un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Facebook Notes: multă vorbă, puțină acțiune

16 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Când a fost relansat Facebook Notes ca o platformă pentru un fel de blogging simplu, mă pregăteam să scriu un articol despre cum aceasta soluție nu va înlocui niciodată un blog în care articolele, comentariile, imaginile și tot restul se află în baza ta de date de pe serverul tău.

Unul dintre motivele pentru care mulți bloggeri au renunțat la comentariile prin Facebook este că nu dețineau controlul asupra lor. În plus, vorbim de articole ce trebuie indexate de Google, pe când Facebook este, în general, o zonă închisă pentru motorul de căutare, iar pe termen lung nu știi cum vor evolua lucrurile. Acum niște ani Hi5 era rețeaua supremă, în fond.

Aș fi zis toate acestea, dar a scris Costin un articol pe refresh.ro în care spune că, practic, n-am dreptate în nimic din acestea. O să ne luăm articolele din Facebook, iar de arhive și conținut evergreen cui îi mai pasă în această lume foarte dinamică?

Păi, aparent bloggerilor le pasă. N-a zis niciunul până acum că s-a săturat de pluginuri, update-uri de WordPress și comentarii anonime, așa că lasă totul în urmă și trece pe Facebook.

Intrați acum în linkul vostru pentru Notes și veți vedea ce notițe scriu alții acolo. Prietenii mei au cele mai ciudate notițe, de la poezii scrise de ei la versuri ale unor cântece și până la clasicele idei despre frumusețea apusului de soare văzut printr-o păpădie ce se risipește în vânt precum dragostea neîmplinită. În total, de la toată lumea, sunt vreo 20 de articole scrise în tot acest an.

Asta este o etapă clasică în blogging, cea de început, când ai lucruri de zis și te interesezi unde le-ai putea spune, fără a conta alte aspecte. Sunt nenumărate astfel de platforme ce-ți oferă rapid un loc unde să-ți pui gândurile: Tumblr, Blogger, WordPress hostat la ei, Medium, Reddit și altele. Facebook a mai adăugat încă una. Blogul acesta a pornit inițial pe Blogger.

Invariabil, însă, atunci când vrei să spui mai multe, mai des, mai bine și organizat, vei dori serverul tău, tema ta, sidebar-ul tău și tot așa, pentru că inclusiv acestea te vor reprezenta. Dacă stai 4 nopți la un hotel, te descurci cu ce găsești acolo. Dacă vrei să stai undeva pe termen lung, deja îți alegi o locuință și o decorezi cum vrei.

Facebook Notes este doar o platformă de lansare pentru blogging, nicidecum ceva ce l-ar putea înlocui în forma de acum. Mai mult, îndrăznesc să spun că Notes este ceva gândit pentru acele “notițe” rare, pe care vrei să le găsești rapid la orice oră, că un simplu status pe wall dispare rapid în locul unde dispar de obicei status-urile de pe Facebook și nici un search nu le mai găsește vreodată; dacă vrei să faci asta mai des, deja te gândești la un blog cu infrastructura necesară.

Dincolo de asta, doar pentru că Facebook lansează ceva nu este obligatoriu să aibă și succes. Au ei o lungă listă de killer apps lansate și neutilizate, precum email propriu, interfața de telefoane Facebook Home și tot așa. 

    3 comentarii

  1. Pai noul Notes inca e un beta inchis. Iar site-ul tau e o customizare de WP, nu?

      (Citează)

  2. si mai e un amanunt pentru cei care fac blogging mai serios. Monetizarea

      (Citează)

  3. e un pic absurd sa spui ca FB Notes e viitorul blogului cand este de neconceput (cel putin in acest moment) ca un blog cum e acesta, de exemplu, sa se mute pe vreodata pe FB Notes.

    un astfel de “blog” nici nu mai este blog propriu zis, in sensul de loc unde scrii cand te-a parasit iubita, cum erau blogurile la inceputul anilor 2000. Un “blog” din asta este loc de munca, money-maker, brand etc, adica totul conteaza, nu doar mesajul textului, ci si felul in care arata, in care se misca etc

    mutarea unui astfel de blog pe FB s-ar putea intampla doar daca nu ar mai exista decat facebook, adica FB ar fi cumva mediul in care se desfasoara tot browsing-ul pe internet.

    pana atunci, si eu cred ca FB Notes este pentru incepatori intr-ale blogging-ului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus