un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile telefoane Nexus au fost oficial prezentate, plus o tabletă Pixel C mai serioasă

30 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Google a prezentat oficial noua generație de telefoane Nexus, iar în realitatea sunt aproape identice cu zvonurile deja apărute în ultima vreme. Aflați-le oficial numele: Nexus 5X, fabricat de LG, și Nexus 6P, ieșit din mâinile Huawei. Ambele rulează Android 6 Marshmallow.
feat_nexus_5x_6p

Nexus 5X mă atrage prin camera ce promite multe, având pixeli de 1,5 micrometri, adică destul de mărișori, ceea ce înseamnă imagini bune în lumină slabă. L-aș compara un pic cu Galaxy S6, să văd ce poate. Mai are și ecran de 5,2 inchi, conector USB tip C, cel ce se poate înfige în ambele poziții, și cititor de amprente, dar pe spatele telefonului, nu în butonul Home, unde e mai natural.

Nexus 6P are ecran de 5,7 inchi și aceeași cameră foto. Sunt surprins de asta, e imposibil ca LG și Huawei să fi dezvoltat aceeași cameră, deci cred că le-a impus-o Google. Telefonul are carcasă metalică, USB tip C, procesor un pic mai bun și, veste foarte bună, 3 GB de memorie RAM.

Sunt curios cum se va descurca Nexus 5X cu doar 2 GB memorie RAM, având în vedere că Android 6.0 probabil are nevoie de mai multă memorie decât versiunea anterioară.

O altă veste bună: ambele telefoane suportă 4G prin tehnologia TDD în banda 38! Nu că sunteți entuziasmați de asta?!! Nu? Nu-i nimic. Important este că banda 38 pe TDD va fi utilizată de noua rețea 4G a Digi Mobil, așa că aceste telefoane (versiunile Internaționale, nu SUA) vor fi compatibile. Specificațiile detaliate sunt mai jos. Pe baza lor, aș alege oricând Nexus 6P, e mai performant și arată mult mai bine, iar cei 3 GB de memorie RAM vor face o diferență importantă.

NEXUS 5X

nexus_5xnexus_5x_fata_spate

NEXUS 6P

nexus_6pnexus_6p_camera
nexus_6p_1nexus_6p_usb_c

 

PIXEL C

Pixel C este o nouă tabletă de 10 inchi. Gama aceasta includea de obicei tablete rulând Chrome OS, dar aceasta are Android 6.0. Rulează pe platforma nVidia Tegra X1, ceea ce promite performanțe înalte, dar să vedem cum stă la disiparea căldurii și autonomie, plus un ecran super-luminos de 500 nits. Arată bine. Tastatura aceea nu-i inclusă, ci costă 149 de dolari. The Verge are câteva detalii.

google_pixel_c

ANDROID 6.0 MARSHMALLOW

android_marshmallow

Bezeaua moale aduce probabil mai multe îmbunătățiri în nucleu decât în fața utilizatorului. Android 6 adaugă oficial suportul pentru cititoare de amprentă și securizarea datelor folosind amprenta ta, plus ceva modificat pe la permisiunile aplicațiilor.

Se laudă și cu un sistem îmbunătățit de gestionare a bateriei, nelăsând aplicații din standby să consume prea mult și trecând telefonul în moduri avansate de repaos. Pe asta aștept să o văd și în practică, eventual pe un telefon pe care l-am folosit și cu Android 5.1.

Aflați mai multe aici.

SPECIFICAȚII HARDWARE

Nexus 5X Nexus 6P
Ecran 5,2 inchi, 1920 x 1080 px LCD, Gorilla Glass 3 5,7 inchi, 2560 x 1440 px AMOLED, Gorilla Glass 4
Cameră foto principală 12,3 Mpx spate, pixeli 1,55 um, F/2, focalizare asistată cu laser, filmare 4K, slow motion 120 fps 12,3 Mpx spate, pixeli 1,55 um, F/2, focalizare asistată cu laser, filmare 4K, slow motion 240 fps
Cameră frontală 5 Mpx, pixeli 1,4 um, F/2 8 Mpx, pixeli 1,4 um, F/2,4
Chipset Qualcomm Snapdragon 808 hexa-core 1,8 GHz, video Adreno 418 Qualcomm Snapdragon 810 (versiunea fără probleme), octa-core 2 GHz, video Adreno 430
Memorie RAM 2 GB LPDDR3 3 GB tip LPDDR4
Stocare internă 16/32 GB, fără slot de card 32/64/128 GB, fără slot de card
Conector USB tip C USB tip C
Baterie 2700 mAh 3450 mAh
Dimensiuni 147 x 72,6 x 7,9 mm 159,3 x 77,8 x 7,3 mm
Greutate 136 grame 178 grame
Prețuri în SUA 379 USD 499 USD

Prețurile n-au nici o relevanță pentru piața noastră, s-ar putea să fie oricum cu abonament. Ideea este să vedeți cam cum le plasează Google în oferta pentru SUA.

    13 comentarii

  1. @Radu: Cu gandul la Huawei:), vezi ca deasupra pozelor ai scris Nexus 5P.

      (Citează)

  2. Puțin dezamăgit de specs, mai ales la 6P. 3G de Ram am de anul trecut iar pe mine nu mă interesează f. mult camera.

      (Citează)

  3. 1. Nexus 5X sau 5P. Ne hotaram?

    2. Iar nu gandesti, camera foto este o piesa. Google le-a dat EXACT ce piese sa foloseasca iar LG si Huawei doar asambleaza.

      (Citează)

  4. “Prețurile n-au nici o relevanță pentru piața noastră, s-ar putea să fie oricum cu abonament.”

    Huh? Cum cu abonament? :)
    Sunt preturi full retail asa cum le vei gasi (ma rog, americanii le vor gasi…) pe Google Store. Spre deosebire de anul trecut, Nexusurile nu vor fi vandute in colaborare cu companiile de telefonie de la ei.

      (Citează)

  5. Gaelex:

    2. Iar nu gandesti, camera foto este o piesa. Google le-a dat EXACT ce piese sa foloseasca iar LG si Huawei doar asambleaza.

    Mda, au si mentionat in conferinta ca este un senzor Sony. Ce este putin curios e ca nu au pus ceva mai “low spec” pe Nexus 5X avand in vedere ca Google nu il trateaza ca pe un flagship mai mic in dimensiuni (cum face Sony cu seria Compact) ci ca pe un produs inferior lui 6P.

      (Citează)

  6. Senzorul de amprenta e mai natoral pe butonul Home doar daca folosesti amprenta degetului mare. Daca o folosesti pe a aratatorului insa, senzolul de pe spate e solutia.

      (Citează)

  7. @nwradu “Sunt curios cum se va descurca Nexus 5X cu doar 2 GB memorie RAM, având în vedere că Android 6.0 probabil are nevoie de mai multă memorie decât versiunea anterioară.”
    Presupun ca acu ai un Samsung… ;)

      (Citează)

    • Se va descurca foarte bine. Am nexus 4 din 2012 cu 2gb ram si cu 5.1.1 oficial si ruleaza fin fara probleme. In 6.0 au optimizat totul. Dar si eu sunt dezamagit de cifra, puteau sa puna 3.

      Eram chitit spre un upgrade dar sunt in dubii. Astept sa vad blackberry priv cu slide.

        (Citează)

  8. Nu arata rau si nici specificatiile nu sunt rele. Totusi, parca vad picturile lui Hieronymus Bosch cu animale fabuloase, care cu picioare de om, care cu bot de crocodil si cap de peste. Asa si aici, vad tot felul de curbe, forme, margini pe care le vezi pe la altii. Parca vad un terci Lumia 1520, HTC One, MS Surface si tot asa. Prea putina personalitate proprie.

      (Citează)

  9. Nu mă încântă niciunele. Dacă 5X-ul are tot 2 GB RAM n-are rost să-mi schimb vechiul Nexus 5 (tot cu 2 GB). Iar 6P-ul e mult prea mare pentru mânuțele mele. În plus banda aia neagră pe care e instalată camera arată oribil (vanity opinion). Iar camera… nu prea fac poze, iar când le fac, e suficientă cea de pe actualul Nexus.
    Tableta, în schimb, e tentantă. Aștept review :)

      (Citează)

  10. 5X s-a anuntat la aprox. 500 de europterix in Europa. Thanx, but no thanx, in ritmul asta producatorii chinezi semi-premium nu mai au nevoie decat de marketing si acorduri cu operatorii, ca distributie au.

      (Citează)

  11. Sunt curios cand o sa apara Nexus 5x in Romania si mai ales la ce pret o sa fie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus