un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Evoluția populației conform ultimului raport ONU: 10 milioane de români din 11 miliarde de oameni, în viitor

1 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Un raport al Națiunilor Unite privind evoluția populației de pe întreaga planetă ar trebui să tragă niște semnale de alarmă pentru toate țările, dar în special pentru cele puternice. Ar trebui să începem să lucrăm cu toții pentru rezolvarea unor probleme precum încălzirea globală, accesul la îngrijire medicală, oprirea războaielor de tot felul și așa mai departe, pentru că planeta pe de-a-ntregul are niște probleme ceva mai mari și ar fi bine să ne pregătim de acum pentru ele.

În 2030 vom fi 8,5 miliarde de oameni, iar India va fi depășit China ca cea mai populată țară a lumii (de fapt, asta se va întâmpla în 2022). În 2050 vom fi aproape 10 miliarde, în 2100 în jur de 11,2 miliarde.

Cum va suporta planeta atâția oameni și de unde găsim mâncare pentru toți, nu știu. Vom mânca alge și insecte, vom sta cu orele în trafic pentru că o foarte mare parte a populației va trăi în mediul urban (cel puțin noi vom sta, alții vor folosi biciclete, dar estimez că în 2100 fiecare român își va fi îndeplinit visul de a avea un BMW X5).

Iată tabelul total:

 Zonă Populație totală (în milioane)
2015 2030 2050 2100
Mondial 7.349 8.501 9.725 11.213
Africa 1.186 1.679 2.478 4.387
Asia 4.393 4.923 5.267 4.889
Europa 738 734 707 646
America Latina 634 721 784 721
America de Nord 358 396 433 500
Oceania 39 47 57 71

Pe total, rata de creștere a populației scade, dar numărul de miliarde crește oricum.

Africa și Asia sunt motoarele de creștere a populației și probabil că asta are strânsă legătură cu nivelul de educație, de trai, accesul la contraceptive și în general societatea formată în fiecare țară. Uitați-vă la noi, oamenii sunt preocupați de cariere, bani, concedii și un whisky bun la final de zi, iar copiii apar mai greu și după o vârstă care părinților noștri li s-ar părea de neînchipuit.

Înlocuirea populației pe termen lung are nevoie de o fertilitate de 2,1 copii pe femeie. Cifra e ușor de intuit, în general doi oameni sunt implicați în facerea copiiilor, iar pentru a-i înlocui pe amândoi trebuie să faci, deci, doi copii. Pentru a și crește populația e nevoie de o rată medie de 2,1 copii.

Africa are în prezent 4,7 copii pe femeie și rata va scădea la 3,1 copii/femeie în 2050 și 2,2 copii/femeie în 2100. Unele zone au o natalitate uriașă, de exemplu în Nigeria este de 5,5 copii/femeie în prezent. 5,5!

Prin comparație, Europa este la 1,6 acum și va crește ușor spre 1,8 copii, dar rămâne singurul continent din tabelul de mai sus aflat în scădere.

În 11 țări din Europa populația va scădea cu mai mult de 15% până în 2050, iar România este pe listă. Previziunile acestea iau în calcul natalitatea, dar o altă statistică, ce probabil ia în calcul și emigrația, spune că vom fi în jur de 14 milioane în acel moment. Avem o țară mare și frumoasă, cu suficiente resurse pentru a susține un trai bun pentru cel puțin dublul acelei populații.

Cifrele de mai sus sunt parte dintr-o statistică ce are o probabilitate de 80% de a fi corectă. Chiar și autorii lor spun că, în țările cele mai mari sau fertile acum, dacă rata este cu doar 0,5 copii mai mare deja ne putem aștepta la 16,6 miliarde de oameni în 2100.

Cum va arăta lumea în 2050? Asta e altă discuție.

Cele mai mari țări din lume în acest moment sunt Nigeria, Bangladesh, China, India, Indonezia, Pakistan, Brazilia, Mexic, SUA și Rusia.

Nigeria va depăși SUA prin 2050, devenind a treia țară din lume ca populație. Primele poziții vor fi India, cu 1,7 miliarde de oameni, și China cu 1,4 miliarde, aceștia în ușoară scădere ulterioară.

Mi se pare imposibil ca în astfel de condiții să se mai poată păstra situația de acum. Cât timp să mai poată trage SUA, Germania, Coreea și alte țări sforile prin mijloace economice, atunci când ai în față țări cu sute de milioane de locuitori?

Vă dați seama că noi țări vor deveni mari puteri militare și apoi economice. N-ai cum altfel, cu atâtea sute de milioane de oameni. Cât să mai exploatezi fabricile din Bangladesh pentru tricouri ieftine? Ce importanță vor avea Indonezia și Pakistan în contextul internațional?

Ne-am născut într-o lume ce arăta complet altfel, una împărțită între URSS și SUA, acum trăim într-una ce se reașează și vom îmbătrâni și muri într-o lume complet diferită.

Ah, încă o chestie. Uitați ce înseamnă o societate în care femeile nu au drepturi și unde părinții își doresc doar băieți, nu și fete, nu musai din cauze abstracte ce țin de societate, ci și pentru că un băiat poate da o fugă până la piață să cumpere ceva și apoi îi poate ajuta în gospodărie, în timp ce unei fete îi sunt interzise astfel de activități. Există raportul dintre sexe, calculat în câți bărbați sunt într-o țară raportat la o sută de femei. În lume raportul acesta este în general între 94 și 105, din ce văd în statistici, practic foarte apropiat de 1:1. Iată cum stau lucrurile în câteva țări din Orientul Mijlociu:

Țară Număr de bărbați la suta de femei
Bahrain 163
Kuweit 128
Qatar 265
Arabia Saudită 130
Emiratele Arabe Unite 274

Cu toate acestea, nu-și dau seama că islamismul fundamentalist le pune piedici în dezvoltarea societății.

Statisticile ONU nu iau în considerare diverse dezastre ce-ar putea apărea, precum războaie mondiale, epidemii, invazii zombie, meteoriți din spațiu sau altceva. Nici un om deștept nu va spune “lasă, că vine vreun război sau virus și rade 3 miliarde de oameni”, de parcă el ar trăi pe Lună și ar fi ferit de astfel de lucruri.

Chiar și feriți de astfel de lucruri, închipuiți-vă ce val de refugiați ar stârni un conflict India-Pakistan. Cel de acum, cu Siria-Irak-Libia, nici n-ar mai fi menționat.

ROMÂNIA

Câteva cuvinte despre România. Ca și în restul Europei, populația de aici îmbătrânește. În Europa 24% dintre locuitori au acum peste 60 de ani, dar în 2050 procentul va urca la 34%. Natalitate mică și creșterea nivelului de trai și a speranței de viață duc la astfel de cifre.

În România trăiesc în acest moment 19.510.000 de oameni cu 100 de femei pentru fiecare 94 de bărbați.

Iată proiecția populației pentru acest secol. V-am spus, vom ajunge o țară nelocuită.

populatia_romaniei

Pentru 2100, de exemplu, cu Rusia fiind una din marile 10 țări ale lumii, eu mi-aș face griji și de o posibilă invazie. În fond, suntem vecini, iar din cele 10 milioane de români din 2100, vreo 47% vor fi bătrâni și vreo 20% copii.

Iată vârsta medie a populației României:

populatia_romaniei_varsta_medie

Tabelul de mai jos e mai complex, arată distribuția populației pe intervale de vârstă în următoarea perioadă:

populatia_romaniei_distributie

Speranța de viață pentru cei născuți acum este de 74,5 ani, iar în perioada 2025-2030 va fi de 76,5 ani. Probabil și ONU a aflat că nu ne modernizăm sistemul medical. Prin comparație, cineva născut acum în Suedia are 81,9 ani speranța de viață.

Aici vedem legături și cu mortalitatea infantilă. Cea la naștere, astăzi în România, este de 9,6 bebeluși morți la 1000 de nașteri, în timp ce Germania are 3,1 și Suedia 2,8.

Mortalitatea până la vârsta de 5 ani este în România de 12,7 copiii la mia de născuți, pe când în Germania este de 3,8 și în Suedia de 3,3.

De patru ori mai mulți bebeluși și copii mor în România decât în alte țări mari ale Uniunii Europene.

Acestea au fost toate statistici oficiale ONU. Niște analiști au luat aceste date și le-au suprapus peste economia României și situația forței de muncă de aici. Situația este și mai tragică.

În 1990 existau 4 pensionari la fiecare 10 salariați, așa că sistemul de pensii funcționa bine.

În 2015 avem 12 pensionari pentru fiecare 10 salariați.

12 oameni care au muncit și ei perioada legală cu promisiunea fermă din partea statului că la bătrânețe se vor putea odihni și trăi restul zilelor din banii dați de stat, un fel de mulțumire pentru munca prestată în cei 40-50 de ani de carieră.

(Așa funcționează pensiile, muncești acum când ești în formă și la bătrânețe am eu grijă de tine! De asta mi se face chiar silă când îi aud pe unii spunând că n-au loc de pensionari în viața lor, că să mai stea dracului pe acasă, să nu mai umble prin RATB și prin piețe, de parcă oamenii ar trebui să se sinucidă la finalul carierei pentru a nu-i mai incomoda pe cei ce încă muncesc în viața lor aglomerată. De parcă pensionarii ar adora să meargă cu RATB-ul pentru că-s roșiile mai ieftine cu 30 de bani în altă piață sau pentru că trebuie să meargă de 3 ori pe săptămână la doctor; sunt sigur că, dacă ar avea bani, ar sta la distracție, băi termale și bingo, n-ar alerga după orice economie).

În 2060 vor fi 15 pensionari la 10 angajați. Nu uitați că trăîm vremurile în care salariile nu sunt mari, ba chiar mulți oameni sunt plătiți la minim sau la negru, ceea ce micșorează și mai tare contribuțiile la sistemul de pensii.

salariati_pensionari_romania

Voi la ce vârstă ieșiți la pensie, apropo?

În plus, trebuie luată în calcul și emigrația. Românii apți de muncă pleacă peste hotare, nu cei bătrâni.

Momentan emigranții români trimit mulți bani înapoi în țară și vin periodic aici în concedii, dând un boost economiei locale și naționale prin cheltuielile lor. Asta, însă, se întâmplă acum, cât timp acești oameni ce-am emigrat încă au părinți sau bunici în viață aici. Mai stați 10 ani și românii plecați în Spania, Franța sau Germania vor începe să nu mai trimită așa mulți bani înapoi pentru că-și construiesc case pe acolo, vor începe să meargă în concediu în Tenerife, nu în Făgăraș, iar odată cu dispariția rudelor din România nu vor mai avea mari legături cu țara mamă.

Sistemul de pensii este o invenție relativ nouă în lume și s-ar putea foarte bine să se dovedească ineficient. Pur și simplu economiile și valoarea banilor variază pe căi ce nu pot fi prevăzute pe termen de 40-60 de ani, cât durează cariera unui om ce apoi iese la pensie. În cuvintele unuia din reportajul Digi24 despre pensii, “o să ne trezim într-o Europă unde va fi o pensie medie de 1.200 de euro iar România nu va putea să plătească decât 300 de euro pe o pensie medie. Și o să zicem: „Ce facem?”. Nu poți să faci nimic, nu poți să-l împuști, că omul a muncit 40 de ani și a plătit la stat datoriile“.

Salariile sunt mici, pensiile vor fi și mai mici. V-am arătat în iunie o statistică ce spune că doar 3,7% dintre salariații din România câștigă oficial peste 780 de euro/lună.

salarii_romania

Aș spune că civilizația dintr-un stat poate fi măsurată și în felul în care-ți tratezi bătrânii ce nu mai sunt utili societății văzută ca un stup, ci acum trebuie doar să se odihnească, să se relaxeze în vacanțe de seniori și la o bere pe terasă. Așa am văzut în multe țări că se întâmplă. Aș spune că noi ne tratăm groaznic de prost bătrânii, condamnându-i la sărăcie și lipsindu-i de un sistem medical și de asistență socială, ba chiar suntem foarte aproape de a spune că ar trebui să moară mai repede pentru a nu ne mai împovăra.

CÂTEVA CONCLUZII

1. Aici în România ne îndreptăm spre o criză puternică a populației cu implicații mari în economie. O soluție ar fi să acceptăm imigranți, fie ei din zonele subdezvoltate ale lumii, fie din alte zone ale UE, ca un fel de redistribuire a populației în interiorul Uniunii, asta până nu vin rușii.

2. Gândiți-vă de acum la ceva asigurări pentru bătrânețe. Pensii private, acțiuni la bursă, bani în bancă, moșii, livezi de nuci – nu știu, ce puteți. E clar că pensie mare nu vom avea.

Sper că nu zice nimeni prostia aia cu “lasă, să trăiesc bine până la 60 de ani și apoi pot muri”. Vă pot garanta că, odată ajunși la 60, probabil vă veți agăța de fiecare zi în plus de viață, că așa e omul cablat să funcționeze.

3. România are nevoie de mulți ani de conducere competentă, de programe care să refacă urgent sistemele de educație, sănătate și apoi economia în general, asta generând nu doar pensii, ci și natalitate crescută prin bunăstare crescută. We’re fucked!

4. Vom muri într-o lume total diferită de cea în care ne-am născut dpdv al structurii demografice. Asta va duce și la o rearanjare a puterilor politice, economice și militare, țări precum Bangladesh, Indonezia, Mexic, Nigeria și apoi un val doi format din Etiopia, Uganda, Tanzania și altele vor deveni mult mai importante.

5. În contextul creșterii populației Rusiei unei Rusii cu peste 100 de milioane de locuitor și scăderii populației României, o țară mare și frumoasă aflată chiar lângă ei, presiunile din partea Moscovei și o eventuală expansiune înspre vest (că doar nu spre China) par a avea motive tot mai bune.

6. Întreaga planetă ar trebui să lase deoparte nevoile personale și ambițiile fiecărui stat și să se concentreze pe “the greater good”. Lipsa mâncării este o problemă serioasă. Încălzirea, deșertificarea, seceta, poluarea oceanelor sunt probleme serioase. Avem nevoie de ridicarea din sărăcie a diverselor țări astfel încât acolo natalitatea să nu mai fie de 5,5 copii pe femeie, cum este acum în Nigeria, ci un mai normal 2,1.

7. Pe termen lung, migrația populației va fi nu doar un fenomen garantat să se întâmple, ci și normal. Cu o populație în scădere, Europa va fi ținta perfectă pentru migrație din zona Africii și Asiei, ca și în vechime. Dacă noi vom fi aici 10 milioane, iar nigerienii 400 de milioane, pur și simplu n-ai cum să-i oprești, nici măcar cu arma în mână. Probabil peste o mie de ani Europa va fi mulatră.

sursa: studiul ONU, citiți-l dacă aveți timp.

  24 comentarii

 1. Un articol excelent si o analiza extrem de pertinenta a situatiei!

    (Citează)

 2. Ok. Scade natalitatea in Ro. Pe de o parte, din cauza ca unii nu isi permit sa faca copii de saracie, pe de alta, altii nu fac de viata prea buna (calatorii, timp liber pentru petreceri, restaurante, jocuri, etc).

    (Citează)

 3. Lasa ca le dam cateva bombe atomice sau o ciuma noua si ii mai rarim. Asta daca nu scapa natura de noi cu vreo era glaciara sau cu vreun virus extraterestru dezghetat din calotele care se topesc.

    (Citează)

 4. Salut, trebuie o facuta o remarca la procentele barbati/femei din Orientul Mijlociu. Procentul oferit de tine ia in calcul toata populatia rezidenta in tara respectiva. In tarile din Orientul Mijlociu sunt extrem de multi straini (e o discutie lunga intre imigrant si expat – asa ca le pot spune “straini”) care vin sa lucreze in diverse domenii. 90% din “strainii” veniti in tari precum Arabia Saudita, Bahrain, Kuweit si Qatar sunt barbati. De aici raportul debalansat intre barbati si femei. In Emirate ma asteptam sa fie ceva mai multe femei…In China, pe de alta parte, tara care are politica “single child” este o alta poveste. Acolo majoritatea cuplurilor care vor avea fete aleg avortul pentru ca o fata nu va pastra numele familiei, iar familia isi va pierde numele. Asa ca mai incearca o data pana iese baiat. Crazy world…

    (Citează)

 5. Soluția cea mai buna nu ai prezentat-o.Anume, mergeți de tineri și consolidati populația altor state care au condiții, gen plătiți și primiți pensii acolo.

    (Citează)

 6. Ai copii?Te gandesti sa ai in viitor?Daca nu de ce?Daca da de ce? :)

    (Citează)

 7. Să tot citeşti asemenea articole!

  Am totuşi o nedumerire: de unde este concluzia – pe care nu am găsit-o în studiu că populaţia Rusiei este sau va fi în creştere? Ştiu că ei au probleme structurale mari: natalitate scăzută, mortalitate mare şi o speranţă de viaţă nu tocmai decentă.

    (Citează)

 8. Faptul ca centrul de putere a fost in Europa și SUA e un accident la scara istoriei . SUA a preluat titlu de cea mai mare economie a lumii de la China, care depășise India la rândul ei.
  Norocul nostru e că nici un drum nu trece pe aici și nu prea are lumea treaba cu noi. Cam același motiv pentru care otomanii nu ne-au făcut vreodată pașalâc, rușii au plecat în ’55. La fel, din cauză de poziție nu o să ne bage nimeni în seamă prea tare.

    (Citează)

  • De fapt, suntem ocoliti in acest moment dinspre sud tocmai din motivele pentru care am fost greu de atacat dinspre sud din antichitate incoace: e greu sa treci podul de la Giurgiu, ca se lucreaza.

     (Citează)

 9. Mai jos este un clip care prezinta cum sta treaba cu natalitatea europeana si cea araba, care in zilele noastra se muta in europa. O cucerire “pasnica”, cu beneficii pentru ei, iar la primul semnal dat de catre lideri isi vor impune legile lor pe taramul europei.

  https://www.youtube.com/watch?v=50dZ5uqmfgU

    (Citează)

 10. vroiam sa spun ceva de optimismul tau de la finalul punctului 3, dar comentariul numarul 5 e… priceless….

    (Citează)

 11. Concluzia 5 e gresita. Rusia se va confrunta si ea cu o scadere a populatiei, nu doar ea, dar si Ucraina, Moldova si Belarus. Vezi pagina 32 a raportului.

  Extinzand un pic zona, si statele baltice scad, la fel o face si Polonia, deci nu cred ca e cazul sa ne uitam spre “cotropitori” in directia aia.

    (Citează)

 12. Foarte interesant post-ul tau. Imi plac mult genul asta de analize.

    (Citează)

 13. Giovani:
  Ok. Scade natalitatea in Ro. Pe de o parte, din cauza ca unii nu isi permit sa faca copii de saracie, pe de alta, altii nu fac de viata prea buna (calatorii, timp liber pentru petreceri, restaurante, jocuri, etc).

  Zi-le la aia din China/India/Africa cum e cu “nu facem copii din saracie”.

    (Citează)

 14. Vorbim de strategii, de fonduri europene, de cod fiscal, toate bune, dar situatia sporului natural al Romaniei mie mi se pare o problema de siguranta nationala.
  Vorbind strict economic de cate ori nu ati auzit : “Romania e o piata prea mica”? Dincolo de PIB in cifre, educatie si sanatate, trebuie sa avem si oameni cu are sa facem acel PIB….

    (Citează)

 15. E interesant de considerat nu doar totalul populatiei, dar si densitatea.

  Asia are o suprafata de 44.39 mil km patrati si 4393 milioane, deci o densitate in jur de 100 persoane pe km patrat. Africa are o suprafata de 30.24 mil km patrati si 1186 milioane, deci o densitate in jur de 40 persoane pe km patrat. Europa are o suprafata de 4 mil km patrati si 738 milioane, deci o densitate de aproximativ 185 persoane / km patrat. America de Nord are o suprafata de 9.36 mil km patrati si o populatie de 358 milioane, deci o densitate de aproximativ 39 persoane / km patrat.

  Problema e ca Africa, care isi va dubla populatia inainte de 2050, va avea o foarte mare problema in a gestiona acest lucru. Va fi destul de complicat in a asigura minimul de conditii, adica mancare, apa, un loc de dormit, pana la a ajunge la capitolul educatie.

    (Citează)

 16. Cele cateva milioane de romani care muncesc in strainatate vor gadi convenabil sa se intoarca cu 1200 € pensie in Romania unde amarastenii nu vor avea mult peste 300€.

    (Citează)

 17. mircea (primul)

  01/09/2015 la 10:14 PM

  Cine dracu crezi ca o sa mai permita planetei sa ajunga la 11 miliarde de vite?

    (Citează)

 18. eu am plecat. am amanat prea mult plecarea. de intors, nu ma mai intorc acolo.
  ma bucur ca ai publicat rezumatul la studiul ONU.
  solutia pentru romania: impuscati polticienii. 5-6 pe saptamana.
  si sa vezi cum incep sa revina in tara macar o parte dintre cei plecati.

    (Citează)

 19. Stevie von derr

  02/09/2015 la 1:39 AM

  Dupa atatea atentate artificiale de a-si consolida puterea, crezi ca U.S. sau Rusii vor sta cu mana in san asteptand vreo rascoala africana ?

  “Solutii”exista, vorba ta. Un razboi , un virus artificial, epidemii sau alte zdranganele.

    (Citează)

 20. Foarte bun articolul ca si evaluare simplista.
  Problema este ca prezicerea viitorului e mai complicata decat o statistica pentru ca necesita foarte multe variabile care nu sunt constientizate sau conoscute.
  De exemplu daca am lua in calcul evolutia tehnologiei, care are un ritm exponential, s-ar schimba radical ecuatia si problemele prezentate nu ar mai exista sau ar avea un impact mult mai mic.

  E o discutie mult mai lunga.

    (Citează)

 21. Romania trebuie sa se gandeasca serios la o politica de atragere a cetatenilor din alte state care sa vina sa locuiasca in colonia lui Dragnea. De exemplu se pot aduce 2-3 milioane de chinezi, indieni, pachistanezi, africani competenti care sa acopere deficitul de forta de munca si care totusi sa fie ok cu o democratie feudala. Altfel face implozie Romania si ori e preluata de Rusia ca stat satelit, fie o impart vecinii.E notmal pana la utma,teoria evolutiei spune ca speciile care nu s-au adaptat noilor realitati au disparut iar romanii inca se roaga pentru ploaie si inca rad de francezi ca si-au facut parc de nudisti.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus