un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sper că nu este cazul să vă spun să nu investiți în Bitcoin

11 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Am tot vrut să zic asta, dar m-am gândit mereu că nu este nevoie. O zic însă și public, că cine știe ce gândesc alții: nu investiți în Bitcoin!

Este o monedă dubioasă, virtuală, descentralizată, necontrolată, fără mecanisme clare de reglaj. Însăși denumirea “open source P2P money” ar trebui să vă spună că nu astfel de bani doriți. În plus, astăzi este, mâine nu este.

În martie 2014 cel mai mare serviciu de tranzacționare, Mt. Gox, s-a închis, anunțând ulterior că mai mult de 800.000 de bitcoini (bitcoinși? bitcoane?) lipsesc din seiful lor virtual, echivalentul a 450 de milioane de dolari.

Ieri a dispărut MyCoin, un site din Hong Kong ce nu tranzacționa bitcoini, ci mai degrabă făcea o schemă piramidală prin care le vindea oamenilor diverse contracte legate de moneda bitcoin, contracte care după 1-2 ani ar fi trebuit să aducă noilor proprietari sume de 2-3 ori mai mari decât investiția.

In December, the company changed its trading rules, forbidding investors to cash in all their bitcoins unless they manage to find more clients.

Nici după această schimbare mulți nu s-au prins că este țeapă, permițându-le celor de la MyCoin să continue manevrele și dintr-o dată să dispară. Pierderile sunt estimate la 380 de milioane de dolari.

Iată și un grafic cu valoarea Bitcoin-ului, care este în scădere constantă acum. Momentul pentru investiție era înainte de noiembrie 2013 sau la crash-ul din martie-aprilie 2014. Acum, nu. Jocul cu astfel de instrumente riscante și necontrolate este făcut pentru cei cu mulți bani, care își permit să încerce 10 investiții diferite și este suficient ca una singură să meargă bine și să le înmulțească averea. Cei care au 1000 sau 10.000 de dolari și se gândesc cum să-i investească n-ar trebui să-i bage pe toți în bitcoin.
coindesk-bpi-chart

    16 comentarii

  1. Jos Mugur Isarescu! HUOOOO!

      (Citează)

  2. eu nu stiu unde sa mai depozitez francii elvetieni si tu mai iei cu bitcoi?

      (Citează)

  3. Pe sistemul nu cumparati obligatiuni grecesti.
    Oamenii vor investi acolo unde vad posibilitatea de a face profit, unii informat, altii superficial.

      (Citează)

  4. cum sa nu investesti, era misto sa investesti cand era mic, la inceput, sa il astepti sa creasca si sa iesi cu el inainte de a pica.

    Schema Vintu :)

    Hai ca am mai facut astea pana acum. Acum am putea spune ca e tarziu si riscant sa investesti in bitcoin, dar eu as mai vedea un boom din asta. O bula din asta de unde sa tragi niste bani grosi bine plasati. sute de milioane de dolari.

      (Citează)

  5. alxzen:
    Pe sistemul nu cumparati obligatiuni grecesti.
    Oamenii vor investi acolo unde vad posibilitatea de a face profit, unii informat, altii superficial.

    Păi da, dar momentul pentru o investiție s-a cam dus. Ca și la multe alte exemple, trebuia să investești înainte să audă toată lumea despre Bitcoin și să vinzi când a fost mare.

      (Citează)

  6. Piticu21: Acum am putea spune ca e tarziu si riscant sa investesti in bitcoin, dar eu as mai vedea un boom din asta. O bula din asta de unde sa tragi niste bani grosi bine plasati. sute de milioane de dolari.

    Nu văd cum ar putea crește masiv valoarea față de nivelul de acum. Poate doar dacă apare vreun miliardar și spune că a investit masiv în Bitcoin, cineva gen Buffet. Chiar și atunci, eu n-aș uita că omul își permite să piardă.

      (Citează)

  7. Te-ai gandit sa scrii despre riscul de a investi in bitcoin in momentul in care se pare ca pretul a atins bottom-ul. Cine stie istoria bitcoin sau s-a documentat mai bine, vede asemanarea cu boom-urile din 2011 si 2013. Exemplu : https://www.tradingview.com/x/L4RmMPWm/

      (Citează)

  8. nwradu: Păi da, dar momentul pentru o investiție s-a cam dus. Ca și la multe alte exemple, trebuia să investești înainte să audă toată lumea despre Bitcoin și să vinzi când a fost mare.

    Daca nu gresesc, Octavian Paler spunea ca ” daca iti prezinta cineva o afacere de succes nu iti da un pont, iti vinde ceva”.

      (Citează)

  9. Radu Georgescu e de alta parere…

      (Citează)

  10. Daca tot vorbim de istorie: http://www.imdb.com/title/tt2821314/
    Cautati-l in bibliotecile de specialitate ca are deja traducere.

      (Citează)

  11. Mof0:
    Radu Georgescu e de alta parere…

    Radu Georgescu intră în categoria celor care-și permit să piardă. Probabil investește în multe chestii și nu toate ies câștigătoare.

    Recitește ultimul meu paragraf.

      (Citează)

  12. Foarte bun sfatul pe care l-ai dat, aceasta moneda nu v-a fi niciodata acceptata oficial, astfel mereu v-a fi instabila

      (Citează)

  13. Si azi un BTC = $2600 :D

      (Citează)

  14. Iar astăzi a atins 8.000 usd! O creștere de peste 20 de ori de la momentul scrierii articolului.

    Mă încumet sa fac și o predicție: 15.000 pana la jumătatea lui februarie 2018 :)

      (Citează)

  15. Trebuie sa recunosc ca-am înșelat. Probabil ca prețul va fi în februarie 2018 peste 50.000 Usd ținând cont ca în acest moment un bitcoin este cotat la 19.500 Usd!

      (Citează)

  16. lucrurile cu bitcoin sunt f complicte si extrem de interesante si nu, nu ma refer la evolutia pretului, ci la faptul ca cripto monedele probabil vor inlocui banii asa cum ii stim acum.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus