un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Huawei CarFi de la Orange – wireless pentru mașina ta

24 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

orange_huawei_carfi_6
Anunțat la MWC Barcelona, Huawei CarFi este un router 4G pentru bricheta mașinii, iar în România este vândut prin Orange. Pui o cartelă Orange în el și oferi wireless tuturor pasagerilor mașinii, ba chiar și pe o zonă bunicică în jurul ei la, de exemplu, un picnic.

Specificații Huawei CarFi E8377:

  • modem 4G Cat 4 150 Mbps downlink și 50 Mbps uplink, 3G la 42 Mbps cu 5,76 Mbps
  • wireless 802.11 b/g/n, antenă internă, 2×2 MIMO
  • alimentare din priza de 12V a mașinii
  • un port USB ce poate încărca alt dispozitiv, scoate 5V / 1A
  • slot microSIM

Preț: îl vinde Orange cu 99 euro la liber, gratuit în combinație cu abonamentele speciale ce includ 12 GB trafic 4G și 3 GB trafic Orange TV Go.

AMBALARE

Fiind un accesoriu mic pentru mașină, CarFi vine ambalat simplu, într-o cutie semitransparentă, în care am găsit doar dispozitivul și un mic manual de utilizare.

CONSTRUCȚIE

Arată ca un schimbător mic de viteze. Partea de sus este ușor texturată, iar logo-ul Huawei este și un LED indicator, singura lui problemă fiind că nu prea se vede în soare.
orange_huawei_carfi_9orange_huawei_carfi_8

În partea din față are portul USB cu care poți să încarci un telefon sau navigator, în spate este o ușiță pentru cartela microSIM. Față și spatele sunt relative, că priza e rotundă, mai important este să nu aveți priza în cine știe ce loc mic sau ascuns prin mașină și să nu încapă CarFi-ul acolo, deși probabil că puteți face rost de un prelungitor, chiar ar fi recomandat.

LED-ul se aprinde verde sau roșu, în caz de erori.

INSTALARE ȘI UTILIZARE

Există o aplicație de telefon pentru setarea CarFi-ului, se numește Huawei HiLink și ar fi bine să o instalezi înainte de utilizare. Există pe aparat, dar și în manualul acestuia, un cod QR care te duce direct la descărcarea aplicației din Google Play sau AppStore. Dacă nu o ai deja în telefon când ajungi la mașină și nu vrei să o tragi pe loc, CarFi-ul cuprinde în memoria sa o versiune a aplicației.

Pentru conectare trebuie să știi numele rețelei și parola ei inițială, dar le găsești scrise pe dispozitiv. Reține parola înainte să-l înfigi în priză, că altfel trebuie să aștepți vreo 20 de secunde să se reinițializeze.

Odată instalată aplicația și cu telefonul conectat la wireless, poți seta cam tot ce-i de setat, adică:

  • numele și parola rețele wifi
  • activarea unei rețele guest
  • alegerea rețelei de telefonie și tipul conexiunii
  • managementul celor conectați

Aplicația îți spune și cât trafic ai consumat până în prezent, desigur.

În ce privește performanța modemului, specificația Cat 4 asigură o conexiune de maxim 150 Mbps down cu 50 Mbps up, deci un 4G normal. În practică prinzi, desigur, în funcție de puterea semnalului în fiecare loc. Cum CarFi este gândit pentru drum întins, vei vedea probabil o variație destul de mare a benzii disponibile.

Am făcut niște teste privind puterea semnalului la 10 metri de mașină, unde am observat o scădere destul de mare, de la -50 la -70 dBm. Cred că folosind un prelungitor pentru a scoate CarFi-ul mai la înălțime, eventual prin fereastra deschisă, îți poate oferi wireless rezonabil pentru browsing sau muzică și la o distanță de 15 metri, estimez eu. Asta ar trebui să fie suficient pentru un picnic/grătar în aer liber, dacă ești genul care face asta lângă mașina ta. Personal prefer să o las la distanță (sau, mai degrabă, să merg eu mai departe de asfalt), caz în care ar fi bun și un router 4G de buzunar, nu?
screenshot_orange_huawei_carfi_13

În practică, problema mai mare a lui CarFi este tocmai asta, faptul că mai bine iei un router 4G portabil, cu bateriei, care se poate alimenta de la mașină atunci când ești în ea, dar rezistă câteva ore din bateria proprie atunci când ești pieton.

Cui îi este bun un CarFi, mai ales dacă un router 4G este mai versatil? Bănuiesc că se adresează microbuzelor sau minivan-urilor ce transportă pasageri cărora vor să le ofere o conexiune la Internet și familiilor cu vreo doi copii ce trebuie ținuți calmi la drum cu ajutorul unor tablete sau telefoane pe care să se joace. Dacă petreci mult timp în mașină, devine o soluție bună.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine făcut, ușor de utilizat și configurat.
  • Posibilitatea conectării unei antene externe (vândută separat).
  • Un router 4G de buzunar mi se pare mai util.

CONCLUZIE

CarFi este un dispozitiv bun pentru taxi-uri sau microbuze de transport, e și cazul ca wireless-ul să fie disponibil în ele, după ce în multe mașini din străinătate am găsit wireless gratuit. Pentru uz personal, un router 4G de buzunar, cu baterie, mi s-ar părea mult mai util pe termen lung.

Preț: îl vinde Orange cu 99 euro la liber, gratuit în combinație cu abonamentele speciale ce includ 12 GB trafic 4G și 3 GB trafic Orange TV Go.

    14 comentarii

  1. Nu prea mă văd stând cu mașina pornită la picnic doar pentru a partaja internet, plus că toate telefoanele mai noi pot fi transformate în hotspot.

      (Citează)

  2. Interesant dispozitiv si bun pentru a fi folosit cum recomanzi tu. Eu personal am avut de ales intre acesta si un Huawei R205 si l-am preferat pe ultimul fiind si portabil.

      (Citează)

  3. Apropo, nu faci un review si la vreun router 4G de buzunar ?

      (Citează)

  4. Cât de mult durează până poți naviga pe internet din momentul în care ai pus contactul? Presupunem că toate setările inițiale sunt făcute. Mulțumesc!

      (Citează)

  5. Eu am un router wi-fi prin USB, tot de la Huawei insa cumparat odata cu abonamentul de date de la Telekom. Functioneaza ok, singurul impediment fiind faptul ca alege sa ruleze cu doar maxim 5 device-uri conectate. Asta e mai catchy si destul de practic.

      (Citează)

  6. Mi se pare inutil – produs de nisa – ca sa fie ! Exact cum ai punctat la minusuri – un router MiFI de buzunar este superior – am un ZTE MF60 si am mai avut un TP LINK M5350 . Utile la maxim !

      (Citează)

  7. Radule macar la picnic sa stai linistit fara telefon si internet

      (Citează)

  8. Marius Sescu:
    Nu prea mă văd stând cu mașina pornită la picnic doar pentru a partaja internet, plus că toate telefoanele mai noi pot fi transformate în hotspot.

    Telefonul se duce rapid, mai probabil că mașina alimentează bricheta oricum.

      (Citează)

  9. thundermar:
    Apropo, nu faci un review si la vreun router 4G de buzunar ?

    Nu aș avea ce să zic. E un router, are o baterie, ține de obicei cât scrie în acte, raza de acoperire e suficientă pentru un grup de persoane.

      (Citează)

  10. George:
    Cât de mult durează până poți naviga pe internet din momentul în care ai pus contactul? Presupunem că toate setările inițiale sunt făcute. Mulțumesc!

    Vreo 10-20 de secunde.

      (Citează)

  11. dw:
    Radule macar la picnic sa stai linistit fara telefon si internet

    Eu n-am răbdare, mă relaxez mai bine citind un Flipboard sau pe Instagram sau altceva. Plus că hotspot-urile sunt gândite pentru grupuri, iar cei cu copii cred că stau liniștiți doar când copilul are în față o tabletă sau ceva.

      (Citează)

    • E cel mai usor sa-i arunci un device in mana ca sa scapi de copil ca stai linistit? sau sa steie copilul linistit. Gresit in totalitate. Trebuie sa ne facem timp pentru ei. Sa facem activitati impreuna. Da sunt necesare si device-urile sau utile dar nu in loc de alceva.Cred ca accesul la tablete si telefoane inteligente la copii ar trebui limitat, si noi parintii sa ne facem mai mult timp pentru ei nu sa scapam de ei aruncandu-i un device in mana pentru ca altfel copilul nu sta linistit. Problema nu e cu copiii, problema e cu noi parintii fiindca noi cumparam si i le impingem in mana aceste aparate. Toti ne dorim o societate moderna si civilizata. De ai incepe: cei sapte ani de acasa.

        (Citează)

    • Vrei sa faci activități împreună în timp ce conduci? Nu mai bine îți vezi tu de drum și copilul stă liniștit în spate?

        (Citează)

  12. nwradu:
    Vrei sa faci activități împreună în timp ce conduci? Nu mai bine îți vezi tu de drum și copilul stă liniștit în spate?

    A si nu sta linistit fara net si un device?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus