un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Proba de foc a anului pentru blog

10 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

eu_mwcMWC-ul este cel mai bun exemplu pentru efortul pe care-l depun pe blog pentru a crea articole cât mai bune. Este proba de foc a anului, dacă vreți, pentru mine.

În primul rând programul este infernal. Acum în 2015 am stat mai puțin de două ore în patru zile în aer liber, în rest fiind numai prin metrouri, trenuri și expoziții. A început duminică printr-un zbor lung, un transfer de două ore până în oraș (cozi peste tot, la pașapoarte, la acreditare, la tren șamd), am ajuns la hotel cât să-mi arunc bagajul în cameră și am plecat spre lansările HTC și Samsung. M-am întors la ora 22 și am început să sortez fotografii și să scriu despre noutățile pe care toată lumea voia să le afle.

Zilele următoare au fost similare. M-am trezit la 6:30, am mai scris ceva, am mâncat micul dejun, am plecat la MWC, am alergat la cât mai multe standuri, am fotografiat, filmat, vorbit, aflat, am băut atâtea cafele de-am crezut că voi face poc pe acolo. Un mare săru-mâna tuturor standurilor care serveau cafea la liber!

Este al treilea an în care îmi spun “nu, orice-ar fi, la ora prânzului fac pauză și mă duc să mănânc ceva!”. Este al treilea an în care nu reușesc să mănânc la prânz în nici o zi! Am mâncat seara, în mall-ul de lângă MWC, am mai băut o cafea, am schimbat două metrouri spre hotel și m-am apucat de scris până pe la 1 noaptea. În medie, am mers 10 km pe zi, am dormit 5 ore pe noapte, am mâncat o masă pe zi, am băut cafea pentru un an.

Culmea, în ultima zi am avut ceva timp liber și a fost singura zi în care a plouat torențial, așa că am pierdut timpul într-un Apple Store, că vreau să vă arăt cum e un magazin Apple, și în Fnac, uitându-mă la accesorii foto și căști audio.

Apoi sunt alte detalii mici, dar consumatoare de timp. Vorbeam cu alții de la MWC și spuneau că ei nu mai sortează fotografiile, le pun direct pe site. Eu le iau pe fiecare în parte, le fac crop la partea interesantă, le reglez luminozitatea și culorile, pe cât posibil, adaug numele blogului în dreapta jos, le redenumesc pentru a le putea găsi ulterior în site. Este o activitate care uneori consumă chiar mai mult timp decât scrierea textului în sine, dar una care mie mi se pare necesară: detaliile acestea, finisajele cum s-ar putea spune, fac diferența între un site obișnuit și unul care merge “the extra mile”, mai ales la chestiuni precum MWC-ul, unde toți avem cam aceeași informație de transmis. În 9 ani de blogging am învățat că trebuie să dai tot ce poți da pentru blog și de multe ori cititorii observă asta (măcar în subconștient) și toată lumea iese câștigată.

La clipurile video este și mai complicat. Aș putea să le uploadez direct pe YouTube și gata, dar întrucât vreau să adaug la început sigla mea și un titlu, trebuie să trec prin tot procesul de recodare, ceea ce durează destul de mult pe un laptop și-mi folosește la maxim procesorul, încât nu mai pot face altceva în acel timp. Adaugă aici și minute bune de “bibilit” secvențele și tăiat clipurile și adăugat tranziții.

E de muncă. N-a fost niciodată altfel, n-a fost niciodată vreun alt secret pentru a crește un blog și a oferi articole interesante. Recompensele sunt pe măsură, dar întâi trebuie dai tu tot ce poți și să muncești de-ți sar capacele.

Ideea articolului, “tu când ai dat totul pentru blogul tău?”, mi-a fost sugerată de Banca Transilvania pentru a arăta oferta lor Totul pentru IMM. Oferta include gratuitate pentru diverse servicii bancare și alte avantaje pentru micii afaceriști.

    35 comentarii

  1. Multumim pentru efort si iti apreciem munca.

      (Citează)

  2. Cu ultimul paragraf, ai stricat articolul!

      (Citează)

  3. In ultima vreme nu am ratat nici un articol din ce ai scris. Sa stii ca munca iti este apreciata. Vroiam sa iti spun keep it up, dar chiar nu ti-as dori sa mentii ritmul din ultima sapt in continuare :)

    @ionica exact! de ce sa munceasca omul pentru bani, cand poate sa munceasca gratis.

      (Citează)

  4. ionica:
    Cu ultimul paragraf, ai stricat articolul!

    Ești cumva idiot?

      (Citează)

  5. Felicitari pentru articolele de la MWC, esti singurul blogger care a incercat sa acopere evenimentul in folosul cititorilor.
    Apreciez foarte mult faptul ca nu virezi spre trollingul agresiv al unuia ca zoso.
    Tine-o asa!

      (Citează)

  6. ionica:
    Cu ultimul paragraf, ai stricat articolul!

    Acela îl încununează!

      (Citează)

  7. felicitari !!!

      (Citează)

  8. Bravo! Ia şi bagă cât poţi. Să fii sănătos să poţi munci, asta e tot ce îţi doresc!

      (Citează)

  9. Sa-ti plangem de mila ?
    Sa-ti facem statuie ?
    Sa te “ungem” sfant ?
    Radu, faci lucruriile astea asumat .
    Pentru ca vrei, poti si iti place.
    Castigi bani si notorietate !
    Rolul de martir, nu te prinde !

      (Citează)

  10. referitor la clipurile video, data viitoare incearca si VivaVideo (pentru android), parerea mea e ca obtii rezultate decente fara timpi prea mari de procesare, doar sa ai la indemana un intro salvat in prealabil (nwr studios prezinta, etc) si daca zici ca ai nevoie, suporta si sigla text daca e nevoie. ca sa nu pui procesoarele la munca ar trebui sa filmezi direct in formatul in care vrei sa postezi pe iutub si sa tii telefonul in pozitie lanscape, nu portret.. in rest, tranzitii, muzica de fundat, fast trim.. merita o incercare, zic eu.

      (Citează)

  11. Atat timp cat cititorii apreciaza ceea ce faci, efortul depus merita pe deplin. Eu m-am bucurat citind articolele pe care le-ai scris in cardul MWC.

      (Citează)

  12. ovidiu:
    Sa-ti plangem de mila ?
    Sa-ti facem statuie?
    Sa te “ungem” sfant?
    Radu, faci lucruriile asteaasumat .
    Pentru ca vrei, poti siiti place.
    Castigi bani si notorietate !Rolul demartir, nu te prinde !

    Pe bune?!
    Unde ati crescut ma? Cine dracu a aruncat cu educatie in voi? E bine si frumos sa critici munca unui om, chiar daca e vorba de un fel de advertorial in care povesteste cam ce a indurat in ultimele zile. E simplu ma!
    Ia mergi tu cu alalalt de mina si cutrierati blogu lu capatos sau buzdugan. O sa le gasiti mai pe gustul vostru.

      (Citează)

  13. Felicitări pt ceea ce faci, de mult timp imi beau cafeaua cu blogul tau, a ajuns un “rau necesar”…
    P.S. sunt la Barcelona acum merg pana la Lisabona, te iau la o plimbare?

      (Citează)

  14. Radule, să știi că eu te consider în top 3 cei mai muncitori bloggeri de la noi. Keep up the good work!

      (Citează)

  15. Vezi ca poti adauga intro-ul pe Youtube si il poti lasa unlisted, apoi poti urca clipul „raw” si poti adauga intro in editorul video pentru fiecare clip in parte. Asta daca nu ai de adaugat si alte elemente sau de facut multe cut-uri.

      (Citează)

  16. Bai ! Ala e alt Ovidiu, sa fie clar ! E un Ovidiu mai nou si rautacios ! In alta ordine de idei, mi-a placut coverage-ul de la MWC. O problema totusi ce o intampin cand intru de pe mobil>fb/feedly : in loc de iconita de upvote sau downvote imi apare alternativ cate o imagine din articol :)

      (Citează)

  17. ovidiu:
    Sa-ti plangem de mila ?
    Sa-ti facem statuie?
    Sa te “ungem” sfant?
    Radu, faci lucruriile asteaasumat .
    Pentru ca vrei, poti siiti place.
    Castigi bani si notorietate !Rolul demartir, nu te prinde !

    De asta am și zis că recompensele sunt pe măsură, nu? Campaniile vin și pentru că depun acest efort. Nu mă plâng de efort, doar îl descriu, mai ales că eu aleg cât fac, cum bine ai spus.

      (Citează)

  18. nea’Mielu: referitor la clipurile video, data viitoare incearca si VivaVideo (pentru android), parerea mea e ca obtii rezultate decente fara timpi prea mari de procesare, doar sa ai la indemana un intro salvat in prealabil (nwr studios prezinta, etc) si daca zici ca ai nevoie, suporta si sigla text daca e nevoie. ca sa nu pui procesoarele la munca ar trebui sa filmezi direct in formatul in care vrei sa postezi pe iutub si sa tii telefonul in pozitie lanscape, nu portret.. in rest, tranzitii, muzica de fundat, fast trim.. merita o incercare, zic eu.

    Teoretic pot încerca AVS ReMaker, care unește clipuri video fără recompresie, în doar câteva secunde. Mi-ar trebui sigla sub formă de video, cum spui tu.

    Apoi aș mai putea folosi niște funcții din YouTube pentru adăugare Watermark și titluri. Are așa ceva, dar sunt cam dificile, editorul lor nu-i cel mai bun.

    Treaba se complică însă când ai multe clipuri, vrei tranziții, vrei să tai din zgomot (la MWC e un sunet de fundal foarte puternic), vrei să adaugi fișierul de sunet făcut cu microfonul tău șamd. Tot la Premiere am rămas.

      (Citează)

  19. Coco Moll:
    Felicitări pt ceea ce faci, de mult timp imi beau cafeaua cu blogul tau, a ajuns un “rau necesar”…
    P.S. sunt la Barcelona acum merg pana la Lisabona, te iau la o plimbare?

    Eu sunt din nou acasă :P

      (Citează)

  20. Anne-Marie:
    Radule, să știi că eu te consider în top 3 cei mai muncitori bloggeri de la noi. Keep up the good work!

    Mulțumesc!

      (Citează)

  21. Cătălin:
    Vezi ca poti adauga intro-ul pe Youtube si il poti lasa unlisted, apoi poti urca clipul „raw” si poti adauga intro in editorul video pentru fiecare clip in parte. Asta daca nu ai de adaugat si alte elemente sau de facut multe cut-uri.

    Am studiat editorul lor, dar pare mai degrabă ceva făcut pentru când filmezi cu telefonul, urci clipurile direct și apoi le îmbini pe acolo. Merge cam greu, e dificil să tai secțiuni, nu m-a convins.

    O soluție pe care o folosesc uneori este să recomprim clipul în format MPEG-2, cel mai simplu. Merge rapid de tot, că nu-i mult de procesat, dar iese un fișier mult mai mare și apoi durează upload-ul. Dacă la hotel am net de mare viteză, poate fi o soluție bună, dar majoritatea hotelurilor abia mișcă.

      (Citează)

  22. Tine sus lucrul bun!

      (Citează)

  23. tap on the table … ;-)

      (Citează)

  24. mircea (al treilea)

    10/03/2015 la 4:17 PM

    Felicitari Radu! Nefiind o fire tehnica articolele tale sunt bune surse de informare si pentru profani ca mine.

    Tine-o tot așa!

      (Citează)

  25. Te citesc de mult timp, si ai unul daca nu cel dintai, interesant blog din blogosfera (parerea mea). Am apreciat intotdeauna minutiozitatea cu care scrii un articol (descrierea si para-descrierea unui obiect) posturile lungi (poate chiar enervant de lungi). Eu iti doresc numai bine, si stiu ca un blog e greu de intretinut pentru ca si eu am avut blog.

      (Citează)

  26. Multumim pentru eforturi Radu si spor la munca in continuare ! Cat despre partea cu unsul de sfant,ar trebuie sa accepti numai cu conditia ca urmasii tai sa detina drepturile de exploatare a marcii (moastele sfantului NWRadu :D)

      (Citează)

  27. Sunt atatia care o fac mai bine ca tine, au si scule mai bune – foto/video, deci nu stiu de ce te mai chinui sa iti trag un jeg de logo pe o poza proasta. Bine, daca deplasarea e sponsorizata de nu stiu cine e treaba ta.

      (Citează)

  28. Troll:
    Sunt atatia care o fac mai bine ca tine, au si scule mai bune – foto/video, deci nu stiu de ce te mai chinui sa iti trag un jeg de logo pe o poza proasta. Bine, daca deplasarea e sponsorizata de nu stiu cine e treaba ta.

    care atatia? ia baga un exemplu sau doua. Ca eu in Romania nu stiu pe nimeni, care sa faca un asa mare coverage la MWC, ba pardon, stiu pe buhnici dar el face ceva la o scara mai larga. Deci, te rog, sustineti afirmatiile.

      (Citează)

  29. In primul rand as vrea sa te felicit. Stiu cat de multa munca intra in a mentine un blog, si imi pot doar imagina cat de multa munca intra in a merge la un eveniment ca MWC, si a scrie despre el.
    La anul sper sa ajung si eu pe acolo, dar nu stiu cat de mult voi reusi sa scriu despre eveniment.

      (Citează)

  30. Felicitari, poate la anu iti iei un asistent(a), macar in tara daca nu cu tine care sa faca toata procesarea. BAfta si multa putere de munca.

      (Citează)

  31. jules: Pe bune?!
    Unde ati crescut ma? Cine dracu a aruncat cu educatie in voi? E bine si frumos sa critici munca unui om, chiar daca e vorba de un fel de advertorial in care povesteste cam ce a indurat in ultimele zile. E simplu ma!
    Ia mergi tu cu alalalt de mina si cutrierati blogu lu capatos sau buzdugan. O sa le gasiti mai pe gustul vostru.

    -stimate “domn”, am o “majoritate” de partea mea, asta inseamna ……?
    -nu l-am criticat pe Radu, i-am sugerat, sa nu se mai “miorlaie”
    -o sa ramai mirat, dar il citesc zilnic pe Radu si apreciez calitatea informatiilor “oferite” (mai ales,cand nu le unge cu prea multa publicitate )
    -unde merg eu si cu cine , este deja, problema mea
    -la fel si gustul
    -tu ai grija de penibil, produce daune

      (Citează)

  32. Eugen: Ești cumva idiot?

    Nu prietene, te las pe tine.

      (Citează)

  33. nwradu: Acela îl încununează!

    Oricum, felicitari. Gusturile nu se discuta :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus