un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât RAM liber trebuie unui telefon și e nevoie de un task killer?

22 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

samsung_galaxy_s6_edge_plus_03Este o dezbatere mai lungă pe blog despre cât RAM ar trebui să fie liber pe un telefon Android și dacă programele task killers sunt bune sau nu. O găsiți aici în comentarii, a pornit ca o întrebare pusă mie pentru viitorul AMA privind S6 Edge+ și, până voi face articolul cu răspunsuri, puteți să-mi puneți acolo alte întrebări.

Între timp, însă, m-am gândit să vă spun părerea mea despre treaba asta cu memoria RAM, acum când tot mai multe telefoane de top includ 4 GB de memorie RAM.

Testez un Galaxy S6 Edge+ în cadrul programului Orange Smartphone Testers și puteți citi deja un review complet al telefonului. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

Să o luăm punct cu punct.

DE CÂTĂ MEMORIE RAM ESTE NEVOIE ÎNTR-UN TELEFON?

De cât mai multă, desigur. În opinia mea, una neverificată prin teste, ci doar prin experiență proprie și ceva cunoștințe despre cum folosește un sistem de operare memoria RAM, există două mari avantaje atunci când ai mai multă memorie RAM:

  • multitasking mai rapid, că Android-ul ține mai multe procese în RAM pentru momentele când vei avea nevoie de ele, în loc să le încarce de fiecare dată din memoria de stocare, una mult mai lentă. Asta înseamnă că într-un scenariu de utilizare normal, când folosești diverse programe ce fac sincronizări pe fundal, când treci în doar câteva secunde între Facebook, camera foto, WhatsApp, te uiți la un widget de calendar și schimbi două vorbe pe chat, tranziția între programe va fi făcută mult mai repede deoarece acestea rulează din RAM.
  • autonomie mai mare a bateriei. Din motivele de mai sus, telefonul folosește mai puțin curent pentru a accesa memoria RAM, iar procesorul nu mai lucrează atât de des la încărcarea și descărcarea ei.

Zic asta din experiență proprie. Am văzut de câteva ori telefoane cu același procesor, dar cu cantitate dublă de memorie, iar impactul la viteză și autonomie mi s-a părut sesizabil.

Ca o paranteză, primul meu telefon cu Android avea 288 MB memorie RAM și era un model HTC Hero. Am trecut la Desire cu 512 MB RAM (sau 576?), apoi la Desire Z, iar primul meu telefon cu 1 GB memorie RAM a fost HTC One X. Acum am un Samsung Galaxy S6 cu 3 GB memorie RAM și am testat telefoane cu 4 GB, precum Asus Zenfone 2 ZE551ML și acest nou Samsung Galaxy S6 Edge+.

Prin urmare, dacă vă permite bugetul, luați telefoane cu cât mai mult RAM. Mai multă memorie RAM este practic o garanție că acel telefon va putea rula mai multe generații viitoare de Android (6 apare în noiembrie), cu firmware oficial sau nu, de obicei aici fiind condițiile minime. Procesoarele de astăzi au ajuns suficient de rapide încât să susțină încă multe versiuni viitoare, dar au nevoie de memorie.

CÂT RAM AR TREBUI SĂ FIE OCUPAT?

Cât mai mult, în opinia mea. Tocmai v-am spus că memoria RAM este mult mai rapidă și cu impact mare în tot ceea ce faceți pe telefon, inclusiv în eliminarea unor freeze-uri ocazionale și pentru multitasking rapid.

Dacă aveți mult RAM în telefon, ar trebui să-l folosiți. Cu cât Android ține mai multe aplicații în memoria RAM, cu atât telefonul va rula mai bine. În fond, ați plătit pentru acea memorie, nu o lăsați goală!

Aici trebuie explicat un pic cum utilizează Android-ul memoria RAM. Memoria este folosită în două moduri:

  1. pentru a rula aplicațiile active. Adică în memorie se încarcă grafica și se învârt datele pentru programul în care umblați chiar atunci sau pentru cele active pe fundal (de exemplu un upload pe Facebook, sincronizarea emailurilor șamd)
  2. pentru a păstra gata de rulare aplicațiile pe care nu le folosești chiar în acele momente. Aici e principala deosebire față de un PC, unde atunci când închizi un program acesta se închide de tot, ieșind și din memorie. Sistemul de operare Android păstrează nucleul unui program din care ieși în memoria RAM, gata de rulare din cel mai rapid loc posibil, pentru că poate te întorci la el. Este ca un alergător care stă în poziție de start și așteaptă semnalul de pornire în cursă. Și Windows are un mecanism asemănător numite prefetch, dar e utilizat în alte scopuri la boot, plus memoria virtuală, unde simulează memorie RAM pe un hard-disk.

Dacă memoria se umple și trebuie eliberată pentru a face loc vreunui alt program, atunci Android șterge pe rând din RAM aplicațiile mai vechi, apoi închide din cele ce nu sunt active pe fundal. Aici depinde, desigur, și de cum sunt ele programate și de ce nivel de interacțiune au cu OS-ul.

Prin urmare, e foarte bine că memoria este ocupată cu aplicațiile voastre. Telefonul ideal este cel în care absolut totul ar fi stocat în RAM, gata de rulare. Nu vă temeți de o memorie ocupată și nu încercați să o eliberați cu diverse task killers doar de dragul de a vedea o cifră mare în dreptul “available memory”. Lăsați-o să muncească, nu să stea degeaba!

CÂT RAM AR TREBUI SĂ FIE LIBER?

Punctul cel mai important, nu? Câtă memorie să fie liberă pentru ca o aplicație ce nu era deja pregătită în RAM să fie lansată, totuși, cât se poate de rapid?

Nu știu. Nu știe nimeni. Depinde de aplicație și de complexitatea ei, că una este să pornești un convertor din metri în picioare și alta un YouTube sau un joc de mari dimensiuni.

Din ce-am văzut eu pe Samsung S6 Edge+, Android raportează cam 1,1 GB e memorie RAM liberi, dar dacă vrei să vezi și procesele cached, descoperi că doar vreo 300-500 MB sunt complet liberi. OK, 500 MB sună ca o cifră ok, sunt mulțumit cu ce face telefonul și cum gestionează Android lucrurile.

s6_edge_plus_screenshot_10s6_edge_plus_screenshot_11

Pe S6-le meu clasic, cu doar 3 GB memorie RAM, lucrurile stau destul de asemănător. Nu tot 1,1 și 300-500, dar cam aceleași proporții față de cantitatea totală de memorie. Asta îmi spune că sistemul de operare gândește el cam cât din memorie să lase aplicațiilor active, cât să lase proceselor cached și cât să lase liber pentru a încărca rapid aplicații noi. După ce le încarcă (sau în timp ce face asta) șterge din memorie aplicații mai vechi pentru a avea, din nou, o anumită cantitate goală, păstrând pe cât posibil proporțiile inițiale.

SĂ FOLOSESC UN TASK KILLER?

Eu nu folosesc. Voi puteți face ce vreți, puteți crede ce am scris mai sus sau puteți asculta alte opinii. Părerea mea, ca utilizator de Android din 2009, este că nu e nevoie și las sistemul de operare să facă gestiunea memorie după cum crede că-i mai bine.

De ce nu folosesc? Pentru că, după cum spuneam, memoria RAM trebuie să fie utilizată. Nu mă încântă cu nimic să văd că jumătate din ea stă goală, nu vreau să curăț memoria de dragul de a vedea cifre frumoase în statistici, dar în schimb să aștept poate o secundă în plus când lansez Facebook-ul sau când deschid niște linkuri.

Consider că un buton “clear ram” sau “close all” din Advanced Task Killer sau Clean Master sau alt program elimină fără discriminare, fără să știe dacă acele programe ce mai rămân “amorsate” în RAM vor fi ulterior deschise sau nu. Nici măcar eu nu știu exact ce folosesc cel mai des, cât de mult intru prin fiecare program, câte lucruri se sincronizează în total prin toate programele care-mi trimit notificări și cât de des; doar sistemul de operare știe asta și, zic eu, după atâtea versiuni o fi învățat și Google cum să facă managementul memoriei.

Folosesc uneori task managerul din Android, cel care-ți spune ce aplicații sunt active și oricum include acolo un buton de “end all”. Îl folosesc rar, poate doar când am impresia că un program a rămas “agățat” și-mi consumă nu memorie, ci în principal baterie. Alteori mă uit în meniurile de Application Manager și opresc de tot anumite aplicații care insistă să pornească și repornească deși n-am nevoie de ele, de exemplu vreun bloatware inclus (după cum ziceam în review, pe S6 Edge+ n-a fost cazul, dar pe altele da) și le opresc de tot cu butonul Disable.

android_disable

Sigur, acestea sunt valabile pe telefoane ceva mai performante, cu Android 5 și 2 GB memorie RAM sau mai mult. Pe cele vechi, de acum câțiva ani, poate că un task killer era ceva mai important, deși eu n-am fost niciodată fanul lor din motivele de mai sus.

În concluzie, nu mai eliberați RAM-ul doar de dragul de a vedea că aveți o cantitate mare liberă. Lăsați-l să muncească și să accelereze sistemul!

Testez un Galaxy S6 Edge+ în cadrul programului Orange Smartphone Testers și puteți citi deja un review complet al telefonului. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

samsung_galaxy_s6_edge_plus_09

    16 comentarii

  1. Inteleg ce vrei sa spui in acest articol si in mare parte sunt de acord. Insa pe telefonul meu, Samsung Note1 sunt momente cand imi merge extrem de greu, deschide incet o aplicatie. Atunci folosesc un app killer care mai inchide din aplicatii si telefonul raspunde de 10 ori mai bine !!

    Incearca sa faci testele astea si pe un telefon low end, ceva cu 512 sau 1024 ram.

      (Citează)

    • De obicei sunt aplicatii dubioase pe care le poti opri manual.
      Poti incepe cu aplicatia de FB, ca aia am observat ca mai face ca telefonul sa agate.

        (Citează)

  2. iPhone-ul pare a se descurca minunat cu un sigur GB de RAM

      (Citează)

  3. Da, nici eu nu folosesc task-killere pe Android, atunci cand testez unul sau folosesc ca telefon principal. Daca nu sunt multumit de telefon asa cum se misca nativ, ori alt ROM, ori alt telefon si am rezolvat problema.

      (Citează)

  4. Ram-ul la Android e prostie, e nevoie de mult Ram sa suplineasca softul foarte defectuos, de aia ai si cifre mari la Ram fata de iOS.

      (Citează)

    • E un trade-off. Vrei soft deschis, personalizabil, unde să poată contribui toată lumea pentru a face ceva care să corespundă cerințelor tuturor? Trebuie să dai ceva la schimb, în cazul ăsta, gestiunea păguboasă a RAM-ului. De-asta e frumos sistemul concurențial, că poți alege între iOS (gestiune foarte bună a resurselor, dar personalizare zero) sau Android (invers).

        (Citează)

  5. In pricipiu task-killer-ul este nociv pentru android. Sunt servicii care pornesc automat dupa ce au fost oprite si se ajunge intr-o bucla consumatoare de baterie.

    Interesante sunt solutiile de tip Greenify ce functioneaza cu root si hiberneaza anumite procese pana cand va fi nevoie de ele din nou. Astfel eu hibernez facebook ca sa nu imi trezeasca procesorul in fundal din minut in minut (partial wakelock).
    O unealta buna este WakeLock Detector unde poti vedea exact cine ti-a scos procesorul din sleep.

    @Bogdan: trebuia sa spui ca e nevoie de mult ram pentru ca TouchWiz nu este optimizat.

    Eu de exemplu pe Nexus 4 vechi din 2012 cu 2GB ram si cu android stock 5.1, cam asa arata utilizarea ram-ului dupa 3 zile de la ultimul reboot: http://i.imgur.com/kHZGGOG.png iar in mod normal dupa un reboot am cam 1.2 GB free.

      (Citează)

  6. “În concluzie, nu mai eliberați RAM-ul doar de dragul de a vedea că aveți o cantitate mare liberă. Lăsați-l să muncească și să accelereze sistemul!”

    Aha si atunci Samsung de ce tine mortis sa reseteze aplicatiile desi au un numar mic de aplicatii pornit? Arunca un ochi aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=hm2DP3o8cYw

      (Citează)

    • Samsun, shefu’, nu Android. Pune mâna pe un Nexus dacă vrei să vezi ce înseamnă Android cu adevărat, nu pe un telefon care modifică sistemul original atât de tare încât nici nu se mai comportă la fel.

        (Citează)

  7. La android totul pleaca de la cod si java care este limbaj interpretat. Daca scriau totul in c era alta mancare de peste.

    Flo:
    E un trade-off. Vrei soft deschis, personalizabil, unde să poată contribui toată lumea pentru a face ceva care să corespundă cerințelor tuturor? Trebuie să dai ceva la schimb, în cazul ăsta, gestiunea păguboasă a RAM-ului. De-asta e frumos sistemul concurențial, că poți alege între iOS (gestiune foarte bună a resurselor, dar personalizare zero) sau Android (invers).

      (Citează)

  8. eu am un asus zenfone 2 cu 4Gb de ram merge suberb niciodata nu se umple memoria ram si nare nici un fel de lag dar din cind in cind ma mai folosesc de clean master ca vine la pachet tot cu telefonul si cred ca nu strica odata pe luna sa apesi pe un simplu butot si curata cate 2-2.5 Gb dar dau pe el numai cind imi amintesc de el dar asa merge super nu regret ca meam procurat asa un telefon

      (Citează)

    • As vrea să vă întreb dacă se merita sa dau doua trei sute de lei în plus pt un telefon cu 6 GB RAM față de unul cu 4 GB RAM?
      Este vb de un Huawei honor 10 care are doua variante.
      Ms

        (Citează)

    • Dacă nu faci vreun gaming intens, merge bine și varianta cu 4 GB. Mai degrabă merită bani în plus cel cu stocare de 128 GB, că înțeleg că nu are slot de card.

      Și 64 GB sunt mulți, dar dacă bagi multa muzică în telefon sau filmezi mult, merită 128 GB.

        (Citează)

    • Da.Nu are slot pt card memorie.De aceea cred că are memorie așa mare de 128 GB.Ambele variante de la Huawei honor 10 au memorie 128 GB.Diferenta intre ele sunt că unul are 4 GB de RAM iar celălalt 6 GB de RAM.
      Ideea era dacă se merita bani in plus pt 2 GB de RAM in plus?
      Ms

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus