un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat recunoașterea irisului ca parolă

8 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Fujitsu demonstra recunoașterea irisului pentru securizare biometrică. Foloseau un telefon modificat de ei, pentru că recunoșterea irisului se bazează de fapt pe iluminarea cu infraroșu a ochilor tăi și pe o cameră video specială ce filmează și în infraroșu.

Ca procedură, înrolezi ochii apropiind telefonul de față până la distanța specificată. Vezi pe ecran două cercuri în care trebuie să ajungă ochii tăi. După aceea, recunoașterea lor este aproape imediată – duci telefonul la ochi, se scanează irisul și în mai puțin de o secundă telefonul se debloca.

I-am întrebat pe cei de la Fujitsu de ce-aș folosi recunoașterea irisului ca parolă la telefon, din moment ce aș fi nevoit să deblochez telefonul ducându-l la 10 cm în fața ochilor, un gest amplu, incomod și mai ales pe care nu-l poți face pe furiș, sub masă la ședința plictisitoare. Nu de alta, dar prin amprentă sau parolă clasică pot debloca telefonul cam din orice poziție, inclusiv la șold sau când este montat pe bord în mașină.

Cei de la Fujitsu mi-au spus că am dreptate, dar ochii merg oricând, inclusiv în beznă (iluminarea cu infraroșu trece peste problema asta), pe când pentru amprentă trebuie să scot mănușile și să am mâinile uscate. În plus, rata de eroare este de cam 1 la 1000 la amprente și 1 la 100.000 la ochi. Doar cu argumentele acestea, nu m-a convins.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    2 comentarii

  1. Nu trebuie să te convingă pe tine, este o opţiune pe care o vor folosi unii, alţii nu :-)

    Un alt avantaj este că gangsterul de rînd are destulă cruzime să-ţi taie degetul ca să-ţi fure amprenta, dar ca să-ţi scoată ochii, trebuie să fie foarte, foarte ticălos…

      (Citează)

  2. Gindeste-te ca nu doar la telefoane se poate folosi.
    Autentificare pt laptopuri cu date sensibile. Sau control acces. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus