un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jumătate dintre OZN-uri erau avioane de spionaj, spune CIA

15 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

CIA a scos recent un raport de 272 de pagini despre programul de spionaj cu avioane ce zboară la altitudine foarte mare, U-2, menționând un efect secundar interesant: jumătate dintre raportările de OZN-uri din perioada 1950-1960 erau de fapt zboruri ale acestui avion.

Guvernul american, desigur, n-a avut nici un interes să spună atunci adevărul despre un program secret de spionaj, așa că a fost foarte fericit să lase astfel de zvonuri să se perpetueze. Aș spune chiar că astfel de zvonuri au ajutat enorm alte industrii, că s-au scris sute de cărți despre acest subiect și au dezvoltat un întreg gen de filme, contribuind la ceea ce astăzi numim generic science-fiction.

Bine, jumătate nu erau OZN-uri. Cealaltă jumătate le rămâne amatorilor de povești ca resursă pentru a crede în extratereștri care ne vizitează cu farfurii rotunde și luminoase.

Eu sper ca în viitor să retrimitem vreo misiune pe Lună, să aselenizeze în craterul unde și Armstrong și Aldrin au făcut-o pe 20 iulie 1969 și să arate tuturor resturile de acolo, steagul, placa și ce-am mai lăsat pe Lună misiunile americane.

Sunt curios pe unde ar mai scoate cămașa atunci cei care susțin că aselenizarea a fost falsă, că totul a fost regizat. Lăsând la o parte că nu au nici o dovadă în acest sens și că toate argumentele lor pot fi ușor demontate, majoritatea susțin că aselenizarea a fost falsă neștiind că au fost de fapt 6 aselenizări, nu doar una, iar în trei dintre ele astronauții s-au plimbat mai mulți kilometri cu niște vehicule tip ATV.

    13 comentarii

  1. Chiar aseara m-am uitat la canalul youtube Vsauce . Una dintre cele mai interante emisiuni a fost despre oamenii care inca cred ca Pamantul e plat . Foarte interesant https://www.youtube.com/watch?v=VNqNnUJVcVs .

      (Citează)

  2. mie mi s-a parut cel mai stupid episod ever, asta cu pamantul plat. tipul chiar se chinuie sa-ti induca ideea ca “daca Pamantul chiar e plat?” cu argunente stiintifice. OMG!

      (Citează)

  3. Salut,

    Cred ca nu de o aselenizare falsa era vorba ci de intreaga misiune pe Luna de acum 46 ani.
    Eu raman un pic sceptic si prefer sa nu ma pronunt.
    Pentru partea “falsa” am un argument pe care nu il pot demonta: tehnologia a evoluat in ultimii 46 de ani (de la misiunea pe Luna) poate mai mult decat in toata istoria omenirii. Sa nu fi reusit noi sa ne mai ducem odata de atunci, avand scule exponential mai performante?
    Chiar a fost SUA atat de doritoare sa investeasca atat de mult la acei ani si niciun alt stat sa nu mai fi gasit sa merite de atunci, nici chiar in zilele noastre (cand ar fi evident mult mai ieftin) ?
    Adica atat de mare sa fi fost competitia pentru imagine ?

    Hmm, smells fishy.

    Merci

      (Citează)

  4. In timpul razboiului rece americanii au investit sume colosale, care astazi nu se mai justifica. Plus ca au datorii cat casa. E greu de crezut de ex ca acum cateva zeci de ani foloseau avioane capabile de 6 sau 7 mii de km/ ora, Black Bird, iar azi nu mai au (active). La fel si cu navetele spatiale, au ajuns sa apeleze la ale rusilor.

      (Citează)

  5. Cred ca cel mai bun argument a fost adus de comediantii Mitchell and Webb :D

    https://www.youtube.com/watch?v=8bZU6vHSewU

    @Vladutz: Uita-te la aceasta fotografie si zi-mi daca nu iti raspunde la intrebarea ta :)
    https://jm82temple.files.wordpress.com/2012/04/nasa_budget_history.png

    Mai trebuie sa iei in considerare faptul ca din anii 80 incoace s-a incercat programul cu naveta spatiala sa fie mai usor sa ajungi in spatiu si inapoi. Doar ca logistica pregatirii navetei, coroborata cu 2 accidente [Columbia si Challenger] au facut din asta un proiect foarte scump[aproape falimentar] si lipsit de norme de siguranta. Si uite asa putinul buget alocat NASA s-a dus pe apa sambetii fara ca noi sa mai ajungem vreodata pe Luna.

    Daca esti curios cat de complexa era logistica pregatirii unei navete spatiale arunca un ochi aici:
    http://arstechnica.com/science/2014/02/the-audacious-rescue-plan-that-might-have-saved-space-shuttle-columbia/2/

    http://arstechnica.com/science/2014/02/the-audacious-rescue-plan-that-might-have-saved-space-shuttle-columbia/?comments=1&post=26321359

    “I worked on the planning for the STS-125 rescue mission, STS-400. It took 18 months of planning to develop the procedures, modify the tools, test and simulate the GN&C, EVA, and robotics choreography, and prepare all the paperwork to satisfy everyone that it was a safe plan for both orbiters and the crew.”

      (Citează)

  6. La TV e o adevarata invazie de documentare despre fenomene OZN, inclusiv din Romania. Ma intreb ce mare regizor a reusit sa faca din niste oameni simpli de la tara personaje credibile care descriu la unison intamplari incredibile. Oare cat au exersat? Cat a durat castingul? Pe mine ma intriga mai mult insa gradul de nerozie pe care il atribuie acestor oameni oficialii responsabili cu cercetarea “psihozei” ozenistice, nerozie atribuita si unor piloti experimentati, politisti, oameni pe care ar trebui sa ne bizuim, dar care au avut nesimtirea sa se faca de ocara declarand bazaconii. Oficiosii aia care trag concluziile ne spun ca avionul in care suntem e pilotat de un nene care se sparie de planeta Venus, de reflexia Lunii in ape ori de baloane. Cam asta e pozitia “stiintifica” despre jumatatea cazurilor in care nu s-au zarit avioane de spionaj.

      (Citează)

  7. Eu cred ca aselenizarile au fost pe bune. Stiu ca au fost mai multe deci nu am de ce sa ma indoiesc. Despre OZN-uri, as fi preferat sa cred ca au fost OZN-uri, nu sa apara acum documente desecretizate care sa spuna ca au fost avioane.

      (Citează)

  8. @Vladuţ: dacă ai fost acum 10 ani la Mamaia şi acum nu mai mergi, poate să vină cineva să zică că de fapt… tu nu ai mers ? pt că acum ai mai mulţi bani, există autostrada A2 care-ţi permite să ajungi mai repede, etc…

    sînt convins că nu poţi demonta nici acest argument…

      (Citează)

  9. reparatii parbrize

    16/01/2015 la 2:46 PM

    era de astepta sa fie avione de spionaj si nu ozn-uri

      (Citează)

  10. Nu ramane decat sa vina si KGB-ul cu un raport, unul in care va spun de cealalta jumatate…ca erau avioanele lor de spionaj. Uite asa se rezolva problema cu OZN-urile :) .

      (Citează)

  11. Radu, crezi ca e nevoie de cineva de pe pamant sa mearga pe luna ca sa aduca dovezile ca au fost acolo ?
    Avem tehnologie sa privim dincolo de galaxia noastra si nu putem sa ne uitam pe luna dupa steagul ala american de acolo ?

      (Citează)

    • Este oarecum greu să vezi obiecte de 1 metru la 350k km. Hubble nu e făcut pentru asta, alte telescoape privesc în infraroșu sau alte lungimi de unde (galaxiile îndepărtate se văd în tot felul de lungimi de undă dubioase și apoi fotografiile sunt modificate pentru a ne fi prezentate nouă șamd). Plus că de ce-ai avea încredere în fotografiile celor de la NASA? Ei sunt cei care le-ar truca, nu?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus