un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mă întreb ce se mănâncă la clasa business la TAROM

11 Mar 2015  ·

TURISM  ·

29 comentarii

Sper că TAROM-ul își va rezolva problemele pe care le are și va redeveni o companie profitabilă, una în creștere. Am zburat din nou excelent cu ei spre Barcelona și înapoi și cel mai mult îmi place masa pe care o dau. Dacă pleci dimineață cu TAROM-ul, măcar știi că vei primi un mic dejun cald:

tarom_dimineata

Ce vedeți acolo este o omletă cu cremwurst și roșie, un iaurt Zuzu cu afine (singurul bun din toată gama, aș spune), o chiflă caldă (TAROM știe că românilor le place pâinea, așa că deși găsești o chiflă preambalată în punga cu mic dejun, vin ei oricum cu o tavă, în caz că vrei mai multe chifle – întotdeauna să iei o chiflă proaspătă, cea preambalată e mai nasoală!), margarină și dulceață. De băut am luat apă și ceai (pentru că în loc de cafea dau ness).

tarom_pranz

La întoarcere masa de prânz a avut un fel de lasagna cu legume, din nou chiflă și margarină și o prăjitură Alka Prăjitura Casei cu aromă de caise. Am cerut suc de roșii și apă. Nu știu dacă au trecut ulterior cu ceai sau cafea pentru că am dormit ca un bebeluș.

Prin comparație, iată ce-am primit pe Austrian Airlines spre Viena recent: un “melc” și cafea, iar la întoarcere o pungă mică de covrigei și băutură. Vorbim de Austrian aici!
austrian_pranzaustrian_dimineata

Culmea, vedeam ce se întâmplă la clasa business. Băuturi înainte de decolare, în pahar de sticlă. Mâncare caldă, vreo trei farfurii acolo, probabil un fel principal, o salată și desert. Mai multe băuturi, la discreție, ziare, loc mai mult. Merită însă pentru o oră de zbor între Viena și București?

Acum sunt curios ce servește TAROM la clasa Business. Update: o imagine din comentarii ne arată ce se servește la clasa business TAROM, mai puțin băuturile care probabil nu mai încăpeau pe masă:

tarom_business

În alte știri: KLM a introdus opțiunea de cadouri surpriză la bordul curselor Amsterdam-București (și alte curse ce trec prin Amsterdam). Tu cumperi un cadou de pe site-ul wannagives.klm.com, indici cursa și persoana căruia să-i fie dăruit, iar acea persoană îl primește la bord, în timpul zborului. Este o metodă drăgută de a-ți surprinde soția sau soțul în călătorie.

tarom_avion

    29 comentarii

  1. Prin comparație, iată ce-am primit pe Austrian Airlines spre Viena recent: un “melc” și cafea, iar la întoarcere o pungă mică de covrigei și băutură. Vorbim de Austrian aici! – la zborurile scurte nu se prea serveste mancare “normala”

      (Citează)

  2. Am zburat eu intern la business o dată. Orice băutură, un mic dejun pe farfurii şi cam atât din câte îmi amintesc. E drept că am zburat doar 50 de minute. Cred că diferenţa se simte la 2 ore+.

      (Citează)

  3. Se mananca destul de bine, te servesc si cu un vin bun daca le ceri!

      (Citează)

  4. Vinul de pe Tarom e ok, e de Recas daca nu ma insel.

    Referitor la Austrian ai primit doar atat pentru ca e zbor de o ora.
    La fel si pe Iasi – Otopeni (Tarom) primesti un sandwish mic si o ciocolatica Milka.

    De la zborurile de peste 4 ore incepe sa se varieze mancare, uneori apar 2 feluri de mancare etc.

      (Citează)

  5. Tarom este o companie nationala care ar trebui sa faca promovare Romaniei si produselor din Romania. Este atat de greu sa inlocuiasca Lurpak cu unt romanesc sau Bounty cu ROM sau alte produse romanesti?!

      (Citează)

  6. La Lufthansa e si mai mare saracia. Pot sa spun ca imi e chiar dor de micul dejun de la Austrian, cand macar primeam negresit o briosa.

      (Citează)

  7. praf in ochi
    cat valoreaza cu adevarat ceea ce iti ofera? 1 euro probabil
    margarina pe bune?
    in slate state e interzisa iar ei la business class ofera asa ceva

      (Citează)

  8. O singura precizare, Lurpak nu e margarina, e doar unt delicios :D
    @Dragos – nu exista alternativa romaneasca la Lurpak :)

      (Citează)

  9. Nu este foarte mult ce ne da la Tarom, dar macar ne da ceva. Exista si avioane unde nu ne ofera nici atat…
    Imi place mult ideea cu cadouri de surpiza la bord, una foarte buna.

      (Citează)

  10. Dragos:
    Tarom este o companie nationala care ar trebui sa faca promovare Romaniei si produselor din Romania. Este atat de greu sa inlocuiasca Lurpak cu unt romanesc sau Bounty cu ROM sau alte produse romanesti?!

    Iti da Lurpak sau Bounty deoarece cateringul e asigurat de diverse firme, sansele sunt mai mare ca si pe Luton sau Bengurion sa aiba firma de catering in meniu Bounty si Lurpak decat Napolac sau Rom.

      (Citează)

  11. Uite mai jos ce se serveste.
    In imagine nu apar bauturile – apa minerala, vin sau suc de fructe in pahar de sticla, cafea adevarata la sfarsit, nu ness. Si daca mai ceri bauturi iti mai da.

    tarom_business

      (Citează)

  12. Mai criza ca la Alitalia nu cred ca e undeva… Bucuresti catre Roma Fiumicino si Milan Linate, un pachetel de ~30g de biscuiti dulci/sarati si o bautura la alegere cafea, Santal, cola, apa …
    Valabil si pentru cursele interne.

      (Citează)

  13. Mai criza ca la Alitalia nu cred ca e undeva…

    Este, la Air France pe zborurile interne. Pe Bucuresti – Paris nu, pentru ca ofera TAROM meniurile pe care le-a remarcat Radu, si atunci daca nu ar oferi, normal ca balanta s-ar inclina intr-o directie pe care ei nu si-o doresc.

      (Citează)

  14. Razvan C: Iti da Lurpak sau Bounty deoarece cateringul e asigurat de diverse firme, sansele sunt mai mare ca si pe Luton sau Bengurion sa aiba firma de catering in meniu Bounty si Lurpak decat Napolac sauRom.

    Nu, toată mâncarea TAROM este de la Alpha Rocas din Otopeni, inclusiv pentru zborurile retur (bănuiesc că o iau cu ei de dimineață).

    Lurpak este o prezență constantă în avioane, nu știu care-i faza cu ei.

    Oricum, TAROM folosește multe produse românești, precum prăjitura Alka sau mere de la noi, lapte Delaco șamd.

      (Citează)

  15. Alex: Mai criza ca la Alitalia nu cred ca e undeva… Bucuresti catre Roma Fiumicino si Milan Linate, un pachetel de ~30g de biscuiti dulci/sarati si o bautura la alegere cafea, Santal, cola, apa …

    LOT, pe București Varșovia am plătit 2 euro pentru cafea, iar de mâncare a fost o napolitană de 2 cm lățime și 8 lungime.

      (Citează)

  16. Pyro:
    O singura precizare, Lurpak nu e margarina, e doar unt delicios :D
    @Dragos – nu exista alternativa romaneasca la Lurpak :)

    Acum depinde. Lurpak ăsta e de două feluri, din ce văd eu. Pe unele pachete scrie Spreadable și este descris ca fiind “amestec tartinabil” și pe altele Danish Butter.

    http://www.emag.ro/supermarket/specialitate-tartinabila-sarata-cu-unt-si-grasimi-vegetale-80-200g-lurpak-70170/pd/DFLSQBBBM/
    http://www.emag.ro/supermarket/unt-nesarat-82-grasime-200g-lurpak-73927/pd/D95X1BBBM/

    La bord a fost spreadable.

      (Citează)

  17. Eh, nu stiu ce sa zic sincer..
    Lurpak Spreadable: Unt, ulei de rapita, apa, culturi lactice , sare, agent antiaglomerat E535.

    Rama: uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, apa, zara pudra, emulgatori (lecitina, mono si digliceride ale acizilor grasi), sare 0,3%, conservant (sorbat de potasiu), acidifiant (acid citric), aroma, colorant (beta caroten), vitaminele A, D3 si E.

    O fi un melanj, dar eu nu l-as pune pe picior de egalitate, se vede asta si-n pret zic.

      (Citează)

  18. zosolika:
    praf in ochi
    cat valoreaza cu adevarat ceea ce iti ofera? 1 euro probabil
    margarina pe bune?
    in slate state e interzisa iar ei la business class ofera asa ceva

    Mâncarea din avioane este destul de scumpă pentru ca nu-i ușor să servești mâncare la înălțime.

    De exemplu Alpha Rocas are aparat de scanare cu raze X, personal verificat, niște standarde foarte stricte pentru preparare și împachetare șamd. Costul unei porții ajunge la ceva mai mulți euro.

      (Citează)

  19. Nu-i uşor să serveşti mîncare la înălţime, dar nu cred că e aşa de greu să o pregăteşti la sol. Nu văd de ce standardele ar fi mai stricte decît la supermarket, şi acolo totul e sigilat, etc (chiar tu ai zis de cum se respectă igiena şi regulile la Danone sau ceva fabrică echivalentă). Scanarea cu raze X ar trebui să o facă, eventual, cei de la securitatea companiei aeriene sau a aeroportului, nu cei de la furnizor. Personal verificat… toată lumea care lucrează cu mîncare are, teoretic, personal verificat, în general la orice fabrică de mîncare, fast food, supermarket cu produse alimentare etc, un “terorist” care ar injecta otravă în borcanul cu magiun ar face prăpăd… indiferent că magiunul se serveşte în aer sau la sol.

    Deci sincer nu cred că Alpha Roccas are vreun motiv special să vîndă scump, altul decît pe aeroport totul e scump… că aşa-i pe aeroport.

    Sînt oricum convins că preţul mîncării la cls. I este practic infim faţă de suprapreţul pe care îl încasează compania aeriană… costă cîţiva E în plus mîncarea şi cîteva sute biletul !

      (Citează)

  20. nwradu: Nu, toată mâncarea TAROM este de la Alpha Rocas din Otopeni, inclusiv pentru zborurile retur (bănuiesc că o iau cu ei de dimineață).

    Lurpak este o prezență constantă în avioane, nu știu care-i faza cu ei.

    Oricum, TAROM folosește multe produse românești, precum prăjitura Alka sau mere de la noi, lapte Delaco șamd.

    Lurpak eu l-am vazut foarte mult si la hoteluri la micul dejun. Atat in tara cat si inafara. Posibil sa aiba o prezenta foarte mare pe partea asta de horeca.

    Radu depinde unde ramane avionul. Pe Iasi catering-ul e asigurat de alta firma.
    Oricum din cate inteleg ei au un anumit meniu pe zile , pe care firmele de catering trebuie sa il respecte cu o anumita gama de ingrediente adica: azi la desert e ciocolata, si baga snikers sau bounty; etc. Cu prima ocazia chiar o sa cer mai multe detalii despre catering de la cei care opereaza pe Iasi.

      (Citează)

  21. Am zburat cu Tarom saptamana trecuta, chiar la business. Zbor intern, Bucurest-Cluj. Am primit asa: 2 croissante, 2 melci cu stafide, fructe confiate.
    La intoarcere am zburat la Economic. Acolo am primit 2 croissante si un singur melc :).

      (Citează)

  22. alias: Sînt oricum convins că preţul mîncării la cls. I este practic infim faţă de suprapreţul pe care îl încasează compania aeriană… costă cîţiva E în plus mîncarea şi cîteva sute biletul !

    Aia da.

      (Citează)

  23. alias:
    Nu-i uşor să serveşti mîncare la înălţime, dar nu cred că e aşa de greu să o pregăteşti la sol. Nu văd de ce standardele ar fi mai stricte decît la supermarket, şi acolo totul e sigilat, etc

    La altitudine si in acel mediu presurizat, mancarea are un alt gust, papilele noastre percep altfel mancarea si bautura. Asa ca si produsele trebuie sa fie preparate special pentru avioane si nu pentru supermarket. Sa nu te mire daca bei un pahar de vin si te ameteste. Alcoolul isi face mai repede efectul in avion…

      (Citează)

  24. Pe zborurile de aproximativ o ora, companiile aeriene nu ofera mare lucru si aici ma refer si la Austrian, Lufthansa, Air Berlin etc. Unele nu ofera gustari, doar bauturi. Pe zboruri lungi cum a fost Barcelona, ceva peste 1.5 -2 ore, acolo se simte catering-ul la bord…

      (Citează)

  25. sorin: Sa nu te mire daca bei un pahar de vin si te ameteste. Alcoolul isi face mai repede efectul in avion…

    Deci de asta sunt așa mici păhărelele alea…

      (Citează)

  26. Sa nu te mire daca bei un pahar de vin si te ameteste. Alcoolul isi face mai repede efectul in avion…

    Confirm.

      (Citează)

  27. Stimabililor, voi calatoriti sau mergeti la restaurant in avion? :) Este adevarat, Tarom este peste multe companii care zboara prin Europa in ceea ce priveste serviciile la bord, insa speram sa apreciati Compania Nationala pentru alte plusuri, nu doar mincarea! Ca nu va ratacesc bagajele, ca ajung mereu la timp sau chiar mai devreme, ca fetele sint dragute si aterizarile line… etc… Asa ca rugati-l pe dl. Rus sa le de angajatilor uniforme noi si macar o data la 8 ani sa le mai mareasca putin salariile!

      (Citează)

  28. Boy, ultima oara am zburat cu Tarom acum 4 ani. In afara de vin si bere (Tuborg din ala mic aveau parca) ce mai au? Cola nu mai beau, dar parca o Fanta ar merge.

      (Citează)

    • Pe mine m-au servit cu o Budureasca neagră pentru ca am cerut vin roșu, alții cereau bere si primeau Ursus de 330 ml. Am rămas impresionata de servirea romanilor fata de Berlin Airway si British Airway care trebuiau sa ofere mâncare si mi-au dat chipsuri si sucuri la alegere.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus