un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o stradă din zona Universității scapă de parcagii

16 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Primăria le-a pregătit o surpriză parcagiilor din zona Universitate, unde pe strada Ion Ghica, cea de pe lângă Cinema Pro și Biserica Rusă, nu se mai poate parca. Zona este în modificare pentru extinderea trotuarelor, așa cum s-a făcut și în jos pe Regina Elisabeta, iar posibilitatea de a parca a dispărut. Fotografia e de ieri (m-am întors din concediu).
universitate_ion_ghica

Acolo era raiul parcagiilor care înghesuiau mașini în toate locurile posibile, pe orice trotuar, pe trecerile de pietoni, ca apoi să-ți scoată replica “dai și tu 5 lei, șefu?”. Tot acolo este intrarea în parcarea subterană de la Universitate, un loc civilizat și modern de parcare, așa cum vedem în alte țări și ne zicem “ce parcări au ăștia, de ce nu construim și noi?”. Odată construită, parcarea stătea mai mult goală.

Sper ca programul de reabilitate a trotuarelor să continue și în jos spre Lipscani și Unirii. Trotuarul acela dintre Universitate și intrarea în Pasaj e o rușine pentru zona centrală a orașului, că n-ai loc să mergi pe acolo de mașinile parcate cu botul până în clădire.

(Înainte sa ziceți că nu-s parcări suficient, în zonă sunt patru: subterane la Universitate și Intercontinental, care am văzut că mai nou are un tarif ceva mai decent, o parcare mare supraetajată la Unirii și alta la Cocor)

Ce mă dezamăgește, însă, este zona statuilor de la Piața Universității. A fost refăcută cu succes, dar Primăria n-a respectat planul arhitecților și n-a mai pus copaci. Zona este o mare întindere de beton în care nimeni nu vrea să intre. Vara simți că te topești acolo, de câte ori treceam mă simțeam ca-n cuptor sau ca pe cărbuni încinși și grăbeam pasul pentru a traversa mai repede piața. În loc să fie un loc unde oamenii să se întâlnească, să apară cafenele sau mai știu eu ce “activări” stradale, este locul cel mai călduros din București.

cladire_piata_universitatii_06

Ideea acelui spațiu betonat (mă rog, sunt niște dale pe jos) fără nimic verde, fără nici un copac plantat pentru a face umbră, a fost că se vor putea organiza diverse evenimente precum Târgul de Crăciun sau meciuri de baschet 3 vs 3. OK, dar pentru o lună pe an stricăm spațiul pentru alte 11? O zonă pietonală făcută numai din betoane, înconjurată de bulevarde și clădiri de aceeași culoare mohorâtă.

Am fost recent în Viena, unde nu au putut planta copaci, au adus unii puși în ghivece mari și gata, aveai umbră, țineau un pic de răcoare șamd. Așa cum este acum, Piața Universității este un eșec. Îndrăznesc să spun că era mai bine înainte, când acolo aveam iarbă și flori și mașini parcate; putea fi interzis accesul mașinilor și gata. Acum stai în centrul Pieței și nu vezi nimic verde în nici o direcție, ceea ce este o mare greșeală.

Bine, Oprescu e deja la pușcărie și probabil nu va mai candida, așa că pe cine să mai tragi la răspundere?

Bonus: alte două eșecuri în Piața Universității.

Primul, tot trecând pe acolo mi-am dat seama că Teatrul Național nu-mi place cum arată după renovare. În interior arată bine, dar din exterior parcă te uiți la un perete simplu pe toate cele trei laturi. Cele câteva ferestre abia se văd, iar cele de pe acoperiș nu sunt vizibile din stradă.
teatrul_national

A doua, la statui sunt cele două clădiri gemene de vizavi de Universitate. Frumoase ambele și emblematice pentru zonă. Clădirea BCR-ului a fost renovată acum mulți ani și arată în continuare bine, curățată, vopsită. Clădirea cealaltă, unde are sediul marele partid PSD, este în paragină. Observați diferențele din imaginile de mai jos. Pe ambele clădiri n-au ce căuta acele firme luminoase.
cladire_piata_universitatii_05

Fotografiile sunt din martie 2014, apropo. Nu s-a schimbat nimic de atunci.

    13 comentarii

  1. cladirea de la PSD imi da impresia ca exact asa este partidul

      (Citează)

  2. A vazut cineva vreodata pe hectarele de granit puse pe trotuare pe b-dul Regina Elisabeta sau Unirii sau Magheru vreun utilaj mic pentru spalare? Punem materiale scumpe si nu suntem in stare sa le spalam macar o data pe luna?

      (Citează)

    • Am văzut eu, uneori se spală cu detergent. Nu suficient de des, mi se pare că dalele acelea se murdăresc foarte repede și rămân pătate.

        (Citează)

    • Radu, de parcagii nu scapi. Parcagii sunt mână-n mână cu cine-ar trebui să-i stârpească. Altă explicație nu am pentru ce se întâmplă în centru. Câteva exemple:
      1. Acum două-trei săptămâni am avut treabă prin zona Piața Națiunile Unite, am vrut să parchez acolo, știam că e parcare amenajată, cu plată. Surpriză, nu mai era cu plată; în schimb doi parcagii te “ajutau” să parchezi contra cost. N-am parcat, am plecat.
      2. Am avut treabă pe lângă clădirea CEC de pe Calea Victoriei. Cum mergeam pe lângă CEC, căutând loc de parcare, văd o mașină de poliție oprită și niște “băieți” stând la o tacla cu cei din mașină. Care băieți s-au prins că sunt în căutarea unui loc de parcare, drept urmare au încercat să mă “ajute” să parchez. N-am parcat, am plecat.
      3. Du-te pe Smârdan intersecție cu Strada Doamnei la ceas de seară, stai pe-acolo câteva zeci de minute și e imposibil să nu vezi/auzi cu cine stau parcagii la taclale despre diverse. Apropos, acolo sunt camere, totul e filmat :)

      Astea sunt doar câteva exemple. Tot centrul e împânzit de căpușele astea infecte. E revoltător că nu există un sistem de parcare cu plată cu fise. Există la Oradea, există la Arad, există în multe alte orașe. În capitală nu :|

        (Citează)

  3. Legat de teatru, cred că asta ţine de opţiunea fiecăruia. Mie îmi place mult mai mult varianta actuală, fără rahatul ăla de mască pusă de comunişti. Are forma originală, aceea de scenă, indiferent din care trei unghiuri te uiţi.

      (Citează)

  4. Şi mie îmi place teatrul. Iar clădirea PSD-ului este reprezentativă pentru partid.

      (Citează)

  5. Revo:
    Şi mie îmi place teatrul. Iar clădirea PSD-ului este reprezentativă pentru partid.

    In urma cu ceva timp, pe aceeasi cladire era scris si PDL (pe langa PSD), deci nu cred ca apartine unui partid.

      (Citează)

  6. Frumoasa initiativa cu inchiderea trotuarelor – nici eu nu-i suport pe parcagii , insa de fiecare data cand am incercat sa merg seara in centru vechi cu masina (mare greseala) , parcarea este o problema . La Universitate full , la Inter full , la Unirii si Cocor nu m-am dus , am parcat langa linia 5 si gata .
    Ca sa nu mai zic ca atunci cand am gasit un singur loc la -X etaj , mai greu cu orientarea ca pare facuta haotic , cu masinile ce nu stiu sa parcheze pe un loc (si nici nu-i trage nimeni de maneca) si 12 RON pentru 3 ore , parca nu-mi mai vine sa parchez legal ; dar nici la parcagii nu vreau sa dau bani – drept urmare masina ramane acasa :D

    Musai pe pavajul din fata BCR trebuie “inflorit” ceva . Poate vine Piedone cu niste palmieri de sezon .

      (Citează)

    • 12 RON pt 3 ore inseamna mai putin de 1EUR/ora. In strainatate este in medie 2EUR/ora. Daca nu esti dispus sa platesti nu se pot face lucruri bune. Asta ca ne tot miram “ce parcari au astia”.

        (Citează)

  7. Probabil in cateva saptamani dispar acele opritoare smulse ca in alte zone din Bucuresti. Pana nu se aplica legea tiganii vor reveni. Nu poti vopsi gardul si sa te bagi cu capul in nisip ingnorand problema mare.

      (Citează)

  8. Asa bine ar fi mers niste piscine sus pe TNB!

      (Citează)

  9. Cladirea PSD cred ca a fost renovat prin 2004. Eram student atunci si-mi aduc aminte ca vedeam cladirea curata din Universitate. NU mai tin minte daca era tot sediul PSD atunci, parca scria altceva pe cladire.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus