un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

70 de ani mai târziu, iată ce imagini mă impresionează de la Hiroshima

6 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la unul dintre cele mai negre momente din istoria civilizației noastre și unul de cotitură pentru tot ce s-a întâmplat ulterior în lume: bombardarea atomică a orașului Hiroshima, prima oară când o bombă nucleară a fost utilizată împotriva oamenilor, omorând peste 70.000 de oameni pe loc. A doua și ultima oară, bombardarea orașului Nagasaki, urma să aibă loc după trei zile, pe 9 august 1945.

Bomba detonată la Hiroshima a însemnat multe lucruri:

  • un test privind o nouă tehnologie a armelor. Hiroshima a fost a doua detonare nucleară din istorie. Prima, testul Trinity din deșertul New Mexico, avusese loc cu doar câteva zile înainte, pe 16 iulie, dar acum a fost ocazia de a observa toate efectele unei astfel de bombe într-un oraș mare și locuit. Faptul că a doua bombă, cea de la Nagasaki, era de complet alt tip arată că a fost ocazia perfectă de a testa toate tehnologiile (pentru cei ce urmăresc domeniul, bomba Little Boy de la Hiroshima a fost una de tip glonț, adică o bucată mică de uraniu-235 a fost trasă ca din pistol într-o bucată mult mai mare de uraniu-235; niciuna dintre bucăți nu era suficient de mare pentru a obține o masă critică de reacție nucleară, dar cele două bucăți unite într-una singură da. A doua bombă, Fat Man de la Nagasaki, a folosit implozia unei cantități de plutoniu-238, adică o bucată mare de plutoniu a fost presată pentru a deveni mai mică, densitatea mai mare în același volum înseamnă masă mai mare și duce la obținerea cantității critice pentru reacția nucleară; cel puțin așa am înțeles eu acum multă vreme că funcționează masa critică a bombelor).
  • o demonstrație de putere. Japonezii aveau același tip de armată ca și Aliații, tot avioane, vapoare, puști, mitraliere și tancuri, dar nu aveau astfel de bombe. Peste 200.000 de oameni au murit în cele două zile și ulterior din cauza radiațiilor de la doar două bombe.
  • cea mai rapidă cale de a încheia războiul. Dura deja de 5 ani, iar japonezii nu aveau șanse. Germania se predase necondiționat din mai, Aliații erau mult mai numeroși decât japonezii, dar o invazie convențională era considerată foarte costisitoare și ar fi dus la pierderi mari de vieți în rândul Aliaților, în special americani. Când ai astfel de bombe și poți încheia războiul fără să pierzi un singur soldat de-al tău, o faci, chit că numărul de victime din rândul celor bombardați a crescut imens.

Pentru mine, cele mai îngrozitoare imagini de la Hiroshima și Nagasaki sunt cele de mai jos: umbra unor oameni, întipărită pe pereții sau podeaua în față căreia stăteau, în timp ce corpurile lor au fost incinerate pe loc de respectivele bombe. De obicei asociem efectele unei bombe nucleare cu radiația ce te omoară lent, dar majoritatea celor uciși în Japonia au murit din cauza presiunii imense generate de explozia bombei, care a omorât orice om pe o rază de 3 km, și de valul de aer încălzit la 1000-2000 de grade Celsius ce-a măturat apoi întreg orașul, incinerând pe loc oameni, cauzând arsuri grave celor aflați la distanță mai mare și incendiind clădirile.

Cei din fotografiile de mai sus au ars pe loc, carbonizați într-o secundă. Căldura intensă a albit pietrele din jurul lor, carbonizând și stratul de murdărie ce se depune de-a lungul timpului pe orice clădire și curățând-o astfel, pe lângă arderea propriu-zisă a pietrei. Corpurile respectivilor au ținut umbră acestui fenomen, în timp ce ardeau, și imaginea lor a rămas întipărită pe respectivele ziduri.

Un alt lucru despre care am fost mereu curios este cum trăiești în continuare după ce ai lansat o astfel de bombă. Cum dormi noaptea știind că mâna ta a apăsat butonul care a omorât 70.000 de oameni pe loc și încă 70.000 de oameni în lunile următoare?

Mă gândesc că cei din primul avion, Enola Gay, anume colonelul Tibbets și în special căpitanul Parsons, comandatul misiunii și specialistul în arme, nu știau exact ce vor face. Știau de bombă, dar cum spuneam, primul test abia se desfășurase în secret cu câteva zile înainte. A doua misiune, însă, cea ce urma să bombardeze orașul Kokura și a fost apoi redirecționată spre Nagasaki din cauza vizibilității reduse, știa ce va face. Se cunoșteau rezultatele bombardării orașului Hiroshima. Cum nu le-a tremurat mâna pe buton celor ce-au fost direct legați de lansarea bombei, adică Sweeney (pilotul), Ashworth (specialistul în bomba nucleară) și Beahan (cel care lansează bomba), cum de n-au refuzat pe principiul “trebuie lansată, dar nu pot să o fac chiar eu”, cum au trăit ulterior știind rezutatele?

Poate că ar trebui să fim mulțumiți că bombele nucleare au fost utilizate doar de două ori, deși există sute de astfel de dispozitive în dotarea forțelor armate ale țărilor ce sunt puteri nucleare (doar 9 în total, din nou din fericire). Au fost momente când generali americani solicitau bombardarea nucleară a URSS-ului înainte ca aceștia să capete și mai multă forță. Din fericire, au fost președinți și secretari de stat ceva mai inteligenți care au refuzat astfel de planuri.

As bombs go, cele de la Hiroshima și Nagasaki n-au fost unele puternice. 15 și respectiv 21 kilotone, în timp ce în Războiul Rece SUA a testat Castle Bravo, o bombă de 15 megatone, de 1000 de ori mai puternică, iar URSS-ul bomba Țarul, de 100 megatone micșorată pentru test la “doar” 50 de megatone. Sunt sigur că o tonă de TNT generează o explozie foarte puternică; închipuiți-vă o explozie echivalentă cu 50 de milioane de tone (sau 50 de miliarde de kilograme, cum sună mai impresionant) de TNT, sau de 10 ori mai mult decât puterea adunată a tuturor bombelor folosite în al doilea război mondial.

Cifre precum acestea și țările încă se amenință între ele cu război si distrugeri, deși știu la ce amploare pot ajunge acestea.

    18 comentarii

  1. Americanii nu au avut de ales, au dat Japoniei toate sansele sa se predea, puteau sa o faca dupa oricare din insulele pierdute in Pacific. Dupa Guadalcanal, dupa Okinawa, nu stiu ordinea. Si dupa debarcarea in Normandia si costurile ei in echipament si vieti era absolut clar ca nu se pune problema unei actiuni similare in Japonia.

    Tokyo a scapat desi ar fi trebuit sa fie tinta principala doar pentru ca ceva secretar de stat american fusese acolo in luna de miere si i-a convins pe ceilalti din comitet sa mute tinta la Hiroshima.

    Eu ma mir ca au avut atata retinere si nu i-au nivelat cu o escadrila inarmata doar cu bombe atomice, dupa mizeria pe care au facut-o japonezii la Pearl Harbor.

      (Citează)

    • De fapt Kyoto a scapat pentru ca ministrul armatei (Secretary of War) a sustinut ca nu ar trebui bombardat, nu stiu daca doar fiindca a fost acolo in luna de miere sau si-a dat seama de importanta lui culturala si politica. Tokyo nu a fost printre tine pentru ca era deja in mare parte distrus de bombardamente clasice si una dintre conditiile pentru stabilirea tintei bombei atomice era sa fie un oras relativ neatins de bombardamente pentru a demonstra amploarea distrugerilor provocate de o asemenea arma.
      Imho e incomparabil atacul de la Pearl Harbor, care a fost indreptat asupra unor tine militare, chit ca a fost facut inaintea unei declaratii de razboi oficiale cu o bomba atomica. Au japonezii alte pacate precum tratamentul prizonierilor de razboi si masacrele facute prin China.

        (Citează)

    • Articolele Cracked.com sunt non-conformiste si amuzante, dar foarte bine documentate, mai ales pentru ceva aruncat pe net.
      http://www.cracked.com/article_18644_5-world-changing-decisions-made-ridiculous-reasons_p2.html
      Secretary of War Henry L. Stimson had admired the city and its culture ever since he visited it with his wife decades earlier. Perhaps if they’d spent more time “honeymooning” in their room rather than sightseeing, he would’ve been like, “Kyoto? Oh, right… I remember that… , ” before grinning wickedly, thrusting his hips forward for the next 20 minutes and then giving the order to bomb it to hell.

      Instead, Kyoto was vetoed by Stimson, and the new primary targets became Hiroshima and… Kokura.

      Yep, Nagasaki kept getting snubbed, and it would’ve been saved if the weather in Kokura hadn’t been cloudy that day. Due to the clouds the pilot couldn’t get a clear view of his target (a factory), so he moved on to Nagasaki and dropped the bomb there.

        (Citează)

    • Da, stiu de Cracked, nu contest faptul ca Stimson a fost acolo in luna de miere, ci faptul ca asta a fost motivul pentru care l-a scos de pe lista de tinte.

        (Citează)

  2. @Gaelex: rușii au pierdut câteva de milioane de oameni în WWII. După logica ta trebuiau să omoare toată Germania, Ungaria, România, Italia, care au mai fost aliați cu Hitler. Că nu aveau de ales.

    Războiul e o chestie nasoală, și câștigătorii n-au fost nici pe departe niște îngeri. La fel ca Hiroshima și Nagasaki a fost bombardarea Tokio cu bombe incendiare, Dresda și or mai fi și alte atacuri îndreptate doar împotriva civililor.

      (Citează)

    • Faci 2 greseli:
      – rusii nu aveau bomba atomica, a durat cativa ani pana au reusit sa fure destul de la americani ca sa faca si ei una
      – milioane de rusi au murit pentru ca Lenin si Stalin erau dementi, nu pentru ca i-ar fi omorat germanii.

        (Citează)

    • Stii cum e, istoria este scrisa de invingatori si rusii si-au raportat toti mortii ca fiind victimele nemtilor. Si cei de foame, si cei de boli si cei din lagare si cei executati de plutoanele lui Stalin – toti erau vina nemtilor.

      Masina de propaganda comunista a functionat binishor de atunci si pana acum si inca merge tare.

        (Citează)

  3. @Gaelex
    Rusia a căpătat toate planurile la pachet. Bohr a gust unul din cei care a considerat că o asemenea putere nu trebuie să se afle doar în mâinile unei părți.
    Indiferent cât au fost ăia doi de tâmpiți, sunt cercetări, absolut de luat în considerație, care arată că cel puțin retragerea armatei germane a lăsat în urmă între 4 și 6 milioane de morți civili. Da, demenții aia doi, mai ales al doilea, decapitaseră armata complet. Erau depășiți tehnic și uman din cauza șefilor lor. Dar estimările victimelor cauzate de germani sunt absolut impresionante! Chiar dacă jumate ar fi din cauza germanilor tot ar depăși numărul total de victime ale celorlalte părți combatante în WWII.

    Și sunt pozele alea, unele făcute de soldații germani, cu 1-2-3 cadavre agățate pe fiecare stâlp în Rusia :-(

    Nu îmi place idea de comunism pentru simplul motiv că nu suntem toți egali. Dar urăsc idea de comuniști! Și totusi mai mult mi-e scârbă de ce mașinărie dementă au creat naziștii!

      (Citează)

    • Stii cum e, istoria este scrisa de invingatori si rusii si-au raportat toti mortii ca fiind victimele nemtilor. Si cei de foame, si cei de boli si cei din lagare si cei executati de plutoanele lui Stalin – toti erau vina nemtilor.

      Masina de propaganda comunista a functionat binishor de atunci si pana acum si inca merge tare.

        (Citează)

  4. Indiferent de cat de oribile sunt imaginile (ele sunt reprezentative pentru ce s-a intamplat in mod real), trebuie sa vedeti asta: https://www.youtube.com/watch?v=BfJZ6nwxD38

    E un moment unde lucururile trec peste “razbunare” si “nevoie”, sunt reguli nescrise impotriva uciderii non-combatantilor, in special intr-un mod asa de oribil.

      (Citează)

  5. un clip fain cu numarul mortilor din WW2
    https://vimeo.com/128373915

      (Citează)

  6. Nu exista nici o scuza pentru folosirea armelor de genocid precum bomba atomica. Daca nu esti capabil militar atunci mai bine capitulezi decat sa-l faci pe celalalt sa se predea pentru ca altfel ii omori civili in masa. Puteau macar ca sa-si arate muschii pe zone mai putin populate, nu direct pe orase.
    @Radu: Nu toti cei 70.000 de oameni au murit pe loc, doar cei din apropiere au avut norocul acesta. Restul au avut parte de o moarte cumplica provocata de arsuri si radiatii.

      (Citează)

  7. Rusine mai mare pe obrazul americanilor nici ca se putea mai mare. Sa omori atati civili cu consecinte grave pe termen lung pentru ca te-ai bagat intr-un razboi pe care nu esti in state sa-l castigi.

      (Citează)

  8. Americanii au rezolvat mai multe probleme drintr-un foc, ma rog, doua:
    -au testat 2 tipuri de arme nucleare,
    -pe langa statutul de cea mai mare putere economica a lumii (pe care il preluasera de la imperiul britanic cu vreo 2-3 decenii in urma) si-au insusit si statutul de cea mai mare putere militara a lumii si singura care detinea bomba atomica la acea data
    -au platit o polita importanta japonezilor care pe langa atacul surpriza de la Pearl Harbor le consumasera multe alte resurse militare, in special militari.
    -au grabit capitularea Japoniei, un imperiu cu stricte reguli legate de traditia militara, onoare, lupta pana la capat.
    -au evitat un atac de tip clasic realizat prin debarcarea de trupe de infanterie si cucerirea teritoriului japonez kilometru cu kilometru, ceea ce ar fi dus la un razboi de lunga durata si pierderea de multe vieti omenesti.

    Da sigur, acum pare o cruzime fara de margini ceea ce s-a intamplat atunci. Dar raportat la grozaviile petrecute in WW2 si tinand cont de toate aspectele prezentate mai sus, eu zic ca a fost o decizie corecta. Stiu ca suna cinic, dar lansarea celor 2 bombe urmata de capitularea japoniei a salvat atat viata multor militari americani cat si a multor militari si civili japonezi.

    Este greu pentru noi ca Europeni sa intelegem gandirea populatiilor din Asia raportate la razboi in general si la japonezi in particular.
    Japonezii au fost cunoscuti de secole in regiunea asia pacific pentru cruzimea de care au dat dovada, indreptata atat catre militari si prizonieri, cat si catre populatia civila. In materie de cruzime, nemtii au fost mici copii pe langa japonezi – ei nu omorau populatiile civile in camere de gazare, ci ii foloseau efectiv pentru a hrani alti prizonieri sau chiar propria armata. Sunt numeroase fapte de acest gen documentate. Pentru distrarea trupelor japoneze in WW2 se tineau concursuri de genul – cat de multi prizonieri poti omori cu sabia de samurai intr-un minut – aici recordul din cate imi aduc aminte era de 104 prizonieri, iar cel care a stabilit acest record a aparut in numeroase ziare si reviste si a devenit un idol in toata Japonia, nu numai printre fortele armate.
    Populatiile din China, Korea si Indochina au trait secole la rand cu frica in san din cauza atacurilor armatelor japoneze.

      (Citează)

  9. A fost un film acum 2-3 ani, “the Emperor”, despre perioada imediat următoare semnării capitulării în Japonia, cu generalul MacArthur (Tommy Lee Jones) guvernatorul militar al Japoniei. Îl recomand, este foarte interesant pt a afla mai multe despre perioada aia.

    Cf. a ce se ştia în epocă, nu avea nici un sens să deţii şi să NU foloseşti bomba atomică. Raidul cu un singur avion la Hiroshima a omorît cam tot atîţia civili cît un raid cu 1000 de bombardiere asupra altui oraş (Dresda de exemplu). Deci rezultatul era tot ăla (minus radiaţiile, dar despre astea nu se ştia prea mult), cu un cost uman mult mai mic pt. americani, pt că evident din alea 1000 de bombardiere nu s-au întors întregi toate.

    Acum percepem lucrurile total altfel, singurele bombe atomice din istorie bla bla bla, dar tb judecat din punct de vedere al percepţiei celor de atunci. Japonezii se abţineau cel mai puţin atunci cînd era vorba de vieţi pierdute, vezi Kamikaze.

      (Citează)

  10. Am mai auzit si eu păreri că americanii sunt foarte împotriva celora care nu-și prețuiesc prpria viața, de ex. soldații kamikaze din WWII sau musulmanii din zilele noastre.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus