un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Căștile Beats sunt îngreunate suplimentar pentru a părea de calitate mai bună

20 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

ps_beats_300Un inginer a demontat o pereche de căști Beats și arată cum sunt construite: plastic ieftin, componente lipite sau îmbinate cu clipsuri, eliminând șuruburile (care ar fi crescut manopera), dar cel mai rău este că difuzoarele sunt unele absolut banale, iar căștile cuprind câteva piese de metal ce nu au alt rol decât să le facă mai grele.

Căștile mai grele par de calitate mai bună, așa că o treime din greutatea căștilor este dată de aceste bucăți de metal adăugate în interior. Un truc ieftin.

greutate_beats

Componentele și asamblarea căștilor este estimată la aproape 17 dolari. Diferență până la prețul de raft de 199 dolari se regăseșțe în marketing, publicitatea masivă și un profit mare pentru companie. Asta nu mă surprinde, dar mă așteptam să fie de o calitate mai bună.

Așa se fac în prezent căștile respective. Apple a achiziționat Beats și sunt curios dacă în vreo 3 ani vom vedea îmbunătățiri la acest capitol, având în vedere totuși că Apple are o politică de a utiliza componente bune în hardware-ul lor.

Până atunci, oamenii vor cumpăra în continuare milioane de căști Beats pentru că aproape fiecare vedetă sport are unele pe urechi, la fel și muzicienii, iar compania și-a construit o imagine foarte cool. Nici nu pot da vina pe cumpărători, probabil că foarte mulți nu-și doresc cea mai bună calitate audio pentru banii disponibili, ci vor să fie văzuți căști Beats la fel de cool precum vedetele, dar dacă iese și ceva muzică din ele, e ok.

Citiți mai multe detalii pe Medium (via Gizmodo). Au și un calcul care vă arată cum se pot estima componentele și costurile.

Dacă doriți o pereche de căști bune, ideal ar fi să găsiți un magazin unde puteți încerca mai multe modele. Eu am avut norocul să găsesc un astfel de stand la MWC Barcelona, la ceva demonstrativ pentru efecte sonore, unde am ascultat vreo 10 căști și, la întoarcere, mi-am cumpărat de pe Amazon o pereche de Panasonic RP-HD10E, că voiam unele over-the-ear de calitate. Sunt mulțumit de ele.

Nu știu câte astfel de standuri găsiți în magazinele de la noi. Probabil nu multe. Tot în Barcelona am mers la un Fnac și acolo aveau mai multe puncte de demonstrație, la unul am ascultat inclusiv niște Sennheiser de vreo 1300 de dolari, dar puse pe un cd-player de calitate și cu amplificator de căști în sistem.

    30 comentarii

  1. Aveam cam 400 de perechi de casti folosite in firma exact cu chestiile alea din poza 2 rupte si lipite cu banda adeziva.
    Nu sunt fan beats, etc

      (Citează)

  2. As dori sa îți cer părere si pentru marca Bose ei au tradiție si au inventat sau mai bine spus au revoluționat magnetica auditivă știu ca esti inginer si esti in domeniul tehnic m-ar interesa mult o părere de un om care a terminat in domeniul si nu video-uri tutoriale pe YouTube pt a aduna viziioalizari, vreau ceva bun cu bassi profunzi si muzica de calitate si da ai dreptate in privința mărci Beats si consider ca deși e un nume nu creat nimica special e doar un lok pt fani

      (Citează)

  3. Stai linistit ca si in sennheiser alea de 1500 de euro tot difuzoare de 15euro gasesti.

      (Citează)

  4. Bets = bling

      (Citează)

  5. Vrei casti bune si ai bani? Sennheiser.
    Vrei casti decente si trebuie sa te incadrezi in buget? Creative. Sau Edifier.

    Mai e si chestie de gust, de preferinte, de brand.

      (Citează)

  6. Pot sa spun doar ca am niste casti Sony la 100 de lei si sunt ok, cine are bani de aruncat aiurea este invitatul meu.

      (Citează)

  7. Sennheiser sunt bune, dar nu toate, si nu sunt singurele.
    Sunt o gramada de producatori care fac casti de calitate dar la noi – in afara de o nisa destul de mica de oameni – publicul nu este foarte educat.

    Eg: Stax, AKG, Sony, Beyerdynamic, Audio Technica, etc.

    In genere cei de la avstore fac destul de des evenimente de ascultat casti/boxe/amplificatoare etc.

    De altii n-am auzit.

      (Citează)

  8. Pyro:
    Sennheiser sunt bune, dar nu toate, si nu sunt singurele.
    Sunt o gramada de producatori care fac casti de calitate dar la noi – in afara de o nisa destul de mica de oameni – publicul nu este foarte educat.

    Eg: Stax, AKG, Sony, Beyerdynamic, Audio Technica, etc.

    In genere cei de la avstore fac destul de des evenimente de ascultat casti/boxe/amplificatoare etc.

    De altii n-am auzit.

    pentru office, mobile, conferinte: plantronics

      (Citează)

  9. si un link vizavi de casti: https://www.youtube.com/watch?v=ZsxQxS0AdBY

      (Citează)

  10. Mihai: pentru office, mobile, conferinte: plantronics

    De acord.

      (Citează)

  11. Mihai: pentru office, mobile, conferinte: plantronics

    Sa incerci Jabra, cel putin in ultima vreme sunt peste plantronics pe care le-am folosit 3 ani.

      (Citează)

  12. Cristian: Sa incerci Jabra, cel putin in ultima vreme sunt peste plantronics pe care le-am folosit 3 ani.

    Bre, lasati dracu prostiile corporatiste deoparte :) Nu de alea e vorba :)
    Plantronics aici, btw :)

      (Citează)

  13. Sennheiser sunt foarte bune am si eu, am avut beats dar sa stricat mufa dupa 3 luni.. beats arata super cool, are desin frumos are si ceva calitate dar la banii astea gasesti la Sennheiser mult mai bun.

      (Citează)

  14. Orice persoana cu putin creier isi da seama ca cele mai bune casti sunt cele de la Bose, Sennheiser si Sony. Daca te duci intr-un studio de muzica, sau pe un platou de filmare, o sa vezi numai Sennheiser si Sony. Dar acum depinde si de nevoia fiecaruia si ce vrei sa asculti cu ele.

      (Citează)

  15. ca fapt divers, produsele Philips Made in China sunt execrabile.

      (Citează)

  16. Urbane: Urbanears Plattan (300 lei)
    Studio/Acasa: Beyerdynamic DT PRO 250 ohm (> 1000 lei)

      (Citează)

  17. :)) … Chiar nu era nevoie sa se mai demonstreze ca Beats sunt niste panarame pentru hipsteri … dar un trolling profesionist pentru audiofili nu strica ;)

    In rest : Senheiser, AKG si AudioTehnica http://i.imgur.com/H58xzBr.jpg

      (Citează)

  18. E o strategie, cam lipsita de onestitate si cinica, dar care se adapteaza perfect majoritatii consumatorilor. Si auzul, ca si alte simturi se educa. Nu e greu sa vinzi ceva cu bling si bass unui public care nu (poate) discerne. Chestia complicata e sa creezi legenda. La castile Beats de departe cel mai profesionst si impresionant aspect este marketingul.
    Si eu sunt curios ce va face Apple, eu au totusi alta abordare.

      (Citează)

  19. Silviu Popovici

    21/06/2015 la 11:26 AM

    Și totuși lumea a cumparat căști beats și va cumpăra în continuare indiferent de ce aude. De ce? Este un lucru normal și psihologic în vânzări și anume: nu contează atât de mult prețul cât conteaza de la cine cumperi.

      (Citează)

  20. În domeniul audio este extrem de multă ipocrizie… s-au făcut studii, pt cine vrea să citească, li s-a dat unor oameni să asculte diferite scule audio, fără să li se spună ce ascultă, sau din contră spunîndu-le că ascultă altceva decît ascultau în realitate

    concluzia a fost că cei mai mulţi nu şi-au dat seama ce ascultă, aparataj de firmă “cu pretenţii” sau aparataj comun.

    şi aceiaşi oameni însă, cheltuiesc enorm pe scule audio “de firmă”, cu lămpi, cu cablu aurit pt difuzor. Aceiaşi oameni sînt convinşi că sunetul necomprimat se aude mai bine decît MP3 (deşi MP3 a fost făcut special după multe teste pe oameni).

    deci concluzia, cine are bani de dat pe nuştiu ce căşti sau amplificator “de firmă” sau pe ceas Rolex, treaba lui. Nu înseamnă că dacă costă de 10 sau 100 ori mai mult decît unul comun, e de 10 sau 100 ori mai bun.

    OK, există o limită la calitate, atît la sunet dar mai ales la soliditate; cînd lucrezi într-un studio profesional şi ţii căştile pt. monitorizare permanent pe urechi, nu atît cum se aude contează (pînă la o limită evident), ci mai ales să te ţină, să nu se rupă, să facă contact şi să nu fîşîie din cauza contactului, etc…. dar şi cît de comode sînt, cît te strîng, cît te jenează…

      (Citează)

  21. Mai contează şi materialele, am nişte căşti philips care au fost destul de scumpe, de vreo 10 ani nu le-am mai folosit şi au stat într-o cutie… şi acum cutia s-a umplut de praf de burete, acel burete care stă în jurul urechilor efectiv s-a dezintegrat în timp…

      (Citează)

  22. La avstore în showroom poți asculta multe scule.

      (Citează)

  23. E un clip pe YouTube în care un băiat explica “The Truth About Beats by Dre”… pe scurt, la aceste casti se pune foarte mult accent pe marketing și pe asocierea lor cu diferite celebrități.

      (Citează)

  24. Bose parerea mea inseamna calitate …… orice am cumparat de la ei a fost outstanding , pana si ear plug are un sunet de plangi dar trebuie sa fi audiofil sa simti diferenta , sa asculti flac cel putin , si sursa de muzica ceva calumea daca e calc trebuie un creative ….

      (Citează)

  25. Ce de audiofili. :)

      (Citează)

  26. dar a zis cineva ca beats ar fi de calitate buna? :)

      (Citează)

  27. Ma mir ca n-a aparut nimeni sa ne explice cum ca nu putem compara doar costul de productie raportat la pretul de vanzare, pentru ca R&D. In cazul telefoanelor retorica asta se pare ca functioneaza minunat.

      (Citează)

  28. Bun, dar chestia în care bagi căștile? aia care cântă? 300 euro e mult pentru niște căști cu care asculți de pe telefon, dar dacă ai un amplificator de 1500 euro nu mai e așa mult.

    Dacă ești pasionat de ceva n-o să stai să despici firul în 4 la nesfârșit. Când dai 2-3000 de euro pe echipament audio n-o să-ți cumperi căști de 100 lei. Cine are capul pe umeri nu trebuie să aleagă ”the cool factor”, ci poate să-și ia ce-i place sau ce-l satisface. Mi se pare totuși cinic să spui că x nu merită atâția bani când există alternative. La fel, nu văd de ce trebuie arătați cu degetul cei ce dau 300 euro sau cât or fi bițurile alea, cu justificarea că ”nu merită atâția bani”, ”ăla care le cumpără oricum nu știe ce e muzica”, ”oricum n-are placă de sunet ca lumea”. Are bani să dea pe ele, să dea.

      (Citează)

  29. Buna ziua! Azi mi-au venit castile beats studio wireless! Vreau sa fiu foarte sincer,si sa va spun ca dupa ce am ascultat 3-4 melodi la un volum destul de ridicat,ii dau o nota de 7-8! Vreau sa stiti ca ii parerea mea si nu trebuie ca cineva sa fie de acord cu mine sau invers! Nu imi pare rau de bani dati pe ele,desi mai erau alternative de la sony etc,totusi sa le pot purta si pe strada si sa fiu decent din punctul meu de vedere nu imi plac castile voluminoase desi cu siguranta sunetul era mai bun!

    Pe final vreau sa specific ca totusi sunt de principiul ca fiecare face ce vrea si cand vrea cu bani lui! Asta aviz celor care spun ca nu merita,poate o fi asa dar daca omu vrea sa le cumpere……..! O zi buna!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus