un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Galaxy S5 între “eșec” și “este complicat”

25 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Acum vreo lună, când Samsung a anunțat vânzări mai scăzute pentru SGS 5 decât ne așteptam cu toții, lumea a început să spună despre Galaxy S 5 că a fost un eșec pentru Samsung.

Mie nu mi se pare un eșec, dar evoluția sa ne arată cât de complicată este piață și de câte elemente, unele complet fără legătură, depinde succesul unui dispozitiv.

Ca preambul, SGS 5 este un telefon foarte bun: are hardware foarte performant, ecran de calitate, s-a dovedit un model foarte fiabil, a fost primul telefon văzut de mine care face instantaneu HDR-uri, camera foto este în general foarte bună, rezistă la apă (ceea ce nu părea mare lucru la început, dar faptul că-l poți folosi chiar și în ploaie torențială este un bonus, nu mai zic de duș), are cititor de amprente, Samsung a mai renunțat la bloatware șamd.

Analizat de unul singur, este un telefon excelent. Din păcate, n-a fost singur pe piață.

PREA ASEMĂNĂTOR CU GENERAȚIA ANTERIOARĂ

Posesorii de SGS 4 n-au văzut motive de upgrade, hardware-ul fiind destul de asemănător, aspectul general la fel. Evoluția tehnologiei mobile a încetinit. Mai țineți minte vremurile când de trei ori pe an creștea rezoluția uzuală a ecranelor, la fel și cea a camerei foto? Acum un upgrade este pe deplin justificat cam din 2 în 2 ani. Chiar și Apple a adoptat acest ritm.

Pur și simplu tehnologia procesoarelor, a camerelor foto, a bateriilor și a ecranelor nu mai avansează atât de rapid încât de la an la an să se vadă modificări cruciale, unele care să te convingă să scoți banii din buzunar pe noul model.

Altfel spus, poți face un telefon bun, dar dacă și generația anterioară a fost bună, nu vei convinge mulți fani să facă upgrade-ul.

CONCURENȚĂ PE PIAȚĂ

Samsung a făcut un telefon bun, dar din păcate pentru ei în 2014 și concurența a făcut telefoane bune, nu ca-n 2013, când balanța a înclinat mai puternic spre coreeni.

HTC a venit cu un model One M8 îmbunătățit acolo unde trebuie, adică au adăugat card de memorie, au mai umblat la baterie și au mai rezolvat din chestiunile care i-au făcut pe mulți să nu accepte prima generație. Are carcasă metalic, sunet demențial. Rezultatele financiare vorbesc de la sine.

LG a dat lovitura. G2 a fost un model foarte bun și, la lansarea lui SGS 5, se găsea la un preț mult mai mic. Apoi au venit cu G3, un model la fel de bun. Rezultatele financiare vorbesc de la sine.

Apple a dat lovitura. Numai zvonurile că Apple pregătește un telefon cu ecran mai mare i-au făcut pe mulți să amâne orice achiziție și să aștepte iPhone 6, așteptare care pentru mulți a meritat pe deplin. În plus, orice cumpărător de iPhone 6 este de fapt un posibil cumpărător de SGS 5, HTC One M9 sau LG G3 pierdut de tabăra “Android”.

CONCURENȚĂ DIN PARTEA ALTOR MODELE PROPRII

Eu sunt de părere că orice producător trebuie să aibă mai multe modele în fiecare gamă de preț. Este ok să visezi la un SGS 5, dar dacă n-ai banii de unul, iei un alt Samsung mult mai ieftin, dar care are măcar o funcție a vedetei la care visezi. Poate are aceeași cameră sau același design sau este la fel de subțire, ceva ca să simtă cumpărătorul că a luat măcar o părticică din ceea ce visa de fapt.

Ideal fiecare producător ar trebui să aibă câte un model de top, unul mediu și unul ieftin pentru fiecare dimensiune tipică de ecran: 4,5 inchi, 5 inchi, 5,5 inchi. Mulți așa au. Samsung avea un gazilion de modele. La un moment dat te saturi de comparații, te uiți la HTC One Mini și-l cumperi. Sau iei ce-are operatorul la ofertă sau iei un alt Samsung, dar nu vedeta.

Dacă ai prea multe alegeri, găsești ceva potrivit. Ideal ar fi să existe și un gol psihologic, o zonă unde să zici “păi decât să iau praștia asta, mai bine mai strâng 400 de lei și-mi cumpăr SGS 5”. Când ai telefoane din 100 în 100 de lei, doar distragi atenția. Adăugați la asta și faptul că încă se găsește pe piață SGS 4, care tocmai spuneam că a fost un model foarte reușit.

POLITICĂ DUBIOASĂ DE PREȚURI

Un SGS 5 costă acum între 1.930 și 2.100 de lei. La eMAG este 1.999 lei, la PC Garage 2.060 lei. A trecut un an de la lansare și suntem la doar câteva zile de anunțarea generației 6.

LG G3 costă 1.799 lei. Este cu câteva luni mai nou, are ecran superior, cameră cu focalizare cu laser. LG G2 a ajuns pe la 1300 de lei. HTC ține prețul la fel de sus, în jur de 2000 de lei, dar comparația este de multe ori în defavoarea Samsung.

Noroc că un Nexus 6 costă 2.999 lei. Anul acesta n-am auzit să mai fie cineva entuziasmat de noul Nexus.

Pe piață au apărut tot mai multe telefoane ieftine. Tendința este aceeași ca la tablete, o scădere a prețului mediu plătit pe un telefon, avantaj gama ieftină, avantaj producători gen Lenovo, Huawei, plus Allview, plus telefoanele vândute de operatori, Lumia și alții.

1.999 de lei pentru un SGS 5 acum este mult prea mult. Costul de producție nu mai este același, dar prețul ridicat la raft ține clienții la distanță.

 

Cum spuneam, poți dezvolta un model bun, dar diverse circumstanțe îi pot pune bețe în roate pe piață. Nu i-aș spune eșec, că nu-i vina dispozitivului în sine, ci doar aș observa cât de complex devine totul.

feat_sgs5_apa

    16 comentarii

  1. LG G3 are orice, numai un ecran superior nu. Sharpening excesiv, reproducere total aiurea a culorilor, luminozitate extrem de slaba, aproape de nefolosit afara.

    Autonomia telefonului este iarasi un subiect tabu. Majoritatea se fac ca problema nu exista, dar realitatea e alta.

      (Citează)

  2. Galaxy S5 se va vinde bine in 2015, Galaxy s6 va avea un pret ce va depasi 3000 lei, pret ce va cobori la pragul de 2500 lei in apropierea prezentarii lui Note 5, cei care-si doresc un telefon performant de la Samsung se vor orienta catre Galaxy S5, exact acelasi lucru s-a intamplat si cu S4.
    Problema celor de la Samsung este legata de perceptia gresita pe care eu cred ca o au despre piata, in prezent clientii care-si doresc un telefon performant au mai multe dispozitive la alegere, piata fiind destul de nivelata.
    In lupta pentru suprematia pietei mondiale pe care au purtat-o cu Apple au uitat de concurenta de pe segmentul platformei Android, concurenta care are mult mai multe de oferit acum, decat avea in urma cu 3 ani.

      (Citează)

  3. Nexus 6 sase ar fi un telefon demential la 90% zoom.

      (Citează)

  4. Sotia are un S5 primit de la munca.
    1. Bateria e slaba rau. Inarca noaptea teleofnul si pana ajunge acasa e practic descarcat. Si nu vorbeste mult la el.
    2. Softul de la Samsung e catastrofa. Am folosit de curand unul, cat telefonul meu era la service. Si a trebuit sa instalez aplicatii third-party pentru majoritatea functiilor de baza ale telefonului. Incepand cu dialerul.
    3. Zici ca e mai putin bloatware. Tu ce aparat ai avut in mana? Si S5 asta – de la Orange – e plin de tot felul de tampenii inutile.
    4. Si da, ecranul ala e deranjant: culorile nenaturale, foarte vii sunt deja legendare.

      (Citează)

  5. Vad ca tot treci sub tacere Sony Xperia Z. Eu am Z2 care mi se pare excelent – bateria tine 2-3 zile, camera foarte buna, si ce-mi place foarte mult e predictia textului pe romana – in e-mailuri sau SMS-uri imi ghiceste un cuvant fara sa scriu nici o litera din el, doar pe baza textului anterior. De ex. daca scriu ‘La’, imi sugereaza deja “mulți” sau “revedere”.

      (Citează)

  6. Zsolt:
    Sotia are un S5 primit de la munca.
    1. Bateria e slaba rau. Inarca noaptea teleofnul si pana ajunge acasa e practic descarcat. Si nu vorbeste mult la el.

    Sotia ta sta mult pe Facebook. Eu as investiga cu cine…

      (Citează)

  7. Totul se rezuma la pret. Si pana cei de la Samsung nu vor pricepe asta vor cadea constant in vanzari. Lucru pe care nici cei de la Sony se pare ca nu-l inteleg, caci sunt foarte nedumeriti de ce vand atat de putin, in conditiile in care un Z3 e cu vreo 1.000 de lei mai scump decat un LG G3. LG, in schimb, au cam inteles cum e cu pretul, asta e si motivul pentru care in ultimii 2 ani vanzarile lor au crescut. Fiecare flagship lansat de ei a fost mai ieftin, chiar si-n primele zile fata de flagshipurile lansate de `Samsung sau Sony. Asta in contextul in care diferentele dintre telefoane sunt minore, si nu prea justifica, pentru utilizatorul de rand, diferenta in plus pentru Samsung sau Sony. Ba din contra, LG a lansat pe G3 update-ul la Lollipop inainte celor de la Samsung.

    Anyway, ai omis sa amintesti ca S5 a avut in 2014 o concurenta serioasa si-n Nexus 5, telefon care cel putin prin europa si SUA venea cam la jumatate de pret.

      (Citează)

  8. De cate ori ai stat de vorba la telefon sub dus sau atunci cand ploua torential?

      (Citează)

  9. Zsolt: softul nu e de la samsung, e de la google :) Am avut mai multe telefoane cu android si am fost multumit de toate, si-au facut treaba fara bataie de cap. Sigur, inca mai are bube androidul(mai ales touchwiz) insa ce sistem de operare nu are?

    Acum am un note 3 a carui baterie ma tine pe la 20 de ore de utilizare intensiva(web,muzica in masina,sincronizare cu mail si alte mancatoare de baterie). O singura data s-a intamplat sa manance 50% peste noapte din cauza unui proces(media server) dar s-a rezolvat.

    Sunt curios sa vad telefonul ala fara dialer:))

      (Citează)

  10. Dacă prețul ar fi fost problema sau faptul că nu s-a adus mare lucru de la o generație la alta ar fi însemnat ca Apple să dea faliment până acum.

    Eu cred că marea lor problemă este diversitatea de modele. Nu se concentrează suficient de mult asupra unui model ci scot o grămadă de variante Galaxy care nu fac decât să provoace confuzie în rândul cumpărătorilor

      (Citează)

  11. Xperia Z2 la acelasi pret cu LG G3 nu merita mentionat? Mie mi se pare mai bun ca S5 la toate capitolele

      (Citează)

  12. nashu_mare: Sotia ta sta mult pe Facebook. Eu as investiga cu cine…

    Nasule, nu o cunosti. Nu sta pe Facebook decat cand e acasa, si atunci o face de pe Xperia Z. La care bateria tine doua zile.
    Si la birou nu sta pe Facebook sau altceva din doua motive:
    1. She’s a workoholic
    2. Corporatia nu permite asta (nici pe smartphone)

      (Citează)

  13. Alexandru C.:
    Zsolt: softul nu e de la samsung, e de la google :)

    Sunt curios sa vad telefonul ala fara dialer:))

    Alex, Androidul e una si aplicatiile specifice puse de Samsung, LG, Sony sau HTC sunt alta. Stiu despre ce vorbesc. Eu am HTC, cu un dialer simplu si eficient. Si la Sony dialerul e ok. In schimb la Samsung e varza. Si nu numai la S5. Sotia a avut si un S3 (pe care il folosesc pe post de backup sau htospot, dupa caz) si era disperata de stupizenia dialerului. Cauta pe net cati oameni doresc sa il inlocuiasca.

      (Citează)

  14. Problemele pt samsung in general sunt ecranul cu niste culori dubioase, touchwiz-ul care merge prost uneori, plus design-ul cu plastic mult, toate la pret premium.
    De ce sa dau bani grei pe toate astea cand am alternative cu adevarat premium la htc sau sony?
    Mi-as lua samsung cand va avea design cu materiale premium, va renunta la touchwiz si va calibra ecranul sa fie natural.

      (Citează)

  15. Zsolt: Nasule, nu o cunosti. Nu sta pe Facebook decat cand e acasa, si atunci o face de pe Xperia Z. La care bateria tine doua zile.
    Si la birou nu sta pe Facebook sau altceva din doua motive:
    1. She’s a workoholic
    2. Corporatia nu permite asta (nici pe smartphone)

    Normal ca nu o cunosc. Ma bucur ca ai prins gluma. Insa cunosc telefonul, ca il am si eu. Si chiar de la Orange, cu ROM-ul lor. Daca am treaba in timpul zilei si doar vorbesc la el (in timpul asta raman pornite toate sincronizarile, doar ca nu ma uit la ele), la ora 18 am in jur de 50% baterie. Asta dupa ce primele aproape 10% se duc dimineata pe buda. Bineinteles, dupa ce ajung acasa si incep sa il frec se duce toata bateria pana pe la 22.

    Ceva face doamna pe telefon in timpul zilei. Si nu e doar vorbit. Poate are o aplicatie care face urat.

    Am si baterie de schimb. Cred ca din vara, de cand am telefonul asta, am folosit-o intr-o zi normala de lucru doar de vreo 3-4 ori. O data a fost acum o saptamana sau doua, cand a venit update-ul la Lollipop, update care manca bateria in draci. S-a rezolvat cu un reset la setarile din fabrica, dar cica merge si cu curatarea partitiei cache.

      (Citează)

  16. Am un S4 si isi face treaba. Marele avantaj la samsung e bateria pe care o poti schimba cand vrei. In felul asta eu am autonomie de 1,5 zile lejer. Am si cutie din aceea de incarcare, cat timp folosesc telefonul, bateria de rezerva se incarca. Un alt plus la samsung e Led-ul de notificare mare si colorat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus