un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Realitatea TV ne arată cum se fac eficient concedierile

9 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

30 de angajați ai Realitatea TV nu au primit în cont salariile pe 31 decembrie, ocazie cu care au aflat că au fost dați afară de la postul TV.

Frumos, nu? E Revelionul, ai niÈ™te cheltuieli mai mari, poate vin rude în vizită sau te duci tu la ei – È™i nu intră salariul. Nu va intra nici în lunile următoare, trebuie să-È›i găseÈ™ti de muncă, lucru greu de făcut atunci când eÈ™ti om tehnic într-o televiziune, că nu-i o piață mare.

Mi se pare o mârlănie maximă să nu-i spui unui om cât mai din timp că va fi dat afară, mai ales înainte de sărbători.

Îmi aduce aminte de o fază de la mine de la muncă, prin 2009 parcă. Joi, înainte de Paști, ne adunăm toată firma ca să-l ascultăm pe marele șef cum spune că deși situația este nasoală, trebuie să stăm cu toții liniștiți și să ne bucurăm de sărbătorile pascale, nimeni nu va fi dat afară, totul este în regulă, avem soluții, ba chiar o primă de 200 de lei ne-a fost livrată pe card.

Luni a fost liber prin lege, marți ne-am întors la muncă, miercuri au fost dați afară jumătate din oamenii dintr-un business unit. Eu, dintr-un post ceva mai înalt, știam dinainte de Paști și de discurs că există o listă deja făcută și că niște oameni vor fi dați afară, fără alte detalii.

A fost un discurs-minciună. Fiind PaÈ™tele, mai bine ar fi sunat un “sunt vremuri nasoale, nu vă aruncaÈ›i acum la cheltuieli, luaÈ›i pui, nu miel, anul acesta, È›ineÈ›i de orice ban că nu se È™tie ce urmează când ne întoarcem”. Da, îi stricai omului sărbătorile, dar măcar îl dădeai apoi afară cu 500 de lei mai mulÈ›i în cont.

sursa despre Realitatea: Reporter Virtual.

    9 comentarii

  1. Prin contractele de munca stiu ca sunt specificate unele treburi prin care : eu(angajat) daca vreau sa demisionez anunt conducerea cu 20lucratoare inainte (depun cererea), iar el(angajator) sa ma anunte cu 14 zile calendaristece ca urmeaza sa zbor.

      (Citează)

  2. Cele 30 de persoane disponibilizate nu aveau contract individual de muncă?
    – Dacă da, există calea instanÈ›ei (fără taxă de timbru, că e litigiu de muncă) È™i va urma, mai mult ca sigur o reintegrare È™i plata salariilor restante.
    – Dacă nu… despre ce discutăm aici? ÃŽn acest caz nu putem spune că a fost vorba de o concediere.

      (Citează)

  3. Probabil aveau PFA.

      (Citează)

  4. Daca erau angajati ca PFA cu contract care expira pe 31 dec, ghinion. Cita vreme si-au primit banii pe munca prestata.
    Daca nu, exista cale legala.
    Oricum ar fi, e o mare mirlanie sa faci asa ceva. Spune omului din timp ca urmeaza buba.

      (Citează)

  5. Pe alte meleaguri ca si angajat e bine sa dai 2 saptamani notificare ca vrei sa pleci dar nu obligatorie, ca angajator esti obligat sa dai 2 saptamani notificare ca se termina coloborarea dar toate firmele vinerea cand e zi de salar iti spun ca nu mai au nevoie de tine si te platesc inca cele 2 saptamani dar in multe cazuri nu mai ai access la calculator , nici la birou , iti strang ei lucrurile si ti le trimit acasa.

      (Citează)

  6. ne mai mira ceva in tara romaneasca?!…

      (Citează)

    • Da, e ceva dubios la mijloc, chiar È™i daÈ›i afară ar fi trebuit plătiÈ›i pentru decembrie. Poate aveau PFA-uri È™i au expirat contractele, dar tot vor fi plătiÈ›i pentru decembrie.

        (Citează)

  7. Apropo de povestea ta de Paste..se intimpla acum vreo 6-7 ani..oamenii dintr-o mare televiziune sint invitati de onor conducere la o mare petrecere (ceva aniversarea postului sau asa ceva), iar peste 10 zile zboara 25% din ei. Fara sa se fi stiut/banuit ceva inainte.

      (Citează)

  8. Daca au preferat sa lucreze pe PFA ca sa dea o m*** la stat au patit ce merita.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus