un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un articol excelent despre lumea musulmană

9 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

În liceu am avut un profesor de istorie care ne-a prezentat istoria mondială dintr-o perspectivă economică. A fost ceva mai mult de “și în anul X țara Y s-a războit cu țara Z”, ci ne-a arătat, în câteva vorbe, care au fost motivațiile din spatele multor conflicte și decizii interne ale țărilor respective.

A fost istoria predată altfel decât o găsești în cărți și o experiență foarte bună pentru a înțelege mai bine contextul internațional în care s-a învârtit Europa în secolele trecute și care continuă până inclusiv astăzi.

Un astfel de articol găsiți la Vlad Petreanu pe blog. Se numește “Da, este Islamul” și eu, pasionat fiind de istorie, l-am citit cu mare plăcere și interes. Mergeți direct acolo și citiți-l.

Veți găsi acolo, cu cifre, arătat cum țările arabe nu progresează într-un ritm normal pentru că islamismul este foarte important în stat și religia îi ține în spate prin niște reguli care poate nici nu mai au sens astăzi. Și mai adaug eu un motiv: femeile sunt tratate foarte prost în cultura musulmană. Nu peste tot, dar în multe țări femeile sunt cetățeni de rang secund, acceptate în societate cu singurele roluri de a face copii (dar să fie băieți, nimeni nu vrea fete!) și de a fi supuse soților. Dacă nu mă credeți, citiți Eu sunt Malala, ca să vedeți ce dificil trăiesc femeile în astfel de țări.

Ei bine, o astfel de societate își limitează singură posibilitățile ținând femeile în frâu. În Europa și America femeile au dovedit că pot face orice muncă, pot participa la orice proiect, pot activa cu mare succes în orice domeniu; în SUA sunt șanse mari ca viitorul președinte să fie Hillary Clinton.

O cultură care ține femeile ca cetățeni de rang doi în societate elimină de fapt jumătate din creierele ce-ar putea-o face mai bună. Asta pe lângă toate lucrurile excelente semnalate acolo de Vlad Petreanu.

    9 comentarii

  1. articolul e bun si relativ echilbrat insa face marea greseala de a baga totul in aceeasi oala, generalizand gresit unele subiecte. presupun ca nu poti face mai mult intr-un articol de cateva paragrafe.

    greseala cea mai mare e amestecul intre arabi si musulmani (cand incepe lista de puncte si statistici, oscileaza intre cele doua grupuri), o mare enigma pentru multi oameni pe lumea, chiar si cei mai educati. De exemplu, a baga Turcia, Iranul, Arabia Saudita si Indonezia in aceeasi oala este gresit, sunt tari cu evolutii fundamental diferite, si de altfel desi toate sunt majoritar musulmane doar una este populata majoritar de arabi. Unele sunt state seculare, altele nu, etc…

      (Citează)

  2. “femeile sunt cetățeni de rang secund, acceptate în societate cu singurele roluri de a face copii ”
    ai citat cumva din predica preotilor de la noi?

      (Citează)

    • @zippo: la noi este mult diferită situația. Preoții zic ce vor ei, lumea face ce vrea ea.
      În lumea musulmană, ce zic “preoții” este mult mai important.

        (Citează)

  3. Inca o chestie interesanta, cand dobanda este cosiderata un pacat nu prea ai cum sa dezvolti un sistem bancar si asadar sa muti capitalul eficient in piata pentru a asigura dezvoltarea economiei, asta o zice si Petreanu, si lumea araba e constienta de acest lucru. Dar in loc sa reformeze scriptura care sta la baza problemelor ei prefera sa se faca ca ploua si au introdus tot felul de instrumente (gen sukuk) in speranta ca “Domnul” nu le intelege intentiile. Maxim de ipocrizie, dar e un bun exemplu a cauzelor situatiei din acele regiuni.

      (Citează)

    • @alxzen: momentan mulți supraviețuiesc pentru că au petrol și cu banii din el își permit să-i plătească pe americani și pe europeni să le facă treburile. Așa ocolesc scripturile lor, nu păcătuiesc ei, ci alții plătiți de ei. Pe termen lung, însă, au nevoie de o mare reformă.

      Culmea, sistemul este atât de puțin tolerant încât n-ar putea accepta un nou “profet” care să le mai modifice viziunea asupra societății.

      Nu că la noi ar fi altfel, dacă ar apărea unul care ar spune că e Iisus, ar fi băgat la nebuni imediat.

        (Citează)

  4. Mi-a placut replica lui Banciu: ” degeaba vii tu sa-mi explici Coranul, cand eu te vad de la o posta ca esti un dobitoc”.

      (Citează)

  5. Am tot citit diverse pareri in media , cea mai de bun simt mi s-a parut asta .
    http://video.foxnews.com/v/3978602191001

    Stiu personajul nu e foarte popularul cu media dar in cazul de fata mi se pare foarte logic si corect ce spune .

      (Citează)

  6. Sunt aprox. 4 milioane de musulmani in Franta, poate mai mult. Asta mi se pare important. Este irelevant ca tarile arabe sunt inapoiata din cauza legilor Sharia.

      (Citează)

  7. Un articol bun si la subiect. Multumim radu pentru informatii.!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus