un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de importantă este stabilizarea de imagine

9 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

În clipul de mai jos puteți vedea una dintre cele mai bune demonstrații de stabilizare video. Telefoanele sunt ambele Sony Xperia Z3, dar unul are funcția Steadyshot activată.

Diferența este clară. Culmea, Steadyshot pe telefoane este o stabilizare digitală. Pe Xperia Z3, Steadyshot primește informații de la senzorii telefonului privind mișcările acestuia și le compensează schimbând permanent încadrarea scenei filmate, folosind senzorul de rezoluție mult mai mare decât rezoluția Full HD a clipului. Toată treaba asta se numește Intelligent Active Mode.

Stabilizarea optică de imagine, cea curată, presupune chiar mișcarea obiectivului sau a lentilei pentru a compensa tremuratul telefonului sau a aparatului foto. De obicei acolo lentila este pusă pe un sistem mobil și mișcată prin electromagneți, după cum v-am arătat la iPhone 6 Plus. Telefoane precum Note 4, iPhone 6 Plus, Zenfone Zoom, Vibe Shot, Galaxy S6 și multe altele includ stabilizare optică (dar nu foarte mult, doar cele de top au de obicei astfel de module). Surprinzător, noul HTC One M9 nu include.

Care tehnologie este mai bună, cea optică-mecanică sau cea digitală cu toate aceste analize complicate, ar trebui testat. Din păcate pentru mine, pentru un test real ar trebui un banc de testare precum cel din clip, ca să poți compara telefoanele într-un mod organizat, nu filmând din mână.

Până atunci, însă, eu voi preciza clar la toate telefoanele testate dacă includ sau nu stabilizare de imagini, fiind o chestiune importantă.

Sony Xperia Z3 este lansat în septembrie 2014 și poate fi cumpărat de la Orange, eMAG și PC Garage. Telefonul are și un senzor un pic mai mare decât este uzual pe telefoane și urcă la ISO 12.800.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus