un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Intel îmbunătățește tehnologiile de localizare

8 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Am văzut la standul Intel câteva demonstrații interesante de tehnologie. Prima este modulul Wireless-GNSS de localizare, modul ce poate recepționa simultan semnale de la toate rețelele de sateliți de localizare, adică GPS (a americanilor), GLONASS (a rușilor), Galileo (a Uniunii Europene) și Beidou (a chinezilor). Poate determina poziția folosind oricare 4 sateliți, indiferent de rețeaua în care se află aceștia.

În screenshot-ul de mai jos puteți observa câți sateliți vedea din fiecare rețea în respectiva zonă și steagurile țărilor în stânga.

intel_localizare_gps_2

Wireless-GNSS este disponibil în trei variante de chip:

  • WCS 2100 – localizare cu toate cele patru reÈ›ele, suplimentarea poziÈ›ionării prin reÈ›ele wireless È™i alte tehnologii, engine de poziÈ›ionare.
  • WCS 2000 – poziÈ›ionare cu trei reÈ›ele (GPS, Glonass È™i Beidou) È™i engine-ul de poziÈ›ionare.
  • WCS 1960 – GPS È™i Glonass

Engine-ul de poziÈ›ionare este o idee foarte bună. Toate calculele necesare stabilirii poziÈ›iei sunt făcute de chip-ul WCS 2100 sau 200, nu de procesorul principal. Sistemul nu mai interoghează constant modulul de poziÈ›ionare pe ideea “am ajuns la coordonatele X È™i Y? Că trebuie să dau un mesaj când ajungem acolo…”, ci este trezit din stand-by el de către modulul de poziÈ›ionare atunci când ajunge la coordonatele de interes.

Vom mai auzi de aceste chipuri în telefoanele viitoare și fără îndoială în multe alte gadgeturi.

PoziÈ›ionare indoor de precizie prin noul chip WCS 8270  “Lightning Peak”, care este un chip wireless 802.11ac (È™i alte metode de conectivitate) ce include È™i o nouă componentă indoor location. Ideea este ca în viitor routerele wireless È™i acces point-urile să includă noi tehnologii prin care poziÈ›ia unui dispozitiv conectat să poată fi uÈ™or determinată (acum este mult mai dificil, routerul È™tie că eÈ™ti undeva în zona lui de acoperire, dar nu È™i exact unde), ceea ce de exemplu te-ar putea ghida foarte simplu în interiorul unui mall sau a unei expoziÈ›ii.

intel_localizare_gps_6

Tot la MWC Intel a arătat mai multe detalii despre noul lor system-on-a-chip Intel Atom X3-C3440, o soluție pentru telefoane și tablete ieftine. Este tot un model quad-core, include conectivitate 4G LTE, accelerare video, conectivitate prin 802.11ac, dar nu vă așteptați la performanțele modulelor curente.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    1 comentariu

  1. o sa ajungem sa pari suspect daca iti inchizi telefonul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus