un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Proiecte de inginerie la nivel planetar

14 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Mi-a plăcut un articol de pe io9 despre inginerie la nivel planetar pentru a repara sau modifica anumite aspecte ale Pământului. Poate că despre unele ați mai citit în cărți SF, dar în principiu avem tehnologia să le implementăm aproape pe toate, doar că presupun cheltuieli imense.

Se mai pune și problema necunoașterii în totalitate a efectelor pe care astfel de modificări le-ar avea asupra faunei și florei. Unde dai și unde crapă s-ar putea dovedi o problemă la o scară globală. Un exemplu bun ar fi cel cu irigarea și transformarea deșerturilor în zone fertile și locuibile, mai ales că o treime din suprafața planetei este deșert. O treime! Iar oamenii încă nu cred că încălzirea globală există!

Sahara are o suprafață de 9,4 milioane de kilometri pătrați, de 36 de ori mai mare decât România și comparabilă cu China sau SUA. Și totuși, același articol vorbește despre un fenomen extraordinar: vântul ridică praf din Sahara și-l poartă până în America de Sud. Praful adună umezeală deasupra oceanului și apoi generează furtuni tropicale masive și căderi mari de precipitație ce contribuie la dezvoltarea pădurii tropicale amazoniene.

Oprești deșertul și se strică ceva pe celălalt continent. E o problemă pentru Împăratul-Zeu și viziunea sa pe termen lung. După cum spuneam, tehnologia o avem, banii pot fi găsiți, totul este să devenim altruiști și preocupați cu adevărat de soarta planetei.

Citiți articolul în întregime și apoi spuneți-mi părerea voastră în comentarii. Nu cred că oamenii ce trăiesc în Panama ar fi prea fericiți

    6 comentarii

  1. Cineva a citit Dune :)

    Modificarile trebuie facute treptat iar efectele trebuie urmarite pe termene de zeci si sute de ani inainte de a trece la etapa urmatoare.

    O solutie mai buna este sa cultive suprafetele deja existente, foarte multe terenuri sunt abandonate pentru ca a migrat populatia la oras, pentru ca au fost distruse de razboi etc. De asemenea se poate imbunatati mult randamentul aplicand minime tehnici de agronomie, ce sa mai zic de irigatii.

    In Romania de exemplu au fost distruse sistemele de irigatii si de aia importam cartofi si mere de la austrieci. Multe suprafete sunt prea marunte din cauza retrocedarilor si raman necultivate din cauza prostiei si egoismului taranului roman – de ce sa faca el 100 de lei si sa existe riscul ca vecinul de cooperativa sa faca 105 lei? nu mai bine nu face nici unul din ei nici un ban?

      (Citează)

    • În ultimii 3 ani am citit peste 50 de cărți SF. Ar trebui să scriu mai mult despre ele, sunt multe recomandări bune de dat.

        (Citează)

    • Ceva de Peter F. Hamilton printre cartile citite? Mi se pare un scriitor foarte vizual si descriptiv, cu cateva idei interesante.

        (Citează)

  2. pe de altă parte, ăia din canare ar fi bucuroși să dispară deșertul. praful adus de vânt nu face bine culturilor de banane.

      (Citează)

    • Cine n-ar fi? Îți dai seama că ar ieși Africa din foamete și sărăcie dacă ar transforma măcar o parte din el în teren de ferme.

        (Citează)

  3. Parca deja vad un afis: aici se va deschide Mega Image.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus