un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eu n-am vreo problemă cu cei care vin în București

20 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Văd că e la modă să-i înjuri pe cei care vin din afara capitalei și se stabilesc aici, unde doar îți ocupă ție locurile de parcare, aglomerează traficul, fură joburi și agață femei pe care altfel le-ai fi avut tu (sau invers, femeile se lasă agățate de alți tipi). Ah, și probabil miros ciudat, spun “piftele” în loc de “chiftele” și se miră când văd scări rulante sau, nu știu… metroul?

Eu sunt născut în București. Bunicii mei, din partea tatălui, sunt tot din București. Am crescut înconjurat de bucureșteni și niciodată n-am auzit pe vreunul plângându-se că ar veni cineva din provincie aici.

Ar trebui chiar să ne bucure această migrație spre capitală, din vreo două motive mari și late:

1. Sânge nou, obiceiuri noi, tradiții aduse și aici din diverse sate și orașe ale țării.

Mai are cine să facă un cozonac, mai auzi pe la muncă un obicei amuzant de făcut la nuntă sau în noaptea de Sânziene. Amalgamul acesta de oameni, multiculturalitatea în continuă schimbare și dezvoltare în București, acestea îi dau orașului un farmec aparte într-o vreme în care multe alte lucruri dezvoltate în cei peste 555 de ani de istorie se năruiesc din lipsă de bani și interes și primari capabili, iar străzile sunt cucerite de marile lanțuri de magazine de medicamente, mâncare, pâine șamd.

2. Oamenii care se mută în București îmi par mai muncitori.

Probabil că este din cauză că cei pe care i-am cunoscut eu s-au mutat aici la 18 ani, la cămin, și au fost nevoiți să văruiască pereții, să caute de muncă, să-și gătească șamd, în timp ce pe mulți bucureșteni îi țin părinții acasă până la 26-30 de ani.

Cred că mai degrabă invidioși pe cei veniți din provincie sunt cei care au venit din provincie cu 5 ani mai devreme. Poate că nu se mai pot lăuda acasă că ei sunt “la bulivard” și nu mai este așa impresionant când vin în satul natal cu o mașină cu numere de București și vorbesc în englezisme despre ședințe; sunt tot mai mulți care pot face asta, nu mai e ceva special.

Migrația spre București a populației este și o problemă reală, dar care ține de chestiuni macroeconomice și de viitorul țării. Se mărește tot mai mult diferența dintre București și alte orașe ale țării în chestiuni precum nivelul de trai, salariu mediu, valoarea terenului, nivelul prețurilor pentru diverse bunuri șamd. Devine tot mai clar că majoritatea șanselor de reușită aici sunt, mai ales pe fondul falimentării diverselor centre industriale și agricole din țară.

Asta nu e bine. Ar trebui depus un efort ceva mai mare pentru a crește alte orașe, cu tot ce înseamnă asta: drumuri rapide până acolo, infrastructură, spitale de calitate, atragerea investițiilor, crearea de locuri de muncă șamd. Asta este, însă, treaba guvernanților. Ca bucureștean simplu n-ai nici un motiv real să te temi că te invadează provincia.

    32 comentarii

  1. Si noua ne plac moldovencele venite la facultate.

      (Citează)

  2. Eu am fost socata cand pe FB am dat peste niste desene “educationale” care ar tb sa ne invete cum sa ne purtam la metrou. Textul zicea ceva de genul “Marinela si-a dat seama ca nu e taranca proasta si i-a lasat sa treaca pe cei care ieseau din metrou”. De cand a fi de la tara o chestie nasoala? Cum adica taranca proasta? de ce nu oraseanca proasta, ca e clar, fata locuia la oras.

    In alta ordine de idei, cand eram in anul I de facultate, acum oho, vreo 10 ani? colegii din provincie, care stateau la camin, se uitau cam ciudat la Bucurestenii rasfatati.

      (Citează)

  3. ioana: In alta ordine de idei, cand eram in anul I de facultate, acum oho, vreo 10 ani? colegii din provincie, care stateau la camin, se uitau cam ciudat la Bucurestenii rasfatati.

    Pun pariu ca erai sufletul petrecerilor :))

      (Citează)

  4. ioana:
    De cand a fi de la tara o chestie nasoala? Cum adica taranca proasta? de ce nu oraseanca proasta, ca e clar, fata locuia la oras.

    Te uiti prea mult la Girls pe HBO.

      (Citează)

  5. Cred ca de fapt problema este cu cei care vin in Bucuresti si injura tot ce gasesc pe aici si bucurestenii. Evident ca nu este o problema sa vina nimeni in Bucuresti – asa este in orice capitala din lume, insa nici nu trebuie denigrat orasul asta si mai ales bucurestenii pentru ca aici s-a adunat toata tara.
    Iar cei care au venit din provincie trebuie sa fie obiectivi si sa realizeze ca in orasele de unde vin ei (marea majoritate) nu aveau aceleasi oportunitati.
    Altfel, sa vina cat mai multi oameni buni si sa incurajeze performanta – numai asa evoluam.

      (Citează)

  6. Si eu apreciez amalgamul de cultura din Bucuresti.

    Nu ai de unde sa stii daca oamenii care vin si se stabilesc aici sunt mai descurcareti, mai destepti, mai frumosi sau mai harnici decat localnicii, probabil in medie nu sunt; dar sigur sunt mai ambitiosi decat cei de acasa si mai deschisi la risc decat Bucurestenii.

      (Citează)

  7. Ca provincial stabilit de 10 ani in Bucuresti pot spune urmatoarele :

    1. 80 % din Bucuresteni sunt aroganti,necivilizati si mitocani (cel mai bine se vede in pensionarii de aici, am personal am niste specimene in bloc de mi-e rusine mie cu ei)
    2. aportul adus de provinciali veniti la studii superioare si ramasi aici aduc un plus de cultura si civilizatie orasului
    3. marea parte a celor necivilizati veniti in Bucuresti sunt din satele aflate in vecinatatea orasului (Giurgiu, Ilfov,Teleorman )
    4. Toate firmele mari sunt pline de provincial pentru ca, vei pct 2.

    De la mine din clasa liceu au venit in Bucuresti si au ramas aici dupa cum urmeaza (din ce stiu eu ) :

    3 ingineri – Politehnica
    5 medici – UMF Carol Davila
    3 Farmacisti – UMF Carol Davila
    3 Chimisti – Universitate
    1 Economist

    Doar din generatia mea erau clase pana la N si eram la al 2-lea liceu din Buzau, Eminescu,

      (Citează)

  8. Eu am venit din Iasi la Bucuresti si ma sperii de Bucuresteni pentru ca vorba unuia de mai sus, sunt necivilizati si mitocani, marlani in general.
    Intr-adevar si in moldova sunt tarani si se vede diferenta de la Iasi la Vaslui ca de la cer la pamant si ii inteleg pe deplin pe cei care fac misto de vasluieni ca sunt moldoveni tarani pentru ca …cam sunt.
    Am fost la o nunta si toata lumea avea darul in euro, toti taranii cu trasaturi de oameni cu sapa in mana discutau in euro pentru ca bineinteles ei lucreaza in Italia la cules de masline si cu banii facuti acolo vin sa-si faca vile ghici unde ? In Vaslui.
    Daca traversezi Vasluiul cu masina o sa vezi sute de case care mai care mai mari, mai falnice, mai scumpe si toate sunt nelocuite pentru ca banii se fac in Italia nu in Vaslui.

    De aici pleaca “taranismele” care ajung la Bucuresti si lumea zice ca sunt tarani, pentru ca sunt, si sunt genul nasol de tarani ca sunt si de aia buni.
    Nici cu taranii nascuti in Bucuresti nu ma pot lauda din pacate.Aceeasi poveste numai ca miza e alta la mijloc.

      (Citează)

  9. in primul rand sa spui ca bucurestenii sunt naspa/de c…t/aroganti/tarani e ca si cum te-ai injura singur de mama. nu mai exista bucuresteni get-beget de cativa ani buni. toti sunt “corcituri” din mai multe origini. asta o zice unul cu tata din ardeal, mama din ploiesti si sotia din targoviste. asa ca aia despre care zicea L!nuX mai sus ca ar fi aroganti, necivilizati etc, sunt cei veniti de ceva vreme in bucuresti (fie fortati de ceausescu, care i-a adus la munca in fabrici, fie veniti de buna voie si ramasi aici).

    in al doilea rand, nu am o problema cu cei din provincie, am o problema cu cei care arunca gunoiul pe jos, scuipa, vorbesc tare, injura, isi fac casa cu gradina din apartamentul de la parterul blocului etc. chiar si acum, in 2015, cine da o tura prin regie se ingrozeste. ma rog, acum este un pic mai bine, dar acum 10 ani, cand eram flacau tanar (frate, cand draci au trecu anii in halul asta??) in regie era horror. gunoi peste tot, miros ingrozitor, dezorganizare este putin spus. niciodata nu am inteles cum era posibil ca un camin renovat peste vara sa arate ca dupa bombardament la nici macar o luna dupa ce se mutau in el studentii. dupa cum nu am inteles nici de ce erau unii care aruncau gunoiul pe geam sau trebuiau sa deschida usile cu picioarele.

    nici eu nu am o problema cu provincialii. dar am o problema cu cei care fac mizerii.

      (Citează)

  10. Cred ca-i o chestie comuna in toate orasele mai mari. Partea cea mai interesanta e ca cei deranjati de “vinituri” sunt – in cel mai bun caz – abia de o generatie in oras.

      (Citează)

  11. Si care este problema ca stam cu parintii?

    Mai am si eu colegi masteranzi care lucreaza, nu prea vin la ore.. eu vin la toate orele, nu lucrez, nu mai vreau restante, vreau sa fiu integralist, dar cand le spun la ceilalti sa vina la ore, ei o dau pe “pai eu nu vin, ca lucrez, stau in camin, nu ca matale, cu parintii”.. eterna scuza. Probabil la examen tot asa se lamentau “Haideti, domnule profesor, dati-mi va rog 5, ca nu am avut cum sa invat, lucrez etc etc”.

    Simt asa un aer de invidie pe cei care nu au rate/chirii de platit, griji (copii, familie, masina parcata in fata blocului).

    Asta e, unii se nasc in orase fara posibilitati economice, altii se nasc in Bucuresit, Cluj, Timisoara..
    La fel, unii se nasc in Paris, Geneva, altii in Novosibirsk..

    Cum zicea presedintele N(V)ostru, cu riscul de a-mi lua voturi negative din plin, “Ghinion!”

    Eu ca bucurestean nu ma simt in vreun fel pus in dificultatea gasirii unui loc de munca, avand in vedere ca, spre exemplu, nu am nevoie de un salariu mare, avand in vedere ca nu stau in chirie, de aceea m-am si angajat acum ceva timp..

      (Citează)

  12. un muc:

    Eu am trecut prin regie in vizita la cineva, intr-adevar, e ceva mai curat, insa nu pot sa nu remarc acele containere (mari!) pline de gunoi puse langa…. camin.

      (Citează)

  13. “bucurestean” e o specie rara, o mare parte (majoritatea) din bucuresteni nu sunt nici macar la a doua generatie de oameni nascuti in oras. eu sunt la generatia trei si nu cunosc decat 2 persaoane care “bucuresteni” de mai mult de 5-6 generatii. dar astea sunt detalii, Bucurestiul este un “melting pot” si aici se aliniaza f bine cu restul capitalelor europene (in Paris de exemplu, populatia “indigena” e pe la 10%).

    In alta ordine de idei, cred ca toti am avut colegi in facultate care veneau din provincie care se plangeau non stop de bucuresteni, Bucuresti, metrou, mizerie, stress, melteni, nesimtire, etc.; Intamplator sau nu absolut toti au ramas in Bucuresti, niciunul nu a luat-o gonind inapoi spre orasul natal dupa facultate. oare de ce…..

      (Citează)

  14. Pai si cine ar mai munci, daca nu vin astia din provincie?

    Daca il vad pe unul dintr-o firma din Bucuresti ca trage mai tare decat ceilalti, il intreb de unde e de loc. Si raspunsul e Braila, Sighisoara, Craiova, Bals, Baia Mare, chiar si Miercurea Ciuc. Asta din Miercurea Ciuc e de departe al mai muncitor, dar are si scuze suplimentare, ca e ungur…

      (Citează)

  15. corocopercarita

    20/04/2015 la 11:24 AM

    Sincer nu ii inteleg pe cei din Bucuresti,fost primar general si fost presedinte constantean. ;)

      (Citează)

  16. Asa cum este el, urat, plin de oameni rai si necivilizați, Bucureștiul continua sa fie un pol de atracție. Orice încercare de denigrare a orașului si a locuitorilor lui este fara rezultat.

      (Citează)

  17. M*u*i*e OPRESCU!

      (Citează)

  18. Cred ca daca ar sta doar oameni nascuti in Bucuresti in acest minunat oras, am fi un sfert din cati suntem acum. Ce ma enerveaza este ca toti se plang de Bucuresti si cand le spui ca nu i-a obligat nimeni sa vina aici, o dau din colt in colt.

      (Citează)

  19. ioana: Eu am fost socata cand pe FB am dat peste niste desene “educationale” care ar tb sa ne invete cum sa ne purtam la metrou. Textul zicea ceva de genul “Marinela si-a dat seama ca nu e taranca proasta si i-a lasat sa treaca pe cei care ieseau din metrou”. De cand a fi de la tara o chestie nasoala? Cum adica taranca proasta? de ce nu oraseanca proasta, ca e clar, fata locuia la oras.

    E o diferența aici. Nu e vreo rușine să fii țăran, în sensul de locuitor de la țară, care probabil muncește în agricultură și reprezintă 50% din populație.

    “Țăran” în sensul de mârlan este un sens diferit deja.

      (Citează)

  20. silicon_v: Asta din Miercurea Ciuc e de departe al mai muncitor, dar are si scuze suplimentare, ca e ungur…

    E de la căldură, e obișnuit să aibă -20 afară vara, iar aici sunt +30.

      (Citează)

  21. corocopercarita:
    Sincer nu ii inteleg pe cei din Bucuresti,fost primar general si fost presedinte constantean. ;)

    N-a zis nimeni că ar ști să aleagă conducători buni :P

      (Citează)

  22. Stefan:
    Cred ca daca ar sta doar oameni nascuti in Bucuresti in acest minunat oras, am fi un sfert din cati suntem acum. Ce ma enerveaza este ca toti se plang de Bucuresti si cand le spui ca nu i-a obligat nimeni sa vina aici, o dau din colt in colt.

    E ca la fumat. Provincialii se plâng că e nașpa. Când le zici de ce totuși vin aici, spun că nu au aceleași lucruri în altă parte.

    Așa și fumătorii. Nu vrei fum, nu mai veni în locurile de fumători, zic ei. Le spui că nu ai unde merge în altă parte, aici sunt lucrurile bune. Pitong.

      (Citează)

  23. un muc: nici eu nu am o problema cu provincialii. dar am o problema cu cei care fac mizerii.

    Pe total ai zis bine, e mai importantă calitatea oamenilor, nu originea lor.

    Totuși, n-aș trage concluzii pe baza comportamentului studenților. Până la 23 de ani ai alte preocupări în viață, nu i-aș lua ca model pe studenți, indiferent de unde vin.

      (Citează)

  24. Dan:
    Asa cum este el, urat, plin de oameni rai si necivilizați, Bucureștiul continua sa fie un pol de atracție. Orice încercare de denigrare a orașului si a locuitorilor lui este fara rezultat.

    Maine as pleca din Bucuresti daca as reusii in orice alt oras din tara sa obtin un salariu cat de cat decent sa pot sa imi platesc o chirie si sa am un trai decent, asta inseamna peste 3500 de lei … . Bucurestiul este printre cele mai nasoale orase pe care le stiu, murdar si necivilizat.

    Hai cu injuraturile.

      (Citează)

  25. @L!nuX: ‘as reusi’ (cu un singur i)

      (Citează)

  26. L!nuX: De la mine din clasa liceu au venit in Bucuresti si au ramas aici dupa cum urmeaza (din ce stiu eu ) :

    3 ingineri – Politehnica
    5 medici – UMF Carol Davila
    3 Farmacisti – UMF Carol Davila
    3 Chimisti – Universitate
    1 Economist

    Incerc sa imi aduc aminte daca vreunu dintre colegii mei de liceu (Bucuresti) s-au mutat intr-un alt oras din Romania. Voluntari si Bragadiru nu se pun.

      (Citează)

  27. Stelian: Simt asa un aer de invidie pe cei care nu au rate/chirii de platit, griji (copii, familie, masina parcata in fata blocului).

    Not sure if serious.

    Pai cum cacat sa nu te invidieze un ins care din 2-300 E care ii castiga in timp ce ar trebui sa invete tre sa se intretina o luna intreaga?

      (Citează)

  28. 18 ani trăiți în orașul natal – Brăila. 22 de ani în București. Se chemă că sunt ce? Câți dintre cei care am venit la 18 ani aici în București și am rămas mai știm ce suntem și de unde venim? Fain articol, Radu. Am mulți prieteni născuți în București. Și dacă spun prieteni, înseamnă că îi stimez. Chiar dacă am stat prin cămine, plătit chirii și luat apartament la bloc în rate.

      (Citează)

  29. Non-problema asta e aproape identica cu cea a britanicilor care se tem de imigranții din est care vin sa le fure joburile :)

      (Citează)

  30. Să ne-aducem aminte de bloggăriţele care se mută în Bucureşti din “provincie” şi înjură şoferii … provinciali. Da, e aceeaşi bloggăriţă care cerşea pe la IKEA. Asta e aşa, la modu’ proverbial pitong.

    Băi, problema (sau mă rog, non-problema) asta e valabilă şi pentru Constanţa, Cluj, Iaşi, Satu-Mare, Paris, Berlin sau Amsterdam. Nu contează din ce sat/comună/municipiu te muţi şi nu contează în ce sat/comună/municipiu/metropolă te muţi, contează să fii om. Cum ar zice Cheloo, “ţăranu’ de oraş e cel mai prost animal”. Şi nu, ţăran nu semnifică persoana născută/crescută la ţară, ci atitudinea.

    Pe plus, în orice oraş sunt oameni şi ţărani. Şi chestia asta nu ţine cont de unde te-ai născut şi unde te-ai mutat, să fim serioşi. Cum e cazul senatoarei căreia nu-i ajunge salariul nici de coafor: poţi să scoţi vita din Suşiava da’ Suşiava din vită n-o poţi scoate. Herp.

      (Citează)

  31. Bucurestiul este murdar pentru ca am primit toate jegurile de prin tara, prima generatie cu apa calda si WC in casa. Intai se face educatie si pe urma sa primeasca buletin de Bucuresti.

      (Citează)

  32. N-are cum sa te deranjeze pentru ca cel mai probabil si tu esti tot de acolo. In schimb pe mine ma deranjeaza. O sa fructific zilele acestea de izolare, e o placere sa conduc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus