un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone, certificată pentru cel mai bun punctaj al serviciilor de date și telefonie din România (P)

11 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am fost astăzi la conferința de presă prin care Vodafone Romania a anunțat că a primit certificarea “Best in Test” din partea P3, cea mai cunoscută organizație de testare și certificare a operatorilor de telefonie. Vodafone s-a clasat pe primul loc atât la testele de voce, cât și de date.

Mai exact, punctajele au fost 161 din 190 puncte la Voce și 288 din 310 puncte la Servicii de Date, pentru un total de 449 puncte din 500. Asta i-a clasat înaintea celorlalți doi operatori mari din România.

Am aflat și detalii despre cum testează P3 aceste rețele: nemții vin și face un audit independent al rețelelor, necerut și neplătit de operatori (opțional, contra cost, operatorii pot primi acces la rezultate detaliate post-testare), iar perioada de testare este anunțată dinainte tuturor operatorilor verificați, dar nu și locurile unde vor avea loc testele.

Perioada de testare a fost 6 noiembrie – 2 decembrie și se folosesc diverse telefoane uzuale din comerț (precum Galaxy S4). Cei de la P3 au testat toți cei trei operatori în 15 orașe și drumurile ce le leagă, pe traseul pe care-l vedeți mai jos. Testul a inclus peste 14.000 de apeluri de voce și 400 GB de date transferate prin browsing, YouTube și download/upload de fișiere. Altfel spus, un test destul de realist și bine structurat pentru a surprinde o realitate obiectivă, din teren.
feat_vodafone_p3

Rezultatele au fost foarte bune. Vodafone nu doar că s-a clasat înaintea celorlalți operatori români, dar în urma testului rețeaua de la noi este a treia din Europa după punctaj (și testele de până acum), depășită doar de un operator elvețian și altul austriac. Chestia asta mi se pare cu atât mai bună cu cât Elveția și Austria sunt țări mici și bogate, deci și cu rețele pe măsură. Mă bucur să văd că Vodafone România este imediat după ele.

Cei de la Vodafone au făcut publice și câteva date statistice privind rețeaua lor:

  • traficul de date a crescut cu 60% din septembrie 2014 și până acum. Mi se pare o creștere imensă în doar 4 luni.
  • traficul prin 4G a crescut de patru ori. Asta pare ceva normal, se cumpără telefoane 4G, accesul la rețea este gratuit șamd.
  • viteza de download și cea de upload a fost dublată în ultimele 6 luni, zic testele de pe Speedtest. Cele de la P3 au arătat viteze de 47 Mbps download mediu și 34 Mbps upload mediu, iar ca dispersie 90% din teste au fost mai rapide de 26 Mbps pe download și 14 Mbps upload.
  • testele pe YouTube pentru rețeaua mobilă Vodafone arată că 99,9% din clipuri rulează fără probleme (“din prima”), timpul de start este de 1 secundă și 99,9% din cazuri rulează fără întreruperi. Rezultatele celorlalți sunt un pic mai slabe.

certificare_p3_vodafone_2014
sursa certificat: P3.

    12 comentarii

  1. sa-mi spuna cineva ca gresesc si ca acel operator de pe locul 2 nu este Telekom (anul trecut pe vremea asta Cosmote era locul 2 din punctul de vedere al P3). Punctajele pentru locul 3 sunt la ceva distanta de primele 2 si ar fi o lovitura prea mare pentru Orange

      (Citează)

  2. Ceilalți doi mari au fost digi și cosmote? ;).

      (Citează)

  3. Atâta timp cât la 10km de București, când ma duc acasă abia am semnal 2/5 pe 2g, nu consider asta ca fiind miezul din dodoasca.

      (Citează)

  4. razorsbk:
    Atâta timp cât la 10km de București, când ma duc acasă abia am semnal 2/5 pe 2g, nu consider asta ca fiind miezul din dodoasca.

    Stai la peșteră? :P

      (Citează)

  5. Mihai S:
    sa-mi spuna cineva ca gresesc si ca acel operator de pe locul 2 nu este Telekom (anul trecut pe vremea asta Cosmote era locul 2 din punctul de vedere al P3). Punctajele pentru locul 3 sunt la ceva distanta de primele 2 si ar fi o lovitura prea mare pentru Orange

    Cel puțin pentru testele download și upload din rezultate SPeedtest, ordinea a fost Orange și Telekom. La restul nu s-a spus.

      (Citează)

  6. bune piscoturile, foamea-n glanda.

      (Citează)

  7. Catalin:
    bune piscoturile, foamea-n glanda.

    Ba, da voi sunteti incredibil de prosti. Omul din asta traieste, din scris pe blog. Tu de ce cacat te duci la serviciu? Nu sa-ti potolesti foamea-n glanda?
    Daca vezi articol cu (P), nu mai intra sa citesti. Intra doar pe articolele care ti se par interesante. Si acolo doar o data, ca sa nu cumva sa-i faci trafic…

      (Citează)

  8. Catalin:
    bune piscoturile, foamea-n glanda.

    Felicitări, ai identificat corect un articol plătit, în timp ce atâția alții nu și-au dat seama. Ce l-a trădat, P-ul mare din titlu sau tag-ul publicitate?

      (Citează)

  9. mi-am dat seama, treceti peste asta. Problema e ca ai transformat un blog fain intr-un panou de reclame penibile la care nu pui nici tu botul.

      (Citează)

  10. nwradu: Stai la peșteră? :P

    Eu in bucuresti aveam doar gprs la ei in casa. Chiar daca stateam in catun, eu subt obligati sa imi ofere semnal ca orange, telekom sau digi. Astia cum pot.

      (Citează)

  11. Si cat au dat spaga sa ia certificatul scrie in comunicatul de presa? Pentru ca stim cu totii cum pica LTE-ul, cum traficul facut la metrou e tarifat desi ar trebui sa fie gratuit, cum ai semnal mai bun in triunghiul Bermudelor decat la noi la tara, cum sunt jegosi cu abonamentele vechi pe care refuza sa le actualizeze la specificatii, cum se fac ca te baga in seama pe fb si pe urma iti ignora mesajele cu detaliile cerute…

      (Citează)

  12. halex:
    Ceilalți doi mari au fost digi și cosmote? ;).

    Cred ca a fost si Orange printre ei sigur

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus