un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jocuri: King’s Quest, un point-and-click adventure ca-n copilărie

1 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Jocurile de tip quest erau destul de populare prin anii 90, înainte de “revoluția 3D” determinată de acceleratoarele grafice și hardware-ul tot mai avansat. Nu-i de mirare, quest-urile rulau pe orice sistem, personajele fiind de fapt niște desene animate peste un fundal neanimat, fără nevoia unui frame rate mare sau a altor artificii.

Am jucat multe quest-uri. Multe serii mi-au rămas în suflet și-mi aduc aminte cu plăcere de ele, de personajele lor, de momentele când am dezlegat cine știe ce puzzle greu sau m-am prins ce trebuie să fac pentru a trece mai departe. Monkey Island a fost superb, Broken Sword la fel, Rex Nebular, Myst, Leisure Suit Larry, The Longest Journey, Simon The Sorcerer, Space Quest, Star Trek, Bloodnet, Sanitarium

Probabil plăcerea de a juca quest-uri a condus la plăcerea de a juca și alte tipuri de jocuri oarecum similare, precum cele de aventură în stilul Uncharted, bazate pe o poveste mișto, sau RPG-uri precum Omikron: The Nomad Soul.

Quest-urile renasc. De multe ori o fac pe iOS și Android, unde de exemplu am jucat anul trecut Broken Sword 1. Renasc și pe PC, unde zilele trecute am jucat și terminat King’s Quest, primul capitol, un remake al unui quest foarte vechi cu același nume. Nu știu dacă jocurile originale aveau aceeași poveste, au trecut 20 de ani de atunci, dar acesta nou este foarte simpatic, amuzant, cu ceva “puns” în dialoguri, o grafică veselă și o acțiune relaxantă.

Acest prim capitol îl urmărește pe Graham, un tânăr ce ajunge la curtea regelui și vrea să devină un cavaler al acestuia, așa că are de trecut câteva probe împotriva altor concurenți. Este un quest tradițional, iei obiecte dintr-o parte și le folosești în alta, te princi din dialoguri ce trebuie făcut, rezolvi o problemă pentru a avea acces la o nouă zonă șamd. Am apreciat cele câteva posibilități pe care jocul ți le oferă de a alege cum vrei să te comporți în anumite situații, de exemplu cum îl vei înfrânge pe dușmanul tău.

king_quest_1king_quest_2
king_quest_3king_quest_4

Povestea nu-i foarte complicată, iar grafica pare chiar desenată. Sunt și câteva lucruri negative, dar minore, notabil fiind doar faptul că nu poți tăia dialogul și asculți tot ce spun personajele. Noroc că nu vorbesc mult, așa că orice dialog inițiat se va sfârși, totuși, rapid. Un review văzut la televizor dădea ca lucru rău faptul că nu există o hartă cu care să mergi instantaneu dintr-o zonă în alta, ci duci personajul pe picioarele sale prin diversele ecrane dintre un punct și altul; în practică, orice drum durează câteva secunde din timpul tău, nu mi s-a părut asta o problemă.

King’s Quest-ul jucat de mine este doar primul capitol din cele 5 promise. Jocul costă 10 euro, este kid-friendly, cum s-ar spune, dacă știu engleza, și oferă vreo 8 ore de distracție, dar poți cumpăra toate cele 5 capitole pentru 40 de euro și le vei primi atunci când ies pe piață. Eu cu siguranță le voi cumpăra și pe următoarele, pentru prețul a două bilete la cinema mă distrez mult mai bine și mai mult jucând ceva ce nu doar că-i plăcut, dar îmi aduce aminte și de copilărie.

Acum că am terminat King’s Quest capitolul 1 am pus ținta pe Broken Age și pe Life is Strange.

    2 comentarii

  1. Tot pe android mai este si Epic Forces tot ceva de genul, care este si destul de complex

      (Citează)

  2. leisure suit larry haha

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus