un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-a trecut o dronă pe la fereastră

8 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Stăteam liniștit în casă când deodată văd o dronă pe geam, în dreptul etajului meu. Era un DJI Phantom 2 Vision+, judecând după camera argintie montată pe ea și dungile roșii de pe carcasă, dacă nu mă înșel.

O auzisem cu mai multe minute înainte, când bâzâitul puternic m-a făcut să cred că e o dronă prin zonă sau ne atacă un nor de albine ucigașe. Abia când a trecut prin dreptul ferestrei mele mi-am dat seama că e vorba de prima variantă.

dji_phantom
Imagine oficială, că priveliștea de la fereastra mea este un pic diferită.

Habar n-am ce filma, dacă m-a filmat și pe mine cât mă uitam la red… aaah, youtube și în general spre ce era orientată. M-am uitat cine o controlează și erau doi copii de școală generală care o scoseseră din ghiozdan.

Personal nu-mi pasă prea tare de asta. Am o viață suficient de publică pe blog și Facebook încât să nu mă panichez că mă filmează o dronă, chiar și în casă, controlată de niște copii care se joacă. Eu sunt mai îngrijorat să nu-mi cadă în cap una pe la diverse evenimente.

Ca gest, însă, e urât și îngrijorător. Intimitatea, dreptul de a nu fi filmat sau fotografiat fără acordul tău, este o chestiune foarte importantă în aproape toate țările moderne și un subiect cu linii clar trasate.

Prima oară când vreo femeie e filmată făcând cine știe ce în casă, pe furiș, de o dronă ridicată la nivelul ei, va ieși ditamai scandalul. Se vor ataca niște blogger(ițe), va ajunge pe la o televiziune totul, vor sări politicienii pentru a întreține un nou scandal, Tăriceanu va dori o comisie și toți vor scoate legi care de care mai năstrușnice privind utilizarea dronelor. Nu de alta, dar până la urmă se vor prinde și politicienii că un astfel de aparat îi poate filma și pe ei, peste gardul vilelor, luând șpagă.

copii_drona
Fiind copii, nu se prinseseră că nu e chiar bine să te așezi pe urmele acelea de pe asfalt. Nu-s de la apă.

    21 comentarii

  1. Poate vroiau sa o spioneze pe Matilda, ce te face sa crezi ca te cautau pe tine? :P

      (Citează)

  2. Ai grijă cu ce-ți trece prin fața geamului! Știi bancul cu ce i-a trecut lui Bulă prin cap? Un

      (Citează)

  3. Nwradu: va ordon, doborati dronele ! :)

      (Citează)

  4. Eh, hai- pe vremea copilăriei și adolescenței mele se spionau demoazelele prin apartamente cu lunete, binocluri – după posibilitati.

    Când prindea careva vreuna care făcea sex mai fără perdea era sărbătoare. De a doua zi știa tot cartierul și se făcea pândă organizată, ca doar, doar s-o repeta eventul.

      (Citează)

  5. Senzaţia că eşti filmat dintr-o dronă când eşti pe proprietatea ta e super-enervantă, mi s-a întâmplat vara asta, nişte vecini le-au luat copiilor una şi ăia au ridicat-o peste cartier. Bâzâia la vreo 20 de mtri depărtare, pe deasupra străzii (n-au trimis-o peste curţi) şi mă gândeam că ar fi bine să-mi iau un shotgun pentru apărare antiaeriană :-)

      (Citează)

  6. Da’ zau asa, de ce sa-ti pese ca te poate filme cineva in intimitatea casei tale. Ca atare, zau ca nu-nteleg de ce nu montezi si niste camere prin casa, una-n living, alta-n bucatarie, alta-n dormitor. Ca oricum esti deschis cu audienta blogului, nu?

      (Citează)

  7. Faci un dispozitiv EMP ca și asa e ieftin de făcut și foarte eficient.

      (Citează)

  8. sigur sunt spioni rusi. :)

      (Citează)

  9. Nu te panica. Așa se cheamă mai nou copiii între ei , la joacă. “Mama lu’ Radu, îl lăsați pe Radu afară?” :)

      (Citează)

  10. Eu aș fi aruncat cu ceva pe ea, o pungă de la MegaImage sau un tricou mai vechi, să se prăbușească.
    Nu, nu sunt pensionar, dar nici nu-mi place să se urce lumea pe gard să se uite în casă la mine.

      (Citează)

  11. Deocamdată nu m-aș îngrijora, românii nu sunt foarte atrași de drone dar stai să vezi dacă-i trece unuia prin minte să-i pună claxon…

      (Citează)

  12. E bună pt hoții de apartamente, văd pe geam dacă ai chestii interesante prin casă și dacă ești sau nu prezent în incintă. Merg la sigur.

      (Citează)

    • Da, si daca sunt mai mici se folosesc de ea si ca mijloc de transport. Calitatea filmarii nu e atat de buna, daca e zi, se reflecta imaginea din geam, e un pic exagerat asta cu hotii. Plus, daca esti hot de apartament, nu te bazezi pe o drona si e foarte posibil sa nu iti permiti una. In fine, e interesant cum de doi copii, au pe mana o jucarie de 3500 – 4000 lei (drona si camera).

      On topic: da, e deranjant tare sa te filmeze cineva in modul asta.

        (Citează)

  13. in state a tras unu cu puscalaul intr-o drona si am inteles ca era nasoala treaba. Ceva apropiat de a impusca un avion

      (Citează)

  14. Daniel:
    Plus, daca esti hot de apartament, nu te bazezi pe o drona si e foarte posibil sa nu iti permiti una.

    Daca esti hot si nu-ti permiti, furi una.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus