un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Galaxy S6 Edge+, cel mai bun telefon Samsung de până acum

21 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

samsung_galaxy_s6_edge_plus_02
Cel mai nou telefon Samsung, acest model S6 Edge+, este și cel mai bun făcut vreodată de compania sud-coreeană, alături de fratele sau Note 5 (diferențele sunt minime, doar de aspect, așa că puteți considera acest articol și ca un review pentru Note 5). Îl folosesc de vreo trei săptămâni și experiența este minunată; nu este doar un telefon performant, este unul care te încântă prin experiența oferită, totul mergând ceas.

Testez acest telefon în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde puteți găsi și alte review-uri și opinii. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

Specificații S6 Edge+:

  • ecran 5,7 inchi la rezoluție 2560 x 1440 pixeli, Super AMOLED, Gorilla Glass
  • chipset Samsung Exynos octa-core (unul care pe S6 s-a dovedit extrem de rapid și probabil este cel mai performant la ora actuală)
  • 4 GB de RAM, în creștere de la 3 GB pe S6
  • cameră de 16 Mpx pe spate și 5 Mpx pe față, F1.9
  • Wifi b/g/n/ac MIMO 2×2, LTE cat 9 sau cat 6, Bluetooth 4.2, NFC
  • încărcare wireless mult mai rapidă
  • nu are slot de card microSD, stocare 32 sau 64 GB
  • baterie 3000 mAh nedetașabilă
  • 153,2 x 76,1 x 7,6 mm, 171 grame

Practic, S6e+ este un Edge ceva mai mare ca dimensiuni și cu 1 GB de memorie RAM în plus. Am spus că este practic un review și pentru noul Note 5. Da, Note 5 are ecranul drept, nu rotunjit ca S6e+, și are stylus, dar în rest este identic în toate aspectele.

Preț: telefonul mi-a fost oferit de Orange, unde costă între 345 de euro împreună cu un abonament Pro cu 8 GB trafic de date și până la 829 euro fără abonament.

Întreabă-mă orice despre acest telefon: după cum v-am spus, organizez o sesiune de întrebări și răspunsuri despre acest telefon. Întreabă-mă orice vrei să afli printr-un comentariu la acest articol și vă voi răspunde. Am amânat un pic răspunsurile, cei de la Samsung vor să anunțe și ei asta, dar urmează să le centralizez și să vă răspund prin text, screenshoturi sau video.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Cutia este simplă, albă, relativ minimalistă. Înăuntru am găsit telefonul, încărcătorul rapid, un cablu de date, handsfree cu fir și o agrafă pe care o folosești pentru a introduce cartela nanoSIM în telefon.

Încărcătorul este unul rapid, ca și la S6/S6 Edge. Asta înseamnă că poate încărca nu doar la 5 volți, ca cele mai vechi, dar și la 9 volți și 1,87 Amperi. Telefonul, cu bateria sa de 3000 mAh, se încarcă în aproximativ o oră și un pic.

Căștile vin într-o cutiuță mică. Îmi place ideea, sunt mai ușor de transportat prin diverse genți. Sunt un model care intră mai bine în ureche, având o formă ceva mai potrivită pentru a sta ușor în lobul urechii.

s6_edge_plus_casti

Că veni vorba de accesorii, contra-cost se poate cumpăra un încărcător wireless mult mai rapid. Doar Note 5 și S6e+ sunt dotate cu acest nou sistem de încărcare wireless care promite să încarce complet telefonul în 2 ore. E o cifră uimitoare și care arată, practic, viabilitatea acestei tehnologii. Cu un încărcător wireless clasic aceeași operațiune ar dura vreo 6 ore.

Un alt accesoriu contra-cost, încă nelansat, va fi o baterie externă cu încărcare rapidă. Asta înseamnă nu doar că bateria se va încărca rapid, dar și telefonul conectat apoi la ea, ceea ce cred că ne dorim cu toții.

CONSTRUCȚIE

Dacă ați văzut un S6 Edge, știți deja și cum arată S6 Edge+. Telefonul are sticlă pe ambele părți, una Gorilla Glass, și o ramă metalică.

samsung_s6_edge_plus_07samsung_s6_edge_plus_09

S6e+ are ecranul rotunjit spre laterale și spatele drept.  Note 5 este făcut invers, are ecranul drept și un spate ușor rotunjit (plus stylus). Ambele telefoane devin astfel foarte subțiri pe lateral, acolo unde le prinzi cu mâna. Pentru un ecran de 5,7 inchi diagonală, asta contribuie la ușurința cu care-l ții în mână.
samsung_s6_edge_plus_1
samsung_s6_edge_plus_2

Toate muchiile sunt frumos rotunjite. Sticla este plăcută la atingere, iar telefonul arată foarte bine, arată ca un model premium. Iată-l lângă S6-ul meu, observați că diferența de gabarit nu este semnificativă între 5,2 și 5,7 inchi:
samsung_s6_edge_plus_06

Butoanele sunt subțiri, dar bine făcute, se simt la deget și au o cursă mică, dar cu un click bine definit. On/Off în dreapta, volum pe stânga, în partea de sus se află sertarul cartelei SIM și jos difuzorul extern, portul microUSB și jackul audio.

Pe partea din spate se găsește modulul foto, ieșit în relief așa cum îl au aproape toate telefoanele moderne și subțiri. Lângă modul se găsește LED-ul flash și senzorul de ritm cardiac.

samsung_s6_edge_plus_08

Pe total, un telefon excelent făcut, căruia nu i-am găsit nimic de reproșat. Arată ca un telefon de top și se simte așa în mână, iar impresia se păstrează după ce-l aprinzi și-l folosești.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Din nou, un capitol al superlativelor. Procesorul telefoanelor este unul foarte puternic, un model Samsung Exynos octa-core introdus prima oară pe S6 și S6 Edge. Am un S6 de aproape jumătate de an și nu mi-a lăsat niciodată senzația că aș avea nevoie de mai multă putere de procesare.

Un test în 3D Mark Sling Shot cu ES 3.1 a scos 1291 puncte, un rezultat foarte bun.

S6 Edge+ și Note 5 au mai multă memorie RAM pentru un total de 4 GB. Cu cât mai multă cu atât mai bine, memoria RAM ajută pe mai multe planuri:

  • poți comuta mai rapid între aplicații, îmbunătățind experiența de multitasking ce a ajuns deja ceva uzual pe telefoane, mai ales pe unele ceva mai mari.
  • întrucât mai multe aplicații și procese încap în memoria RAM, telefonul accesează mai rar memoria de stocare și asta reduce și consumul de curent.

Am fost întrebat cât RAM rămâne liber, dacă tot ai 4 GB. E o întrebare bună, mâine am un articol întreg despre asta. Ideea este, însă, că ar trebui ocupat cât mai mult din RAM din motivele de mai sus. Gândește-o altfel, ai plătit pentru memoria suplimentară, ar trebui să o utilizezi.

Din ce raportează telefonul, ai aproximativ 1,1 GB liberi, iar dacă activezi și contorizarea proceselor “cached” vei vedea aproximativ 300-400 MB liberi. Mai important este că multitaskingul funcționează foarte bine, aplicațiile se deschid și închid imediat și niciodată nu simți că mai ai nevoie de resurse. Nu știu cum o fi peste un an, doi sau trei, dar momentan Android-ul rulează excelent.

Ecranul este excelent. Culorile sunt vii, iar luminozitatea este foarte mare. În exterior, în soare puternic, senzorul sesizează lumina ambientală și amplifică suplimentar luminozitatea ecranului, încât acesta este perfect utilizabil inclusiv pe plajă, în soare.

samsung_s6_edge_plus_14

N-am avut probleme cu semnalul de telefonie sau cel wireless. Telefonul suportă 4G+ și wireless inclusiv pe 802.11ac. În testele mele am trecut de 100 Mbps pe rețeaua Orange.

Sunetul este puternic, auzi notificările de oriunde din casă. În convorbiri calitatea este ireproșabilă, se aude perfect.

Se încălzește? Nu. Doar puțin. Devine un pic călduț atunci când îl soliciți, dar nicidecum deranjant. Practic abia observi că se întâmplă asta.

În mod dubios, ceva lipsește de la S6/S6e la Note 5/S6e+: infraroșul. Emițătorul/receptorul a dispărut, telefoanele noi nu mai pot fi telecomenzi universale. Nu-i mare pierderea.

Autonomia? Cam cât un S6 și S6e, adică peste o zi. Destul de important, consumul nu crește substanțial atunci când utilizezi telefonul (de exemplu dacă ai 3 ore de pierdut pe undeva), ci rămâne unul decent.

Camera foto este excelentă

Ca și la S6, camera este foarte rapidă (se deschide întotdeauna foarte rapid cu o apăsare dublă pe butonul Home), focalizează rapid, fotografiază rapid și obține imagini remarcabile în întuneric, mult mai bine decât pe orice alt telefon Android. Ce-a reușit Samsung cu modelele S6 și acestea noi este excelent și, de altfel, a fost motivul pentru care mi-am cumpărat un S6.

Studiind fotografiile am observat că toate culorile sunt excelent reproduse, nici un canal nefiind suprasaturat. Focalizarea este rapidă, poți obține și un mic efect de adâncime de câmp, HDR-urile ies realiste, îmbunătățind luminozitatea în zonele unde e nevoie. Nu am nici o problemă în a o numi cea mai bună cameră foto de pe un telefon Android.

Iată și în lumină slabă:

Și cu camera frontală:
s6_edge_plus_foto_sample_22s6_edge_plus_foto_sample_21

Filmarea se face la maxim Ultra HD și poți alege inclusiv un mod Full HD la 60 fps, plus slow-motion.

Generația Note 5 / S6e+ vine cu o șmecherie suplimentară: permite live broadcasting direct pe YouTube. Transmisia live de pe telefoane este tot mai populară în afară, unde servicii precum Periscope și Meerkat au prins bine. Închipuiți-vă și la noi că cineva nu doar va fotografia pe la un concert, ci va transmite în direct pentru cei ce-ar fi interesați. OK, poate nu-i bine să ne închipuim asta, dar aplicațiile reale ale tehnologiei, de exemplu în jurnalism cetățenesc și propagarea știrilor, sunt foarte bune.

Avantajul lui S6e+/Note 5 este că folosește direct contul de YouTube, nu ai nevoie de cont pe alte servicii. Poți alege dacă transmiți public sau doar pentru anumite persoane, cărora telefonul le va transmite automat un link pentru vizionare.

Aș vrea să vă spun din nou că cititorul de amprentă funcționează ireproșabil. Este integrat în butonul Home și poți debloca telefonul cu o simplă atingere a acestuia, citirea amprentei fiind rapidă și fără a necesita mișcarea degetului. Practic apeși Home pentru a aprinde telefonul (că nu doar din On/Off se face asta) și apoi odihnești degetul pe buton și gata, telefonul este deblocat. Eu așa fac pe S6 și așa am făcut și pe S6 Edge+.

INTERFAȚĂ ȘI APLICAȚII

Am fost întrebat dacă telefonul include mult bloatware. Nu, e ținut sub control acest aspect. Include diverse programe, dar eu le-am găsit pe aproape toate utile.

De exemplu se vede din nou parteneriatul cu Microsoft. Office este preinstalat pe telefon, la fel și Skype și OneDrive. Eu le utilizam oricum pe toate, iar cu  OneDrive transfer automat fotografiile din telefon în cloud, atunci când e conectat la wireless, iar din cloud acestea sunt automat trase în calculatoarele mele.
s6_edge_plus_screenshot_12s6_edge_plus_screenshot_13

Îmi place acest sistem. Dacă ajung acasă, până dau bună ziua deja fotografiile sunt în calculator, gata să le utilizez. Dacă fotografiez ceva prin casă durează câteva secunde pentru a le avea în calculator.

Alte programe sunt cele pe care oricum le instalam eu: Instagram, Facebook Messenger, Whatsapp.

s6_edge_plus_screenshot_14Apoi mai sunt câteva aplicații pe care nu le-am cerut, dar cu o oarecare utilitate. Telefonul include o versiune de Clean Master, un soft care monitorizează memoria liberă și consumul bateriei și optimizează felul în care rulează Android-ul. Clean Master pare a fi o soluție tot mai des integrată direct în telefoane. Un alt soft este SideSync, programul cu care poți migra ușor de la un telefon la altul.

S-Health mi se pare o aplicație utilă și o activez de fiecare dată pe telefoanele Samsung. Monitorizează pașii, calculează ce distanțe ai parcurs pe jos în fiecare zi, câte calorii ai consumat, îți măsori pulsul din această aplicație și poți nota acolo și câtă apă sau cafea bei pe zi. S-Health este bine făcută, iar impactul asupra autonomiei telefonului este minim.

Eu n-am folosit S-Planner, calendarul Samsung, pentru că Google Calendar mi-e suficient. Știu oameni care preferă S-Planner.

Cam asta e tot ce vine de la Samsung. Poți descărca alte aplicații (sau module pentru alte aplicații, de exemplu noi moduri de fotografiere) de pe Galaxy Apps, magazinul lor, dar nu ți le forțează în telefon de la început.

Orange include alte aplicații, dar clienții lor probabil chiar le folosesc (sau dacă nu, ar trebui să o faceți, beneficiați de multe servicii bune). Orange Cloud este spațiul tău personal de pe serverele Orange, TV Go îți aduce transmisiuni TV pe telefon, Antivirus te protejează de probleme, Deezer îți oferă muzică prin streaming cu posibilitate de a salva offline melodii șamd.

Poți încerca și alte aplicații Orange, găsiți aici o listă mai mare. Pasionații de fotbal probabil vor fi interesați de Fotbal Info, iar pentru călătorii în străinătate există Orange Travel, care te informează despre activitatea din roaming.

Ecranul curbat vine cu câteva avantaje, nu doar cu un aspect plăcut. Aici sunt câteva mici diferențe față de modelul S6 Edge lansat în primăvară, anume că poți “trage” din lateral pe ecran un tab cu 5 contacte preferate și un tab cu 5 aplicații preferate. Mai mult, atunci când telefon este pe masă cu ecranul în jos, muchia se aprinde într-o anumită culoare alocată fiecărui contact preferat, așa că teoretic poți știi cine te sună înainte să vezi ecranul.

Tot aici pe ecranul de margine poți vedea diverse știri. Pentru asta miști degetul în acea zonă, pe ecranul stins, și vei vedea titluri de la Yahoo News, dar opțiunea nu e prea utilă în România. Zona aceea a ecranului poate funcționa și ca ceas de noapte, se aprinde acolo un ceas alb-negru.

Vorbind de alte aplicații, v-am spus deja că telefonul este suficient de performant pentru a rula orice fără probleme. Este genul de telefon pe care, în timp ce ai navigația pe Waze pornită, treci imediat să citești un email, să răspunzi pe messenger, deschizi rapid camera foto cu o dublă-apăsare pe Home și faci fotografii, dai un share și te întorci la Waze, totul natural, fără întârzieri aparente pentru utilizator. E o plăcere să vezi un telefon care funcționează în acest mod.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Modelul foarte performant.
  • Cameră foto/video excelentă.
  • Ecran luminos, de mare calitate.
  • Tehnologii moderne precum încărcare wireless rapidă.
  • Nimic serios de reproșat, poate doar prețul.

CONCLUZIE

 

Nu găsesc nimic de reproșat noului S6 Edge+, în afara faptului că te costă ceva. Este cel mai bun telefon produs de Samsung până acum, excelează la toate capitolele și mulțumește în cele mai mici detalii. Am spus asta încă din primăvară, de la lansarea noilor S6: aceste modele, completate acum cu S6 Edge+, sunt cu unul sau doi pași în fața concurenței.

Preț: telefonul mi-a fost oferit de Orange, unde costă între 345 de euro împreună cu un abonament Pro cu 8 GB trafic de date și până la 829 euro fără abonament.

Testez acest telefon în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde puteți găsi și alte review-uri și opinii. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

    14 comentarii

  1. Live Streaming-ul pe Youtube este disponibil si pe S6 cu ultimul update.

      (Citează)

  2. #MyDreamPhone :D

      (Citează)

  3. N-ai idee de cate ori m-a scos din incurcatura telecomanda universala. Un alt lucru “obsolete” este modulatorul FM care a disparut subit incepand cu S3.
    Desi ma tenta, jucandu-ma cu el zilele trecute intr-un samsung shop, faptul ca nu are infraforosu este un deal breaker. Mersi de review.

      (Citează)

  4. Au scapat de lagul specific?

      (Citează)

  5. LOL, ai selfie stick :)))

      (Citează)

  6. Ideea este, însă, că ar trebui ocupat cât mai mult din RAM din motivele de mai sus. Gândește-o altfel, ai plătit pentru memoria suplimentară, ar trebui să o utilizezi.

    Oh, nu, acum o să vină toți inginerii avizați să te ia la rost pentru afirmați asta. Ei sunt developeri pe Android și știu mai bine.

      (Citează)

  7. Daca tot n-ai nimic de reprosat, hai ca zic eu cateva chestii… Am un edge de vreo 2 luni, e cel mai cel tel, primul care nu m-a facut sa ma uit cu coada ochiului dupa un iphone si sa ma intreb… ba, da’ design pe cand si noi, androizilor?

    in primul rand, ptr mine e mare. si vb despre edge simplu, nu plus. cel mai tare si mai tare mi-as dori de la telefoane sa fie destepte si mici. numai sony a incercat ceva… dupa care pa.

    in al doilea, daca il scuturi un pic, se aude pacanind. nu tare, da e un giroscop, un ceva, acolo, care pacane inca din fabricatie… e, dupa ce l-am scapat pe jos, pacane si mai si.

    in al treilea, ecranul de care tragi e cam inutil, poti face aceleasi miscari si sa suni. in plus, cel cu stiri, rss, etc… de multe ori da eroare… nu incarca stirile. singurul care mi-a mers tot timpul a fost cel de trending topics de pe twitter.

    in al patrulea: e greu de apucat cand sta pe “spate”, e un pic incomod de tinut in mana, fiind cam ascutit. +partea rotunjita de ecran reflecta lumina

    mentiune: touchwiz e meh, prefer cyanogenmod sau chiar stock android

    (si) concluzia mea, in ciuda acestor minusuri, e ca e cel mai bun telefon de pe piata. in sfarsit, un terminal cu android care arata foarte bine.

      (Citează)

  8. am un s6 edge si intr-adever telefonul este foarte frumos dpdv estetic, insa…
    si aici e un mare INSA.
    al meu a venit cu probleme, in 2 luni jumate l-am trimis de 2 ori in service, inlocuire placa de baza prima data, a doua nu a mai mers microfonul cand il foloseam pe speaker(deci din 2 luni jumate 1 a fost prin service)

    asa ca dai 1k euro pe un telefon si il trimiti service de 2 ori in 2 luni juma.

    cei de la samsung au fost niste tristi(ca sa fiu bland)… le-am cerut sa-l inlocuisca cu unul nou – fara probleme, dar au zis ca mai bine nu.
    (asta in contextul in care tocmai lansasera campania prin state cum ca dau s6 edge la 1$ utilizatorilor de iphone care trec pe samsung)
    de cei din service nu mai zic…

    cand am postat un review la telefon pe situl de unde l-am cumparat mi l-au respins :)) ca doar n-or pune ceva negativ la telefonul asta.

      (Citează)

  9. Mircea Marius

    21/09/2015 la 3:43 PM

    Cum sta la baterie in comparatie cu S6-le tau?

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    21/09/2015 la 6:29 PM

    Mi se pare foarte tare telefonu. Adica, dau de 2 ori mai mult decat pe ps4, dar ma simt mult mai castigat. Gg samsung!

      (Citează)

  11. Cum sta la capitolul bloatware?

      (Citează)

  12. telefonul e genial si datorita marginilor rotunjite nu pare nici asa mare. Imi place si noul gri de pe produs.

      (Citează)

  13. Am un S6 edge.Cu regret,dar este o mare,mare deceptie. L-am cumparat la peste 3000 de leiin august 2015 ,iar in prezent deja are deficiente extreme in ceea ce priveste functiile de baza ale unui telefon. In timp ce vorbesti,de foarte foarte multe ori nu mai auzi sau nu mai esti auzit.In plus, netul merge execrabil,mai exact nu mai merge dupa vreo trei minute.A fost o perioasa cand se comporta la fe ca in descrierea dva imediat dupa cumpararepana prin decembrie.Este in service de vreo 10zile si (de abia) azi am fost anuntat ca de fapt nu are nimic si ca il vor mai tine vreo 50 de ani savada ce are.Pe scurt e posibil ca la inceput sa mearga bine,dar in esenta e o mare mare TEAPA.Nu il poti folosi efectiv ca telefon,nu mai spun de aplucatii si alte avioane. Nu sfatuiesc pe nimenj sa cumpere astfel de prostii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus