un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O carte SF excelentă: Ancillary Justice de Ann Leckie

29 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Dacă sunteți în căutarea unei cărți SF bune, luați Ancillary Justice de Ann Leckie. Este cea mai bună carte citită de mine în ultimii ani, a fost continuată cu Ancillary Sword, iar ultima parte a trilogiei, Ancillary Mercy, apare pe 6 octombrie. Deja am precomandat-o de pe Amazon, iar când sosește nu voi lăsa Kindle-ul din mână până nu o termin.

Cartea este senzațională. Ann Leckie, o scriitoare aflată la primul ei roman, a creat nu doar o poveste excelentă, ci și un univers neașteptat de detaliat. La sfârșitul primului volum am fost surprins de cât de multe lucruri am aflat, de cât de bine a desenat lumea imperiului Radch, într-un singur roman de dimensiuni normale.

Cartea îl urmărește pe Breq, un soldat aflat într-o vendetă proprie și misterioasă. Aflăm treptat că Breq este un ancillary, adică un om controlat prin implanturi de inteligența artificială a navei Justice of Torren, un fel de soldat-dronă ce făcea treburi prin navă sau lupta în misiunile de ocupație și pacificare ale imperiului Radch, un imperiu uriaș organizat pe diverse caste și familii puternice.

Ceva s-a întâmplat, Justice of Torren a fost distrusă și Breq este singurul supraviețuitor. Capitolele cărții alternează între încercările sale de a obține un artefact puternic pentru a răzbuna distrugerea navei (a sa, în fond) și ceea ce s-a întâmplat cu ani în urmă și cum evenimentele de pe o planetă proaspăt cucerită și aparent pașnică au dus la distrugerea navei, totul pe fondul unui conflict și mai vechi ce amenință chiar imperiul (desigur).

Lumea Radch este foarte mișto construită, cu diverse familii ce controlau puterea și impuneau respect, în care rangul militar conta la fel de mult precum numele, cu tot felul de obiceiuri stranii și manevre politice. De exemplu, imperiul Radch nu credea în diferențele dintre sexe și le eliminase complet din vorbire, astfel încât în toate dialogurile ce au loc în imperiu persoanele se referă între ele ca “she”, iar Breq are probleme în a se exprima corect în afara imperiului. În același timp, este o discuție despre ce înseamnă să fii civilizat (sau ce crede imperiul Radch că înseamnă asta), onoare, datorie, drama de a fi complet șters și a deveni un ancillary, un corp sclav pentru o navă, extratereștri misterioși și un complot la cel mai înalt nivel.

Ann Leckie a avut o idee excelentă. A pus-o în proză într-un mod la fel de bun, cartea având un ritm foarte mișto. Descoperim treptat misterul principal, cu întorsături bruște de situație, iar mici vorbe aruncate (la modul “în retrospectivă privind lucrurile…”) în dialog te fac tot mai curios despre ce se va întâmpla. Este genul de carte unde fiecare capitol te lasă dornic să-l citești pe următorul pentru a dezvolta informațiile aflate.

Misterul este dezlegat după jumătatea cărții, iar finalul ei este satisfăcător, nu un cliffhanger. Oricum n-ar conta asta, volumul doi este pe piață, volumul trei – cel final – se lansează zilele acestea. Am citit vreo 20 de cărți SF în ultimii doi ani, dar Ancillary Justice a fost cea mai bună. De fapt, în 2014 a câștigat premiile Hugo, Nebula, Arthur C. Clarke și BSFA, printre altele, semn că și alții au considerat-o la fel.

În română n-a apărut încă, dovadă că ai noștri se mișcă foarte lent chiar și pentru cărți multi-premiate. Primele două volume În engleză găsiți volumele la Libris, Okian, Cărturești și Books Express.

Găsiți cartea și pe Amazon, de unde o puteți comanda pe hârtie, cu livrare aici, sau în format electronic pentru Kindle. Dacă nu aveți Kindle, o puteți citi în aplicația Kindle pentru tablete sau telefoane sau chiar online pe site-ul Kindle: Ancillary Justice, Ancillary Sword, Ancillary Mercy.

feat_ann_leckie_ancillary_justice

 

Justice, Sword și Mercy sunt cele trei tipuri de nave militare, în ordinea descrescătoare a mărimii, din imperiul Radch.

Momentan citesc seria Culture a lui Iain Banks. Mă gândesc să fac un articol gigantic cu toate cărțile SF și fantasy citite de mine, cu câteva cuvinte la fiecare, pe care să-l actualizez treptat până le va include pe toate cele citite de-a lungul anilor.

    19 comentarii

  1. Am auzit si io despre cartile Annei Leckie insa n-am stare sa citesc in engleza. Daca intr-un an or so nu se misca si ai nostri va trebui sa fac un efort.

      (Citează)

  2. Radu, please do! Cu siguranta ca suntem cativa indivizi pe aici care plutim in deriva cand vine vorba de recomandari SF, asa ca un mic “indreptar” nu (ne) strica.
    Eu citesc momentan ‘the martian’, de andy weir, pt. ca tot iese filmul, unul dintre putinele productii SF de anul asta. Si cum, de regula, cartea bate filmul…

      (Citează)

  3. Am luat-o cu imprumut de pe bookster.ro, sper ca o primesc maine :)

      (Citează)

  4. una din marile lipsuri in netul din ro este ca nimeni nu face recenzii NOILOR carti de SF. Universul nu s-a oprit cu seria Nemira.

      (Citează)

  5. eu tocmai am descoperit (cu rusine, prea tarziu) Stand on Zanzibar (scrisa in `68). E fantastica.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stand_on_Zanzibar

    Acum le pun pe lista si pe ale tale.

    Apropo, daca mai ai chef de niste SF-uri mai contemporane, amestecate cu putin horror si fantasy, incearca China Mieville.

      (Citează)

  6. ar mai fi Perdido Street Station si Scar. e adevarat, cel mai mult mi-a placut The City&The City.

    Stand on Zanzibar ai citit-o?

      (Citează)

  7. O sa mai spun si pe aici.
    http://www.amazon.com/First-Contact-Trilogy-Special-Illustrated-ebook/dp/B00H7K70JA/ref=sr_1_20?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1443537299&sr=1-20
    Michael R. Hicks – In Her Name
    Trei serii, cite trei carti pe serie. Mie mi-a placut foarte mult si le-am recitit de vreo patru ori.
    Din ce stiu, primul volum din fiecare serie era gratuit.
    Oricum, asta e recomandarea mea. Nu sint foarte stufoase, uneori calitatea scriiturii putea fi mai buna, insa per total sint foarte misto.
    Si doar in engleza. Dar nu e literatura unde sa stai cu dictionarul in mina.

      (Citează)

  8. Astept cu interes articolul ala gigantic cu toate cartile SF :-)

      (Citează)

  9. Prefer sa cumpar de pe bookdepository, preturile pentru e-book-uri sunt egale cu cele pentru cartile fizice. Nu voi da niciodata pe o editie digitala cat pe cea fizica.

      (Citează)

  10. Eu citesc recomandările lui nwradu aici și apoi caut pe torente, că doar n-am înnebunit să dau bani la imperialiști. Mi-a plăcut Seveneves recomandat recent, și apoi din review în review am citit și “Aurora” de Kim Stanley Robinson. Mersi nwradu :-)

    PS: din punctul meu de vedere, cea mai bună carte SF a tuturor timpurilor este “The End of Eternity” de Isaac Asimov. Este în afara seriei cu roboți și cu Fundația, este despre călătoria în timp. Absolut ge-ni-a-lă !!!! (și culmea, am citit-o pe vremea aia legal, nu pirat, că nu aveam Kindle pe atunci :-) )

      (Citează)

  11. plusez si eu cu Book Depository. preturile sunt un pic mai ridicate decat pe Amazon*, dar au livrare gratuita si per total iesi mai ieftin decat de pe Amazon. Intr-adevar, livrare in 10+ zile pentru ca trimit cu “snail-mail”, dar tot sunt ok.
    *Book Depository au fost cumparati de ceva vreme de… Amazon…

      (Citează)

  12. Astept articolul despre cartilea alea sf :-)

      (Citează)

  13. Where is the giant SF article ? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus