un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prima săptămână de plată #doarcucardul MasterCard: shopping, dulciuri și o rețetă bună la cuptor

3 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Prima săptămână din luna în care MasterCard m-a provocat să plătesc #doarcucardul a decurs foarte bine, adică am plătit cu cardul aproape integral, după cum mă și așteptam.

Probleme au apărut doar în două locuri. Primul, unde mă și așteptam, la metrou: stația Tineretului nu are POS-uri la case și nici automate de vândut cartele, așa că am scos bancnote din buzunar și am cumpărat o cartelă. Culmea, se poate intra și la metrou cu cardul (fie plătești contactless la aparatele de taxat, chestie valabilă doar cu carduri MasterCard, fie plătești cu cardul la un vendomat de cartele), dar eu voiam o cartelă cu multe călătorii, nu să plătesc contactless una, iar vendomate nu sunt în această stație.

Al doilea caz a fost în cartier, la o măcelărie unde m-am dus chitit să cumpăr un mușchiuleț de porc. Am intrat, am văzut carnea, m-am uitat la casa de marcat și am văzut că nu au POS. Prin urmare, n-am mai cumpărat, ci am ieșit din magazin și m-am dus 20 de metri mai departe, la o altă măcelărie unde am luat fix același lucru și am plătit cu cardul. Am senzația că genul acesta de magazine “de desfacere”, unde se cântărește pe loc marfa, nu prea sunt obișnuite cu plata cu cardul, deși vânzătoarea, o doamnă simpatică în vârstă, s-a descurcat foarte bine cu POS-ul și cardul meu. Dați mai la final de articol pentru o rețetă bună de mușchiuleț de porc.

Și atât. În rest am plătit peste tot cu cardul (am luat legume tot de la supermarket, nu din piață, dar nu musai ca să plătesc cu cardul, ci din comoditate), așa că profit de ocazie ca să vă arăt și câteva produse noi prin magazine.

Milka Oreo – ciocolata asta mică este genială. Sunt deja pe la a patra cumpărată, tot agăț câte una de câte ori intru la Mega Image. Și cea de mai sus e bunicică, un fel de “drops” de ciocolată ce are o alună în centru. Cred că sunt noi, că eu le-am observat abia săptămâna trecută.

milka_oreo

Lidl – ne-am făcut de cap cu un coș imens. La Lidl se desfășoară până pe 27 decembrie un concurs mișto: cumpără cel puțin un produs din gama Deluxe, plătește cu un card MasterCard sau Maestro și poți câștiga un Audi A6, 5 Smart TV-uri Samsung Ultra HD de 121 cm sau 10 telefoane Galaxy S6 Edge. Detalii găsiți aici, dar pe scurt nu trebuie făcut nimic special, te va anunța banca dacă ai câștigat, că văd ei al cui este cardul folosit la plată.
lidl_mastercard_audi

Dacă vreți niște recomandări de produse Deluxe bune, luați acele prăjituri profiterol pe care îl vedeți în coș în dreapta sus. Sunt bune și așa goale, că sunt acoperite cu ciocolată, iar în interior au o cremă bună, dar cu niște frișcă sau înghețată devin și mai bune.

Cafeneaua M60 – eram pe strada Mendeleev și am intrat la M60, o cafenea despre care am auzit multe lucruri bune. Spațiu destul de mare, cafea bună (proaspăt prăjită de Guido), nu se fumează în interior (iar fumătorii ieșeau fără problema afară și fumau pe trotuar, ca în străinătate). Machiatto a fost un pic cam slab și servit în pahar, dar poate nu mai aveau căni în acel moment. Aici comanzi și plătești la bar și-ți aduc ei apoi comanda la masă, așa că am plătit fără probleme cu cardul, dar bacșișul l-am lăsat cash într-un borcan de acolo.

m60_cafe

Bergenbier Ale – am găsit-o la Mega Image la câteva zile după lansarea oficială și am luat două sticle. Am văzut apoi că a apărut și la cutie. E bună, chiar mi-a plăcut, e amăruie, dar interesantă la gust. În glumă așa, parcă n-ai zice că-i Bergenbier…

Carne! – am fost la un Mega Image Concept Store nou, făcut lângă noul bloc turn de la Barbu Văcărescu/Aviatorilor, lângă Promenada Mall, și ca în celelalte Concept Store-uri mi-a plăcut raionul de carne. Aveau aici fripturi deja tăiate și porționate din vită Prussiana sau Black Angus, plus miel și alte animale din rase bune pentru friptură. Prețurile sunt pe măsură, dar dacă doriți cea mai moale carne, luați o pereche de mușchiuleț de vită (se mai numește tournedos în unele magazine) și faceți-o medie.

carne_mega_image_concept_store

Ce altceva am mai plătit cu MasterCard:

  • reclame Facebook și Google
  • Rocket League pe PlayStation Network, că a fost la ofertă, și Wolfenstein The New Order de pe Steam, că era la super-ofertă și de mult îl urmăream, plus Killzone și Call of Duty MW3 de la Media Galaxy, că erau la ofertă (v-am spus și vouă de oferte, nu vă uitați urât la mine)
  • tricouri de pe Teepublic, că erau la ofertă de Black Friday
  • niște pantofi de la Ecco, că erau la ofertă (poveste lungă aici, comerțul online încă e un mister pentru mulți, dar v-o zic cu altă ocazie)
  • factura la curent
  • niște prăjituri la cofetăria Ina din cartier. Dacă stați prin Tineretului sau treceți prin zonă, mergeți la cofetăria Ina, vizavi de Piața Norilor. TOATE prăjiturile sunt bune, dar pricomigdalele cu ciocolată și cele cu lămâie sunt preferatele noastre, mai ales la cafea.

Vă promisesem la începutul articolului o rețetă de mușchiuleț de porc. E simplă de tot, e nevoie doar de cuptor. Găsiți mușchiuleț aproape în orice magazin de carne, iar o bucată pentru două persoane, ba chiar trei, costă cam 10-12 lei.

Luați carnea și dați-o cu sare, piper, cimbru și ce alte condimente mai vă plac vouă, de exemplu eu o dau cu mult curry. Lăsați-o să stea așa vreo câteva ore, ca să intre atomii de arome în carne. Opțional puteți să o împănați cu un pic de usturoi, adică tăiați un cățel în felii subțiri, faceți în carne niște despicături până la jumătate cu vârful unui cuțit și băgați în fiecare astfel de marsupiu câte o felie de usturoi.

Tot opțional, dar recomandat, trageți întâi carnea la tigaie înainte de a o băga la cuptor. Este un proces numit searing pe care-l faceți aici nu pentru a sigila carnea ca să nu iasă sucurile, ci ca să-i dați o culoare frumoasă pe exterior, că la cuptor stă destul de puțin și nu are timp pentru asta. Încălziți bine de tot o tigaie (eu folosesc una de fontă) pe cel mai mare ochi al aragazului și apoi puneți mușchiulețul în ea. Lăsați-l maxim un minut pe fiecare parte, până capătă ceva culoare aurie, apoi e gata de pus la cuptor.

La cuptor eu îl pun într-o tavă specială, dar merge și în tigaia de pe aragaz, dacă mânerul îi permite să fie utilizată și în cuptor. Adăugați pe lângă carne niște ceapă roșie tăiată în patru și câteva felii de dovlecel și morcov, poate și o frunză de dafin. Încălziți cuptorul la 200 de grade și băgați tava înăuntru. Dacă aveți termometru de carne, înfigeți-l în centru și așteptați să ajungă carnea la 70 de grade. Dacă nu aveți, lăsați-o vreo 30 de minute.

La final, carnea ar trebui să aibă o culoare frumoasă obținută din tigaie și un pic de crustă de la condimente. Tăiați-o felii mai groase pentru servire, iar interiorul trebuie să fie aproape alb, făcut integral, dar încă suculent, cu doar un pic de tentă rozalie în carne.

muschiulet_porc_cuptor_04muschiulet_porc_cuptor_03
muschiulet_porc_cuptor_02muschiulet_porc_cuptor_01

Zeama pe care o lasă carnea în tavă poate fi turnată direct peste carne, ca un sos (legumele i-au dat gust bun), dar, dacă e suficientă, mai bine puneți-o pe foc într-o crăticioară mică, adăugați un pic de făină pentru a o îngroșa (dacă devine prea groasă, adăugați apă – ideea este să aibă consistența unui sos gravy), un pic de muștar și poate un pic de ceapă tocată foarte fin. Dacă vreți să fiți perfecționiști, sosul se toarnă împreună cu ceapa într-un blender și se lasă blenderul să se ocupe de transformarea ei într-o pastă, dar se poate face și la mână.

Avantajul mare la mușchiulețul de porc este că poate fi mâncat și rece, e bun chiar și așa, eventual tăiat mai fin și pus în sandvișuri.

    13 comentarii

  1. Aparatele automate de la Metrou ca și casieriile (aveau POS-uri și ele) nu mai acceptă card de mai bine de un an.

      (Citează)

  2. La automatele de vânzare de cartele de metrou nu se mai poate plăti cu cardul din martie, le-a expirat ceva contract and no fucks were given.
    (abonamentul la metrou a rămas printre puținele chestii pe care le mai plătesc cash)

      (Citează)

  3. am platit eu cu cardul luna trecuta la Unirii pentru o cartela de 10 calatorii

      (Citează)

  4. exista un site de tricouri de genul threadless, designedbyhumans, teepublic dar care sa trimita din europa ?

      (Citează)

    • Fredo & Pidjin.net vad ca au tricouri la vanzare pe teepublic, deci banuiesc ca astia livreaza.
      De altfel, la fel scrie si la FAQ: Do you ship internationally and what are your shipping options?
      Yes! We ship to most countries on the planet. We offer:
      DHL Budget 7-14 days no tracking
      DHL Local Post 7-14 Days fully tracked * Only in select countries

        (Citează)

  5. Ai mei cumpara mai mult pe tickete de masa din supermarket asa ca pana cand edenred nu o sa mai tipareasca tichete de masa si o sa treaca doar pe card… ramane asa cash+ticket.

      (Citează)

  6. Imi poti spune te rog ce ai cumparat cu ananas de la Lidl? Foto cu cosul, jos in dreapta.

    Daca esti pasionat de biscuiti cu ciocolata, iti recomand si acesti Albeni – http://www.ulker.com.tr/documents/Ulker/Urunler/albeni_atistirmalik.jpg – cosa in jur de 3.5 lei, gasesti sigur la Mega Image. Sunt plasati undeva pe raftul cel mai de jos.

      (Citează)

  7. problema siteurilor de care zic eu nu e ca nu livreaza, dar costul e maricel peste care se mai adauga si taxe si tva.

    alunelu:
    Fredo & Pidjin.net vad ca au tricouri la vanzare pe teepublic, deci banuiesc ca astia livreaza.
    De altfel, la fel scrie si la FAQ: Do you ship internationally and what are your shipping options?
    Yes! We ship to most countries on the planet. We offer:
    DHL Budget 7-14 days no tracking
    DHL Local Post 7-14 Days fully tracked * Only in select countries

      (Citează)

  8. Sa vezi cand vin sarbatorile ce vor creste platile cu cardul !

      (Citează)

  9. Am incercat si eu Bergenbier Ale. Are nu gust destul de bun dar are niste ingrediente dubioase pentru o bere (fructoza, malai ). no more bergenbier for me

      (Citează)

  10. Bergenbier ALE mi se pare ca e un compromis intre nefiltrata si un lager . Gustul e clar de nefiltrata insa este mult mai acidulata :) .

    Iti doresc mult noroc sa platesti cu cardul la :

    – piata
    – intretinere
    – cizmar
    – o parte din magazinele din valea cascadelor :)
    – o parte din magzinele de bloc

      (Citează)

  11. Salut
    Cand ne spui povestea cu ecco? Să stim și noi dacă sunt probleme la comenzile online.

      (Citează)

    • Am uitat. În principiu poți să comanzi, nu sunt probleme. La mine n-a mers plata cu cardul inițial, produsele au fost rezervate pe o comandă nefinalizată la plată, dar nu m-a sunat nimeni să mă întrebe ce vreau să fac.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus