și ai cerut și un pic mai mult sos, va fi demențial.

Un pulover cu glugă de la Reserved, culoare galben hepatită muștar. Este unul dintre magazinele mele preferate și mereu intru să văd ce mai au pe acolo. Am avut baftă mare, între 4 și 6 decembrie au avut 20% reducere din prețul de pe etichetă cu ocazia Sfântului Nicolae, așa că l-am luat.
pulover_reserved

Am înțeles de la Moș Nicolae că acesta ar fi plătit cu cardul său MasterCard niște bomboane pe care apoi i le-a lăsat Matildei în pantofar, spre surprinderea noastră.

Și în final, my precious, bilete la viitorul Star Wars, cumpărate online de pe site-ul cinematografului. Fix ca-n reclamă, pot spune că le-a plătit MasterCard, dar bucuria de a vedea filmul la ora 0:05 în ziua premierei este neprețuită. Matilda încă nu s-a prins că vom ajunge acasă la 3 noaptea și la 7 ne trezim, că-i totuși zi de muncă.

bilet_star_wars

    14 comentarii

  1. in brasov SW-ul e numai in format 3d, la care nu pot sa ma uit. asta e, astept sa apara intr-un format mai comestibil. o sa fie cam greu sa ignor spoilerele pana atunci.

      (Citează)

    • Toate sunt 3D. Aici rulează în format IMAX, în 3D normal, în 3D cu sunet Dolby Atmos în sala care are aÈ™a ceva, È™i în 3D cu vocile dublate, probabil pentru copii.

        (Citează)

  2. Radule, prea mare realizare sa stii ca nu e. Tu stai in Bucuresti, unde plata cu cash ar trebui sa fie cvasi-inexistenta. Eu fac “revolutie” in grota asta de Ploiesti, insistand sa platesc inclusiv taxele de preschimbare buletin, nu cu cardul, ci online, la fel ca si… tine-te bine… intretinerea la bloc. Beat this! I dare you!
    Cica sunt primul din Ploiesti (si singurul) care a platit taxa aia de 5 lei la Trezorerie, prin Home Bank! Dupa cum spuneam: beat this! I dare you! :D
    Last but not least: la Mc platesc cu contact-less, la fel la Mega Image, la Carrefour (cu Auchan inca mai duc lupte grele – au POS-uri dar nu sti usa le foloseasca), la H&M sau Zara (nu mai stiu exact care), parca si la OMV. Repet, in Ploiesti, nu in Bucuresti.

      (Citează)

    • Ar trebui, să È™tii, dar nu este. ÃŽn BucureÈ™ti sunt foarte multe carduri, dar mulÈ›i oameni folosesc cash inclusiv acolo unde există POS-uri, de exemplu în restaurante unde poÈ›i zice “adu POS-ul”.

      În țară sunt probabil mai puține POS-uri instalate, dar e genul de situație unde implementările încep din București și se duc încet-încet și în restul orașelor.

      Important este să conștientizezi că poți plăti în multe locuri cu cardul, ceea ce este mai sigur și mai comod și fără bătaie de cap, iar din obișnuința asta vor vedea și magazinele că e cazul să pună POS-uri în cât mai multe locuri.

        (Citează)

    • @primul din Ploiesti (si singurul) care a platit taxa aia de 5 lei la Trezorerie:
      – Cum faci asta ? Stii contul de trezorerie ? Si apoi mergi cu numarul ala din homebank la ei ? Si sunt ei atat e draguti incat sa verifice plata ? sau ?

        (Citează)

    • @catalinx – am gasit conturile pe site-ul lor. Am platit, am printat extrasul Home Bank al tranzactiei, si m-am dus la ghiseu. Tanti de acolo era ingrijorata ca daca toti fac cum am facut eu, ea isi pierde jobul. A sunat-o pe sefa ca sa confirme, si s-a rezolvat. “Sefa, a venit aici un domn care zice ca a platit pe Internet… Da, e contul nostru. Da, si cel de la Primarie… E bun? Deci ii dau… Bine.”
      Zice “ma iertati, dar nu am mai vazut asa ceva… sunteti primul din Ploiesti…” Pai zic “am luat conturile de la dvs. de pe site. De ce nu le ziceti sefilor sa va faca training?” “Pai ne-a facut, dar daca n-am mai vazut pana acum asa…”

        (Citează)

  3. Tare: cumparat de la Amazon Germania, venit in cutie de Amazon Franta. :D
    In all fairness, mie mi-a venit colet prin Cargus, in cutie de Fan Courier.

      (Citează)

    • Nu, e o cutie generică, scrie pe margine acolo È™i de franÈ›a È™i de spania.

      Mai interesant este că a venit produsul fără nici un act în cutie, doar cu adresa mea pe AWB.

        (Citează)

    • Nu mai stiu cum e, dar parca cei din vest au renuntat la diverse hartii, cvasi-inutile.

        (Citează)

  4. Leo: Tare: cumparat de la Amazon Germania, venit in cutie de Amazon Franta. :DIn all fairness, mie mi-a venit colet prin Cargus, in cutie de Fan Courier.

    Daca te uiti mai atent vezi ca sunt mentionate toate pe cutie, fr, it, es, co.uk si probabil si de dar nu se vede.
    Interesanta experienta doar cu cardul, insa orice situatie poate fi evitata daca plateste altcineva cash pt tine si faci un transfer apoi catre el/ea asa ca mai bine nu lasai bacsis in restaurant daca nu se putea cu cardul poate ii stimulai sa bage (ma rog, daca ai primit si bon).

      (Citează)

  5. după cum spuneam într-un post anterior… în vest la sume mici nu acceptă cardul, de ex la Carrefour sau Auchan în FranÈ›a scrie mare că nu acceptă card la sub 10 euro… deci, România mai are de învățat de la vestici, într-adevăr, cum spui tu :-)

      (Citează)

  6. nwradu:
    Nu, e o cutie generică, scrie pe margine acolo și de franța și de spania.

    Mai interesant este că a venit produsul fără nici un act în cutie, doar cu adresa mea pe AWB.

    Pai nu ti-ai cumparat deja SSD de 480GB de Black Friday?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus