un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Social media utilizată așa cum trebuie

10 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Ca să vedeți cât de departe au ajuns străinii cu social media, un tânăr în Anglia a scris pe Twitter că a rămas fără hârtie igienică în toaleta unui tren Virgin Trains, iar în două minute i-a răspuns cineva din partea companiei, întrebându-l în ce vagon este.

Compania a contactat personalul din trenul respectiv, care i-a adus hârtie după câteva minute.

Ca idee, era trecut de ora 19:30 când s-a întâmplat asta. Persoana care se ocupă de social media la Virgin Trains nu doar că era online la acea oră (poate e un serviciu non-stop), dar înseamnă că au și proceduri bine puse la punct sau măcar a avut la dispoziție toate informațiile necesare pentru a contacta un însoțitor din trenul respectiv: ce oameni lucrează în fiecare tren, ce telefon de contact au șamd. Am mers și eu cândva cu un tren Virgin; este șmecher, comparațiile cu CFR nici n-au rost.

Acum vreun an mergeam prin aeroportul din Milano și vedeam scris pe monitoare că le poți pune orice întrebare prin Twitter și că-ți vor răspunde în 2 minute. Despre KLM se aude că au un departament social media foarte mare, activând non-stop și oferind online informații și ajutor oricărei probleme legate de zborurile lor. Mai sunt și alte exemple de succes.

Asta în timp ce Primăria București vrea un site nou și este dispusă să plătească 1 milion de euro pentru asta, ca să includă tot felul de metode de a intra în contact cu cetățenii. Pe cât puneți pariu că va ieși un site fad și cu zero interactivitate reală, în timp ce străinii sunt parcă la ani lumină în față la astfel de capitole?
tren_virgin_600

Povestea din tren pe larg: Daily Mail

    17 comentarii

  1. Adică tu nu vrei să mănâncă și gura lu firma care o să face site-ul pentru primărie o pâine albă? Vrei să dăm bani la străini ca să ne facă soșiăl-midia de-ăla? Nu ne trebuie domnule așa ceva! Nu ne vindem țara!
    P.S. – comentariu acrimonios.

      (Citează)

  2. Am facut naveta cu trenurile de la Virgin timp de 4 luni si n-am avut niciodata probleme cu personalul, intarzierile sau altele. Este cea mai serioasa companie din UK. Intr-adevar si preturile sunt ceva mai piperate, insa merita fiecare pound.

    Cu englezii nu te pui cand vine vorba de respect si de seriozitate, insa sunt ajutati si de infrastructura. Spre exemplul, trenurile nu stau in gara mai mult de 2 minute, chiar daca esti cu bicicleta, ai 5 geamantane, urci o clasa de gradinita, este imposibil sa nu te incadrezi in acel timp. Garile sunt de nota 1000 (in special cea din Birmingham, care din cate am inteles e incadrata in top 10 din Europa). Si inca un aspect esential, in toate trenurile sunt afise pe care poti gasi toate informatiile necesare, chiar vazusem afise cu twitter, tagul folosit de companie pentru a anunta diverse chestii, pentru reclamatii….etc. Acolo intr-adevar se poate numi social media pentru ca spre deosebire de noi, daca tu iti spui problemele, cel desemnat sa se ocupe va lua legatura cu tine in cel mai scurt timp posibil. Acelasi lucru e valabil si la alte companii,

      (Citează)

  3. In Berlin companiile care opereaza transportul in oras au conturi de Twitter unde anunta diverse chestii, de ex. probleme, intarzieri si de cateva minute din cauza ninsorii etc.

      (Citează)

  4. Și pe la noi am văzut comunicare pe social media; în special la Regiotrans pe facebook. Acuma, nu-s așa de promți… Dar răspund destul de repede. Și softrans văd că e preocupată de social media; sunt foarte prezenți pe facebook și evident vor răspunde destul de repede la întrebări.

      (Citează)

  5. Extraordinar… Peste câțiva ani o sa avem pretenția sa ne șteargă și la cur… Nu ca nu m-aș șterge deja, cu aceasta social media.

      (Citează)

  6. mircea(primul)

    10/01/2015 la 12:05 PM

    @deplictis sa vezi cum o sa fie cand iti face social media o colonoscopie

      (Citează)

  7. Apropo de site, sper ca nu gandesti ca alti utilizatori de internet care cred ca site-ul primariei bucuresti poate fi un wordpress, acel site este de fapt un portal care permite interconectarea administratiilor care tin de primarie, prezinta istoria orasului si cele mai importante obiective turistice, informatii cu harti turistice, site localizat in cel putin 3 limbi de circulatie internationala ..

    Sunt curios daca cei care zic ca fac site-ul cu 2000 euro sunt in stare sa faca din banii astia o harta cu Centrul Vechi cum este pe http://turism.brasovcity.ro/index.php/harta

    Problema nu e site-ul sau tehnologia aleasa ci content-ul.

      (Citează)

  8. Intre timp Vodafone Romania, adica nesimtitii care dau abonamente mai bune abonatilor noi decat celor vechi, au angajat probabil doar handicapati pentru pagina de fb.

    Le scrii ca ai o problema. Ei iti raspund ca se le dai un mesaj privat. Le scrii despre problema pe mesaj privat. Nu numai ca Vodafone Romania nu iti raspunde, dar nici nu iti citeste mesajul. Ghici cine trece la Orange cu arme si bagaje si vreo 3 abonamente!

    Pe mine ma enerveaza ca abonamentul meu Red nu mai e pe site si nu mai nici in .pdf-ul cu abonamente retrase. Sunt client vechi, poate chiar 10 ani, platinum, zic ca ar trebui sa imi aduca la zi abonamentul meu disparut sa corespunda cu abonamentul cu acelasi nume si acelasi tarif care mai apare in nomenclatorul. Nu, ca sa vedeti ca nu suntem obligati, ca sa faceti cerere si poate se aproba actualizarea daca mai prelungiti 2 ani.

    Cum am zis, urmatoarea cerere e de reziliere contract, pentru ca sunt niste handicapati care angajeaza vite incaltate.

      (Citează)

  9. @florin: Get Adobe Flash Player? 2010 ftw!

      (Citează)

  10. @florin
    Sunt perfect de acord ca un portal nu se face pe un WP. Sunt de acord, de asemenea, ca presupune multe functionalitati care nu pot fi acoperite de un buget de 2000 de euro. Insa oricat de mult continut ar fi necesar (si crede-ma, am derulat proiect cu peste 40.000 de articole, asa ca stiu ce vorbesc) bugetul de 1 milion de euro este cu mult peste realitate. Si mi-e greu sa cred ca un portal local va avea nevoie de atat de mult continut.

    Fara sa cunosc speficicatiile proiectului, dar stiind in linii mare care ar trebui sa fie cerintele, un buget realist il estimez la 150-200.000 de euro. In acest buget am inclus dezvoltare, mentenanta macar un an, continut si contract cu o firma serioasa (a se citi importanta) de IT.

      (Citează)

  11. emagu a intrat putin in trepidatii. arata dubios rau pagina. cred ca vanzarile merg prost spre dezastruos.

      (Citează)

  12. @gogu
    Poti sa detaliezi?
    Si incearca si fara adblock sa vezi daca se intampla la fel

      (Citează)

  13. @Gaelex: te duci degeaba la Orange. Am fost abonat din ~2004 pana in 2013. O sa fie fix aceleasi probleme. Daca nu tragi tu de ei sa-ti schimbe abonamentul, o sa ramai cu aceeasi oferta de la ultimul contract.
    Eu am renuntat si am trecut de la ab pe cartela pre-pay (procesul in sine a fost oribil; mi-am pastrat numarul) si e mai simplu:
    – se schimba optiunea in oferta? se schimba si la mine
    – am credit suficient? se prelungeste singura optiunea
    – am nevoie de mai mult Internet intr-o anumita luna? iau alta optiune
    – incarc lunar cu credit in ce zi vreau si cu cat vreau, la fel de rapid (cu cardul) ca plata ab
    – tot timpul primesc ceva bonus: ori minute, ori internet, ori mms
    – la fiecare incarcare primesc phone credit
    – sunt liber sa-mi iau ce telefon imi place la ce pret imi convine, poate cu reducere mai mica, dar fara obligatii

    Bonus, dai o puie lu’ nesimtitu asta: Takkar (CEO Vodafone)

      (Citează)

  14. Site-ul lui Oprescu va fi inaugurat in conferinta de presa care va anunta si fuziunea Radet-Elcen.

      (Citează)

  15. Nici un articol azi. E clar. Ai dat gata si sticla aia de Macalan de 50 de ani. Bai da n-ai limita, pe bune…

      (Citează)

  16. Andrei Girlea

    12/01/2015 la 3:51 AM

    Ma intreb cand o sa vina ziua ca cineva din alta tara sa citeasca un articol de genul asta despre Romania? Oare o sa fim vreodata pioneri pentru civilizatie?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus